Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αλκοολιςμος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αλκοολιςμος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αλκοολιςμος

2 Τι ειναι ο αλκοολιςμος;
Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη. Στην οξεία μέθη, ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου (βαθμό πληρώσεως στομάχου, ιδιοσυγκρασία, φύλο κ.τ.λ.) υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος. Στη χρόνια μέθη έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης. Τα άτομα αυτά, ανίκανα να αντισταθούν στην αυξημένη επιθυμία τους, οδηγούνται σιγά-σιγά σε αδυναμία να λειτουργήσουν εάν δεν πιουν (συμπτώματα στέρησης), πράγμα καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τον περίγυρο.

3

4 Χρονιος αλκοολιςμος Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, παραισθήσεις, τρομώδες παραλήρημα) του ήπατος, (αλκοολική κίρρωση, δηλαδή καταστροφή του ιστού του οργάνου) του κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριοσκλήρωση). Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της συμπεριφοράς, χαρακτηριζόμενες από αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως, περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και της βουλήσεως, ηθική κατάπτωση. Με απλά λόγια ο όρος αλκοολισμός σημαίνει την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, την εξάρτηση από το οινόπνευμα αλλά και τις βλάβες που αυτό προκαλεί.Πως λειτουργεί το αλκοόλ στον οργανισμό;

5

6 Πως λειτουργει το αλκοολ ςτον οργανιςμο;
Πως λειτουργει το αλκοολ ςτον οργανιςμο; Το αλκοόλ (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη) είναι φάρμακο και μάλιστα ισχυρά εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Απορροφάται ταχέως από το στομάχι και διανέμεται γρήγορα σ’ όλα τα υγρά του σώματος. Το % διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος, ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα. Η γεύση, η οσμή και η ικανότητα των αλκοολούχων ποτών να προσφέρουν χαλάρωση και ευφορία τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου και ειδικά σε περιόδους γιορτών. Πόσο εύκολα περνάμε από την κοινή χρήση στην κατάχρηση και από εκεί στην εξάρτηση; Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 40 εκατομμύρια αλκοολικοί στην Ευρώπη. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν τα νέα παιδιά να μπαίνουν με αξιώσεις, στο χορό του οινοπνεύματος, ενώ στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα βαρύ οινοπνευματώδες ποτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά γνωστά ως μέθη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αδυναμία, κριτικής σκέψης, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευφορία ή κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια κ.α. Σωματικές ενδείξεις είναι το κόκκινο πρόσωπο, η συγκεχυμένη ομιλία, η αστάθεια στις κινήσεις ή η αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, κ.α. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μέθης είναι η άρση των 'αναστολών'. Έτσι το άτομο μπορεί να εμφανιστεί πολύ έξυπνο, κοινωνικό, ικανοποιημένο και υπερκινητικό με οξυμένη ικανότητα σκέψης, αλλά όσο προχωρά η κατανάλωση γίνεται μελαγχολικό, αργό, εσωστρεφές και τελικά μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά αφορούν έναν οδηγό ή έναν πεζό μεθυσμένο. Επίσης δεν είναι σπάνιες οι πτώσεις και τα ατυχήματα στο σπίτι ή στην εργασία που οφείλονται σε κατάχρηση αλκοόλ. Η μέθη είναι επίσης συχνά υπεύθυνη για εγκλήματα. Από σοβαρή κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επέλθει και θάνατος του χρήστη, κυρίως από καταστολή των αναπνευστικών κέντρων ή από αναρρόφηση εμετού.

