Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη.
Εργασία μαθητών : Σπύρου Χατζόπουλου και Παναγιώτη Πέτρογλου Συντονιστής ομάδας:Παναγιώτης Πέτρογλου.

2 Οι κατακόμβες της Ρώμης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης, αλλά και του χριστιανισμού. Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν περίπου 40, χρονολογούμενες από τον 2ο αιώνα και είχαν τη χρήση νεκροταφείων αλλά και χώρων λατρείας. Οι κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου θεωρούνται από τις σημαντικότερες της Ρώμης και βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, στη Via Appia Antica, κοντά στο παρεκκλήσι του Χριστού Quo Vadis. Πήραν το όνομά τους από το διάκονο Callistus και εδώ θάφτηκαν στις αρχές του 3ου αι δεκάδες μάρτυρες, 16 πάπες και πολλοί Χριστιανοί. Ανάμεσα τους λέγεται ότι είναι θαμμένος και ο πάπας Ζεφύριος, ο Άγιος Τάρσιος και ο νεαρός μάρτυρας Ευχάριστος. Οι κατακόμβες έχουν τέσσερα επίπεδα και συνολικό μήκος 20 χμ. Οι ξεναγοί μιλούν αγγλικά και καθοδηγούν τους επισκέπτες μέσα από τις κρύπτες και τις διαμορφωμένες αίθουσες που λειτουργούν ως γκαλερί. Περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.

3 Ο Άγιος Ιγνάτιος και ο Άγιος Καλλίστος

4 Τι είναι οι κατακόμβες;
ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κατακόμβη: ελληνική λέξη που σημαίνει εδαφική κοιλότητα, όρυγμα, τύμβος  Catacumba: που σήμαινε τα πρώτα υπόγεια κοιμητήρια που βρίσκονται κοντά στην Αππία οδό της Ρώμης.

5 Οι κατακόμβες λοιπόν, κυρίως της Ρώμης, έφταναν έως και τους έξι ορόφους δημιουργώντας μια υπόγεια νεκρόπολη.Λαξεύονταν σε πορώδες έδαφος περιέχοντας περίπλοκα συμπλέγματα διαδρόμων και κεντρικών θαλάμων πολλών χιλιομέτρων στα τοιχώματα των οποίων ανοίγονται τάφοι σε επάλληλες σειρές και σε διάφορα σχήματα

6 Οι διάδρομοί τους ήταν μακρόστενοι με δάπεδο επίπεδο και οροφή συνήθως ημικυλινδρική

7 Η ατμόσφαιρα βέβαια μέσα στις κατακόμβες δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, διότι και ο χώρος ήταν πολύ περιορισμένος, αλλά και ο εξαερισμός και ο φωτισμός δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικός.   Στις διασταυρώσεις των διαδρόμων σχηματίζονται νεκρικοί θάλαμοι (κουμπίκουλα). Στους νεκρικούς θαλάμους των κατακομβών θάβονταν συνήθως οι επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι, και οι μάρτυρες.

8

9   Μετατράπηκαν σε κρύπτες – υπόγειους μικρούς ναούς και τους διακοσμούσαν με συμβολικές παραστάσεις
  Εκεί τελούσαν την Θεία Ευχαριστία

10 Ονομαστές Κατακόμβες Ρώμη: Μερικές από τις σπουδαιότερες κατακόμβες της Ρώμης είναι η κατακόμβη του Αγίου Καλλίστου, της Αγίας Δομιτίλλας, της Αγίας Πρισκίλλας, του Αγίου Σεβαστιανού κ.α. Ιταλία: Νάπολη – Σικελία Αίγυπτο Μάλτα: κατακόμβη Αγ. Αγαθής Μήλος –Ελλάδα              

11 Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου


Κατέβασμα ppt "Κατακόμβη Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google