Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ

2 Το λύκειο σαν θεσμός Το Λύκειο είναι σχολική δομή σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Συνήθως ανήκει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Ελλάδα ανήκει επίσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθώντας το Γυμνάσιο. Έχει διάρκεια παρακολούθησης 3 χρόνια. Σχολική δομή με διάρκεια υποχρεωτικής φοίτησης τα τρία έτη. Ο μαθητής αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Λύκειο, συμμετέχει σε πανελλήνιες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα. Οι επιδόσεις του σε αυτά τα μαθήματα, λαμβάνονται υπόψη με ειδική στάθμιση, για να κριθεί εάν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές σε Α.Ε.Ι (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμιο).

3

4 Μπορεί κάποιος να επιλέξει να εγγραφεί
στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο, (και στο Νέο Ημερήσιο Λύκειο) με τις προϋποθέσεις: να είναι 15 ετών να έχει Απολυτήριο Γυμνασίου Ή στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο, (και στο Νέο Εσπερινό Λύκειο) με την προϋπόθεση: να εργάζεται

5 Σκοπός του Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου είναι:
η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου και η υποβοήθηση των μαθητών στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, ώστε να παίρνουν πρωτοβουλίες, στην ενίσχυση της επινοητικότητάς τους και στην απόκτηση κριτικής σκέψης, η προσφορά στους μαθητές των απαραίτητων γνώσεων, για να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη βαθμίδα, η παροχή στους μαθητές δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν ικανούς να έχουν πρόσβαση, ύστερα από εξειδίκευση ή κατάρτιση, στην αγορά εργασίας.

6 Η "διαδρομή" σε κάθε τάξη του Λυκείου
Στην Α’ τάξη του Ενιαίου Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας, κοινών για όλους τους μαθητές. Η Β’ τάξη περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις, θεωρητική, θετική και τεχνολογική. Στην τάξη αυτή διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, κοινά για όλους τους μαθητές, σε ποσοστό 60% μέχρι 65% επί του συνόλου του προγράμματος και μαθήματα κατεύθυνσης σε ποσοστό 35% μέχρι 40%. Στη Γ’ τάξη, καθεμία από τις τρεις κατευθύνσεις μπορεί να περιλαμβάνει κύκλους σπουδών για τη διδασκαλία μαθημάτων επιλογής. Στην τάξη αυτή διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας σε ποσοστό 50% μέχρι 55% επί του συνόλου του προγράμματος και μαθήματα επιλογής ανά κύκλο σπουδών σε ποσοστό 45% μέχρι 50%.

7 Τι τίτλο σπουδών μπορεί να αποκτήσει κανείς τελειώνοντας ένα Γενικό Λύκειο (Ημερήσιο ή Εσπερινό);
Στο τέλος του Λυκείου, Ημερήσιου ή Εσπερινού, μπορείς να αποκτήσεις Απολυτήριο Γενικού Λυκείου είτε με Ενδοσχολικές είτε με Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εάν το Απολυτήριό σου είναι μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, τότε σου δίνεται το δικαίωμα να διεκδικήσεις την εισαγωγή σου σε μία Πανεπιστημιακή Σχολή.

8 ΕΠΑΛ Η φοίτηση στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α' , Β' και Γ', ενώ στα Εσπερινά είναι τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄. Στην Α' τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής. Οι απόφοιτοι της Α' τάξης συνεχίζουν στη Β' τάξη των ΕΠΑΛ ή μπορούν να εγγραφούν στη Β' τάξη των Γενικών Λυκείων Στη Β' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι της Β' τάξης του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου και οι κάτοχοι πτυχίου Α' κύκλου ΤΕΕ. (Απόφοιτοι Α' τάξης ΕΠΑΛ, Γενικών Λυκείων και Α' κύκλου ΤΕΕ) Στη Γ' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης του ΕΠΑΛ. (απόφοιτοι της Β' τάξης των ΕΠΑΛ)

9 Στην Α' τάξη οι μαθητές επιλέγουν επαγγελματικό κύκλο
Στην Α' τάξη οι μαθητές επιλέγουν επαγγελματικό κύκλο. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και κύκλους μαθημάτων των συναφών επαγγελματικών τομέων. Η Β' τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Β' τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους του μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα των επαγγελματικών τομέων. Η Γ' τάξη χωρίζεται σε ειδικότητες. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ' τάξης περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικοτήτων.

10

11 Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται:
1. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (Είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) Πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης (Παρέχει το δικαίωμα της απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας)

12 Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα:
Να λάβουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και τις σχολές Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Να εγγράφονται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google