Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ
Το προπυλένιο δεν έχει παρουσιάσει τόσο σημαντικό ρόλο στην βιομηχανία των πετροχημικών όπως συμβαίνει με την περίπτωση του αιθυλενίου. Παρόλα αυτά αποτελεί πολύ σημαντική χημική ύλη της εν λόγω βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης κατά την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου, ενώ το υπόλοιπο (>30%) χρησιμοποιείται ως βασική χημική ύλη της πετροχημικής βιομηχανίας. Η σημαντικότερη μέθοδος παραγωγής βενζίνης από προπυλένιο είναι η αλκυλίωση, ενώ με πολυμερισμό είναι λιγότερο σημαντική. Κατά την αλκυλίωση το προπυλένιο (μαζί με βουτυλένια) αντιδρά με ισοβουτάνιο για την παραγωγή διακλαδισμένης αλυσίδας υδρογονανθράκων, των οποίων τα σημεία ζέσης εμπίπτουν στην περιοχή των βενζινών. Για την διεξαγωγή της αντίδρασης θεωρείται επαρκής καθαρότητα προπυλενίου 50-70%, εφόσον το υπόλοιπο 50-30% αποτελείται από προπάνιο.

2 ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ
To προπυλένιο χρησιμοποιείται για την σύνθεση των ακόλουθων προϊόντων: Κυμώλιο το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαινόλης και ακετόνης. Η φαινόλη αποτελεί πρώτη ύλη για τις φαινολικές ρητίνες και τα πολυαμίδια (Nylon) και η ακετόνη πρώτη ύλη για τον πολυ(μεθακρυλικό μεθυλεστέρα) ή Plexiglas. Το κυμώλιο συντίθενται από την αντίδραση του προπυλενίου και βενζολίου ως εξής: Ισοπροπανόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ακετόνης, σύμφωνα με τις ακόλουθες αντιδράσεις:

3 ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ
Πολυπροπυλένιο του οποίου οι χρήσεις είναι παρόμοιες με εκείνες του πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας. Είναι πιο άκαμπτο, με μεγαλύτερη θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης από το ΡΕ. Συντίθεται από το προπυλένιο σύμφωνα με τις ακόλουθες αντιδράσεις: Προπυλενοξείδιο του οποίου η σύνθεση είναι ανάλογη με εκείνη του αιθυλενοξειδίου μέσω χλωρυδρίνης. Γίνεται πολύ πιο γρήγορα από εκείνη του αιθυλενίου προς αιθυλενοξείδιο, αλλά είναι επιρρεπής σε παράπλευρες αντιδράσεις, λόγω αντιδράσεων προσθήκης χλωρίου. Χρησιμοποιείται για την σύνθεση των πολυαιθέρων, αλλά και της προπυλενογλυκόλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυεστερικών ρητίνων και αφρών πολυουρεθάνης.

4 ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ
Δωδεκένιο (τετραμερές του προπυλενίου) χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή απορρυπαντικών. Συγκεριμένα το βενζόλιο αλκυλιώνεται με το δωδεκένιο στους 5-600C παρουσία καταλυτών AlCl3 και H2SO4. Κατόπιν απόσταξης με υδρατμούς το προιόν υφίσταται σουλφούρωση και εξουδετέρωση, με αποτέλεσμα την παραγωγή του ενεργού συστατικού των απορρυπαντικών : C12H25C6H5SO3Na Για το προπυλένιο δεν υπάρχει βιομηχανική μέθοδος παραγωγής ώστε να παρασκευάζεται κατά αποκλειστικότητα, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του αιθυλενίου. Δύο είναι οι τρόποι παραγωγής του, και από τις δύο λαμβάνεται αποκλειστικά ως παραπροϊόν: Α). Από τα διυλιστήρια, που διαθέτουν μονάδες πυρόλυσης βαρέων κλασμάτων για την παραγωγή της βενζίνης και Β). Από τις μονάδες ατμοπυρόλυσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του αιθυλενίου.

