Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Usenet.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Usenet."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Usenet

2 Ιστορία του Usenet Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 1979 από δυο φοιτητές (Tom Truscott και Jim Ellis). Η υλοποίηση έγινε μέσα στο 1980. Παρατηρούμε ότι το Usenet προϋπήρχε του World Wide Web και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες. Οι ιδρυτές του το βάφτισαν Usenet σκεπτόμενοι ότι θα αποτελεί ένα Users Network, δηλαδή ένα Δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών του.

3 Τι είναι το Usenet Ένα σύνολο ομάδων συζητήσεων (Newsgroups) όπου οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν μηνύματα, τα οποία διανέμονται μέσω ειδικών servers (Usenet servers). Οι servers διατηρούν τα μηνύματα αυτά για ορισμένο χρονικό διάστημα (retention time). Μοιάζει με ένα forum, με τη διαφορά ότι τα μηνύματα δεν είναι σε έναν server και διατηρούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

4 Η πληροφορία είναι κατανεμημένη σε πολλούς servers.
Κάθε θέμα οργανώνεται σε ομάδα συζήτησης (Newsgroup) Οι χρήστες λαμβάνουν ενημερώσεις για τα νέα και μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους συζητήσεις.

5

6 Δομικά στοιχεία του Usenet
Posts Newsgroups Usenet Servers Newsreader.

7 Posts Τα Posts είναι άρθρα με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο.
Τα Posts αποτελούν τα του Usenet και δημοσιεύονται από τα μέλη του Newsgroup. Από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί κάποιο Post, είναι μετά αδύνατο να διαγραφεί, ακόμη και από τον δημιουργό του. Αυτό συμβαίνει διότι η επικοινωνία στο Usenet δεν βασίζεται στην ύπαρξη κάποιου κεντρικού Server που αποθηκεύει και διαχειρίζεται τη ροή δεδομένων (News Feeds).

8 Μόλις κάποιος χρήστης δημοσιεύσει ένα Post, αυτό εισέρχεται απευθείας στα Feeds και διαμοιράζεται μεταξύ των Usenet Servers που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο Usenet η λέξη Διαγραφή δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετανιώσουμε για κάποια ανάρτηση που κάναμε και μετά να τη διαγράψουμε. Στην περίπτωση που γίνει διαγραφή από έναν συγκεκριμένο Usenet Server, το Post θα συνεχίζει να υπάρχει δημοσιευμένο σε χιλιάδες άλλους. Διακρίνουμε δυο τύπους Post: τα Text Posts και τα Binary Posts.

9 Texts Posts Τα Text Posts περιέχουν μόνο κείμενο και είναι μικρά σε μέγεθος. Η δομή τους είναι εξαιρετικά απλή, αφού αποτελούνται από το θέμα και το κυρίως σώμα. Στο θέμα γίνεται μια μικρή περιγραφή του άρθρου και στο σώμα υπάρχει το κυρίως κείμενο του Post. Μοιάζει αρκετά με το .

10 Binary Posts Τα Binary Posts μπορεί να περιέχουν αρχεία μουσικής, ταινιών, ήχου, προγράμματα, κλπ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΓΚΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΛΥΣΗ: Με ειδικούς αλγόριθμους κωδικοποίησης, γίνεται ενσωμάτωση των multimedia αρχείων στα αρχεία κειμένου. Έτσι, μεγάλου μεγέθους αρχεία χωρίζονται σε κομμάτια και δημοσιεύονται τεμαχισμένα. Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και δεν χρειάζεται ο κάθε χρήστης του Usenet να τα ενώνει χειροκίνητα.

11 Newsgroups (Ομάδες Συζητήσεων)
Οι Ομάδες Συζητήσεων δημιουργούνται από τους χρήστες του Usenet και ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, στο Newsgroup με τίτλο "alt.food.wine" θα βρούμε Posts που σχετίζονται με τα κρασιά. Αποκαλούνται και Αποθήκες Νέων ή Αποθήκες Ειδήσεων. Υπάρχουν πολλαπλές ομάδες συζητήσεων με δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις για οποιοδήποτε θέμα μπορούμε να φανταστούμε.

