Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο Λύκειο Αλίμου Α’ΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο Λύκειο Αλίμου Α’ΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο Λύκειο Αλίμου Α’ΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

2 Ορισμός: είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σκοπός: είναι η διατήρηση της ζωής, η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης και η ανακούφιση από τον πόνο. Σπουδαίο ρόλο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών παίζει η ψυχραιμία.

3 ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ-ΚΡΑΜΠΕΣ Ορισμός: είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι μύες βρίσκονται σε συνεχή και επώδυνη σύσπαση. Παράγοντες: η έντονη άσκηση, ο αθλητισμός, η γυμναστική αλλά και οι καθημερινές δουλειές που συχνά απαιτούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα. Οι μύες που είναι συνήθως επιρρεπείς είναι: οι οπίσθιοι κνημιαίοι, οι δικέφαλοι, οι καμπτήρες των δακτύλων του άκρου ποδιού και χεριού, οι ορθοί κοιλιακοί, εκείνοι στην περιοχή του λαιμού και της πλάτης και οι ραχιαίοι.

4 Πρόληψη: ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από την άσκηση.
Αντιμετώπιση: προσπάθεια τεντώματος του ποδιού στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνοντας συγχρόνως απαλό μασάζ, εμπλουτισμός διατροφής σε ασβέστιο και μαγνήσιο, πρόσληψη άφθονων υγρών

5 ΗΛΙΑΣΗ Ορισμός: είναι η παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Πως εκδηλώνεται: με ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία και πονοκέφαλο. Πρόληψη: αποφυγή έκθεση στον ήλιο, κατανάλωση αύθονων υγρών, κάλυψη κεφαλής, αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

6 Αντιμετώπιση: μεταφορά του θύματος σε δροσερό μέρος με ίσκιο, μπάνιο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και χαλάρωση ή αφαίρεση των ρούχων.

7 ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ Ορισμός:
το σύνολο των βλαβών που προκαλούνται από την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι προκαλεί: από επικίνδυνες αρρυθμίες μέχρι καρδιακή ανακοπή, εγκαύματα καθώς και απώλεια των αισθήσεων. Αντιμετώπιση: διακοπή του ρεύματος από το γενικό διακόπτη ή απομάκρυνση του ατόμου από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα με προσοχή.

8 ΠΝΙΓΜΟΝΗ Τι ακριβώς συμβαίνει: ένα ξένο σώμα, σφηνώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού και προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή ή μελάνιασμα. Αντιμετώπιση: καθησύχαση του θύματος, σε περίπτωση αναπνοής προσπάθεια για βήχα ώστε να μετακινηθεί το αντικείμενο προς τα έξω, χτύπημα στην πλάτη, δοκιμή κοιλιακών ωθήσεων.

9 ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ Τι ακριβώς συμβαίνει: εάν η πληγή είναι επιπόλαια, απαιτείται η έκπλυσή του με άφθονο και καθαρό νερό και σαπούνι, έπειτα η προσθήκη αντισηπτικών διαλυμάτων και η κάλυψη του τραύματος με γάζα είναι απαραίτητη.

10 Δάγκωμα φιδιού: συμπτώματα:
1)πρήξιμο και έντονος πόνος στην περιοχή 2)ερύθημα γύρω από το τραύμα 3)αιμωδία και παράλυση του άκρου 4)ναυτία και εμετός 5)χαμηλή πίεση και αδυναμία 6)μαζική εφίδρωση 7)πυρετός με ή χωρίς ρίγος 8)σπασμοί 9)πονοκέφαλος

11 ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ Αντιμετώπιση: διαπίστωση για τυχόν απόφραξη αεροφόρων οδών, βεβαίωση για αναπνοή και σφυγμούς του ασθενή, ξεκίνημα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τοποθέτηση του ασθενή πλαγίως εάν έχει χάσει τις αισθήσεις του, σε περίπτωση που δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά.

12 Τι πρέπει να αποφύγουμε: ανεύθυνη μετακίνηση του ατόμου, μη κάλυψη για ζέστη με ρούχα και κουβέρτες, αποφυγή χορήγησης τροφής και υγρών σε άτομα με μειωμένο επίπεδο συνείδησης.

