Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού
Ερευνητική εργασία με θέμα: «Αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού των χωρών της Ευρώπης» Ομάδα: Νότια Ευρώπη Ασημίνου Σταυρούλα, Ορφανού Δήμητρα, Μπότης Παναγιώτης Πετρά Δήμητρα

2 Ελλάδα

3 Παρθενώνας Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. H Ακρόπολη Αθηνών, είναι απρόσιτη απ’ όλες τις πλευρές εκτός από τη δυτική, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια. Με την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίμαχου χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Απτέρου Νίκης.

4 Δελφοί Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών.

5 Μετέωρα Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

6 Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου
Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι , Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος , Πλωμάρι και Άκρασι.Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο , περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.

7 Κύπρος

8 Τάφοι Βασιλέων-Πάφος Διασκορπισμένοι σε μια τεράστια έκταση, οι εντυπωσιακοί υπόγειοι τάφοι χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Έχουν λαξευτεί μέσα σε συμπαγή βράχο ενώ κάποιοι είναι διακοσμημένοι με κίονες δωρικού ρυθμού. Παρά το γεγονός ότι στους τάφους αυτούς είχαν θαφτεί υψηλοί αξιωματούχοι και όχι βασιλείς, η μεγαλοπρέπειά τους έδωσε στην τοποθεσία αυτή την ονομασία.

9 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

10 Μοναστήρι της Ρίλα Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα. Σύμφωνα με την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, από τον οποίο και πήρε το όνομά της, κατά την περίοδο του Τσάρου Πέτρου Α' ( )

11 ΑΛΒΑΝΙΑ

12 Πλατεία Σκεντέρμπεη Η τεράστια αυτή κεντρική πλατεία της πόλης, πήρε το όνομα της από τον εθνικό ήρωα της Αλβανίας, Γεώργιο Καστριώτη, το άγαλμα του οποίου στέκεται επιβλητικό στο κέντρο. Εκεί μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης το κτίριο της όπερας και την εθνική βιβλιοθήκη καθώς και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της χώρας. Στην πλατεία Σκεντέρμπεη βρίσκεται επίσης το μουσουλμανικό τέμενος Ετχεμ Μπέη με τις εξαιρετικές τοιχογραίες. Ο Πύργος του Ρολογιού με ύψος 35μ. και την πανοραμική του θέα, χτίστηκε το 1822 και αποτελεί σημείο αναφοράς της πλατείας.

13 Ιταλία

14 Το Κολοσσαίο- Ρώμη Αρχικά γνωστό ως αμφιθέατρο του Φλαβίου το θέσεων Κολοσσαίο είναι το συγκλονιστικότερο μνημείο της αρχαίας Ρώμης. Εδώ οι μονομάχοι πολεμούσαν μέχρι θανάτου και οι κατάδικοι πάλευαν με τα άγρια θηρία μπροστά σε αλαλάζοντα, διψασμένα για αίμα πλήθη . Εγκαινιάστηκε το 80 π.Χ ., αχρηστεύτηκε μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο ασβεστόλιθου και μαρμάρου .

15 Βατικανό – Άγιος Πέτρος
Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένη πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.

16 Η πλατεία και η εκκλησία του Αγίου Μάρκου - Βενετία
Ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Βενετίας. Το σημερινό της σχήμα διαμορφώθηκε τον 12ο αιώνα. Η πανέμορφη αυτή πλατεία πλήττεται σοβαρά κάθε χρόνο από την παλίρροια. Εδώ αξίζει να θαυμάσετε τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδονοστάσιο, τον Πύργο του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα και τους στύλους του Σαν Μάρκο και του Σαν Τεόντορο.

17 Σικελία

18 Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων
Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων του Παλέρμο είναι κατακόμβες ταφής στο Παλέρμο , στη Σικελία , στη νότια Ιταλία . Σήμερα παρέχουν ένα κάπως μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο καθώς και ένα εξαιρετικό ιστορικό ρεκόρ. Τον 16ο αιώνα οι μοναχοί άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από το μοναστήρι.

19 Κροατία

20   Λίμνες Πλίβιτσε Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Iδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Το πάρκο περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, που δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου

21 Σπήλαια Ποστόινα - Σλοβενία
Από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, τα Σπήλαια Ποστόινα με τα 20,5 χλμ. του υπογείου δικτύου τους βρίσκονται στην ομώνυμη περιοχή της Σλοβενίας και ανακαλυφθήκαν το 17ο αι. Τουριστικά αξιοποιήθηκαν από το 1819, με το σχετικό τρενάκι μεταφοράς να ξεκινά τις διαδρομές του στα 1872, ενώ ηλεκτροδοτήθηκαν το  Με περάσματα, γαλαρίες, μικρές, μεγάλες και τεράστιες αίθουσες με ονόματα όπως Κονσέρτου και Κογκρέσου, με εκπληκτικής ομορφιάς κάθε μεγέθους, σχήματος και χρώματος σταλαχτίτες και σταλαγμίτες – ο μεγαλύτερος των οποίων αγγίζει τα 5 μ. – τα σπήλαια Ποστόινα αποτελούν ένα φανταστικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Ας σημειωθεί πως στο σκοτάδι τους διαμένει και ο «Πρωτέας» , ένα παράξενο είδος τυφλής αμφίβιας «σαλαμάνδρας» με κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά, που μπορεί να ζήσει 100 χρόνια και να παραμείνει χωρίς τροφή έως 14 χρόνια!

22 Ισπανία

23 Μεθκίτα - Κόρδοβα Η Mezquita (Μεθκίτα) βρίσκεται στην Κόρδοβα και είναι ένα από τα πιο σπουδαία οικοδομήματα της Ισπανίας, μοναδικό ακόμα και για την ισλαμική αρχιτεκτονική, και με το πρόσθετο αξιοπερίεργο της ύπαρξης ενός χριστιανικού καθεδρικού ναού στο κέντρο του. Εκτός από τον καθεδρικό, το μεγάλο εσωτερικό της Μezquita είναι ένα δάσος από ριγέ ασπροκόκκινες αψίδες σχήματος πετάλου, που στηρίζονται σε αστραφτερούς κίονες. Η εικόνα, στο μισοσκόταδο, κόβει κυριολεκτικά την αναπνοή.

24 Σαγράδα Φαμίλια (Βαρκελώνη)
Η La Sagrada Familia είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για μια γιγαντιαία Βασιλική που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1882 και που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί για τουλάχιστον 30 έως 80 χρόνια ακόμη (ο χρόνος για την ολοκλήρωση ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες πηγές πληροφοριών).Μεγάλη αντιπαράθεση περιβάλλει το κτίριο της Sagrada Familia

25 Πορτογαλία

26 Μνημείο των Ανακαλύψεων
Το Μνημείο των Ανακαλύψεων βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάγου στη συνοικία Μπελέμ της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Το μνημείο έχει ύψος 52 μέτρα και είναι σχεδιασμένο σε σχήμα καραβέλας. Φιλοτεχνήθηκε από Πορτογάλους καλλιτέχνες, τον αρχιτέκτονα Cottinelli Tempo και το γλύπτη Leopoldo de Almeida.

27 Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση! 


Κατέβασμα ppt "«Αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google