Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΖΚΕΡΗ, ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

2 VENUS PROJECΤ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
Ο Jacque Fresco (γεννημένος 13 Μαρτίου 1916) είναι ένας Αμερικανός αυτοδίδακτος μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής, αρχιτέκτονας και μελλοντολόγος. Με την συνάδελφό του Roxanne Meadows, είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του THE VENUS PROJECT. Ο Fresco προωθεί αλλαγές στην κοινωνία μέσω μιας παγκόσμιας εφαρμογής ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που βασίζεται στην κοινωνική συνεργασία. Ο Fresco κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης ανέπτυξε την ευαισθησία και την φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την λειτουργία της κοινωνίας και το μέλλον της ανθρωπότητας .

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασισμένοι στην ίδεα του THE VENUS PROJECT, ασχοληθήκαμε με την μελέτη και την ανάλυση μιας οικονομίας απεξαρτημένης από το χρήμα. Στην αρχή, θα αναφέρουμε κάποια στοιχεία της σημερινής οικονομίας, η οποία λειτουργεί με εφαλτήριο γνώμονα το κέρδος, την αέναη κυκλική κατανάλωση, την ανάγκη για ανεπάρκεια, καθώς και την αξιοποίηση του χρήματος ως << προϊόν>>. Έπειτα, θα παρουσίασουμε τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (ΑΠΕ) και αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία και οικολογία,

4 Τέλος, θα αναλύσουμε τι πρεσβεύει αυτό το project, καθώς και το σύστημα οικονομίας το οποίο προτείνει. Παρουσίαση video με τα βασικά στοιχεία του project.

5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΖΚΕΡΗ, ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ ΣΤEΦΑΝΟΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

6 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ( ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Γ: Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ – ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ Το κέρδος εξ ορισμού είναι η διαφορά του κόστους από τα έσοδα που επιφέρει μια οικονομική δραστηριότητα. Ο άνθρωπος πρώτα εξασφαλίζει την επιβίωση του και μετά κυνηγάει τη γρήγορη αύξηση του κέρδους. Η συμβίωση των ατόμων απαιτεί την ύπαρξη οικονομικής οργάνωσης είτε ατομικιστικής είτε κοινωνιστικής.

7 Ωστόσο, η εύκολη και γρήγορη απόκτηση κέρδους επιτυγχάνεται με την τις περισσότερες φορές με παράνομους τρόπους, μόλυνση του περιβάλλοντος, του υδάτινου ορίζοντα, καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδα, καθώς και καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, οι διαφορές ενέργειες αυτές του ανθρώπου οδηγούν σε ανταγωνιστική νοοτροπία. Το κέρδος αποτελεί πολλές φορές εφαλτήριο κίνητρα για τους πολέμους.

8 Όσο λίγες χώρες εκμεταλλεύονται τους πόρους τις για το οικονομικό κέρδος, τότε τα περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά προβλήματα δεν θα εκλείψουν. Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις, εφευρέσεις έγιναν από άτομα που εργάστηκαν με κίνητρο κοινωνικές ανησυχίες και ανάγκη για κοινωνική προσφορά. Άνθρωποι όπως ο Νεύτων, ο Παστέρ, ο Φλέμινγκ, ο Δαρβίνος, ο Αϊνστάιν, οι Κιουρί ή οι αδερφοί Ράιτ. Βάζοντας το κέρδος πάνω απ’ όλα, έχουμε σαν αποτέλεσμα την περιττή ταλαιπωρία, αφού το χρήμα δεν αντιπροσωπεύει τίποτα. Δεν μπορούμε να φάμε τα χρήματα ή να χτίσουμε σπίτια με αυτά. Το χρήμα δεν έχει καν σχέση με την ικανότητά μας να παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες.

9 ΑΕΝΑΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Κανελλόπουλος Δημήτρης Κατσιγιάνη Δήμητρα Κράβαρη Αφροδίτη Τουλαντάς Γιάννης Ψωμάς Μανώλης

10 Αέναη κυκλική κατανάλωση ονομάζεται ο πρώτος μηχανισμός του σύγχρονου νομισματικού συστήματος μέσω του οποίου υποδηλώνεται η ανάγκη μιας συνεχούς αγοράς και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών, ανεξαρτήτως ποιότητας και σπατάλης.

11 Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία
Α) Προγραμματισμένη βραχυβιότητα προϊόντων Με το συγκεκριμένο όρο, εννοούμε το στόχο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών να παράγουν προϊόντα χωρίς μεγάλη διάρκεια, λόγο της αναγκαιότητας διατήρησης της κυκλικής κατανάλωσης. Β) Πληθώρα προϊόντων Καλείται η παραγωγή αχρείαστων και άχρηστων πραγμάτων σε υπέρογκες ποσότητες.

12 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Δαρεμά Ευαγγελία Λάσκαρης Γιάννης Φραγκούλης Σωκράτης Χρυσαειδή Σταυρούλα

13 Τι είναι; Αποτελούν ιδιόμορφο είδος αγοράς. Η ιδιομορφία αυτή οφείλεται στην ταυτόχρονη συνάντηση προσφοράς και ζήτησης. Είναι κατά κύριο λόγο αναγνωρισμένες από το κράτος. Σε αυτή την αγορά συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι για την αγοροπωλησία κινητών, π.χ. κεφάλαια ανώνυμων εταιρειών και διαφόρων ειδών ομόλογα.

