Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομάδα Δωριέων (Δυμάνες, Πάμφυλοι, Υλλείς) που εισέβαλε στην κοιλάδα του Ευρώτα εγκαταστάθηκε σε 4 κώμες: Πιτάνη, Μεσόα, Κυνόσουρα και Λίμνες. Η εγκατάσταση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομάδα Δωριέων (Δυμάνες, Πάμφυλοι, Υλλείς) που εισέβαλε στην κοιλάδα του Ευρώτα εγκαταστάθηκε σε 4 κώμες: Πιτάνη, Μεσόα, Κυνόσουρα και Λίμνες. Η εγκατάσταση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομάδα Δωριέων (Δυμάνες, Πάμφυλοι, Υλλείς) που εισέβαλε στην κοιλάδα του Ευρώτα εγκαταστάθηκε σε 4 κώμες: Πιτάνη, Μεσόα, Κυνόσουρα και Λίμνες. Η εγκατάσταση είχε ολοκληρωθεί ως το 950. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Αριστόδημος και κατά την παράδοση (Ηρόδοτος 6.52) οι δίδυμοι γιοί του Ευρυσθένης και Προκλής διαμοιράστηκαν την εξουσία. Ως εκ τούτου οι 2 γιοί του Αριστόδημου βρίσκονται επικεφαλής 4 κωμών που συγκροτούν τη Σπάρτη. Λίγο αργότερα προστίθενται και οι Αμύκλες>> 5 κώμες

2

3 Όμως, η συνένωση των κωμών πρέπει να έγινε αργότερα δεδομένου ότι οι 2 βασιλικές οικογένειες της Σπάρτης προσαγορεύονται Αγιάδες και Ευρυπωντίδες, έχουν δηλαδή λάβει τα ονόματα από τους διαδόχους του Ευρυσθένη και του Προκλή. Η αρχαιολογία μας βοηθάει στη διαμόρφωση της εικόνας σε μία τόσο πρώιμη εποχή δεδομένου ότι έχει εξακριβωθεί ότι και μετά τη διαμόρφωση του Σπαρτιατικού κράτους κατά τον 8ο αι., οι Αγιάδες διατηρούν δικό τους νεκροταφείο στην Πιτάνη και οι Ευρυπωντίδες στις Λίμνες.

4 Ήδη από τον 10ο οι Σπαρτιάτες προβαίνουν σταδιακά στην κατάκτηση περιοχών της Λακωνίας: -εξασφαλίζουν τα βόρεια σύνορα καταλαμβάνοντας την Πελλάνα, τη Σελλασία και τον 9ο την Αιγύτιδα (περίοικοι) -8ος >Φάρις & Γερόνθρες, Αμύκλες (ενσωμάτωση), Έλος + κάτοικοι 4 κωμών(είλωτες: ανήκουν στο κράτος και στρατολογούνται ως ψιλοί) -Α’ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (735/30-715/10, , )

5 Την πραγματική αιτία της εισβολής διατύπωσε ο ίδιος ο βασιλιάς της Σπάρτης: Πλούτ. Ηθικά 231ε
'Ex£gontoj d' aÙtoà tÕ str£teuma ™pˆ Mess»nhn, ½retÒ tij e„ to‹j ¢delfo‹j m£cesqai mšllei, oÙk œfh, ¢ll' ™pˆ t¾n ¢kl»rwton tÁj cèraj bad…zein.

6

7 Paus Μεσσήνιοι+Αργείοι+Σικυώνιοι+Αρκάδες Παυσ Σπαρτιάτες+Κορίνθιοι+Δρύοπες της Ασίνης

8 Περίοικοι & Είλωτες> είναι και οι 2 κάτοικοι της Λακωνίας, αλλά δεν είναι πολίτες.
Περίοικοι>ελεύθεροι κάτοικοι, οι οποίοι παραμένουν για να καλλιεργούν τη γη τους Ελωτες>Δεν είναι ελεύθεροι, διαφέρουν όμως από τους δούλους ως προς το ότι ανήκουν στο κράτος και στρατολογούνται ως ψιλοί.

9

10 ΛΥΚΟΥΡΓΕΙΟΣ ΡΗΤΡΑ (ΧΡΗΣΜΟΣ που δόθηκε από την Πυθία στον ΛΥΚΟΥΡΓΟ)
-διαφύλαξη φυλετικής διαίρεσης αλλά ταυτόχρονα εισάγει μία γεωγραφική διαίρεση με βάση τις 5 κώμες της Σπάρτης (;) Πλούταρχος

11 Χαρακτηριστικά των 2 βασιλέων
- ευημερία της κοινότητας συνδεόταν με τη θεογένια του βασιλέα και την πολεμική του ικανότητα. Σε περίπτωση λιμού κτλ. η ευθύνη βάρυνε τον βασιλέα (παράδειγμα Πλούταρχου). Οι βασιλείς αντάλλασσαν όρκο με τους εφόρους ότι θα προστατεύουν τα μέλη της κοινότητας και θα ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον του λαού και οι έφοροι αντίστοιχα ορκίζονταν ότι θα διασφαλίζουν το θεσμό της βασιλείας.