13 ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ Ορισμός: η απώλεια αίματος από τον ιστό που επενδύει τη μύτη. Τι ακριβώς συμβαίνει: Η μύτη περιέχει πολλά μικρά αγγεία που αιμορραγούν εύκολα. Ο αέρας που μετακινείται στη μύτη μπορεί να ξηράνει και να ερεθίσει τον βλεννογόνο που επενδύει τη μύτη, δημιουργώντας εφελκίδες. Αυτές, αιμορραγούν όταν ερεθιστούν.

14 Αντιμετώπιση: ελαφριά πίεση στο μαλακό της μύτης, σκύψιμο μπροστά για την μη κατάποση του αίματος και αναπνοή από το στόμα, αποφυγή ρουφήγματος ή φυσήματος για αρκετή ώρα.

15 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

16 Για τις κράμπες Χαμομήλι: Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Για να τις αντιμετωπίσετε, μπορείτε να φτιάξετε λίγο χαμομηλόλαδο, που θα φυλάξετε σε ένα μπουκαλάκι δίπλα στο κρεβάτι σας. Ρίξτε 30 γρ. ξερό χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και αφήστε το για 15 περίπου λεπτά σε μπεν μαρί. Αν κάνετε μαλάξεις με το χαμομηλόλαδο, οι αναλγητικές, σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τον ύπνο σας ανενόχλητοι.

17 Τρίβουμε με οινόπνευμα τα σημεία που νιώθουμε κράμπα.
Τοποθετούμε πάνω στον τραβηγμένο μυ ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αφέψημα φασκόμηλου.

18 Για την ρινορραγία Λεμόνι: Αν ανοίξει η μύτη σας ξαφνικά, η πρώτη σας αντίδραση πρέπει να είναι να σταθείτε με το κεφάλι σας ελαφρά υψωμένο και να πιέσετε με το δάχτυλο το ρουθούνι για 10 λεπτά. Αν στην συνέχεια βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αιμορραγία.

19 Για τις πληγές- τα κοψίματα
Μέλι: Είναι μια κλασσική λύση για μικρά κοψίματα εξαιτίας των φιλικών προς το δέρμα ενζύμων και φυσικών αντιβακτηριακών ουσιών που περιέχει. Διατηρεί, επίσης, την πληγείσα περιοχή ενυδατομένη, καθαρή και προστατευμένη απο την μόλυνση για να διευκολύνει την επούλωση. -Απλώστε λίγο αγνό μέλι στην πλείγησα περιοχή. -Δέστε το σημείο με έναν επίδεσμο και αφήστε το για 1 ώρα. -Αφαιρέστε τον επίδεσμο και ξεπλύνετε καλά την περιοχή με νερό. -Ακολουθήστε αυτή την θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα για λίγες μέρες.

20 Σκόρδο: Είναι μια παλιά θεραπεία για την επούλωση τραυμάτων και εκδορών επείδη έχει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θα διευκολύνει την επούλωση και θα μειώσει τον πόνο. Επιπλέον, πεςριέχει μια αντιμικροβιακή χημική ένωση που ονομάζεται αλικίνη (allicin) και η οποία βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης. -Λιώστε μερικές σκελίδες σκόρδο, ανακατέψτε τις με λίγο μέλι, και βάλτε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή για 5-10 λεπτά. -Αφαιρέστε το μείγμα σκόρδου, καθαρίστε την πληγή με ζεστό νερό και καλύψτε την με έναν επίδεσμο.

21 Για τα καψίματα Πρώτα πρώτα ψεκάστε κρύο νέρο στην καμένη περιοχή μέχρι η θερμότητα να μειωθεί και το κάψιμο ιστού μα σταματήσει. Κατόπιν, απλώστε ασπράδια στην καμένη περιοχή. Μια γυναίκα έκαψε ένα μεγάλο μέρος του χεριού της, με βραστό νερό. Παρόλο τον πόνο, έβαλε το χέρι της κάτω από κρύο νερό, χώρισε 2 ασπράδια, τα ανακάτεψε ελαφρά και βούτηξε το χέρι της στο μίγμα. Τα ασπράδια στεγνώσανε στο χέρι της και σχηματίσανε μία προστατευτική κρούστα. Αργότερα, έμαθε ότι τα ασπράδια περιέχουν φυσικό κολλαγόνο και συνέχισε να εναποθέτει χτυπημένο ασπράδι στην περιοχή. Μέχρι το απόγευμα δεν ένιωθε πόνο και την επόνμενη μέρα με δυσκολία μπορούσες να δεις το σημάδι καθώς το δέρμα αποκτούσε το κανονικό του χρώμα. Η καμένη περιοχή είχε τελείως αναγεννηθεί χάρη στο κολλαγόνο των ασπραδιών, ΄ένα πλακούντα πλήρη σε βιταμίνες.

