Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Βίλες στην Β.Όλγας 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΗΣ ΣΤ’ 2

2 Βίλα Θοδώρου Χατζημήσεφ
Βίλα Θοδώρου Χατζημήσεφ Στην περίφημη "συνοικία των Εξοχών" ή περιοχή "των Πύργων", στη σημερινή οδό Β. Όλγας 3-5, βρίσκεται η πρώην βίλα Χατζημήσεφ. Είναι ένα κτίριο στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί πλέον οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της Θεσσαλονίκης.

3 Βίλα Λεβή Μοδιάνο Η βίλα χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το Είναι οίκημα διώροφο. Ανάμεσα στους δύο ορόφους υπάρχει διαχωριστική διακοσμητική «ταινία». Ο εξώστης προεξέχει ακολουθώντας την είσοδο. Οι διακοσμητικές κόγχες στις μπαλκονόπορτες και τα κιονόκρανα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

4 Βίλα Χαφίζ Μπέη Η βίλα συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικισμού, ροκοκό, μπαρόκ και εκλεκτικισμού. Είναι κτίριο διώροφο, με ημιυπόγειο και εντυπωσιακό διάκοσμο. Ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι το αέτωμα στην πρόσοψή του.

5 Ορφανοτροφείο μέλισσα
Διώροφη κατοικία με ημιυπόγειο, δείγμα εκλεκτικισμού της εποχής. Οι όψεις είναι απόλυτα συμμετρικές ως προς τον κάθετο άξονά τους και οι σκάλες επιβλητικές και στις δύο εισόδους της. Παρατηρούμε πολλά ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα αετώματα σε κάθε παράθυρο, τα διακοσμητικά κλειδιά πάνω από τα ανοίγματα, οι πεσσοί, τα επίκρανα, τα περίτεχνα μαρμάρινα φουρούσια που στηρίζουν τον εξώστη.

6 Βίλα Μοδιάνο Η διαμόρφωση των όψεων ακολουθεί την τυπική τριμερή διαίρεση: βάση-κορμός- στέψη, με βαριά λίθινη ακανόνιστη τοιχοποιία στο ημιυπόγειο, ελαφρότερη επεξεργασία με επιχρισμένες επιφάνειες, εμφανείς πλίνθους και μεγάλα ανοίγματα στον κορμό, δηλαδή στους δύο κύριους ορόφους και στέγη με φολιδωτά κεραμίδια και παράθυρα στη στέψη. Αυτά είναι και τα τέσσερα επίπεδα του κτηρίου, συνολικής έκτασης 1200 τ.μ.

7 Βίλα Αχμέτ Καπαντζή Η Βίλα Καπαντζή, ακολουθεί το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτισμού. Χαρακτηριστικά της έπαυλης είναι η πολυπλοκότητα του όγκου και η σύνθετη στέγη με τις έντονες κλίσεις.

8 Βίλα Μορντώχ Η βίλλα Μορντώχ είναι δυόροφο κτίσμα με ημιυπόγειο και σοφίτα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εκτός από τη συνύπαρξη νεοκλασικών, αναγεννησιακών, μπαρόκ και αρτ-νουβώ στοιχείων είναι ο κρεμμυδόσχημος τρούλος στην νοτιοδυτική γωνία της και η οκταγωνική πυργοειδή απόληξη.

9 Βίλα Κάζα Μπιάνκα Η Κάζα Μπιάνκα είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του αρχιτεκτονικού ρεύματος. Στο ημιυπόγειο ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού και άλλοι βοηθητικοί χώροι, στο ισόγειο ήταν δύο υπνοδωμάτια, το γραφείο, ένα σαλόνι, η τραπεζαρία, το μαγειρείο, ένα λουτρό και βοηθητικοί χώροι, στον πρώτο όροφο υπήρχαν κυρίως υπνοδωμάτια και στο δεύτερο όροφο στη σοφίτα υπήρχαν δωμάτια στα οποία έπαιζαν τα παιδιά και η βιβλιοθήκη.

10 Βίλα Χατζηλαζάρου Το κτήριο είναι ημιτριώροφο. Η προστώα που υπάρχει στο κτήριο σχηματίζεται από κολώνες κορινθιακού ρυθμού. Περίτεχνη διακοσμητική κυρίαρχη και στον εξωτερικό χώρο που περιβάλλεται από έναν μεγάλο κήπο με καλλωπιστικά φυτά. Στο εσωτερικό του κτηρίου, στον πρώτο όροφο διακρίνονται ξύλινα ταβάνια με γεωμετρικά σχέδια, ανάγλυφα φατνώματα στο δεύτερο όροφο και έπιπλα ιδιαίτερης αισθητικής.

11 Βίλα Αλλατίνι Η Βίλλα Αλλατίνι είναι τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ. Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Εκείνη την εποχή η περιοχή στην οποία βρίσκεται χτισμένη η Βίλλα ονομαζόταν συνοικία των "Εξοχών" ή "Πύργων", και αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της Θεσσαλονίκης.

12 Βίλα Τζεμποργά ή Σαλέμ Η Βίλα Τζεμποργά ή Σαλέμ ήταν το πρώην Ιταλικό προξενείο από το μέχρι το Σήμερα δυστυχώς είναι ερημωμένη. Ιδιοκτήτης της είναι το Ιταλικό Κράτος. Η έπαυλη χαρακτηρίζεται από την περίτεχνη πρόσοψη και τα πλούσια υλικά.

13 Πύργος της Ευτυχίας μου ή Κόκκινοι Πύργοι
Πύργος της Ευτυχίας μου ή Κόκκινοι Πύργοι Το κτήριο χτίστηκε για το Δημήτρη Ιωαννίδη σε παραθαλάσσιο οικόπεδο απέναντι από την εκκλησία της Ανάληψης και αποτελείτε από δύο κτίσματα, ένα διώροφο μέγαρο κι ένα καφενείο με σάλα και δωμάτια γύρω γύρω. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως εκπαιδευτήριο και ως οικοτροφείο. Τα κτίσματα έχουν εγκαταληφθεί και είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

14 Βίλα Χιρς ή Μπένι Φερνάντεζ
Εξωτερικά, το κτίριο έχει περίτεχνο, σκαλιστό, ανάγλυφο διάκοσμο. Χαρακτηριστικό στοιχείο και γνώρισμα που αποτελεί το αλεξικέραυνο στην πρόσοψη, με τη χρονολογία "1911". 

15 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Βίλες στην Β.Όλγας 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΗΣ ΣΤ’ 2


Κατέβασμα ppt "1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google