Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας
«Εναλλακτικός τουρισμός – Δραστηριότητες στη σκιά του όρος βόρα»

2 «τουρισμό της υπαίθρου»
α) Να γνωρίσει ο επισκέπτης τον αγροτικό χώρο, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων. β) Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης, της πληροφόρησης και της ανακάλυψης. γ) Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

3 Η ορεινή περιοχή της περιοχής μας παρουσιάζει μεγάλο φυσικό πλούτο και αξιόλογα, συχνά μοναδικά, φυσικά τοπία. Η πληθώρα των σημαντικών αλλά και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές για την ολοένα αυξανόμενη μερίδα των τουριστών που σαν κίνητρο του ταξιδιού τους έχουν την γνωριμία με την ελληνική φύση αλλά και την συμμετοχή σε ένα πλέγμα τουριστικών δραστηριοτήτων πιο ενεργητικό απ’ ότι το μοντέλο του οργανωμένου μαζικού τουρισμού. Επιπλέον, το ήπιο κλίμα επιτρέπει τις επισκέψεις στην ορεινές περιοχή και την πραγματοποίηση πολλών τουριστικών δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια όλου του έτους.

4 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
1. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Το πλεονέκτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντική πληθυσμιακή μείωση και δημογραφική γήρανση. Η δημιουργία αυτών των θέσεων εργασίας είναι καθοριστική για τις ευαίσθητες, από άποψη εργασίας, κοινωνικές ομάδες των νέων και των γυναικών. 2. Η δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας, οι οποίες εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και συμβάλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων

5 Τουρισμός περιπέτειας Χιονοδρομικός τουρισμός Πολιτιστικός τουρισμός
Οι κυριότερες μορφές του τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Καϊμακτσαλάν Αγροτουρισμός Οικοτουρισμός Τουρισμός περιπέτειας Χιονοδρομικός τουρισμός Πολιτιστικός τουρισμός Θρησκευτικός τουρισμός Αθλητικός τουρισμός Ιαματικός Τουρισμός

6 Η πλειοψηφία αυτών των μορφών εμπεριέχει την ενεργό συμμετοχή των τουριστών στις δραστηριότητες αυτών των εναλλακτικών μορφών. Επίσης στις ειδικές μορφές τουρισμού εκτός από τον προσδιοριστικό κίνητρο, μπορούν να διακριθούν και άλλα χαρακτηριστικά όπως ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του και η απαιτούμενη υποδομή που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των ειδικών αναγκών των τουριστών-επισκεπτών Η ανάγκη του ατόμου για διακοπές άρχισε να συνδυάζεται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου ξεχωριστά και σιγά-σιγά διαμορφώθηκαν ομάδες τουριστών με κοινά ενδιαφέροντα. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για την εξειδίκευση του τουρισμού σε ειδικές μορφές που στόχο είχαν να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες προτιμήσεις ομαδοποιημένων τουριστών

7 Αγροτουρισμός στην περιοχή της Άρνισσας

8 Αγροτουρισμός Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που ενσωματώνεται στον οικονομικό, κοινωνικο-πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ιστό των αγροτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας ο τουρίστας συμμετέχει ενεργά στην αγροτική ζωή και το τουριστικό προϊόν βασίζεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, στην τοπική αγροτική παραγωγή.

9 Τουρισμός περιπέτειας Ανεμοδρόμιο και λίμνη

10 Tουρισμός περιπέτειας
Τουρισμό περιπέτειας: ως “υπαίθρια δραστηριότητα αναψυχής που λαμβάνει χώρα σε ένα ασυνήθιστο, εξωτικό, απομακρυσμένο ή φυσικό προορισμό, περιλαμβάνει κάποια μορφή ασύμβατων μέσων μεταφοράς και τείνει να σχετίζεται με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα δραστηριότητας” (Canadian Tourism Commission, 1995).

11 Χιονοδρομικός τουρισμός

12 Χιονοδρομικός τουρισμός
Ο χιονοδρομικός τουρισμός, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό και μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της υπαίθρου, αφενός γιατί είναι μια κατεξοχήν ορεινή τουριστική δραστηριότητα (λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που απαιτεί) και αφετέρου γιατί, για αρκετές χώρες του κόσμου (π.χ. Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Καναδάς) αποτελεί το κύριο εθνικό τουριστικό προϊόν

13 Χιονοδρομικός τουρισμός
Ο χιονοδρομικός τουρισμός δεν ταυτίζεται πάντα με τον τουρισμό περιπέτειας, αφού οι τουρίστες που τον πραγματοποιούν είναι συχνά πολυκινητικοί, δηλαδή το σκι δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για το ταξίδι αφού αυτό συνοδεύεται και από δραστηριότητες αναψυχής. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές που απαιτούνται είναι συχνά μεγάλης κλίμακας και ποικιλίας και ότι η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής για χιονοδρομικό τουρισμό απαιτεί συγκεκριμένα δίκτυα σύνδεσης με την ευρύτερη περιοχή.