5 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Οι ακόρεστοι υδρογονάνθρακες εμφανίζουν μειωμένο ενδιαφέρον στην βιομηχανία πετροχημικών σε σχέση με το αιθυλένιο και το προπυλένιο. Ο σημαντικότερος από αυτούς τους υδρογονάνθρακες είναι το 1,3-βουταδιένιο, κατόπιν το ισοβουτυλένιο και τέλος τα κανονικά βουτυλένια. Το 1,3-βουταδιένιο χρησιμοποιείται στα διυλιστήρια με τρόπο ανάλογο με το προπυλένιο, δηλαδή παράγεται βενζίνη μέσω αλκυλίωσης, πολυμερισμού ή ανάμειξης και το υπόλοιπο καίγεται ως καύσιμο. Όταν ακόρεστοι υδρογονάνθρακες τεσσάρων ατόμων άνθρακα αναμειχθούν με την βενζίνη αυξάνουν τον αριθμό οκτανίου της, προσδίδοντας αντικροτικότητα

6 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Νεοπρένιο ή πολυχλωροπρένιο (από το 1,3-βουταδιένιο), που αποτελεί το τεχνητό καουτσούκ και είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην καύση, λόγω του χλωρίου, σε σχέση με το φυσικό καουτσούκ. Βασικό μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι πολύ υψηλότερου κόστους σε σχέση με το φυσικό καουτσούκ. Το νεοπρένιο προκύπτει από τον πολυμερισμό του χλωροπρένιου που είναι το 2-χλωρο-1,3-βουταδιένιο. Συνθετικά καουτσούκ (από το 1,3-βουταδιένιο), που παράγονται από συμπολυμερισμό του βουταδιενίου και στυρενίου και από συμπολυμερισμό του βουταδιενίου και ακρυλονιτριλίου. Το πρώτο συμπολυμερές εμφανίζει το φαινόμενο του φυσικού βουλκανισμού κάνοντας το ανθεκτικότερο σε σχέση με το φυσικό καουτσούκ. Στο συμπολυμερές με το ακρυλονιτρίλιο, το συστατικό αυτό προσδίδει αντοχή στην παλαίωση. Ως απαρχητής χρησιμοποιείται το νάτριο.

7 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Πολυβουταδιένιο (από το 1,3-βουταδιένιο), με μικροδομές 1,4 και 1,2 ανάλογα με τον τρόπο πολυμερισμού του 1,3-βουταδιενίου. Σημαντικό ρόλο που καθορίζει την μικροδομή εάν είναι -1,4 ή -1,2 διαδραματίζει ο διαλύτης εάν είναι μη πολικός ή πολικός αντίστοιχα. Πολυβουτυλένιο (από το ισοβουτυλένιο) που είναι συνήθως μακρομόρια μικρού μοριακού βάρους και χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα των λιπαντελαίων (απόσταγμα του μαζούτ). Βουτανόλη-2 (από τα κανονικά βουτυλένια) που μετασχηματίζεται σε μεθυλοαιθυλοκετόνη, που χρησιμοποιείται σαν διαλυτικό σε επιστρώσεις επιφανειών.

8 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Η παραγωγή του 1,3-βουταδιενίου γίνεται με δύο τρόπους: είτε ως παραπροϊόν κατά την παραγωγή του αιθυλενίου σε μονάδα ατμοπυρόλυσης είτε μέσω καταλυτικής αφυδρογόνωσης του βουτανίου και των βουτυλενίων. Θα αναφερθούμε λίγο περισσότερο στην μέθοδο της καταλυτικής αφυδρογόνωσης του βουτανίου και των βουτυλενίων για την παραγωγή του 1,3-βουταδιενίου. Ατμός και κανονικά βουτυλένια προθερμαίνονται χωριστά και κατόπιν αναμιγνύονται σε συγκεκριμένη αναλογία σε υψηλές θερμοκρασίες ( C). Ο καταλύτης που χρησιμοποιείται κυρίως είναι οξείδιο του μαγνησίου (Mg2O3) μαζί με οξείδια του σιδήρου, χαλκού και καλίου (Fe2O3, CuO2, K2O αντίστοιχα). Πρόσφατα έχει εγκαταληφθεί η χρήση του οξειδίου του μαγνησίου και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά τα οξείδια του σιδήρου, χαλκού και καλίου. Ο ατμός χρησιμοποιείται ώστε να μειωθεί η μερική πίεση των βουτυλενίων, να ευνοηθεί η ισορροπία της αντίδρασης και να περιοριστεί ο πολυμερισμός του βουταδιενίου. Ο ατμός όμως παρεμποδίζει την χρήση συνηθισμένων καταλυτών αφυδρογόνωσης, όπως το οξείδιο του χρωμίου (Cr2O3) σε αλουμίνιο.

