Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ε.Π.Α.Λ Νέων Μουδανιών ΒΜ Μέλη της Ομάδας Ρ.Π. Κιουρτζίδης Μάκης Μινακίδης Ρόλης Δημίδης Νίκος Τσιγγελίδης Γιώργος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ε.Π.Α.Λ Νέων Μουδανιών ΒΜ Μέλη της Ομάδας Ρ.Π. Κιουρτζίδης Μάκης Μινακίδης Ρόλης Δημίδης Νίκος Τσιγγελίδης Γιώργος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ε.Π.Α.Λ Νέων Μουδανιών ΒΜ Μέλη της Ομάδας Ρ.Π. Κιουρτζίδης Μάκης Μινακίδης Ρόλης Δημίδης Νίκος Τσιγγελίδης Γιώργος

2 Μηχανολόγοι Γενικά - Το επάγγελμα του Μηχανολόγου
Εκπαιδευτικές διέξοδοι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ Σε τι δικαιώματα αντιστοιχούν οι διάφορες άδειες των Μηχανολόγων

3 Γενικά - Το επάγγελμά του
Ο Μηχανολόγος οποιασδήποτε στάθμης είναι ένα συναρπαστικό, ελκυστικό αλλά και απαιτητικό επάγγελμα καθώς: Μελετά, Σχεδιάζει, Κατασκευάζει πραγματικά αντικείμενα και μηχανισμούς από το μηδέν, συνδυάζοντας κατάλληλα θεωρητικές γνώσεις με πρακτικές εμπειρίες και δεξιότητες Επιβλέπει, συντηρεί, διορθώνει ή υποστηρίζει τις πωλήσεις μηχανών, εγκαταστάσεων, προϊόντων. Έχει πολλαπλά επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στην ειδικότητα του αποφοίτου αλλά επεκτείνονται και σε άλλες συγγενείς ειδικότητες του ευρύτερου τομέα των Μηχανολόγων Απαιτεί αυστηρή τήρηση των «κανόνων της τέχνης και της επιστήμης» καθώς οι τυχόν αστοχίες μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε υλικές καταστροφές αλλά και σε ανθρώπινα θύματα.

4 Εκπαιδευτικές διέξοδοι
Ο απόφοιτος Μηχανολόγος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του ως εξής: Προς αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ (μόνο για αποφοίτους ΕΠΑΛ) Μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων Προς αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ (για αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΤΕΕ) Μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων ή μέσω των ειδικών εξετάσεων για αποφοίτους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ενημερωθείτε σχετικά από το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ 82130/2/ με θέμα: "Καθορισμός πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικών Λυκείων"

5 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ, το απολυτήριο των ΤΕΕ(ΕΠΑΛ) είναι ισότιμο επαγγελματικά με αυτό των Γενικών Λυκείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΑ), με την Κωδικοποίηση προσοντολογίου, στο άρθρο 17 αναφέρει τα εξής: «Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται ως προσόν διορισμού η κατοχή απολυτηρίου τίτλου Ενιαίου Λυκείου, νοείται ότι περιλαμβάνεται και η κατοχή πτυχίου Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου, (παρ. 23, άρθρο 6, Ν. 3027/2002, ΦΕΚ 152 Α΄)». Με την αποφοίτηση από το Επαγγελματικό σχολείο μπορείτε να αποκτήσετε στην αρχή άδεια τεχνίτη η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε αντίστοιχο συνεργείο. Στη συνέχεια, με την προϋπηρεσία που θα αποκτήσετε μπορείτε να αποκτήσετε ανώτερου επιπέδου άδεια, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβετε σύνθετες εργασίες ή να εργαστείτε αυτόνομα ή να δημιουργήσετε δική σας επιχείρηση. Κάποιες άδειες για να αποκτηθούν, εκτός από προϋπηρεσία απαιτούνται και εξετάσεις. Τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των ΤΕΕ αλλά και των παλαιοτέρων σχολών (ΤΕΛ, ΤΕΣ και Πολυκλαδικών) μπορείτε να τα «κατεβάσετε» από τις παρακάτω διευθύνσεις του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

