Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Microenterpise Microinsurance Microriskmanagement

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Microenterpise Microinsurance Microriskmanagement"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Microenterpise Microinsurance Microriskmanagement
ΓτΥ ΓΒ 4/2016

2 Μικροεπιχείρηση (micro's)
SMEs <50 άτομα , κε 10 εκατ € Στην Ελλάδα (micros), απασχολούν εργαζόμενους

3 Αλλά και Μικροεπιχειρηματίες…microEnterpreneurs
Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τους αυτό-απασχολούμενους ή Solopreneurs ή FreelancerS ή Contractors ή One man show επαγγελματίες. Τεχνολογία, lifestyle, ανάγκη. Συνήθως δηλώνουν επαγγελματική έδρα την οικία τους.

4 Μικροοικονομική-microfinance
Ένα δύσκολο περιβάλλον με κίνδυνους για τις micro's : Ρευστότητα, Χρηματοδότηση, Φορολογία, Νομοθεσία, Τεχνολογία , Πελάτες αλλά κυρίως με έλλειψη Γνώσης για το Άγνωστο και τις συχνές Αλλαγές. Ηράκλειτος: Τα πάντα ρει και ουδέν μένει.

5 micro Insurance Ο όρος έχει καθιερωθεί κυρίως ως παροχή Ασφαλιστικής προστασίας στα ‘χαμηλά εισοδήματα’ που δεν έχουν πρόσβαση στην Συμβατική Ασφάλιση. Τα κόστη είναι χαμηλότερα και οι προϋποθέσεις ασφάλισης (underwriting) ελαστικότερες.

6 micro Insurance για την μικροεπιχείρηση ?
Το δεδομένο Πάνω από τις μισές micros που αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά την λειτουργίας τους λόγω ενός φυσικού ζημιογόνου γεγονότος, κλείνουν εντός 5 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των micros δεν έχουν κανένα πλάνο ανάκαμψης(recover) από κάποιας μορφής σημαντική καταστροφή.

7 micro Risks για μικροεπιχειρήσεις
Γεγονότα Κλοπές , Σεισμοί, Πυρκαγιές , Δολιοφθορές, Καταστροφές Δεδομένων, Τρομοκρατικές ενέργειες, Ανθρώπινα Ατυχήματα. Επιπτώσεις Απώλειες ζωής, υποδομών, Φήμη επιχείρησης, ποινικές και αστικές ευθύνες, επιχειρηματικές ευκαιρίες. Άμεσες και έμμεσες οικονομικές συνέπειες

8 Περιστατικά ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ Κέντρο Αθήνας 2008 Σεισμός 1999 Αττική
VW scandal 2015 ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑ 2015, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΥΔΡΑ 2015

9 micro Insurance & Risk Management
Για ποιο λόγο να συμβαίνουν όμως αυτά? Η αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους τα ρίσκα μιας μικρής επιχείρησης λαμβάνονται από τον ίδιο τον Επιχειρηματία και όχι από κάποιο ειδικό. Υπάρχει Άγνοια των επιπτώσεων ενός κινδύνου. Όταν Επιχειρηματικότητα είναι από Ανάγκη τότε πρόβλημα μεγαλώνει.

10 micro Insurance & Risk Management
Απαραίτητο και για τις micro ένα Risk Management Plan (Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων). 4 στάδια Γνώση-Πρόληψη-Ασφάλιση-Αντιμετώπιση.

11 micro Insurance & Risk Management
ΓΝΏΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΡΑΣΗ

12 microΓνώση = Κουλτούρα
Ποιοι κίνδυνοι αφορούν την Επιχείρηση μου και ποιες οι επιπτώσεις? Risk Analysis-Risk Assessment-Business impact Έχω ένα σχέδιο ανάκαμψης-συνέχειας από μια καταστροφή? Business Continuity-Recover

13 microΠρόληψη- be proactive
Μέτρα Ασφάλειας (κάμερες, πυρανίχνευση κλπ) Τήρηση κανονισμών – νομοθεσίας-ISO Ασκήσεις- Εκπαίδευση-stress test.