12 Usenet Servers Οι Usenet Servers είναι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο και διαχειρίζονται τη ροή δεδομένων του δικτύου. Σε κάθε Usenet Server αποθηκεύονται για κάποιο διάστημα τα Posts που δημοσιεύονται από τις ομάδες συζητήσεων. Επιπλέον, ο κάθε Server διατηρεί μια ενημερωμένη λίστα με όλες τις ομάδες συζητήσεων, και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των χρηστών και του Usenet. Προκειμένου να μπει κάποιος στον κόσμο του Usenet, θα πρέπει προηγουμένως να έχει συνδεθεί με έναν Server.

13 Οι Usenet Servers διακρίνονται σε εμπορικούς και σε δημόσιους (ή αλλιώς ελεύθερους).
Οι εμπορικοί είναι ταχύτατοι και φιλοξενούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό από Newsgroups. Όμως για να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να πληρώσουμε κάποια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Οι δημόσιοι Usenet Servers παρέχονται από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

14 Διάρκεια Retention Καθημερινά γίνονται εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο Usenet και ο σκληρός δίσκος των Servers εννοείται πως δεν είναι άπειρης χωρητικότητας. Επομένως, γίνεται η διαγραφή των παλαιότερων αναρτήσεων, ώστε να φιλοξενούνται οι πιο πρόσφατες. To Retention αναφέρεται στη διάρκεια διατήρησης των δημοσιεύσεων. Μετριέται σε μέρες και διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του Post. Τα Text Posts διατηρούνται πολύ περισσότερες μέρες σε σύγκριση με τα Binary, καθώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Η χρονική διάρκεια διατήρησης των άρθρων στους Servers κυμαίνεται μεταξύ των 1000 με 3002 μέρες, και έχει άμεση συνάφεια με τον τύπο του Server (εμπορικός ή ελεύθερος).

15 Download Limit To download limit είναι μάλλον είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ενός Usenet Server, γιατί σχετίζεται με το όριο κατεβάσματος αρχείων. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο κάθε χρήστης του Usenet δεν έχει το ελεύθερο να κατεβάζει όσα Gigabytes επιθυμεί τον μήνα. Ο κάθε Server είναι ρυθμισμένος ώστε να επιτρέπει τη λήψη μέχρι ενός συγκεκριμένου όγκου αρχείων. Οι δωρεάν Servers συχνά ορίζουν τη λήψη σε πολύ χαμηλά όρια (το πολύ μέχρι τα 2 GB), ενώ στους εμπορικούς βρίσκουμε και απεριόριστο κατέβασμα.

16 Connection Speed Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό του εκάστοτε Server είναι η ταχύτητα σύνδεσής του με το Internet. Πλέον όμως οι περισσότεροι εμπορικοί Servers, οι οποίοι αποτελούνται από τα πλέον εκσυγχρονισμένα μηχανήματα, αγγίζουν εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες.

17 Τοποθεσία των Usenet Server
Η ταχύτητα σύνδεσης του Server συνδέεται άμεσα με το σημείο εγκατάστασης των Cluster (συγκροτήματα από Server). Οπότε επιλέγουμε Server σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που έχουν γρήγορες και απευθείας συνδέσεις με την Ελλάδα. Συνήθως οι εταιρείες τους αποκαλούν φάρμες από Servers, για να τονίσουν το μέγεθος της χωρητικότητας του εκάστοτε Server, αλλά και την πληθώρα των μηχανημάτων.