12 Κύρια δικαιοδοσία του βασιλιά είναι η ηγεσία του στρατού (αρχαγέτης) και η εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων. Οι βασιλείς είναι οι γνώστες του άγραφου δικαίου και των θεμίστων (οι άγραφες διατάξεις)

13 Στον Όμηρο οι βασιλείς συμβουλεύονταν τους πιο ηλικιωμένους από τους ευγενείς>μεγάθυμους γέροντας
Στην πόλη-κράτος της Σπάρτης το συμβούλιο γύρω από τον βασιλέα ονομάζεται γερουσία και απαρτίζεται από 28 μέλη + 2 οι βασιλείς (;)=30 μέλη. Το αξίωμα είναι ισόβιο και μπορεί να το λάβει ο όμοιος Σπαρτιάτης άνω των 60. Η γερουσία είναι υπεύθυνη για τη σύγκληση της Συνέλευσης και για την εισαγωγή των θεμάτων που θα συζητηθούν σε αυτήν. Έχει δηλαδή προβουλευτικό ρόλο

14 Συνέλευση (απέλλα)>συνεδριάζει σε συγκεκριμένο χρόνο και σε ορισμένο τόπο! Απαρτίζεται από τους ομοίους. Για να ανήκει κάποιος στους ομοίους, να είναι δηλαδή Σπαρτιάτης πολίτης, είχε δύο υποχρεώσεις: 1. να έχει περάσει με επιτυχία τη σπαρτιατική αγωγή και 2. να μπορεί να συνεισφέρει το μερίδιό του στα συσσίτια (ομάδες 15 ατόμων). Εάν δεν κατάφερνε (;) να ανταποκριθεί στα 2 παραπάνω τότε υποβιβαζόταν σε μία άλλη κατηγορία που έφερε την επωνυμία υπομείονες.

15 Ποιά είναι η διαδικασία συζήτησης;
α. Η γερουσία εισάγει την πρόταση β. Ακολουθεί συζήτηση επί της προτάσεως γ. στη συνέχεια η γερουσία απομακρύνεται και δ. επαναφέρει την πρόταση ανάλογα με τη συζήτηση που είχε προηγηθεί ε. Η νέα μορφοποιημένη πρόταση εγκρίνεται ή απορρίπτεται. -Στην περίπτωση όμως που στο στάδιο β η πρόταση έχει αλλάξει ριζικά, τότε η γερουσία αποσύρεται και δεν επαναφέρει την πρόταση (παρεγγραφή Θεόπομπου)

16 Ο θεσμός των 5 εφόρων δεν περιλαμβάνεται στην Ρήτρα και εισάγεται αργότερα.
Η αρχή τους είναι ετήσια και εκλέγονται από τη Συνέλευση (δημοκρατικό στοιχείο) Αρχικά βοηθούσαν τους βασιλείς στη διακπεραίωση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν μεγάλες δικαιοδοσίες και ελέγχουν και τους βασιλείς.

17 Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη στο Σπαρτιατικό πολίτευμα συναντάμε στοιχεία και των τριών πολιτευμάτων:
α. Της βασιλείας β. Της αριστοκρατίας (γερουσία) και γ. Της δημοκρατίας (Συνέλευση και 5 έφοροι)

18

19 ΧΡΟΝΟΣ Β’ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ (;640-600)
Terminus ante quem Πριν την ανατροπή των Βακχιαδών στην Κόρινθο, δηλ. Πριν το 610 2. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Ηθ.194β +Αιλ. Π.Ι ) ο Επαμεινώνδας ελευθέρωσε τη Μεσσηνία 230 χρόνια μετά την υποδούλωσή τους στους Σπαρτιάτες>600> διωγμένοι Ναυπλιείς εγκαθίστανται στη Μεθώνη Έναρξη; Χρονολόγηση Τυρταίου 640 Δεκαεπτά έτη διάρκειας του πολέμου που αναφέρει ο Παυσανίας Παυσ. IV , Στράβ.VIII.4.10, 362 Μεσσήνιοι +Ηλείοι+Αργείοι+Σικυώνιοι+Αρκάδες+Πισάτες Σπαρτιάτες+Κορίνθιοι+Λεπρεάτες

20 Μετά τον Β’ Μεσσηνιακό πόλεμο οι κλήροι των Σπαρτιατών αριθμούν 9
Μετά τον Β’ Μεσσηνιακό πόλεμο οι κλήροι των Σπαρτιατών αριθμούν 9.000> 9000 Σπαρτιάτες πολίτες στρατεύονται με την τακτική της οπλιτικής φάλαγγας > 6ο αι. διαμορφώνεται η σπαρτιατική αγωγή και από τα μέσα του 6ου η Σπάρτη γίνεται εσωστρεφής (556: συμμαχία με Τεγέα-πυρήνας ίδρυσης Πελοποννησιακής Συμμαχίας, 546: μάχη Θυρέας>οι Σ. νικούν τους Αργείους)


Κατέβασμα ppt "Ομάδα Δωριέων (Δυμάνες, Πάμφυλοι, Υλλείς) που εισέβαλε στην κοιλάδα του Ευρώτα εγκαταστάθηκε σε 4 κώμες: Πιτάνη, Μεσόα, Κυνόσουρα και Λίμνες. Η εγκατάσταση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google