Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερμούπολη Σύρου «Λέσχη Ελλάς»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερμούπολη Σύρου «Λέσχη Ελλάς»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερμούπολη Σύρου «Λέσχη Ελλάς»
Αρχείο Μαρίνας Μπέττα

2 Η Λέσχη Ελλάς τότε… Χτίστηκε το με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo Στις 30 0κτωβρίου 1861 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με την ανέγερση θεάτρου και η οικοδομή Δημοτικής Λέσχης, για να στεγάσει τις δύο ως τότε Λέσχες της Ερμούπολης «των Χίων» και των «μη Χίων» Με τη συμβολή των Ερμουπολιτών «δια συνεταιρισμού» συγκεντρώθηκαν όπως και για το Θέατρο τα αναγκαία χρήματα. Μνημειακή είναι η εντύπωση που προξενεί το κτίριο της Λέσχης με την επιμελημένη από μάρμαρο τοιχοδομία. Οι τοιχογραφίες με τους ερωτιδείς και τις μάσκες που διατηρούνται στην αίθουσα χορού, στον πρώτο όροφο, δίνουν μια ιδέα της πλούσιας εσωτερικής διακόσμησης. Στη Λέσχη και στα πλούσια σπίτια της Ερμούπολης οι χοροί τις Απόκριες δίνουν και παίρνουν

3 Μια ματιά σήμερα… Η παλιά Λέσχη Ελλάς στεγάζει σήμερα το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Υστερα από τις επισκευές που έγιναν μετά το 1970, το κτίριο της Λέσχης έχει υποστεί στο εσωτερικό κυρίως αλλά και στην ανατολική εξωτερική όψη. Ως μνημείο η όψη του χωρίζεται σε τρία ίσα τμήματα. Τα δύο ακραία προεξέχουν με συνεχείς εξώστες και μαρμάρινο στηθαίο πάνω σε διπλά φουρούσια. Το ισόγειο από επιμελημένη τοιχοποιία και βαθύς αρμούς έχει στο κέντρο τρίλοβο άνοιγμα με τοσκανικούς κίονες.

4 στηθαίο γείσο επιστήλιο λιθοδομή παραστάδες Ο όροφος με απλούστερη τοιχοποιία, έχει παραστάδες στις γωνίες, πλαίσια στα ανοίγματα και στέφεται με επιστήλιο, γείσο και χαμηλό στηθαίο που κρύβει τη στέγη. Η πλάγια όψη όπως και η είσοδος του ορόφου δεν είναι συμμετρική. Έχει απλή αρμολογημένη λιθοδομή στο ισόγειο, σοβατισμένο όροφο, διαχωριστικές ταινίες και πλαίσια παραθύρων από μάρμαρο. Το κτίριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς στην κατοχή και έπειτα βομβαρδίστηκε.

5 Δημοτική Βιβλιοθήκη Στο ισόγειο του κτιρίου της Λέσχης στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1926 επί δημαρχίας Επαμ. Ν. Παπαδάμ. Σήμερα διαθέτει τόμους. Στο κηπάκι της βιβλιοθήκης τοποθετήθηκαν το 1971 οι προτομές των συριανών λογίων Δημητρίου Βικέλα, Εμμ. Ροίδη, του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή, του ιστορικού Τιμ. Αμπελά και της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη-Παππά. Το 2001 προστέθηκε και η προτομή του Κ. Μπαστιά.

6 Οι προτομές Αρχείο Μαρίνας Μπέττα

7

8 Αρχείο Μαρίνας Μπέττα

9 Οι «πολύκροτοι χοροί» στην Ερμούπολη όπως τους αναφέρει ο Δημήτριος Βικέλας, ήταν φημισμένοι πριν ακόμα χτιστεί το σημερινό κτίριο της Λέσχης

10 Ας απολαύσουμε το παρακάτω κείμενο:
«Οι χοροί ούτοι ήσαν το μέγα συμβάν της Σύρου, δι’ όλο το έτος. Εκεί έδιδεν και έπαιρνεν η πολυτέλεια της περιβολής των κυριών και η κομψότης των νέων. Εκεί επεδεικνύετο η εφαρμογή της «μόδας». Εκεί ανεπτύσσοντο οι έρωτες. Εκεί τέλος παρείχετο ύλη «γλωσσιάς» δι’ όλον το έτος. Εν μια γωνία της αυτής αιθούσης του χορού εγκαθίστατο και το χαρτοπαίγνιον. Ήκουε τις διαρκώς τον θόρυβον των επί των τραπεζών κυκλοφορούντων ταλλήρων, κάποτε δε κύριος εκ της τραπέζης του χαρτοπαιγνίου, όπως χορεύση άφινε τα τάλληρα να ηχούν εις την τσέπην του…….» (Ανδρέας Συγγρός,1840, Αυτοβιογραφία)

11 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Αντωνία Κοντοβερού 2ο Γυμνάσιο Κω Τάξη Γ2


Κατέβασμα ppt "Ερμούπολη Σύρου «Λέσχη Ελλάς»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google