Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ.

2 Τι είναι πρόσθετα τροφίμων
Με τον όρο πρόσθετα 'τροφίμων'χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές, συνηθέστερα σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ.. Επίσης επιτελούν και λειτουργίες προφύλαξης από παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και από χημικές διαδικασιές που μπορούν να συμβούν τις οποίες δεν μπορεί να αποτρέψει η κύρια <<ασπίδα>> δηλαδή η συσκευασία.

3 Τα πρόσθετα τροφίμων διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευσή τους, σε φυσικά πρόσθετα και σε συνθετικά πρόσθετα. Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχίες για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια.

4 Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Ανεξάρτητες επιτροπές επιστημόνων υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί η τεχνολογική ανάγκη για τη χρήση τους και η ασφάλειά τους, δηλαδή ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται: σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους, οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή, η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

5 Αντίστοιχα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, αναστέλλεται η χρήση τους γενικά ή σε συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα.  Στην Ελλάδα οι προδιαγραφές για τη χρήση των προσθέτων καθορίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που εκδίδει το Γενικό Χημείο του Κράτους και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

6 Ομαδεσ προσθετων

7 Χρωστικές: προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου που έχει χαθεί κατά την επεξεργασία του.
Συντηρητικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους. Γαλακτωματοποιητές: επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μειγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο. Πυκνωτικά μέσα: αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου.

8 Αντιοξειδωτικά: παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση (όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος). Γλυκαντικά: χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα ή ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Η χρήση γλυκαντικών υλών αντί της ζάχαρης είναι δικαιολογημένη για την παραγωγή τροφίμων μειωμένων θερμίδων, τροφίμων που δεν προκαλούν τερηδόνα ή τροφίμων χωρίς προσθήκη ζάχαρης για την παράταση του χρόνου διατήρησης χάρις στην αντικατάσταση της ζάχαρης, καθώς και για την παραγωγή διαιτητικών προϊόντων.

9 Σταθεροποιητές: επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικο-χημικής κατάστασης ενός τροφίμου, δηλαδή επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη μειγνυόμενων ουσιών σε ένα τρόφιμο. Περιλαμβάνουν επίσης ουσίες που σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το υπάρχον χρώμα ενός τροφίμου. Ρυθμιστές οξύτητας: μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του τροφίμου. Ενισχυτικά γεύσης: ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή / και οσμή του τροφίμου.

10 Τα <<Ε>>

11 Τι είναι <<Ε>>;
Οι αριθμοί E είναι κώδικες για τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και έχουν θεσμοθετηθεί από την ευρωπαική ένωση για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιά πρόσθετα περιλαμβάνουν οι συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουν

12 Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσθήκη μη κατάλληλων για κατανάλωση Ε στα τρόφιμα. Πολλές τέτοιες πρόσθετες ουσίες θεωρούνται ότι συνδεόνται με διάφορες διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό. Λ.χ. : αλλεργίες, νευρολογικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις κ.α

13 Στη συσκευασία όλων των τροφίμων υπάρχει υποχρεωτικά ο κατάλογος των συστατικών του, ο οποίος συνίσταται στην παράθεση όλων των συστατικών του τροφίμου κατά σειρά ελαττούμενης περιεκτικότητας ως προς το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων. Ο καταναλωτής μπορεί επομένως να ελέγξει ποια πρόσθετα περιέχονται σε ένα τρόφιμο, διαβάζοντας την ετικέτα. Στον κατάλογο των συστατικών τα πρόσθετα αναφέρονται υποχρεωτικά με το όνομα της κατηγορίας και το ειδικό τους όνομα ή τον αριθμό Ε.

14 Παρακάτω αναγράφονται οι τιμές των Ε και σε ποια ομάδα ανήκει το κάθε ένα.
E100-Ε200: Χρώματα- Χρωστικές τροφίμων. Ε200-E300: Συντηρητικά. E300-E400: Αντιοξειδωτικά- Γαλακτοματοποιητές Σταθεροποιητές. E400-E500: Γαλακτοματοποιητές- Παράγοντες πήξης. Ε500-Ε600: Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων. Ε : Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων. Ε1000-Ε1525: Πρόσθετα διαφόρων χρήσεων.

15 Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που
ΤΕΛΟΣ!!! Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε!!!

16 Βιβλιογραφεια + www.wikipedia.com + www.foodgrade.gr + www.efet.gr
+ +Συσκευασία τροφίμων του Σπυρίδων Ε. Παπαδάκη (Βιβλίο)


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google