Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

2 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Οικολογικό απωτύπωμα: όλες οι επιπτώσεις που προκαλεί ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων κατά την παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση, μεταφορά, κατανάλωση και τελική διάθεση στο φυσικό περιβάλλον.

3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ Να εντοπιστούν οι σημαντικότερες επιπτώσεις της διατροφής του ανθρώπου στο περιβάλλον. Να αναδειχθούν οι προκλήσεις που εμφανίζονται. Να αποδειχθεί η σημασία του όρου «οικολογικό αποτύπωμα», ως δείκτη της βιωσιμότητας του πλανήτη και ως εργαλείο για χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής.

4 Η καθημερινή λήψη τροφής είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ανθρώπινο οργανισμό.
Η γαστρονομική μας ταυτότητα έχει πολύ μεγάλη πολιτιστική και συναισθηματική αξία. Ο τρόπος που επιλέγουμε τί θα καταναλώσουμε, τί και πώς θα παράγουμε, πώς θα διαχειριστούμε τα απόβλητα των τροφίμων, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν.

5 Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία αθροιστικά είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες που ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι δραστηριότητες που αφορουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, καταλαμβάνουν το 40% της ελεύθερης επιφάνειας της γης. Το 70% του αντλούμενου γλυκού νερού (ποτάμια, λίμνες, υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες), κατευθύνεται στην άρδευση. Η παγκόσμια οικονομία τροφίμων ευθύνεται για περισσότερο από το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

7 Αξιοσημείωτη είναι και η ρύπανση του περιβάλλοντος από την εκτεταμένη χρήση χημικών, λιπασμάτων και άλλων ουσιών. Από την κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες προκύπτει το 50% του μεθανίου. Η γεωργία είναι η κυριότερη πηγή νιτρικών και φωσφορικών αλάτων, που ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα.

8 Η αυξημένη αλατότητα και η υποβάθμιση των καλλιεργούμενων εδαφών, η ελάττωση των αποθεμάτων νερού, η υπερεξάντληση φυσικών πόρων, θέτουν σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή, την ανθρώπινη υγεία, το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

9

10 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 9 δις μέχρι το 2050. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 70% παγκοσμίως. Όμως, οι σημαντικότεροι πόροι είναι πεπερασμένοι. Γι’ αυτό, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, η κλιματική αλλαγή και άλλοι παράγοντες, θέτουν σε αμφιβολία την ικανότητα της γης να παράγει τα τρόφιμα.

11 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ
Ο υπολογισμός του οικολογικού αποτυπώματος προυποθέτει μια προσέγγιση στη μελέτη των συστημάτων διατροφής «από το χωράφι στο πιάτο».

12 Είναι πλεον δυνατόν να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί και εκτιμήσεις, χάρη στα δεδομένα που συλλέγουν και παρέχουν αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί. Το «οικολογικό αποτύπωμα» είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, γιατί βαζίζεται σε στοιχεία και μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό για τον τρόπο ζωής μας.

13 ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μέχρι το 2050, η κατανάλωση φυσικών πόρων θα πρέπει να περιοριστεί σε 6-8 τόνους ανά κάτοικο ετησίως. Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε κατανάλωση πόρων (7 τόνοι/έτος/κάτοικο) αλλά και στην κατανάλωση τροφίμων (730 κιλά/έτος/κάτοικο). Αν και τα τρόφιμα ευθύνονται σε ποσοστό 20-30% για την κατανάλωση φυσικών πόρων, θα πρέπει και το αποτύπωμα των τροφίμων να τεθεί σε διαδικασία κρίσης και ελέγχου με σκοπό τον περιορισμό του.

14 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα και τα λαχανικά, αν καταναλώνονται στον τόπο παραγωγής τους, δεν προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως αυξάνονται σημαντικά στις παρακάτω περιπτώσεις:

15 Φρούτα και λαχανικά που εισάγονται και διανύουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα οδικώς (εάν εισάγονται αεροπορικώς, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες). Τα τρόφιμα καταψύχονται για να καταναλωθούν κάποια άλλη εποχή του χρόνου. Καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά εκτός της εποχής τους σε θερμοκήπια.

