Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Ζητάτε από τους γονείς των μαθητών να σας ενημερώνουν για το ιατρικό ιστορικό του παι-διού τους. Έτσι το σχολείο θα φροντίσει να γνωρίζει τον τρόπο και να διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Παραμείνετε ψύχραιμοι και ηρεμήστε το άρρω-στο ή τραυματισμένο παιδί. Ποτέ μην αφήνετε ένα άρρωστο ή τραυματι-σμένο παιδί χωρίς επίβλεψη.

3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (συνέχεια)
Πείτε σε κάποιον να καλέσει το γονέα ή το 166 αν χρειάζεται. Μην επιχειρήσετε πρακτικές που δεν κατέχετε. Όλα τα άτομα που δουλεύουν με μαθητές πρέπει να εξοικειωθούν με την παροχή πρώτων βοηθειών.

4 Καλείτε αμέσως το 166 για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Αναφυλακτική αντίδραση Σοβαρή αιμορραγία Έντονη δυσκολία στην αναπνοή Έγκαυμα Πνιγμονή Ηλεκτροπληξία Θερμοπληξία Τραυματισμό κεφαλής, αυχένα ή μέσης Κάταγμα οστού Σπασμούς (αν δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό) Απώλεια συνείδησης Βαθύ και εκτεταμένο τραύμα

5 Αποφύγετε την άμεση επαφή.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΙΜΑΤΟΣ / ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αποφύγετε την άμεση επαφή. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα γάντια μιας χρήσης (latex). Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό χρησιμοποιήστε αλκοολούχο διάλυμα. Πετάξτε τα γάντια μετά τη χρήση.

6 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

7 Αναφυλακτική αντίδραση
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ανησυχία Εξάνθημα (κυρίως στο πρόσωπο) Πρήξιμο στις προσβεβλημένες περιοχές (πρόσωπο, γλώσσα, λαιμός) Δυσκολία στην αναπνοή Κόκκινο και ξηρό δέρμα

8 Αναφυλακτική αντίδραση
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καλέστε το 166 Αν το παιδί έχει γνωστή αλλεργία, χορηγήστε προγεμισμένη σύριγγα αδρεναλίνης (Epipen) Καλέστε τον γονέα

9 Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πόνος και κοκκινίλα στην περιοχή Φουσκάλα με κόκκινο σημείο στο κέντρο Πρήξιμο στην περιοχή του κεντριού Αναφυλακτική αντίδραση (αν υπάρχει ιστορικό)

10 Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Αν είναι απαραίτητο, καλέστε το 166 (βλ. αναφυλακτική αντίδραση). Αφαιρέστε το κεντρί. Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες για την ανακούφιση του πόνου. Καλέστε το γονέα.

11 Δάγκωμα ζώου ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προ-φυλάξεις. Αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή ρούχα από το άκρο που έχει δαγκωθεί. Καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό για 5 λεπτά. Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένες γάζες. Ελέγξτε αν το παιδί είναι εμβολιασμένο για τέτανο. Καλέστε το γονέα και συμβουλέψτε τον να επικοινωνήσει με γιατρό.

12 Δάγκωμα από άνθρωπο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προ-φυλάξεις. Αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή ρούχα από το άκρο που έχει δαγκωθεί. Καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό για 5 λεπτά. Καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένες γάζες. Ελέγξτε αν το παιδί είναι εμβολιασμένο για τέτανο Ελέγξτε αν το παιδί είναι εμβολιασμένο για ηπατίτιδα Β. Καλέστε το γονέα και συμβουλέψτε τον να επικοινωνήσει με γιατρό.

13 Κάταγμα οστού (α΄ κλειστό κάταγμα)
Κλειστό κάταγμα είναι σπάσιμο, ή ράγισμα σε ένα κόκαλο χωρίς να γίνει διάσπαση του δέρματος. Το κάταγμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή όταν αφορά μεγάλο οστό (π.χ, μηρός), όταν τραυματίζεται μια αρτηρία ή επηρρεάζεται η αναπνοή. .

