Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Μαρξ στο Σόχο Πουρναντζή Βασιλική Ραυτοπούλου Αντιγόνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Μαρξ στο Σόχο Πουρναντζή Βασιλική Ραυτοπούλου Αντιγόνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Μαρξ στο Σόχο Πουρναντζή Βασιλική Ραυτοπούλου Αντιγόνη
Ρόμπολα Χριστίνα

2 Ο Μαρξ στο Σόχο «Η ιστορία της κοινωνίας είναι η ιστορία των ταξικών αγώνων» Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς δεν αφορά τα άτομα αλλά τις τάξεις. Οι παραγωγικές σχέσεις αναπαράγουν τις ανισότητες με την εργατική τάξη να αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. «Η σύγχρονη κρατική εξουσία είναι απλώς μια επιτροπή που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της αστικής τάξης» Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ουδέτερος αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. «φετιχισμός του εμπορεύματος» Μια κοινωνία δίνει μεγαλύτερη αξία στα αντικείμενα και ειδικότερα στο χρήμα παρά στους ανθρώπους. Οι καπιταλιστές χρειάζονται την ανεργία- έναν «εφεδρικό στρατό εργαζομένων- ανέργων»- για να διατηρούν χαμηλούς τους μισθούς. «Τα αντικείμενα έχουν ανέβει στην σέλα και έχουν καβαλήσει τους ανθρώπους», Ralph Waldo Emerson

3 Ο Μαρξ στο Σόχο Γραφειοκρατία
Ολόπλευρη αλληλεξάρτηση των λαών (παγκοσμιοποίηση). Δεν πρέπει να τιμωρούνται οι δράστες αλλά να καταστρέφονται οι κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν την παρανομία. Αλλοτρίωση του σύγχρονου κόσμου. 4 όψεις της αλλοτριωμένης εργασίας: Ο άνθρωπος αλλοτριώνεται ως προς ο προϊόν του. Ο άνθρωπος αλλοτριώνεται ως προς τη διαδικασία παραγωγής. Ο άνθρωπος αλλοτριώνεται ως προς την ανθρώπινη κοινωνική του ύπαρξη. Ο άνθρωπος αλλοτριώνεται ως προς τους συνανθρώπους του. Γραφειοκρατία Δεν υπάρχει πιο επαναστατική πράξη από το να λες την αλήθεια. Η αστυνομία αναπτύσσει γρήγορα διεθνιστική συνείδηση.

4 Ο Μαρξ στο Σόχο «Εγώ δεν είμαι μαρξιστής»
«Φοβάμαι ότι η επανάσταση θα γίνει αλλά θα πέσει σε χέρια ατόμων σαν τον Πίπερ» Η ιδέα της δικτατορίας του προλεταριάτου «Επειδή ο κόσμος ψήφιζε, όλοι θεωρούσαν ότι είχαν δημοκρατία. Συνηθισμένο λάθος.» Η Κομμούνα του Παρισιού «…μιλούσαμε για την αντιπολίτευση που περιοριζόταν σε ψελλίσματα, τη δειλία του τύπου»

5 Ο Μαρξ στο Σόχο «Η αστική τάξη έπαιξε στην ιστορία ένα ρόλο εξαιρετικά επαναστατικό» Χάρη σ’ αυτήν σημειώθηκε τεράστια τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος και δημιουργήθηκε συσσώρευση πλούτου αλλά στα χέρια λίγων. «Κάτι σταθερό και ακλόνητο κλονίζεται» Η αστική εποχή διακρίνεται για τη συνεχή ανατροπή της παραγωγής, τον αδιάκοπο κλονισμό όλων των κοινωνικών καταστάσεων και τη συνεχή αβεβαιότητα και κινητικότητα. «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, η ψυχή σε απάνθρωπες συνθήκες, είναι το όπιο του λαού. «Οι Εβραίοι ως εκπρόσωποι του καπιταλισμού» Στο δοκίμιο Το εβραϊκό ζήτημα αναφέρει ότι δηλητηριάστηκαν από το εμπόριο και την απληστία. «Ο καπιταλισμός από την φύση του επιτίθεται στο ανθρώπινο πνεύμα, προκαλεί την επανάσταση»

6 Ο Μαρξ στο Σόχο Καπιταλιστικό σύστημα  αύξηση της παραγωγικότητας  αύξηση του πλούτου. Το θέμα είναι ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, όχι να τον ερμηνεύσουμε. Θεωρία της υπεραξίας. Οι βιομηχανίες στα χέρια των προλετάριων. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!!!!! Χειραφέτηση της γυναίκας.

7 Ο Μαρξ στο Σόχο «Ναι, ο καπιταλισμός έχει πετύχει θαύματα, αλλά σκάβει το λάκκο του» «Ε, καλά τώρα έτσι ήταν τότε, πριν από έναν αιώνα» Η αποξένωση «Καταργήστε αυτά τα γελοία εθνικά σύνορα» «Η ελευθερία του ατόμου θα είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του συνόλου»


Κατέβασμα ppt "Ο Μαρξ στο Σόχο Πουρναντζή Βασιλική Ραυτοπούλου Αντιγόνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google