Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΛήδα Λαμπρόπουλος Τροποποιήθηκε πριν 7 χρόνια
1
Κατευθύνσεις Ερευνας Διατροφικής Επιδημιολογίας
2
Validation studies Ερευνες Εγκυρότητας
3
Validation Studies Oι Ερευνες Εγκυρότητας επιτελούνται σε ένα δείγμα με χαρακτηριστικά παρόμοια με τα χαρακτηριστικά της κυρίως Ερευνας.
4
Validation studies Eρευνες Εγκυρότητας
Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σημαντικότεροι Συγχυτικοί παράγοντες Ηλικία Age Φύλο Gender Βάρος σώματος Body weight
5
Συγχυτικοί Παράγοντες με δυνατότητα να προκαλέσουν Διαφορική Δυσταξινόμηση
Σχετιζόμενοι με τους συμμετέχοντες Ηλικία Age Φύλο Gender Θρησκεία Religion Κοινωνικοοικονομική Τάξη Social class Μορφωτικό Επίπεδο Education
6
Confounders related to the subject cont
Culture Πολιτισμός/Παιδεία/καλλιέργεια πνεύματος Social approval(Η επιθυμία να ‘ εγκρίνει την συμπεριφορά τους’ ο Ερευνητής Social desirability (Η επιθυμία να φαίνονται στους άλλους ‘ΚΦ’ ‘normal’ η επιτυχημένοι σε σχέση με ‘φιλοδοξίες’’επιθυμίες’ / Nα γίνονται ‘επιθυμητοί’
7
Συγχυτικοί παράγοντες σχετιζόμενοι με την διαδικασία μέτρησης
Μέγεθος μερίδας Portion Size Ερευνητής Interviewer Επιδράσεις μάθησης Learning effects Η τάση να αναφέρουν πρόσφατα γεγονότα ακόμη και όταν ερωτώνται σχετικά με γεγονότα στο παρελθόν Recency effects
8
Συγχυτικοί παράγοντες που σχετίζονται με την διαδικασία μέτρησης cont
Χρόνος καθυστέρησης Η διαφορά χρόνου μεταξύ σχετικής έκθεσης και έκβασης(ανάπτυξη καρδιοπάθειας η καρκίνου) Lag time Αριθμός τροφίμων Number of foods Βάση δεδομένων Database
9
Πιθανές πηγές σφάλματος τριών μεθόδων μέτρησης Διατροφικής Εκθεσης(Nutritional Exposure)
Μέτρηση Βάρους(kg) Mεθοδολογία :Personal balances
10
Components of error Συνιστώσες σφάλματος
Χi =BTi+α+ei +εi Ti =true value
11
Μέτρηση βάρους Β (Proportional bias ) Εσφαλμένo ζύγισμα
Underrecorded weight 3%
12
Mέτρηση Βάρους ‘Constant bias’ που σχετίζεται με την μέθοδο μέτρησης .
Under recorded weights by 0.5 kg
13
Μέτρηση Βάρους Ei (random error) Tυχαίο σφάλμα σχετιζόμενο με ‘noise’-
‘Θόρυβο’(true random error) (μεταβλητότητα day-to- day διατροφικής πρόσληψης ) To βάρος διαφέρει κατά την διάρκεια της ημέρας. Το πρωί μικρότερο το βράδυ μετά το δείπνο μεγαλύτερο
14
Μέτρηση Βάρους εi Error που σχετίζεται με διαδικασία μέτρησης σε δεδομένο άτομο Πρόσληψη τροφίμων και ποτών από (Heavier subjects) Yπέρβαρα άτομα είναι μικρότερη από την ‘συνήθη’ όταν γνωρίζουν ότι θα ζυγιστούν στα πλαίσια έρευνας
15
Πρόσληψη λιπιδίων Fat intake g/day
Food Record in Household measures Hμερολόγιο τροφίμων –μετρήσεις νοικοκυριού-οικογενειακού προγραμματισμού
16
Fat intake B Mικρές μερίδες υπέρ- αναφέρονται(over reported) , μεγάλες μερίδες υπο αναφέρονται (underreported)
17
Fat intake α Χρήση φωτογραφιών ‘προάγει’ την μέση υπερεκτίμηση του μεγέθους μερίδων κατά 5%
18
Fat intake e Περιεχόμενο δίαιτας σε λιπίδια ‘fat’ διαφέρει από ημέρα σε ημέρα
19
Fat intake ei Υπέρβαρα άτομα (heavier subjects) υποαναφέρουν(underreport) κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ‘λιπαρά’ fat
20
Ferritin serum μg/l Mέθοδος μέτρησης ELISA
Enzyme-linked immunosorbent assay
21
Serum Ferritin B Temperature autoanalyzer too low
All reactions too law Ferritin levels underestimated 5% Υποεκτίμηση επιπέδου Φερριτίνης 5%
22
Serum Ferritin a Yπεραραίωση Standard solution
Overestimated /υπερεκτιμάται 6 μg/l
23
Serum Ferritin ei Τα επίπεδα Φερριτίνης ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση υγρών (fluid consumption )
24
Serum Ferritin εi Ατομα με λοίμωξη έχουν επίπεδο Φερριτίνης ‘overestimated’
25
Ferritin as Biochemical Indicator of Dietary Intake
H Φερριτίνη αποτελεί τον καλύτερο δείκτη(indicator) αποθηκών Σιδήρου Meat intake is a significant Predictor of serum ferritin level , ….>>>>>> measure of heme
26
Serum Iron Is highly variable .
Μεταξύ υγιών ατόμων , έχει παρατηρηθεί μεταβολή >20% μέσα σε 10 λεπτά.