14 Κάταγμα οστού (α΄ κλειστό κάταγμα)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Το παιδί παραπονιέται για πόνο. Αισθάνεται την τραυματισμένη περιοχή κρύα και μουδιασμένη. Έχει οίδημα (πρήξιμο) . Πιθανή γωνίωση ή παραμόρφωση Πόνος και ευαισθησία στην πίεση Μελάνιασμα Αδυναμία φυσιολογικής χρήσης του τραυματισμένου μέλους

15 Κάταγμα οστού (α΄ κλειστό κάταγμα)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καθορίστε την αιτία του τραυματισμού. Αν το κάταγμα είναι πιθανό ή προφανές, καλέστε το 166. Κρατήστε το παιδί ήρεμο, ακίνητο και ζεστό. Αν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, μην το μετακινήσετε από τον τόπο του ατυχήματος έως ότου το προσβεβλημένο μέλος ακινητοποιηθεί κατάλληλα. Ακινητοποιήστε το μέλος υποστηρίζοντας τις αρθρώσεις και από τις δύο πλευρές με μαξιλάρια, κουβέρτες, ένα σκουπόξυλο, με το άλλο μέλος κτλ, ώστε να μειωθεί ο πόνος. Αν είναι απαραίτητο, καλέστε το εξειδικευμένο προσωπικό για έναρξη ΚΑΡΠΑ. Τοποθετήστε παγοκύστη για 15 λεπτά. (Μην τοποθετείτε τον πάγο απευθείας στο δέρμα.) Καλέστε το γονέα.

16 Κάταγμα οστού (β΄ ανοιχτό κάταγμα)
Ανοικτό κάταγμα είναι σπάσιμο, ή ράγισμα σε ένα κόκαλο ενώ έχει ανοίξει το δέρμα. Στα ανοικτά κατάγματα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και σοβαρής αιμορραγίας. Τα κατάγματα είναι δυνητικά απειλητικά για τη ζωή.

17 Κάταγμα οστού (β΄ ανοιχτό κάταγμα)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πιθανή παραμόρφωση ή γωνίωση Πόνος και ευαισθησία στην πίεση Τεμάχια οστών εξέχουν από την πληγή Αδυναμία φυσιολογικής χρήσης του προσβεβλημένου μέλους Αιμορραγία Η τραυματισμένη περιοχή είναι κρύα και μουδιασμένη

18 Κάταγμα οστού (β΄ ανοιχτό κάταγμα)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καθορίστε την αιτία του τραυματισμού. Καλέστε το 166. Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Κρατήστε το παιδί ήρεμο, ακίνητο, και ζεστό . Ελέγξτε την αιμορραγία με την τοποθέτηση μιας αποστειρωμένης γάζας πάνω στην πληγή και πιέστε την παρακείμενη αρτηρία. Αξιολογήστε και αντιμετωπίστε το shock. Αν χρειάζεται, έμπειρο προσωπικό ξεκινάει ΚΑΡΠΑ. Αν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, μην το μετακινήσετε από τον τόπο του ατυχήματος έως ότου το προσβεβλημένο μέλος ακινητοποιηθεί κατάλληλα. Ακινητοποιήστε το άκρο για να μειωθεί ο πόνος. Υποστηρίξτε με μαξιλάρια, κουβέρτες, ένα σκουπόξυλο, το άλλο άκρο, κ.λπ. Τοποθετήστε παγοκύστη για 15 λεπτά ( μην εφαρμόστε τον πάγο άμεσα στο δέρμα.) Καλέστε το γονέα.

19 Ηλεκτροπληξία ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καλέστε αμέσως το 166.
Μην προσπαθήσετε ποτέ να απομακρύνετε το παιδί με τα χέρια από την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μην πηγαίνετε ποτέ κοντά σε ένα άτομο που μπορεί να έχει υποστεί ηλεκτροπληξία, έως ότου βεβαιωθείτε ότι η πηγή ηλεκτρισμού έχει κλείσει. Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις.