14 Ασφάλιση Ασφάλιση= Αντιμετώπιση οικονομικών συνεπειών ενός κινδύνου μιας μικρής επιχείρησης μέσω μεταβίβασης σε κάποιον που έχει τη γνώση και τους πόρους να το κάνει έναντι ενός ποσού που ονομάζεται Ασφάλιστρο.

15 micro insurance – key players
Ανάληψη οικονομικών ζημιών από το Κράτος (κυρίως Συστημικών κινδύνων όπως σεισμός, κλπ) Δυστυχώς στην χώρα μας η πολιτεία είναι μονίμως απούσα και η βοήθεια της εξαντλείται σε διαδικαστικά μέτρα (πχ καταγραφή ζημιών)

16 micro insurance – key players
Χρηματοδότηση ζημιών από το Χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πλέον οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, η ζητούν πολύ υψηλές εγγυήσεις που μια micro δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

17 micro insurance – key players
Αυτασφάλιση -Αυτοχρηματοδότηση Συνήθως ο ίδιος ο μικροεπιχειρηματίας προσφεύγει σε δικούς του πόρους. Και εδώ ανεπάρκεια κεφαλαίων , κυρίως για να αντιμετωπίσουν μικρές και συχνές ζημίες και όχι για σοβαρούς κινδύνους.

18 micro insurance – key players
Ιδιωτική ασφάλιση Ίσως πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης δυναμικών και σύγχρονων κινδύνων. Απαιτείται όμως underwriting προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες μιας micro, σε προσιτό κόστος και αντάξιο επίπεδο παροχών (υπασφάλιση). Αποδοτικότερη σε συνέργεια με τα προηγούμενα στάδια.

19 Case study micro Insurance
INDEX INSURANCE στην ΙΝΔΙΑ ΟΙ αγρότες αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εταιρεία όχι όταν καταστραφεί η σοδειά τους από καιρικά φαινόμενα, αλλά όταν αυτά ξεπεράσουν ένα όριο (index) μέτρησης. Αυτό τους παρακινεί να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα χωράφια τους. Δλδ μετατρέπουν τον κίνδυνο σε όφελος.

20 Case study micro Insurance 2
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΟΓΓΟΛΙΑ Στην Μογγολία, οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται από το κράτος για τις μεγάλες απώλειες , από την ασφαλιστική για τις μεσαίες ενώ αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις πολύ μικρές. (κανόνας ) Συνέργεια με σωρευτικές απαλλαγές.

21 microΑντιμετώπιση Το στάδιο που μας διδάσκει πόσο καλή ήταν η προετοιμασία των προηγούμενων. Πχ Ήταν επαρκή τα ασφαλιστικά κεφάλαια η όχι? Πόσο αποδοτικά ήταν τα μέτρα προστασίας? Η αντίληψη που είχαμε για τον κίνδυνο πόσο αντικειμενική η υποκειμενική αποδείχτηκε στην πράξη?

22 Αντιμετώπιση Χειριστήκαμε σωστά ένα ζημιογόνο γεγονός?
Ποια εμπόδια θα μπορούσαμε να αποφύγουμε και ποια λάθη δεν πρέπει να ξαναγίνουν στο μέλλον.

23 micro Insurance… Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την γνώση, τα εργαλεία, τους ανθρώπους , τα κεφάλαια , την κουλτούρα ώστε να τολμήσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα α) να χάνουν ευκαιρίες και β) να καταστρέφονται.

24 Micro insurance Advisor
Εξίσου σημαντικός και ο ρόλος του Συμβούλου Διαχείρισης Κινδύνων και συνεργάτη της μικρής επιχείρησης. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Η Ανάλυση των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών μιας Επιχείρησης, η Δημιουργία κεφαλαίων ασφαλιστικής προστασίας καθώς και η συνεχής & εξατομικευμένη Συμβουλευτική υποστήριξη της.

25 microΣυμπεράσματα Ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να διαθέτουν ένα σχέδιο διαχείρισης ρίσκου (Risk Management), προληπτικά, και συνεργατικά . Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να αναπτύξουν μια κουλτούρα ανάληψης και αντιμετώπισης του ρίσκου (Risk culture) ώστε το ρίσκο από εμπόδιο να μετατραπεί σε ευκαιρία.


Κατέβασμα ppt "Microenterpise Microinsurance Microriskmanagement"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google