16 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός οτι για τα λαχανικά και τα όσπρια που χρειάζονται μαγείρεμα, αυτό ευθύνεται για το 50% της κατανάλωσης φυσικών πόρων σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος και το 50-70% της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών CO2.

17 Άρα: οι καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής, είναι να καταναλώνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά που παράγονται κοντά στην περιοχή που διαμένει και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και να είναι όσο δυνατό προσεκτικότερος στη χρήση ενέργειας στην κουζίνα και στα υπολείμματα των προϊόντων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

18 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά αποτελούν στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου εδώ και χιλιετίες. Παγκοσμίως τα γαλακτοκομικά συνεισφέρουν στο 10% των πρωτεϊνών και το 5% της ενέργειας που λαμβάνουμε καθημερινά. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της γαλακτοκομικής παραγωγής είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων.

19 Ο τομέας των γαλακτοκομικών είναι υπεύθυνος για το 4-5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 80%), προέρχεται από τις φάρμες. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτές είναι αναπόφευκτες (π.χ. μεθάνιο που προκύπτει από τις βιολογικές διεργασίες των ζώων). Για να παραχθεί ένα λίτρο γάλα, χρειάζονται χίλια λίτρα νερού.

20

21 Μικρές αλλαγές σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή του γάλακτος μέχρι την κατανάλωση των τελικών προϊόντων, μπορούν να επιφέρουν αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Χρειάζονται φιλικότερες πρακτικές γεωργίας, υπεύθυνη προμήθεια πρώτων υλών, διασφάλιση της ελαχιστοποίησης της σπατάλης σε όλα τα στάδια και προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση.

22 ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ Το ρύζι παρέχει το 1/5 των θερμίδων που προσλαμβάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός. Αποτελεί το κύριο συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες της Ασίας (κατανάλωση 100 κιλά ανα κάτοικο ετησίως). Η παραγωγή του απαιτεί δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως (10-15% του υδάτινου αποτυπώματος όλων των καλλιεργειών).

23

24 Προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και άλλα σιτηρά είναι χρήσιμα άμεσα και έμμεσα, αφού συντελούν στην παραγωγή πολλών τροφίμων. Απαιτούν και αυτά τεράστιες ποσότητες καλλιεργήσιμων εκτάσεων και υδάτινων πόρων.

25 Αυτές οι καλλιέργειες πρέπει να τοποθετούνται σε γόνιμα και κατάλληλα εδάφη και σε περιοχές που υπάρχουν συχνές και επαρκείς βροχοπτώσεις, ώστε να ελαχιστοποιείται το απαιτούμενο αντλούμενο νερό.

26 ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Η κτηνοτροφία είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες παγκοσμίως που προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εντείνουν τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Καταλαμβάνει το 70% της διαθέσιμης αγροτικής γης, ευθύνεται για το 30% του υδάτινου αποτυπώματος της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και για το 20% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

27 Σημαντικότατες επιπτώσεις είναι επίσης η απώλεια βιοποικιλότητας, η αλλαγή στη χρήση της γης και η διαταραχή των κύκλων αζώτου και φωσφόρου. Το συνολικό υδάτινο αποτύπωμα της κτηνοτροφίας ανέρχεται σε περίπου 2400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού (97%) προκύπτει από την παραγωγή της τροφής που καταναλώνουν τα ζώα.

28 Το 20% του παγκόσμιου υδάτινου αποτυπώματος των καλλιεργειών προέρχεται από την καλλιέργεια ζωοτροφών. Οι αλλαγές χρήσης γης είναι η σημαντικότερη αιτία απώλειας βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Η επέκταση της κτηνοτροφίας οδηγεί σε μαζικές αλλαγές χρήσης γης, μετατρέποντας φυσικά οικοσυστήματα σε βοσκοτόπια για τις ανάγκες σίτισης των ζώων. Σήμερα, στο ¼ της γήινης επιφάνειας χρησιμοποιείται για βοσκή και το 1/3 των παγκόσμιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καλλιεργούνται ζωοτροφές.