20 Ηλεκτροπληξία ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Αν είναι απαραίτητο, και μόνο αφού έχει κλείσει η ηλεκτρική πηγή, το εξειδικευμένο προσωπικό ξεκινάει ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση). Καλύψτε την εγκαυματική περιοχή με μια στε-γνή (κατά προτίμηση αποστειρωμένη) αντι-κολλητική γάζα. Ψάξτε για τη δεύτερη εγκαυματική περιοχή από όπου βγήκε το ηλεκτρικό ρεύμα. Καλέστε το γονέα.

21 Εξαγωγή μόνιμου δοντιού από χτύπημα
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το δόντι. Κρατήστε το δόντι από το λευκό τμήμα του — όχι από τη ρίζα. Ξεπλύνετε ήπια το δόντι στο νερό. Μην το τρίψετε.

22 Εξαγωγή μόνιμου δοντιού από χτύπημα (συνέχεια)
Τοποθετήστε το δόντι σε ένα κουτί κρύου γάλακτος ή νερού. Πιέστε ελαφρά, με αποστειρωμένη γάζα, για να ελέγξετε την αιμορραγία. Βάλτε παγοκύστη για 15 λεπτά στο πρόσωπο, πάνω από την τραυματισμένη περιοχή (μην εφαρμόστε τον πάγο άμεσα στο δέρμα). Καλέστε το γονέα και συστήστε την άμεση οδοντιατρική εξέταση.

23 Έντομο στο αυτί ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Τοποθετήστε μερικές σταγόνες λάδι στο αυτί για να ηρεμήσει το έντομο. Καλέστε το γονέα και συστήστε ιατρική φροντίδα.

24 Λιποθυμία ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Θολωμένη όραση Ζαλάδα Ναυτία Ιδρώτας Απώλεια συνείδησης

25 Λιποθυμία ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ξαπλώστε το παιδί σε θέση ασφαλείας/ανάνηψης σε μια επίπεδη επιφάνεια. Δείτε αν υπάρχουν τραυματισμοί. Αν δεν υπάρχει τραυματισμός, σηκώστε τα πό-δια του παιδιού ψηλά. Χαλαρώστε τα ρούχα του γύρω από το λαιμό. Βάλτε ένα δροσερό, υγρό ύφασμα στο κεφάλι. Αν δεν έχει συνέλθει πλήρως σε 2 λεπτά, κα-λέστε το 166. Καλέστε το γονέα.

26 Θερμοπληξία Η θερμοπληξία είναι η σοβαρή επιπλοκή
και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Καυτό, ξηρό δέρμα Απουσία ιδρώτα Βυθιότητα, αλλαγή στη συνείδηση Αδυναμία Ταχυπαλμία Γρήγορη και ρηχή αναπνοή Πυρετός ως 40 °C

27 Θερμοπληξία ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Βάλτε το παιδί σε δροσερή περιοχή.
Καλέστε το 166. Χαλαρώστε τα ρούχα του. Προσπαθήστε να το κρυώσετε γρήγορα. Βάλτε δροσε-ρές κομπρέσες στο λαιμό, τους βουβώνες και τις μα-σχάλες και ανοίξτε τον ανεμιστήρα. Κρατήστε το δέρμα υγρό. Μην τρίψετε με οινόπνευμα. Αν είναι ξύπνιο, δώστε του πολύ αργά δροσερό νερό. Αν κάνει εμετό, φορέστε γάντια, σταματήστε να του δίνετε νερό και γυρίστε το στο πλάι. Αν έχει δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ από έμπειρο προσωπικό. Καλέστε το γονέα.

