Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

2 ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ ΖΩΑ Τα σπονδυλωτά διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες:
1. θηλαστικά 2. πτηνά 3. ερπετά 4. αμφίβια 5. ψάρια

3 Τα υδρόβια σπονδυλωτά, όπως τα ψάρια, αναπνέουν με βράγχια
Τα υδρόβια σπονδυλωτά, όπως τα ψάρια, αναπνέουν με βράγχια. Στα αμφίβια, όπως ο βάτραχος, υπάρχουν διαφορετικά αναπνευστικά όργανα ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Στον γυρίνο η αναπνοή γίνεται με βράγχια, όπως στα ψάρια. Ο ώριμος βάτραχος διαθέτει αεροφόρους σάκους (υποτυπώδεις πνεύμονες). Τα θηλαστικά διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνει τα όργανα της αεροφόρου οδού. Η είσοδος του αέρα στους πνεύμονες πραγματοποιείται με κινήσεις οι οποίες γίνονται από ειδικούς μυς που περιβάλλουν τη θωρακική κοιλότητα. Η μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτά γίνεται με τη βοήθεια του κυκλοφορικού συστήματος.

4 1. Θηλαστικά Τα χερσαία θηλαστικά αναπνέουν με τη βοήθεια των πνευμόνων. Επίσης, τα υδρόβια θηλαστικά επειδή μένουν βυθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου στο αίμα σε ένα τεράστιο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων.

5 2. Πτηνά Η αναπνοή τους γίνεται μέσω των πνευμόνων και των αεροφόρων σάκων, οι οποίοι αποθηκεύουν αέρα για τη διευκόλυνση της πτήσης.

6 3. Ερπετά Η αναπνοή των ερπετών γίνεται με πνεύμονες. Οι πνεύμονες τους είναι διαμορφωμένοι, ώστε να μην πιέζονται και να μην κινδυνεύουν από ασφυξία όταν καταπίνουν.

7 4. Αμφίβια Στα αμφίβια, όπως ο βάτραχος, υπάρχουν διαφορετικά αναπνευστικά όργανα ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Στον γυρίνο η αναπνοή γίνεται με βράγχια, όπως στα ψάρια. Ο ώριμος βάτραχος διαθέτει αεροφόρους σάκους (υποτυπώδεις πνεύμονες).

8 5. Ψάρια Η αναπνοή στα ψάρια γίνεται με την βοήθεια των βραγχίων. Το νερό εισέρχεται από το στόμα και είναι πλούσιο σε οξυγόνο. Το οξυγόνο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία των βραγχίων και το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τα αιμοφόρα αγγεία στο νερό μέσω των βραγχειοκαλυμμάτων.

9 ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ ΖΩΑ Τα ασπόνδυλα ζώα διακρίνονται σε 6 κατηγορίες:
1. Σκώληκες 2. Μαλάκια 3. Αρθρόποδα 4. Εχινόδερμα 5. Σπόγγοι 6. Κνιδόζωα

10 Στα ασπόνδυλα η αναπνοή γίνεται διαμέσου είτε της πεπτικής κοιλότητας, είτε της επιδερμίδας, είτε ειδικών οργάνων, που μπορεί να είναι υποτυπώδη βράγχια, υποτυπώδεις πνεύμονες ή τραχείες. Σε όσα ασπόνδυλα διαθέτουν κυκλοφορικό σύστημα, η μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτά γίνεται με τη βοήθεια του συγκεκριμένου συστήματος. Εξαίρεση αποτελούν τα έντομα, στα οποία η μεταφορά των αερίων γίνεται από ένα σύνολο σωλήνων, τις τραχείες.

11 1. Σκώληκες Οι σκώληκες αναπνέουν από το δέρμα και πιο συγκεκριμένα με τη βοήθεια του κυκλοφορικού συστήματος.

12 2. Μαλάκια Τα μαλάκια αναπνέουν με τους πόρους του δέρματος.

13 3. Αρθρόποδα Τα υδρόβια αρθρόποδα αναπνέουν με βράγχια, δηλαδή το νερό περνά από τα βράγχια και διαχέεται στο αίμα όπου αυτό μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα έντομα αρθρόποδα αναπνέουν με τραχείες, οι οποίες επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα σε όλο το σώμα.

14 4. Εχινόδερμα Η αναπνοή γίνεται με μικροσκοπικά βράγχια που βρίσκονται στους ποδίσκους και στα ολοθούρια με διακλαδώσεις του τελικού εντέρου (υδροφόροι πνεύμονες).

15 5. Σπόγγοι

16 6. Κνιδόζωα Δεν υπάρχουν αναπνευστικά όργανα και οι κυτταρικές στιβάδες είναι αυτές που απορροφούν οξυγόνο από το περιβάλλον νερό και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα.

17 ΠΗΓΕΣ E%9A%CE%99%CE%A9%CE%9A%CE%91%CE%A3%20%CE%A3/BZ%20I- Arthropods.pdf CE%B6%CF%89%CE%B1 A103/517/3366,13573/ /kef.4/anapnoi_sta_aspondila.ppt /kef.4/anapnoi_sta_spondilota.ppt


Κατέβασμα ppt "Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ ΚΩΣΤΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google