14 Η σημασία και ο ρόλος των χρηματιστηρίων
Διευκολύνει τις συναλλαγές, γιατί επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να βρίσκονται στον τόπο διαπραγμάτευσης. Επιτρέπουν την ελεύθερη διαμόρφωση τιμών των αγαθών με βάση το θεμελιώδη νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

15 Λόγοι δημιουργίας Κύριος λόγος δημιουργίας του χρηματιστηρίου είναι η ανάγκη για σύναψη αγοροπωλησιών μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαπραγμάτευσής τους.

16 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Α.Π.Ε

17 Αρχικά όταν αναφερόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ήπιες μορφές ενέργειας εννοούμε τις μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία η κυκλοφορία του νερού, οι ακτίνες του ήλιου και άλλες.

18 Επιπρόσθετα για την εκμετάλλευση τους δεν απαιτείται καμία ενεργειακή παρέμβαση όπως εξόρυξη,άντληση,καύση σε σύγκριση με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας.Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας έχει ποικίλα πλεονεκτήματα τα οποία υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

19 Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων. Δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες,διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Αναλυτικότερα: Οι ήπιες μορφές ενέργειας βασίζονται κατ' ουσία στην ηλιακή ακτινοβολία Η γεωθερμική ενέργεια είναι ροή ενέργειας από το εσωτερικό του φλοιού της γης Η ενέργεια απ' τις παλίρροιες εκμεταλλεύεται τη βαρύτητα Η βιομάζα είναι ηλιακή ενέργεια δεσμευμένη στους ιστούς των φυτών μέσω της φωτοσύνθεσης Τέλος, η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, καθώς τα γεωθερμικά πεδία κάποια στιγμή εξαντλούνται.

20 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Είναι φιλικές προς το περιβάλλον όχι μόνο δεν εκκρίνουν βλαβερές ουσίες αλλά και δεν εξαντλούνται πότε σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα Είναι αποκεντρωμένες δηλαδή μπορούν να εφαρμοστούν στο επίπεδο της κατοικίας ή της επιχείρησης  Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.

21 Επιδοτούνται πλέον από τις περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών.
Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής. Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου. Αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πεδία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

22 Είναι ικανές να υποκαταστήσουν πολλές από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.
Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Και τέλος είναι εύκολες στη χρήση και μπορούν να γίνουν οικονομικά

23 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επίσης και κάποια μειονεκτήματα.. Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας. Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων. Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.

24 Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκατάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί. Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω απ' το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

25 ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Υδραυλική ενέργεια. Βιομάζα Γεωθερμική ενέργεια Ενέργεια από τη θάλασσα

26 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΙΡΓΕΙΑ

27 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

28 ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

29 ΒΙΟΜΑΖΑ

30 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

31 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

32 VENUS PROJECT Για να δοκιμάσει τα σχέδια και τις προτάσεις του , το Venus Project εργάζεται προς την κατεύθυνση να τοποθετήσει τα ιδανικά του σε πρακτική διάσταση, με την κατασκευή μιας ερευνητικής, πειραματικής πόλης. Αυτή η νέα πειραματική πόλη της έρευνας θα είναι αφιερωμένη στη συνεργασία προς την κατεύθυνση των στόχων του Venus Project, οι οποίες είναι: Η διακήρυξη των πόρων του πλανήτη, ως η κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων. Η υπέρβαση των τεχνητών σύνορων που σήμερα αυθαίρετα χωρίζουν τους ανθρώπους.

33 3. Αντικατάσταση των εθνικών οικονομιών βασισμένων στο χρήμα, με μια παγκόσμια κοινή οικονομία των πόρων. 4. Παροχή βοήθειας για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της εκπαίδευσης και εθελοντικών ελέγχων των γεννήσεων. 5. Ανάκτηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 6.Κοινή χρήση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών προς όφελος όλων των εθνών. 7. Η ανάπτυξη και χρήση καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

34 8.Επανασχεδιασμό των πόλεων, των συστημάτων μεταφοράς, των γεωργικών βιομηχανιών, καθώς και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά, καθαρά, και σε θέση να εξυπηρετήσουν άνετα τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. 9. Σταδιακή αποδέσμευση από τις εταιρικές οντότητες και κυβερνήσεις, (σε τοπικό, εθνικό, ή διεθνές επίπεδο), ως μέσο κοινωνικής διαχείρισης. 10.Παραγωγή βέλιστων ποιοτικά προϊόντων, προς όφελος όλων των ανθρώπων του κόσμου. 11. Απαίτηση για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την κατασκευή των όποιων μεγάλων έργων.

35 12. Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας ευρέως φάσματος και της παροχής κινήτρων προς μια εποικοδομητικότερη προσπάθεια. 13. Ξεπέρασμα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, και των προκαταλήψεων μέσω της εκπαίδευσης. 14. Εξάλειψη ελιτισμού, τεχνικού ή άλλης μορφής. 15. Προσέγγιση της μεθοδολογίας μετά από προσεκτική έρευνα παρά τυχαίες συγκυρίες. 16. Ενίσχυση της επικοινωνίας στα σχολεία, έτσι ώστε η γλώσσα μας να είναι σχετική με τις φυσικές συνθήκες του κόσμου

36 17. Παροχή όχι μόνο των βασικών αναγκών διαβίωσης, αλλά και των προκλήσεων που διεγείρουν το μυαλό, τονίζοντας την ατομικότητα και όχι την ομοιομορφία. 18. Τέλος, η προετοιμασία ανθρώπων διανοητικά και συναισθηματικά για τις αλλαγές και προκλήσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google