28 Αιμορραγία της μύτης (Ρινορραγία)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αιμορραγία Πρήξιμο Μελάνιασμα Πνίξιμο

29 Αιμορραγία της μύτης (Ρινορραγία)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Αν η αιμορραγία δεν σχετίζεται με τραυματισμό στο κε-φάλι, κρατήστε τη μύτη με κλίση προς τα μπροστά και η αναπνοή να γίνεται από το στόμα. Πιέστε τα πτερύγια της μύτης προς το διάφραγμα (κόκ-καλο στο κέντρο της μύτης) για τουλάχιστον 5-10 λεπτά, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας θρόμβος. Πείτε στο παιδί να μην φυσήξει τη μύτη του για 1-2 ώρες. Αν δε σταματήσει η αιμορραγία σε 5-10 λεπτά ή το παιδί παρουσιάζει συχνά επεισόδια, επαναλάβετε την πίεση στα πτερύγια της μύτης (βήμα 3). Καλέστε το γονέα και συστήστε ιατρική συμβουλή.

30 Σπασμοί ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αύρα
Παραμείνετε ψύχραιμοι. Οι σπασμοί, εφ’ όσον ξεκινήσουν, δε μπορούν να σταματήσουν. Καλέστε το 166, εκτός αν είναι γνωστό ότι το παιδί πάσχει από επιληψία και υπάρχουν γραπτές οδηγίες αντιμετώπισης της κατάστασης στο φάκελο του μαθητή στο σχολείο. Ο γονέας πρέπει να κληθεί αμέσως. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Αύρα οπτικές παραισθήσεις λαμπερά φώτα παράξενοι θόρυβοι παράξενη μυρωδιά παράξενη συμπεριφορά ονειροπόληση Απώλεια συνείδησης που ακολουθείται από ακαμψία ολόκληρου σώματος για μερικά δευτερόλεπτα μετά από τινάγματα.

31 Σπασμοί ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καλέστε το 166, εκτός αν υπάρχει γνωστό ιστορικό επι-ληψίας. Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Αν ο μαθητής είναι όρθιος ή κάθεται, ακουμπήστε τον προσεκτικά στο πάτωμα για να μην πέσει. Μην βάζετε τα χέρια σας στο στόμα του μαθητή. Βάλτε τον στο πλάι για να μην πνιγεί από τις εκκρίσεις και για να μην κλείσει ο αεραγωγός από τη γλώσσα. Χαλαρώστε του τα ρούχα. Μην τον κρατάτε και μην τον περιορίζετε . Μην του δώσετε φαγητό, νερό ή τα φάρμακά του κατά τη διάρκεια των σπασμών. Μείνετε μαζί του κατά τη διάρκεια των σπασμών και παρακολουθήστε την εξέλιξη τους που περιλαμβάνει: Πότε ξεκίνησαν οι σπασμοί Από ποιο σημείο του σώματος ξεκίνησαν

32 Σπασμοί Όταν σταματήσουν οι σπασμοί
Αν χρειαστεί καθαρίστε το στόμα από τις εκκρίσεις Ελέγξτε την αναπνοή του και το επίπεδο συνείδησής του Ελέγξτε τη δυνατότητά του να κινεί τα χέρια ή τα πόδια Φροντίστε να είναι σε ήσυχο περιβάλλον Ελέγξτε για απώλεια ούρων και κοπράνων Ελέγξτε για τραυματισμούς. Αν ο μαθητής παραμένει αναίσθητος μετά το τέλος των σπασμών, εξακολουθήστε να τον παρακολουθείτε, διατηρώντας ανοικτό τον αεραγωγό και συνεχίστε να αξιολογείτε την αναπνοή του. Αν είναι απαραίτητο, έμπειρο προσωπικό ξεκινάει ΚΑΡΠΑ. Αφήστε τον να κοιμηθεί όσο χρειάζεται. (Μπορεί να χρειαστούν από 30 λεπτά ως αρκετές ώρες.) Καταγράψτε τη χρονική διάρκεια των σπασμών Αν δεν καλέσετε το 166, καλέστε το γονέα και συστήστε του να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό.