27
Περιορισμοί Μεθόδων αναφοράς απαραίτητων για την Εγκυρότητα μετρήσεων Διατροφικής αξιολόγησης
Βιοχημικές Μετρήσεις θρεπτικών συστατικών στο αίμα η άλλους ιστούς
28
Biochemical Measurements
Πολύπλοκη συσχέτιση(μηχανισμοί) που αφορά διατροφική πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση, μεταβολισμό, αππέκριση, ομοιοστατικούς μηχανισμούς.
29
Doubly-labelled water
Energy only Not for cases of gross obesity(Παχυσαρκία) και μεγάλης πρόσληψης αλκοόλ
30
Αζωτο Ουρίας(Urinary nitrogen
Protein only PABA ανάλυση επηρεάζεται από από Παρακεταμόλη Ατελής συλλογή ούρων
31
Diet History Interviewer bias
Inaccuracy αναφοράς μεγέθους μερίδων λόγω ‘memory error’ και προσωπικής αντίληψης(conceptualization) Overreporting fruits vegetables (listed separately)
32
Weighed records or Household measures
Under reporting Aλλαγή Διατροφικών συνηθειών λόγω της διαδικασίας
33
Eπαναλαμβανόμενες Ανακλήσεις 24ώρου
Under overreporting (alcohol &fruit) Inaccuracy of portion size reporting , Memory errors’ & ‘conceptualisation’
34
Παράγοντες κινδύνου Περιβαλλοντικοί παράγοντες
35
Ψυχολογικοί Παράγοντες
Stress Ωράριο Εργασίας Shift work Ανθρώπινες σχέσεις Human realtionships
36
Βιολογικοί Παράγοντες
Βακτήρια(Bacteria)(Μικρόβια) Ioί (viruses) Parasites
37
Αccident factors Hazard situations Accidents Alcohol Drugs
38
Physical factors Climate Workload Radiation
39
Ατομικά χαρακτηριστικά που τροποποιούν την επίδραση Περιβαλλοντικών Παραγόντων
Genetic factors Nutrition Disease Sex Age Physical condition Personality
40
Genomics Γονιδιωματική Τεχνολογία και εφαρμογές
41
Επιδημιολογία & Πρόληψη Νοσημάτων
Primordial Prevention(Πρωταρχική Πρόληψη ) (Ανακάλυψη παραγόντων κινδύνου και αιτιολογίας(underlying conditions) 1α(Primary Prevention)αποφυγή ‘παραγόντων κινδύνου’( Χοληστερόλη, Εμβόλια) 2α(Secondary Prevention)(Screening) 3α Τertiary Prevention(Aνακουφιστική Φροντίδα)(Palliative Care)(Παρηγορητική Αγωγή) 4α Quaternary(Overdiagnosics, Overmedicalisation)
42
Υγιής Ασθενής Καλή Υγεία Ευεξία Κακή Υγεία
Καλή Υγεία Ευεξία Κακή Υγεία Good Health Well being Ill Health
43
Διατροφική Φροντίδα Ασθενή
1α Κέντρο Υγείας, Δημοτικό Ιατρείο, Εξωτ Ιατρ Νοσοκ, Διαιτολογικό Γραφείο Ιατρείο 2α Νοσοκομείο 3α Εξειδικευμένο/Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Patient Care Nutritional Care Διατροφικές Οδηγίες . Διαιτολόγιο
44
Προσυμπτωματικός Ελεγχος
Screening Check up Διαλογή
45
Διαγνωστικό τεστ Diagnostic test Screening test Disease Screening
46
Screening and Secondary Prevention
Πρόληψη Δευτερογενής(Δευτεροβάθμια)
47
Σχεδιασμός Προσυμπτωματικού Ελέγχου
Ευαισθησία και Ειδικότητα των διαδικασιών ‘screening’
48
Πληθυσμός ‘στόχος’ ‘Ατομα υψηλού κινδύνου’
49
Screening ‘τεστ’ Κριτήρια Αποδεκτό Ταχεία διαδικασία Απλό ,Ασφαλές
‘Χωρίς παρενέργειες’ Ακρίβεια(αυθεντικότητα)(accuracy) Επαναληπτότητα(Precision)
50
Ακρίβεια Αυθεντικότητα
Accuracy
51
Eπαναληπτότητα(Precision)
Αξιοπιστία(reliability) Αναπαραγωγιμότητα(Reproducibility) Συνέπεια(consistency)
52
Screening Eυαισθησία* Ειδικότητα* Eγκυρότητα* Θετική διαγνωστική αξία
53
Life expectancy Επιβίωση σε άτομα ηλικιωμένα >75 ετών
Επιβίωση σε άτομα ηλικιωμένα >75 ετών Πρόληψη Ca Προστάτη
54
Φυσική Ιστορία Νόσου Διαπιστώσιμο Προκλινικό Στάδιο
A B C D A Βιολογική Εναρξη Νόσου(Biologic onset) B Nόσος Διαπιστώσιμη με πρωσυμπτωματικό έλεγχο(Disease detectable by screening) C Eμφάνιση συμπτωμάτων(Symptoms develop) D Death
55
Διάρκεια επιβίωσης , Πρόσθετος Χρόνος ,
Χρονική Περίοδος μεταξύ προσυμπτωματικού ελεγχου και διάγνωσης βάσει συμπτωμάτων
56
Screening Γέννηση // 20 30* 40 45 50 55 60 έτη
Γέννηση // * έτη *Εναρξη καρκινογένεσης(exposure) Ολικό Προκλινικό Στάδιο : 25 έτη Διαπιστώσιμο Προκλινικό Στάδιο= : 10 έτη 55-50 : 5 έτη (Πρόσθετος χρόνος /επιτάχυνση διάγνωσης )
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.