7

8 Γιατι καποιοι ανθρωποι καταναλωνουν αλκοολ;
Γιατι καποιοι ανθρωποι καταναλωνουν αλκοολ; Έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες με σκοπό να ανακαλύψουν τον λόγο που κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ. Από μία έρευνα που διενεργήθηκε στην Ολλανδία μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: • Κοινωνικότητα (71%) • Τους αρέσει η γεύση (51%) • Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) • Προκαλεί μέθη (6%) • Επειδή το κάνουν όλοι (6%) • Για να ξεχάσουν προβλήματα (0%) Το αλκοόλ γίνεται επικίνδυνο όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθείς καλά. Όταν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό πια από μόνος σου και καταναλώνεις αλκοόλ για να το πετύχεις, σε κάποια στιγμή διατρέχεις τον κίνδυνο να αρχίσεις να πίνεις περισσότερη ποσότητα κάθε φορά για να εξακολουθήσεις να βιώνεις τις συνέπειες του αλκοόλ. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τη αρχή μιας εξάρτησης. Εάν πίνεις για να αισθανθείς καλά μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου εάν μπορείς επίσης να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ.

9

10 Τι μπορει να προκαλεςει η καταναλωςη ενος νοθευμενου ποτου
Τι μπορει να προκαλεςει η καταναλωςη ενος νοθευμενου ποτου Τα ποτά αυτά προκαλούν: • Πονοκεφάλους • Ζαλάδες • Γαστρεντερικές διαταραχές • Τύφλωση • Μερική απώλεια μνήμης • Ελλειψη συγκέντρωσης • Βλάβες στο συκώτι βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. • Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.

11 Οι τεςςερις κατηγοριες των νοθευμενων ποτων:
Οι τεςςερις κατηγοριες των νοθευμενων ποτων:

12 Αραιωμενα Αραιώνονται με νερό. Σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

13 Αλλαγη Ετικετας Αλλάζουν την ετικέτα σε φθηνά ποτά και τα παρουσιάζουν ως ακριβά επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

14 Νοθευςη με μεθυλικη αλκοολη
Νοθευςη με μεθυλικη αλκοολη Αντι της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, αλλά ακόμη και τύφλωση αν καταναλώνεται συστηματικά. Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών προκαλεί ζαλάδες και έντονους πονοκεφάλους.

15 Νοθευμενα με βιομηχανικη αλκοολη
Νοθευμενα με βιομηχανικη αλκοολη Η μέθοδος αυτή εγκυμονεί τους σοβαρότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η αλκοόλη που χρησιμοποιείται στα ποτά αυτά προέρχεται από διάφορα βιομηχανικά υγρά και χρώματα που περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Η συστηματική τους κατανάλωση προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα,το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ,το συκώτι, και τα νεφρά.

16 Γιατι θα πρεπει να διακοψω το αλκοολ;
Γιατι θα πρεπει να διακοψω το αλκοολ; Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή σου. Σιγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές σου θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.

17 Πως αιςθανεται καποιος που προςπαθει να απεξαρτηθει απο το αλκοολ;
Πως αιςθανεται καποιος που προςπαθει να απεξαρτηθει απο το αλκοολ; Όταν κάποιος πίνει πολύ, ο οργανισμός του προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες που προκαλεί η κατευναστική δράση του αλκοόλ και γίνεται περισσότερο ανθεκτικός στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται. Ως συνέπεια, εκδηλώνεται μία προσαρμοστική διαταραχή με εμφανή κ' σοβαρά στερητικά συμπτώματα (σύνδρομο αποστέρησης) στην διάρκεια που κάποιος σταματά την κατανάλωση αλκοόλ. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση και εκδήλωση του γνωστού delirium tremens, μιας συγχυτικο-διεγερτικής κατάστασης που καταλήγει πολύ συχνά σε θάνατο.

18

19 Πως να διακοψω; • Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα: • Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. • Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού. • Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.

20 ερωτΗματολογιο

21 ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΚΟΟΛ;

22 ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ;
ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ;

23 ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;

24 ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;

25 ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΙΘΑΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΙΘΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ

26 Απεξάρτηση κέντρο έρευνας και συμπεριφορών εθισμού
ΠΗΓΕΣ: Απεξάρτηση κέντρο έρευνας και συμπεριφορών εθισμού American Academy of Family Physicians Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr web4health.info Wikipedia


Κατέβασμα ppt "Αλκοολιςμος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google