29 Οι εκπομπές από την παραγωγή βοδινού κρέατος είναι παραπάνω από διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές από την παραγωγή χοιρινού κρέατος, τετραπλάσιες από την παραγωγή πουλερικών και παραπάνω από 13 φορές αυξημένες σε σχέση με τις πρωτείνες που παράγονται από τα όσπρια και τα λαχανικά. Η κατανάλωση υδατικών πόρων για την παραγωγή διάφορων ειδών κρέατος είναι ανάλογης έντασης με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

30

31 Το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος εγείρει μείζονα κοινωνικά ζητήματα και σοβαρές ανισότητες ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ξεπερνά τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες πρωτεινών και λιπιδίων. Έρευνες καταδεικνύουν τη σαφή σύνδεση μεταξύ της υπερκατανάλωσης τέτοιων προϊόντων με σειρά ασθενειών (καρδιοπάθειες, εμφράγματα, είδη καρκίνου).

32 Είναι ανήθικο οι ανεπτυγμένες χώρες να απολαμβάνουν την υπεραφθονία, τη στιγμή που σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση κρέατος είναι μηδαμινή.

33 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ο. Α
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ο.Α. ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία συμπεραίνουμε οτι επιβάλλεται η δραστική μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής, για δύο λόγους:

34 Πρώτον, ο τρόπος που παράγουμε, επιλέγουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα, απαιτεί περισσότερους πόρους απ’ όσους ο πλανήτης μας μπορεί να παρέχει και να αναπαράγει και προκαλεί επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες δεν είναι αποκαταστάσιμες. Δεύτερον, ο σύγχρονός τρόπος ζωής και η αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού, επιτείνει την επισιτιστική ασφάλεια σε ένα πλανήτη όπου πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους υποσιτίζεται.

35 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Το πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει μια παγκοσμίως κοινή και καθιερωμένη αντίληψη για το τί σημαίνει μια βιώσιμη δίαιτα. Μια βιώσιμη δίαιτα είναι εκείνη που ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να διαμορφώσουν μαι κοινή, σαφή αντίληψη για το τί αποτελεί μια βιώσιμη διατροφή.

36 Επίσης, φέρουν την ευθύνη του συντονισμού και της κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Ένα επιτυχημένο παράδειγμα χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής είναι της Ευρωπαικής Ένωσης, όπου τα όργανα συμφώνησαν σε μείωση 20% της χρήσης πόρων στην ευρωπαική τροφική αλυσίδα εως το 2020 και κατά 50% της περιττής σπατάλης τροφίμων.

37

38 ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Οι παραγωγοί θα έπρεπε να φροντίσουν για την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, της ενέργειας, την ελαχιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων χημικών και τη στροφή στη βιολογική γεωργία. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, η διατήρηση κοπαδιών διαφόρων ειδών ζώων, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη εκπαίδευσης.

39

40 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, κατέχουν ένα ρόλο-κλειδί. Επειδή οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μόνο υπάρχοντα προϊόντα από υπάρχοντα καταστήματα, ο ρόλος των τελευταίων δεν είναι μόνο να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά τη διαμορφώνει κιόλας.

41 Άρα, τα καταστήματα μπορούν να προωθήσουν τρόφιμα οικολογικά φιλικότερα αλλά και πιο ωφέλιμα για την υγεία των καταναλωτών. Εμπόδια στην ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι η έλλειψη μιας καθολικής αντίληψης περί της έννοιας της βιώσιμης δίαιτας, η έλλειψη ενημέρωσης των επιχειρηματιών και η έλλειψη ενός ρυθμιστικού πλαισίου προτύπων και κανόνων.