18 Newsreader του Usenet Η πρόσβαση στο Usenet συνεπάγεται και την εγκατάσταση μιας εφαρμογής  διαβάσματος, δηλαδή του Newsreader. Όπως έχουμε τους Browser του Internet (Firefox, Chrome, Opera) έτσι χρειαζόμαστε και έναν Browser για το Usenet. Οι περισσότεροι Newsreaders διατίθενται δωρεάν και έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Μπορούν να κατεβάζουν όλες τις ομάδες συζητήσεων που φιλοξενεί ο Server που επιλέξαμε Μπορεί να γίνει η εγγραφή του χρήστη στα newsgroups που τον ενδιαφέρουν προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του στον χαώδες κόσμο του Usenet. Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε ότι ο Newsreader εμφάνισε ομάδες συζητήσεων. Ουσιαστικά, σχεδόν όλες όσες υπάρχουν παγκοσμίως. Ενδεικτικά κάποιοι καλοί Newsreader είναι οι: Agent, Grabit, Couch Potato, Netscape,  NewsShark, SBNews/News Robot, Pan, Unison.

19 Usenet – Peer2Peer Δίκτυα
Η λειτουργία του Usenet βασίζεται στους χιλιάδες Servers που είναι διασκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Οι Servers δηλαδή σχηματίζουν ένα παγκόσμιο peer-to-peer δίκτυο και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Τα Ρ2Ρ δίκτυα δεν στηρίζονται στη λειτουργία κάποιου Server, αλλά εξαρτώνται από τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο (Peers). Έτσι, ο κάθε κόμβος του δικτύου μπορεί να λειτουργήσει και σαν πελάτης και σαν εξυπηρετητής. Γίνεται αντιληπτό ότι στη μια περίπτωση έχουμε επαγγελματικά μηχανήματα που ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ στην άλλη περίπτωση έχουμε απλούς μεμονωμένους χρήστες.

20 Πλεονεκτήματα του Usenet
Περιέχει τεράστιο όγκο πληροφορίας Υπάρχουν πάρα πολλά ενεργά Newsgroups που δημοσιεύουν εκατομμύρια άρθρα για όλα τα γούστα. Μπορούμε να βρούμε Posts με ο,τιδήποτε περιεχόμενο, πχ. ψυχαγωγικό, ενημερωτικό, επιστημονικό. Μπορούμε να βρούμε και όλους τους διαθέσιμους τύπους αρχείων: ήχο, εικόνα, βίντεο, προγράμματα, και πολλά ακόμη. Σε κάποιους servers, δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα Download των αρχείων.  Απουσία λογοκρισίας. Έτσι, ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει και να εκφράζει την άποψή του χωρίς να φοβάται. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι ο χρήστης του Usenet έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το πρωτόκολλο SSL (Secure Sockets Layer) για ασφάλεια.

21 Μειονεκτήματα του Usenet
Η πληθώρα άχρηστων και ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Συναντάμε συχνά malware. Πολλά SPAM

22 Πάροχοι Δωρέαν υπηρεσίας Usenet
Παράδειγμα δωρεάν server

23 Παράδειγμα εγγραφής σε δωρεάν υπηρεσία
XSUSENET (NETHERLANDS) XSUSENET offers free lifetime 1 Mbit Usenet account. No personal information is required. It’s good if want to use the Usenet as a discussion forum, or to fill in blocks. Host: free.xsusenet.com User: Enter the login information you received Pass: Enter the login information you received Port: 119 Connections: 2 Speed: 1 Mbit SSL: No Retention: 10 days Bandwidth limit: Yes

24 Πρόγραμμα πελάτη Usenet
Βρίσκουμε και κατεβάζουμε κάποιον usenet client Πχ. Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα για να συνδεθεί στο server που θέλουμε.

25 Πάροχοι Usenet μέσω Web

26 Παράδειγμα: Αναζήτηση online
NZBIndex  BinSearch  NZBClub  FindNZB  NZBSearch  NZB.cc 

27 Κατέβασμα Αρχείων Βρίσκουμε και κατεβάζουμε το αρχείο NZB.
Το NZB αρχείο είναι ένα XML αρχείο που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το αρχείο που μας ενδιαφέρει και οδηγίες για τον newsreader client. Χρησιμοποιούμε είτε τον client που έχουμε εγκατεστημένο, είτε κάποια online υπηρεσία όπως:


Κατέβασμα ppt "Usenet."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google