22 Για τα κρυολογήματα Ένας εκπληκτικός συνδιασμός απο χημικές ιδιότητες φυσικών προϊόντων για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Ψιλοκόψτε μια σκελίδα σκόρδο και ένα κομμάτι τζίντζερ ίδιου μεγέθους. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε ένα φλιτζάνι του τσαγιού γάλα καρύδας, ίση ποσότητα νερού, τζίντζερ, σκόρδο, μια κουταλιά του γλυκού μέλι και τον χυμό μισό λεμονιού. Ζεστάνετε το μείγμα και πιείτε το. Το γάλα καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ το οποίο είναι αντιμικροβιακό.

23 Σιρόπι κρεμμυδιού για το κρυολόγημα, την γρίπη και τη βρογχίτιδα
Σιρόπι κρεμμυδιού για το κρυολόγημα, την γρίπη και τη βρογχίτιδα. Παίρνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το κόβουμε σε ροδέλες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή το ανακατεύουμε με μια κουταλιά καλής ποιότητας μέλι και το αφήνουμε για ώρες. Το υγρό που θα μείνει είναι σαν σιρόπι και παίρνουμε από αυτό περίπου 5 κουταλιές την μέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα αφήστε το στο στόμα σας και καταπίνετε σιγά σιγά.

24 Για τα δαγκώματα Δάγκωμα σκύλου: 1) Παίρνουμε φύλλα αγριοσυκιάς και τα κοπανίζουμε, τα ανακατεύουμε με μέλι και το μείγμα αυτό το βάζουμε πάνω στην πληγή. 2) Κοπανίζουμε τον σπόρο της τσουκνίδας, με΄λίγο αλάτι και το βάζουμε πάνω στην πληγή. 3) Κοπανίζουμε καρύδια με αλάτι και μέλι και τα βάζουμε πάνω στην πληγή.

25 Τσιμπήματα εντόμων: 1) Σταυρώνουμε το σημείο που τσίμπησε η σφήκα-μέλισσα με ένα μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε το δέρμα. Μετά βάζουμε ξύδι και δεν πρήζεται. 2) Τρίβουμε το σημείο που μας τσίμπησε το έντομο με κρεμμύδι ή σκόρδο. 3) Τρίβουμε το σημείο τσιμπήματος με φύλλα πράσου, μαϊντανού, μέντας, λάχανου ή λεβάντας. 4) Βάζουμε στο σημείο τσιμπήματος γάλα απο φύλλο συκιάς. 5) Βάζουμε αμμωνία ή αλατόνερο. 6) Το ουρούμε.

26 Ανακούφιση από τα κουνούπια: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού, το καθιστούν μια καλή επιλογή για να συμβάλει στην μείωση της φαγούρας και του ερεθισμού από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αυτό το οφείλει στην φυσική γλυκαντική ουσία, που περιέχει, η οποία εκτός από αντιφλεγμονώδης είναι και αντιβακτηριδιακή, κατά την συνέπεια το γεγονός ότι το μέλι μπορεί να αποτελεί μια λύση στα τσιμπήματα από τα κουνούπια και στην ανακούφιση από την φαγούρα δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη.

27 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Τι πρέπει να έχουμε μέσα στο φαρμακείο; -βαμβάκι
-γάζες αποστειρωμένες -γάζες αυτοκόλλητες (τσιρότα) -ενεργός άνθρακας (κάψουλα) -επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών -αμμωνία -οινόπνευμα -depon -αλοιφή για τσιμπήματα -ιώδιο -pulvo -μπεταντίν -θερμόμετρο -ξηρός πάγος -οξυζενέ

28 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑΞΗ Α’

29 ΑΛΙΜΟΣ / 5 /

30 Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση!!
2ο Λύκειο Αλίμου Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση!! Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Φώκου Παγώνα Επιμέλεια παρουσίασης :Ελπίδα- Ιωάννα Λάμαρη, Δανάη- Άννα Νάνου


Κατέβασμα ppt "2ο Λύκειο Αλίμου Α’ΤΑΞΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google