42 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Οι καταναλωτές κατέχουν την ίδια και περισσότερη δύναμη με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη στο σύστημα τροφίμων. Είναι αυτοί που με τις προτιμήσεις τους διαμορφώνουν τη ζήτηση για τρόφιμα. Ότι επιλέγουμε ως καταναλωτές, έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, στη βιοποικιλότητα και στα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

43 Επιλέγοντας τρόφιμα με λιγότερη συσκευασία, που δεν έχουν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις και έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο, συντελούμε στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

44 Επιλέγουμε τοπικά προϊόντα.
Αποφεύγουμε πολυεπεξεργασμένα προϊόντα και προϊόντα με πολλή συσκευασία. Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα. Πίνουμε νερό βρύσης αν είναι δυνατόν. Κομποστοποιούμε τα υπολείμματα των τροφίμων.

45 ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα μπορούσαν αν μετριαστούν, αν μεριμνούσαμε συστηματικά για τη μείωση της απώλειας τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, σε όλα τα μέρη του κόσμου. Παγκοσμίως, χάνονται 1,2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, από τους 4 δις τόνους που παράγονται.

46 Μόνο στην Ε.Ε. σπαταλούνται τουλάχιστον 90 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων ετησίως, για το 40% των οποίων ευθύνονται τα νοικοκυριά. Το κόστος των τροφίμων που σπαταλώνται είναι πολλαπλό. Η γη που έχει καλλιεργηθεί, το νερό, η ενέργεια, τα χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, η ρύπανση που έχει προκληθεί κατά την παραγωγή, συσκευασία, μεταφορά των τροφίμων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν τα τρόφιμα είχαν καταναλωθεί.

47 Ακόμα και η απόρριψη των τροφίμων κοστίζει στο περιβάλλον, αφού στις χωματερές όπου καταλήγουν, εκλύουν μεθάνιο.

48

49 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η δυνατότητα να παρέχουμε εως και πάνω από 60% περισότερα τρόφιμα στον παγκόσμιο πληθυσμό απλά και μόνο περιορίζοντας τις απώλειες τροφίμων, ενώ παράλληλα αποδεσμεύεται γη, νερό, ενέργεια καθώς και πόροι για άλλες χρήσεις, είναι μια ευκαιρία που δεν μπορεί να αγνοηθεί και μια προτεραιότητα που δεν μπορεί να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

50 Για το σκοπό αυτό, απαιτείται συνεργασία των κυβερνήσεων και των οργανισμών ανα την υφήλιο, αφού αν δράσουν συντονισμένα, μπορούν να εξαλείψουν τους λόγους που οδηγούν στις απώλειες και τη σπατάλη τροφίμων, δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα της πείνας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πλανήτη.

51 Στις φτωχότερες χώρες πρέπει να διασφαλιστεί η διάχυση γνώσεων οι οποίες θα βελτιώσουν το χειρισμό των καλλιεργειών και τις πρακτικές που ακολουθούνται μετά τη συγκομιδή. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα στις υποδομές των μεταφορών και στις εγκαταστάσεις διατήρησης και αποθήκευσης τροφίμων.

52 Στο Δυτικό κόσμο, οι κυβερνήσεις χρειάζεται να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα στοχεύουν στην αλλαγή των προτιμήσεων/προσδοκιών των καταναλωτών αλλά και στη διαμόρφωση καταναλωτικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους πωλητές από πρακτικές που «γεννούν» σπατάλη, όπως η απόρριψη τόνων τροφίμων λόγω μη-τέλειων εμφανισιακών χαρακτηριστικών ή απόρριψη τροφίμων στανοικοκυριά λόγω υπερβολικών αγορών.

53 Αν όλοι οι άνθρωποι της γης είχαν αντίστοιχο οικολογικό αποτύπωμα με αυτό των Ελλήνων, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν τρεις πλανήτες για να επιβιώσει!

54


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google