9 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Σε τέτοιους αντιδραστήρες αφυδρογόνωσης η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ C και ο χρόνος επαφής είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ~0.2 δευτερόλεπτα. Η ελάχιστη θερμοκρασία ώστε να επιτευχθεί μέτρια μετατροπή είναι 6000C, ενώ όταν υπερβαίνει τους 7000C είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πυρόλυση των βουτυλενίων και πολυμερισμός του βουταδιενίου. Τα αέρια που προκύπτουν κατά την αντίδραση ψύχονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (μικρότερες από 5000C) και το υγρό που προκύπτει τοποθετείται σε στήλη κλασματικής απόσταξης όπου το κλάσμα με τα 4 άτομα άνθρακα διαχωρίζεται από το πολυμερισμένο υλικό. Το βουταδιένιο διαχωρίζεται από το κλάσμα με τα 4 άτομα άνθρακα με ειδικούς και εξειδικευμένους τρόπους (π.χ. με εκχύλιση, με απορρόφηση, με απόσταξη κλπ.). Για την παραλαβή του βουταδιενίου-1,3 σε καθαρή μορφή αντιμετωπίζονται προβλήματα τόσο λόγω των παραπλήσιων σημείων ζέσεων καθώς και λόγω σχηματισμού αζεοτροπικών μιγμάτων με άλλους υδρογονάνθρακες, οπότε είναι αδύνατη η χρήση της τεχνικής της κλασματικής απόσταξης εάν δεν απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητοι υδρογονάνθρακες.

10 ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ 4 ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τα βουτυλένια παράγονται και αυτά με δύο τρόπους: είτε ως παραπροϊόντα κατά την παραγωγή του αιθυλενίου σε μονάδα ατμοπυρόλυσης είτε ως παραπροϊόντα κατά την παραγωγή της βενζίνης με την πυρόλυση βαρέων κλασμάτων. Η πιο σημαντική μέθοδος παραγωγής των βουτυλενίων στο διυλιστήριο είναι η καταλυτική πυρόλυση, όπου η απόδοση σε ολεφίνες με 4 άτομα άνθρακα εξαρτάται από την πρώτη ύλη, το είδος του καταλύτη και τις συνθήκες λειτουργίας. Βασικό μειονέκτημα στην παραλαβή μεγάλου αριθμού υδρογονανθράκων με 4 άτομα άνθρακα αποτελούν τα παραπλήσια σημεία ζέσεως που αυτοί εμφανίζουν. HC με 4 άτομα C Εκχύλιση με πολικά υγρά Εκχύλισμα Απόσταξη Βουταδιένιο-1,3 Καταλυτική ενυδάτωση και αφυδρογόνωση Υπόλειμμα Εκχύλισης κ-βουτυλένια ισοβουτυλένιο Ειδική Κατεργασία

11 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια τόσο ως προϊόντα της κλασματικής απόσταξης του πετρελαίου όσο και ως σημαντικές πρώτες ύλες της χημικής βιομηχανίας. Προκύπτουν από την κλασματική απόσταξη του πετρελαίου μέσω της καταλυτικής αναμόρφωσης και της καταλυτικής πυρόλυσης βαρέων κυρίως υγρών κλασμάτων. Η ποιότητα της βενζίνης κάθε φορά, επομένως και ο αριθμός οκτανίου είναι κατανοητό ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος των υδρογονανθράκων που εμπεριέχει. Γενικά μεγάλη αντικροτική ικανότητα εμφανίζουν οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως βενζόλιο και ναφθαλίνιο.

12 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΤΟΛΟΥΟΛΙΟ: Το μεγαλύτερο ποσοστό του τολουολίου χρησιμοποιείται για να μετατραπεί σε βενζόλιο και ξυλόλια. Επίσης χρησιμοποιείται σαν διαλυτικό, σαν πρώτη ύλη στην χημική βιομηχανία για την σύνθεση του τρινιτροτολουολίου (ΤΝΤ) και για την παρασκευή βενζινών με υψηλό αριθμό οκτανίου στα διυλιστήρια πετρελαίου. ΞΥΛΟΛΙΑ: Από τα τρία είδη ξυλολίων που απεικονίζονται, μεγαλύτερη σημασία παρουσιάζει το π-ξυλόλιο και κατόπιν το ο-ξυλόλιο. Το π-ξυλόλιο χρησιμοποιείται κυρίως για την σύνθεση του τερεφθαλικού οξέος που αποτελεί πρώτη ύλη ορισμένων υφάνσιμων υλών.