33 Πνιγμονή ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ (μιλάει, βήχει, αναπνέει)
Παιδί (ηλικίας 1-8 ετών) και ενήλικος (ηλικίας 8 ετών και μεγαλύτερος) Αν το παιδί μπορεί να αναπνεύσει, να βήξει, ή να μιλήσει, μην κάνετε τίποτα. Μείνετε με το παιδί. Ενθαρρύνετε το να βήξει. Αν το παιδί δεν μπορεί να καθαρίσει το λαιμό του με το βήχα, δεν μπορεί να μιλήσει ή να αναπνεύσει, ή αν η αναπνοή και ο βήχας γίνονται πιο αδύναμα, καλέστε το 166 και δείτε τις οδηγίες ΠΑΙΔΙ ανίκανο να αποσπάσει το αντικείμενο.

34 Πνιγμονή ΠΑΙΔΙ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
(δυσκολία στην αναπνοή, αδύναμος βήχας, δυσκολία στην ομιλία) Χαρακτηριστικό σημείο πνιγμού – πιάσιμο του λαιμού Ρωτήστε το παιδί: «Πνίγεσαι;» Εκτελέστε το χειρισμό Heimlich αν το παιδί: Είναι ανίκανο να μιλήσει Έχει αδύναμο βήχα, αναποτελεσματικό βήχα Έχει υψίσυχνο ήχο στην εισπνοή ή κανένα ήχο Επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή μπλε χείλια ή δέρμα Πείτε σε κάποιον να καλέσει επειγόντως το 166. Μια έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα ξεκινάει αμέσως ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση)

35 Χειρισμός Heimlich .

36 Χειρισμός Heimlich Σταθείτε πίσω από το άτομο.
Βάλτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του. Κάντε γροθιά με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τη γροθιά από τη μεριά του αντίχειρα στο μέσο της κοιλιάς, ακριβώς πάνω από τον ομφαλό και κάτω από το κατώτερο άκρο του στέρνου. Αν το άτομο είναι έγκυος ή παχύσαρκο, χρησιμοποιήστε θωρακικές συμπιέσεις αντί για κοιλιακές συμπιέσεις. Σταθείτε πίσω από το άτομο, τυλίξτε τα χέρια γύρω από το θώρακα, τοποθετήστε τα χέρια (το ένα σε γροθιά, το άλλο να το κρατάει) στο κέντρο του στέρνου, ανάμεσα στις θηλές. Δώστε ένα σετ από 5 θωρακικές συμπιέσεις έως ότου το αντικείμενο εκτοξευτεί ή το θύμα χάσει τις αισθήσεις του. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο σας χέρι. Κάντε γρήγορες, με κίνηση προς τα πάνω, συμπιέσεις στην κοιλιά του ατόμου. Επαναλάβετε τις συμπιέσεις έως ότου το άτομο εξωθήσει το αντικείμενο ή χάσει τις αισθήσεις του.

37 ΜΩΛΩΠΕΣ (ΜΕΛΑΝΙΕΣ) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το δέρμα είναι βαθύ κόκκινο, μωβ, και/ή γαλαζωπό Πρήξιμο Πόνος ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Αφήστε το χτυπημένο μέλος σε ηρεμία. Αν το δέρμα έχει ανοίξει φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Τοποθετήστε αμέσως παγοκύστη για 15 λεπτά ( μην εφαρμόσετε τον πάγο άμεσα στο δέρμα.) Αν υπάρχει πρήξιμο ή έντονος πόνος, καλέστε το γονέα και συστήστε ιατρική φροντίδα.

38 ΜΑΤΙΑ (Ξένο σώμα) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πόνος Το μάτι δακρύζει Είναι κόκκινο
Αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι Διαταραχές όρασης .

