Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το φαινόμενο, πρόληψη & αντιμετώπιση…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το φαινόμενο, πρόληψη & αντιμετώπιση…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το φαινόμενο, πρόληψη & αντιμετώπιση…
S e x t i n g … Το φαινόμενο, πρόληψη & αντιμετώπιση…

2 CD9 P911 PIR 8 GYPO GNRN RUH CU46 IWSN GNOC
Τι σημαίνουν; CD9  P911  PIR  8  GYPO  GNRN RUH CU46  IWSN  GNOC

3 Εισαγωγή CD9 ή P911 ή PIR: Με αυτά τα συνθηματικά ακρωνύμια οι έφηβοι ειδοποιούν τον συνομιλητή τους ότι ένας από τους δύο γονείς παρακολουθεί τη συζήτηση. CD9 σημαίνει «γονείς κοντά» και χτυπάει συναγερμό να σταματήσουν οι όποιες κουβέντες δεν είναι για... τα μάτια των μεγάλων. Και αυτά τα τρία δεν είναι τα μόνα ακρωνύμια που έχουν εφεύρει οι νέοι -και όχι μόνο, αφού ορισμένα τα χρησιμοποιούν και ενήλικες- τα χρησιμοποιούν στις συζητήσεις τους στο Διαδίκτυο είτε για να ειδοποιήσουν τον συνομιλητή τους είτε για να κάνουν πλάκα είτε για συντομία, είτε για … sexting!

4 Ορισμός Η πράξη αποστολής / λήψης / διατήρησης μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου με φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω άλλου μέσου ψηφιακής τεχνολογίας.  Ενώ το sexting στο πλαίσιο του σχολείου εμφανίζεται περισσότερο μέσα από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ωστόσο με τη διείσδυση του διαδικτύου σε κάθε σύγχρονη συσκευή (κινητά τηλέφωνα, notebook κ.ά.) τα μηνύματα σεξουαλικής απεικόνισης (sexts) δύναται να μεταδίδονται μέσω αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ).

5 Και σε πιο απλά λόγια: Το «sexting» είναι κάτι παρεμφερές που, όμως εξειδικεύεται στο… κομμάτι της ζωής μας που όλοι αντιλαμβάνονται από το πρώτο συνθετικό της λέξης. Αφορά την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων ή και φωτογραφιών μεταξύ δύο ατόμων με θέμα το φλερτ ή γενικότερα την επικοινωνία… πονηρού περιεχομένου. Ο κόσμος κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ειδικά αν εμπλέκεται η τεχνολογία. Ένα επακόλουθο των τεχνολογικών εξελίξεων ήταν το texting, η ανταλλαγή δηλαδή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ δύο ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση και επιθυμούν να επικοινωνήσουν.

6 (μερικά) ακρωνύμια K4Y: Kiss For You LMIRL: Let’s Meet In Real Life MOOS: Member Of The Opposite Sex MOSS: Member(s) Of The Same Sex NALOPKT: Not A Lot Of People Know That S2R: Send To Receive WIN: Want It Now CD9 – code 9 parents are around P911 – parent alert PIR – parent in room GNRN – get naked right now CU46 – see you for sex GNOC – get naked on camera (webcam) Στο μυαλό των εφήβων υπάρχουν εκτός από τους αθώους κώδικες επικοινωνίας (LOL) κι άλλοι περισσότερο προχωρημένοι. Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο καθώς σε αυτό ενυπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τα παιδιά, τους οποίους οι μεγάλοι είτε ενδεχομένως γνωρίζουν , είτε αγνοούν πως να αντιμετωπίσουν στην... πηγή.

7 Digital … gap! Η πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο και στο λεξιλόγιο των παιδιών και των ειδικά των εφήβων απαιτεί παρακολούθηση, την οποία μόνο μια εκπαιδευτική συμμαχία μεταξύ οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας μπορεί να προσφέρει. Το πρώτο ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης εξακολουθεί να είναι το ψηφιακό χάσμα, που στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης απειλεί όλες τις λιγότερο προστατευμένες ηλικίες, μεταξύ των οποίων τα παιδιά, με αρνητικές επιπτώσεις για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους μέλλον.

8 Απλά πράγματα: κοινή λογική
Απλά πράγματα: κοινή λογική Η γνώση των πιθανών κινδύνων, όπως του sexting καθώς κ.ά. & των μέσων αποφυγής τους αποτελεί βασικό στοιχείο ασφάλειας. Tα μέσα αυτά περιλαμβάνουν χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και την κοινή λογική. Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και η κοινή λογική αναπτύσσεται με την ηλικία και την εμπειρία. Ο ρόλος της οικογένειας, πέρα από την εκπαίδευση μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία, είναι σαφώς επιτακτικός. Σύμφωνα δε με την Ε.Ε.: «Η εκπαίδευση και η επαγρύπνιση έχουν αναγνωριστεί από όλους τους ειδικούς ως οι πιο σημαντικές παράμετροι για την ανάπτυξη της ικανότητας των ανηλίκων να προστατεύουν τους εαυτούς τους».

9 Ένας απλός κανόνας για μικρά και μεγάλα παιδιά…
Όταν γίνεται αποστολή εικόνας ή βίντεο σε άλλο κινητό, τότε χάνεται ο έλεγχος. Ποτέ δεν ξέρουμε ΠΟΙΟΣ/Α θα το παραλάβει ή ΠΟΥ μπορεί να καταλήξει ή να δημοσιευθεί. Παραμένουμε επάγρυπνοι για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας μέσω της διαρκούς επικοινωνίας και της δικής μας ενασχόλησης με τα κινητά και το Διαδίκτυο εν γένει.

10 Περισσότερες αναφορές, και προτάσεις
Χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία "Σταμπαρισμένοι" στο Διαδίκτυο Sexting: το φαινόμενο, πρόληψη και προτάσεις σε επίπεδο σχολείου Γενικά:


Κατέβασμα ppt "Το φαινόμενο, πρόληψη & αντιμετώπιση…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google