13 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΒΕΝΖΟΛΙΟ: Η πρώτη ποσότητα βενζολίου απομονώθηκε το 1825 από το χημικό M. Faraday. Έκτοτε άρχισε να παράγεται σε σημαντικές ποσότητες που τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έφτασαν σε δεκάδες εκατομμύρια τόνους. Μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται σε χημικές βιομηχανίες και στα καύσιμα ώστε να αυξηθεί η αντικροτική ικανότητα της βενζίνης, άρα και ο αριθμός οκτανίων της. Τα προϊόντα του βενζολίου ανήκουν στα πλαστικά, χρώματα, συνθετικό καουτσούκ, συνθετικές ίνες κλπ. Τα πιο σημαντικά παράγωγα του βενζολίου αναφέρονται παρακάτω. Αιθυλοβενζόλιο, που αποτελεί την πρώτη ύλη σύνθεσης του στυρενίου, που κατόπιν πολυμερίζεται προς πολυστυρένιο. Κυκλοεξάνιο, που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την σύνθεση του αδιπικού οξέος [ΗΟΟC(CH2)4COOH] και της εξαμεθυλενοδιαμίνης [H2N(CH2)6NH2].

14 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Φαινόλη, που αποτελεί πρώτη ύλη για την σύνθεση φαινολικών ρητινών, χρωμάτων , φαρμακευτικών προϊόντων και για την σύνθεση του αδιπικού οξέος. Χλωροβενζόλιο, που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σαν διαλυτικό υγρό, προστατευτικό φάρμακο φυτών και στα χρώματα. Νιτροβενζόλιο, αποτελεί το πιο παλιό παράγωγο του βενζολίου και εξαιτίας της δημιουργίας ανιλίνης, απέκτησε μεγάλη σημασία στην βιομηχανία των χρωμάτων. Το νιτροβενζόλιο χρησιμεύει ακόμα στην φαρμακευτική και ως βοηθητική ύλη για το συνθετικό καουτσούκ.

15 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Στο αργό πετρέλαιο παρουσιάζονται μεγάλες ποσότητες παραφινικών και ναφθενικών υδρογονανθράκων που μετατρέπονται σε αρωματικούς με μεθόδους καταλυτικής αναμόρφωσης στα σύγχρονα διυλιστήρια. Συγκεκριμένα ~1% του αργού πετρελαίου αποτελείται από βενζόλιο και κυκλικούς υδρογονάνθρακες με 6 άτομα άνθρακα (κυκλοεξάνιο και μεθυλοκυκλοπεντάνιο) που μπορούν να μετατραπούν σε βενζόλιο με αφυδρογόνωση. Αντίστοιχα ~2-3% του αργού πετρελαίου αποτελείται από τολουόλιο και κυκλικούς υδρογονάνθρακες με 7 άτομα άνθρακα, όπως ισχύει και για τα αλκυλοβενζόλια και κυκλοπαραφίνες με 8 άτομα άνθρακα. Η ανάκτηση και ο διαχωρισμός των αρωματικών υδρογονανθράκων από τα κλάσματα του πετρελαίου απαιτούν διάφορες τεχνικές ώστε να διαχωριστούν οι αρωματικές ενώσεις (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο) από τις μη αρωματικές που εμφανίζουν παραπλήσια σημεία ζέσεως.

16 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι: Κλασματική απόσταξη, όπου διαχωρίζονται καθαρές ουσίες (με ικανοποιητικές διαφορές στα σημεία ζέσεως), αλλά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και όταν η διαφορά στα σημεία ζέσεως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Εκχυλισματική απόσταξη, όπου γίνεται απόσταξη παρουσία διαλύτη. Ο διαλύτης δεν πρέπει να δρα διαβρωτικά, να μην αντιδρά με τα συστατικά του μίγματος, να είναι θερμικά σταθερός και να εμφανίζει σημείο ζέσης μεγαλύτερο από τα συστατικά που πρέπει να διαχωριστούν. Τέτοια συμπεριφορά εμφανίζει η φαινόλη.

17 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Αζεοτροπική απόσταξη, που εμφανίζει ομοιότητα με την εκχυλισματική, με την διαφορά όμως ότι στην αζεοτροπική απόσταξη ο διαλύτης κατευθύνεται στην κορυφή της απόσταξης μαζί με τις αρωματικές ενώσεις, ενώ στην εκχυλισματική απόσταξη κατευθύνεται προς την βάση της απόσταξης μαζί με τις αρωματικές ενώσεις. Εκχύλιση, όπου ο διαχωρισμός μεταξύ αρωματικών και μη αρωματικών ενώσεων πραγματοποιείται με επιτυχία. Αποτελείται από την στήλη εκχύλισης και την στήλη διαχωρισμού (όπου εισάγεται το εκχύλισμα των αρωματικών ενώσεων οι οποίες διαχωρίζονται με την εισαγωγή ατμού και διαλύτη. Ο ατμός κατευθύνει στην κορυφή τους ελαφρύτερους αρωματικούς υδρογονάνθρακες).


Κατέβασμα ppt "ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google