39 ΜΑΤΙΑ (Ξένο σώμα) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Μην αφήσετε το παιδί να τρίψει το μάτι του. Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι και ρίξτε νερό από την εξωτερική πλευρά της μύτης. Αν το σκουπιδάκι φαίνεται καθηλωμένο, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Αν το σκουπιδάκι παραμένει, καλύψτε και τα δύο μάτια χαλαρά με γάζα ή ένα πανί για να περιορίσετε τις κινήσεις των ματιών. Καλέστε το γονέα και συστήστε του άμεση ιατρική φροντίδα.

40 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΑΧΤΥΛΩΝ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καθορίστε την αιτία του τραυματισμού. Για μικρούς τραυματισμούς, όπως το κλείσιμο της πόρτας στο δάχτυλο, τοποθετήστε παγοκύστη για 15 λεπτά ( μην εφαρμόστε τον πάγο άμεσα στο δέρμα.) Καλέστε το γονέα.

41 ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΟΨΙΜΑΤΑ/ΓΔΑΡΣΙΜΑΤΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καθορίστε την αιτία του τραυματισμού. Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Καθαρίστε επιμελώς με σαπούνι και νερό. Μη χρησιμοποιείτε οξυζενέ, οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό. Τοποθετήστε μια στεγνή γάζα (κατά προτίμηση αποστειρωμένη). Ελέγξτε αν το παιδί έχει εμβολιαστεί για τέτανο από το αρχείο του σχολείου. Καλέστε το γονέα και συστήστε του, αν χρειάζεται, ιατρική φροντίδα.

42 ΒΑΘΥ/ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΡΑΥΜΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Καθορίστε την αιτία του τραυματισμού. Καλέστε το 166. Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις. Ελέγξτε την αιμορραγία με γάζες (κατά προτίμηση αποστειρωμένες) και ασκήστε άμεση πίεση. Αν χρειάζεται, τοποθετήστε περισσότερες γάζες. Μην αφαιρείτε τις αρχικές γάζες. Μη μετακινήσετε το παιδί χωρίς λόγο. Αν δεν υποπτεύεστε κάταγμα, ανασηκώστε το μέλος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για να σταματήσει η αιμορραγία. Ελέγξτε αν το παιδί έχει εμβολιαστεί για τέτανο από το αρχείο του σχολείου. Καλέστε το γονέα και συστήστε του ιατρική φροντίδα.

43 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΥΤΗ ΜΟΛΥΒΙΟΥ
Η μύτη του μολυβιού είναι φτιαγμένη από γραφίτη, ένα συστατικό του άνθρακα και δεν περιέχει το μέταλλο μόλυβδο. Ο γραφίτης δεν έχει άλλες βλαβερές συνέπειες, εκτός από το να χρωματίζει το δέρμα. Η ολοκληρωτική αφαίρεση του είναι δύσκολη.

44 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΥΤΗ ΜΟΛΥΒΙΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Φορέστε γάντια. Λάβετε τις υποχρεωτικές προφυλάξεις). Αν η μύτη είναι επιφανειακά, αφαιρέστε την με τσιμπιδάκι. Μη σπρώχνετε το τσιμπιδάκι κάτω από το δέρμα. Πλύνετε με σαπούνι και νερό. Ελέγξτε αν το παιδί έχει εμβολιαστεί για τέτανο από το αρχείο του σχολείου. Καλέστε το γονέα και συστήστε του ιατρική φροντίδα.

45 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Γάντια μιας χρήσης (latex) Απλές και αποστειρωμένες γάζες (μικρές και μεγάλες). Αντικολλητικές γάζες (βαζελινούχες) Ελαστικοί επίδεσμοι Κοινά παυσίπονα (παρακεταμόλη) Τσιμπιδάκι φρυδιών Αμπουλίτσες φυσιολογικού ορού Υγρό σαπούνι χωρίς άρωμα Αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια Παγοκύστεις τοποθετημένες στην κατάψυξη Φάρμακα ανάγκης που χρειάζονται κάποια παιδιά ανάλογα με το ιατρικό τους αρχείο.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google