6 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
Σύμφωνα με τη Νομοθεσία (Ν. 1575/85), «Για την επίβλεψη και εκτέλεση της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος» Οι απόφοιτοι του Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ μπορούν να λάβουν τις εξής άδειες, χωρίς εξετάσεις, με τις παρακάτω προϋποθέσεις Μηχανοτεχνίτη (πτυχίο, 3ετής πρ/σία) Τεχνίτη συστήματος πέδησης ή αναρτήσεως (πτυχίο, 3ετής) Τεχνίτη αντλιών πετρελαιοκινητήρων ή εξαερωτήρων (πτυχίο, 2 έτη) Τεχνίτη μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων (πτυχίο, 2 έτη) Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων (σιγαστήρων) ή ψυγείων ή τροχών (πτυχίο, 2 έτη) Ηλεκτροτεχνίτη ή τεχνίτη οργάνων (πτυχίο, 5ετής πρ/σία) Τεχνίτη βαφής (πτυχίο, 3ετής πρ/σία) Τεχνίτη συσκευών υγραερίου αυτοκινήτων (Αδεια Μηχανοτεχνίτη ή Ηλεκτροτεχνίτη + 1 έτος σχετική πρ/σία) Τεχνίτη αμαξωμάτων (φανοποιού) (πτυχίο, 3ετής πρ/σία )

7 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
Για την χορήγηση από τις Νομαρχίες των αδειών  αποφοίτων ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ , εκκρεμεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τα παραγωγικά Υπουργεία Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ του ΔΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΜΕ ΑΡ. 8/ βλ. ΥΠΕΔΒΜΘ 1. Η ειδικότητα ‘Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΕΠΑΣ ΥΠΔΒΜΘ είναι αντίστοιχη με την ειδικότητα ‘Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΤΕΕ Β’  και την ειδικότητα ‘Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων’ των ΤΕΕ Α’. Συνεπώς, μεταφέρονται στους απόφοιτους της ειδικότητας ‘Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΕΠΑΣ ΥΠΔΒΜΘ τα επαγγελματικά δικαιώματα α) της ειδικότητας ‘Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων΄ των ΤΕΕ Α’ κύκλου β) της ειδικότητας  ‘Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΤΕΕ Β΄ κύκλου.     2. Η ειδικότητα ‘Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων’ των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ είναι αντίστοιχη με την ειδικότητα ‘Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΕΠΑΣ ΥΠΔΒΜΘ. Συνεπώς λαμβάνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα: α) της ειδικότητας ‘Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων΄ των ΤΕΕ Α’ κύκλου β) της ειδικότητας  ‘Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης’ των ΤΕΕ Β΄ κύκλου.  13. Η ειδικότητα 'Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών' των ΕΠΑΛ αντιστοιχείται με την ειδικότητα 'Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων και Βιομηχανικής Παραγωγής' των ΤΕΛ.

8 Σε τι δικαιώματα αντιστοιχούν οι διάφορες άδειες των Μηχανολόγων
Οι περισσότερες άδειες είναι υποχρεωτικές για τη λειτουργία συνεργείων ή επιχειρήσεων. Με την αποφοίτηση από το Επαγγελματικό σχολείο μπορείτε να αποκτήσετε στην αρχή άδεια τεχνίτη η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε αντίστοιχο συνεργείο. Στη συνέχεια, με την προϋπηρεσία που θα αποκτήσετε μπορείτε να αποκτήσετε ανώτερη άδεια. Κάποιες άδειες για να αποκτηθούν, εκτός από προϋπηρεσία απαιτούνται και εξετάσεις.

9 Ευχαριστούμε!! Από Τους Ρ.Π


Κατέβασμα ppt "Ε.Π.Α.Λ Νέων Μουδανιών ΒΜ Μέλη της Ομάδας Ρ.Π. Κιουρτζίδης Μάκης Μινακίδης Ρόλης Δημίδης Νίκος Τσιγγελίδης Γιώργος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google