Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέθοδοι και Όργανα Περιβαλλοντικών Μετρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέθοδοι και Όργανα Περιβαλλοντικών Μετρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέθοδοι και Όργανα Περιβαλλοντικών Μετρήσεων
Άσκηση Ποιότητας Αέρα Εσωτερικού Χώρου

2 Ποιότητα Αέρα Εσωτερικού Χώρου
Ορισμός αποδεκτής Ποιότητας Αέρα κατά ASHRAE: Αέρας στον οποίον δεν περιέχονται γνωστοί ρυπογόνοι παράγοντες σε συγκεντρώσεις οι οποίες κρίνονται ως βλαπτικές από Αρμόδιες Αρχές και όπου η ισχυρή πλειονότητα των εκτεθειμένων προσώπων (τουλάχιστον 80%) δεν εκφράζει δυσαρέσκεια.

3 Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό περιβάλλον ενός κτιρίου και εσωτερικοί ρύποι Οι εσωτερικές συγκεντρώσεις αερίων ιόντων, αερίων χημικών ενώσεων, αερομεταφερόμενων σωματιδίων, βιολογικών ρύπων. Οι εσωτερικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων. Οι τιμές της εσωτερικής θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας. Ο ρυθμός εναλλαγής του αέρα του εσωτερικού χώρου με το περιβάλλον. Ο θόρυβος, οι οσμές ή η ύπαρξη εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΙ Θερμοκρασία (20-26ο C) Σχετική υγρασία (20-70%) Αερισμός (περίπου 8l/s κατά άτομο, απουσία καπνιστών) Φωτισμός Θόρυβος (<70-80 dB) και δονήσεις Σκόνη ΧΗΜΙΚΟΙ Αιωρούμενα σωματίδια (προϊόντα καύσης, ίνες αμιάντου, υαλονήματα) Βαρέα μέταλλα, τοξικά στοιχεία (Pb, Cd, As, Hg, κα.) Ιόντα Πτητικές οργανικές ενώσεις Ανόργανες αέριες ενώσεις (SO2, NOx, O3, Rn, κ.α.) ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ Μικροοργανισμοί (ιοί, βακτίρια, μύκητες, κ.α) Αλλεργιογόνα (γύρη, έντομα, ζώα, κ.α)

5 Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζεται από τους ακόλουθους παράγοντες:
Την ποιότητα του εξωτερικού αέρα Η ποιότητα αέρα σε έναν εσωτερικό χώρο μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τις μεταβολές στην σύσταση του εξωτερικού αέρα και με ρυθμό ανταπόκρισης που εξαρτάται από την διαπερατότητα της δομής του κτιρίου, την φύση των ρύπων κλπ. Οι δραστηριότητες των ανθρώπων στους εσωτερικούς χώρους Κάπνισμα Καθαρισμός χώρων Παρουσία ανθρώπων, ζώων, φυτών Την εσωτερική παραγωγή ρύπων  Θέρμανση-ψύξη χώρων, τζάκια, σόμπες κλπ. Δομικά υλικά, χρώματα, έπιπλα και τα λοιπά υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του κτιρίου.

6 Το σύνδρομο του «αρρώστου κτιρίου»
Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί το αίτιο των 'άρρωστων κτιρίων‘. Ορισμός: καταστάσεις στις οποίες οι κάτοικοι των κτηρίων βιώνουν οξέα προβλήματα υγείας ή /και ταλαιπωρία που συνδέονται προφανώς με το χρόνο που ξοδεύουν σε ένα κτήριο, ενώ την ίδια στιγμή καμία συγκεκριμένη ασθένεια ή αιτία αυτών των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Τα κυριότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ένοικοι κατά την παραμονή τους σ’ ένα άρρωστο κτίριο είναι: δύσπνοια ξηρός βήχας, πονόλαιμος, βράχνιασμα ρινόρροια, δακρύρροια το φτάρνισμα ερεθισμός του δέρματος (εξανθήματα) πονοκέφαλοι, ζαλάδες Ναυτία/πεπτικές διαταραχές πνευματική κόπωση και σύγχυση σωματική κόπωση/λήθαργος Μη συγκεκριμένα συμπτώματα, που εμφανίζονται στους χρήστες ενός κτηρίου και δεν προκαλούνται από μια συγκεκριμένη ασθένεια Ποικίλλουν από κτίριο σε κτίριο, ανάλογα με τους διαφορετικούς αιτιώδεις παράγοντες που τα προκαλούν σε κάθε περίπτωση Τα συμπτώματα της ενόχλησης των ματιών, του αναπνευστικού, του πονοκεφάλου και της υπνηλίας είναι συνήθως παρόντα σε όλες της περιπτώσεις του συνδρόμου. Oι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων δεν προσδιορίζονται σαφώς. Tα συμπτώματα συχνά εξαφανίζονται σύντομα όταν οι χρήστες αφήνουν το κτίριο.

7 Ρύποι που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον:
      Οξείδια του θείου, Όζον, Μόλυβδος, Μαγγάνιο, Ασβέστιο, Χλώριο, Κάδμιο, Πυρίτιο, Πτητικές Οργανικές Ενώσεις, Αιωρούμενα Σωματίδια Ρύποι που παράγονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό των κτιρίων:      Οξείδια του αζώτου, Μονοξείδιο του άνθρακα, Διοξείδιο του άνθρακα, Σωματίδια, Οργανικές ενώσεις Ρύποι που παράγονται κυρίως στο εσωτερικό των κτιρίων:        Ραδόνιο, Φορμαλδεΰδη, Αμίαντος, Συνθετικές Ίνες, Οργανικές Ενώσεις, Αμμωνία, Πολυκυκλικοί Υδρογονάνθρακες, Νικοτίνη, Ακρολεϊνη, Υδράργυρος, Αερολύματα, Αλλεργιογόνα, Μικροοργανισμοί. Υπολογίζεται ότι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι αιτία θανάτου άνω των 3 εκατ. ανθρώπων ανά έτος. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

8 Πιθανά αίτια προβλημάτων που αφορούν την Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα
Ανεπαρκής παροχή εξωτερικού αέρα για θέρμανση, εξαερισμό και συστήματα κλιματισμού (Heating, Ventilation, Air Conditioning, HVAC). Κακός σχεδιασμός, ελλιπής συντήρηση, ανεπαρκής καθαρισμός, προβληματική λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού Ρύποι που βρίσκονται στον εξωτερικό αέρα που εισέρχεται στο κτήριο. Εκπομπές από πηγές στο εσωτερικό του κτηρίου, όπως έκλυση αερίων από τα οικοδομικά υλικά, τα έπιπλα καθώς και από άλλον εξοπλισμό. Ελλιπής έλεγχος της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού του κτηρίου.

9 IAQ unit Θερμοκρασία (oC) Σχετική Υγρασία (%) CO2 (ppm) VOCs (ppm)
κατάλληλος για χρήση σε εσωτερικό χώρο Αρχή λειτουργίας: σύνθετος αισθητήρας ημιαγωγού Περιοχή μέτρησης: 0 – 30ppm θερμοκρασία λειτουργίας: 0 – 45°C α. Αισθητήρας μέτρησης CO2 κατάλληλος για χρήση σε εσωτερικό χώρο Περιοχή μέτρησης: 0 – 2000ppm Ακρίβεια: καλύτερη του 5% F.S. θερμοκρασία λειτουργίας: 0 – 45°C γ. Αισθητήρας θερμοκρασίας / σχετικής υγρασίας κατάλληλος για χρήση σε εσωτερικό χώρο Περιοχή μέτρησης θερμοκρασίας: -20°C … +60°C Ακρίβεια μέτρησης θερμοκρασίας: ±0,5°C Περιοχή μέτρησης σχετικής υγρασίας: 0 – 100% RH Ακρίβεια μέτρησης σχετικής υγρασίας: καλύτερη του 3% RH (20% - 80% RH)


Κατέβασμα ppt "Μέθοδοι και Όργανα Περιβαλλοντικών Μετρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google