14 Αθλητικός τουρισμός

15 Αθλητικός Τουρισµός Η έννοια του αθλητικού τουρισμού ορίζεται σύµφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως: «όλες οι μορφές ενεργητικής και παθητικής ανάμιξης σε αθλητικές δραστηριότητες όπου η συμμετοχή είναι τυχαία ή οργανωμένη και γίνεται για επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους, µε προϋπόθεση τη μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας».

16 Ιαματικός Τουρισμός Λουτρά Αριδαίας

17 Ιαματικός Τουρισμός Οι ιαματικές πηγές θεωρούνται ως σημαντικός εθνικός πόρος προς αξιοποίηση για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Στόχος είναι η διερεύνηση, η αξιοποίηση και η αναβάθμιση της εθνικής ιαματικής παράδοσης. Προσδιορίζονται οι ιάσιμες παθήσεις καθώς επίσης και η απαιτούμενη εκπαίδευση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το ερευνητικό πρόγραμμα Naiade το οποίο εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Στόχος του προγράμματος ήταν η πιστοποίηση της ιατρικής αξιοπιστίας και των ιαματικών ιδιοτήτων των θερμομεταλλικών πηγών της χώρας, καθώς και ο προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας των επιχορηγούμενων λουτροθεραπειών στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

18 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού βρίσκονται στον αντίποδα του μαζικού τουρισμού που χαρακτηρίζονται από την μαζικότητα, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής οικονομίας και περιβάλλοντος.

19 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Στις εναλλακτικές μορφές περιλαμβάνονται όσες έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους την αντίθεση στον κλασικό τύπο μαζικού τουρισμού, έχοντας ως αφετηρία την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη πολιτιστικής κληρονομιάς και τη φυσική ζωή. Πλέον τίθενται στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης οι φυσικοί και οι πολιτιστικοί πόροι.

20 ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι τουριστικές επιχειρήσεις κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Α) Στις τουριστικές εγκαταστάσεις και Β) Στις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις

21 Τουριστικές Εγκαταστάσεις
Κατατάσσονται: α) οι εγκαταστάσεις τουριστικής ανωδομής, όπου ανήκουν τα τουριστικά καταλύματα και οι τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης β) οι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής: υποδομής.

22 Τουριστικά καταλύματα
Τα τουριστικά καταλύματα διακρίνονται με τη σειρά τους σε τρεις κατηγορίες: Ι) σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία και κάμπινγκ) ΙΙ) σε μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, δασικά χωριά ) και ΙΙΙ) σε ξενώνες νεότητας.

23 Ειδικής τουριστικής υποδομής
Στις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής κατατάσσονται οι επιχειρήσεις συνεδριακών κέντρων, τουριστικών λιμένων, γηπέδων γκολφ, κέντρων θαλασσο-θεραπείας, υδροθεραπευτηρίων ή κέντρων υδροθεραπείας ιαματικού ύδατος, θεματικών πάρκων, χιονοδρομικών κέντρων, κέντρων τουρισμού υγείας, κέντρων προπονητικού – αθλητικού τουρισμού και αυτοκινητοδρομίων

24 Λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις
Τα τουριστικά γραφεία, τα ναυλομεσιτικά γραφεία (yachtbrokers), οι τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών (ΤΕΟΜ) και οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων ΙΧ και δικύκλων (rent a car, rent a bicycle)

25 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ο Τουρισμός της Υπαίθρου στηρίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων διαφορετικών εναλλακτικών μορφών Τουρισμού (Αγροτουρισμός, Αθλητικός κ.α), οι οποίες έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά της δυναμική ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των νέων. ο Τουρισμός Υπαίθρου συμβάλει δυναμικά στην τοπική απασχόληση, είτε αυτοδύναμα είτε συμπληρωματικά π.χ προς την αγροτική απασχόληση ή τη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

26 Τύποι Δραστηριοτήτων Τουρισμού Υπαίθρου αντίστοιχων Επιχειρηματικών ή Επαγγελματικών δραστηριοτήτων
Διαμονή σε Παραδοσιακούς Οικισμούς Ήπιες δραστηριότητες Αθλητισμού στην Ύπαιθρο Αγροτουριστικές δραστηριότητες Παρατήρηση Χλωρίδας και Πανίδας Περιήγηση ή διαμονή στην Ύπαιθρο Αναψυχή στην Ύπαιθρο Πολιτιστικές Δραστηριότητες Χειμερινά Σπορ Extreme Sports στην Ύπαιθρο Επιστημονικές και Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (π.χ. Σεμινάρια, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση)

27 Ξενώνες ή Ξενοδοχειακού τύπου καταλύματα
Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού Εστιατόρια Επιχειρήσεις με Παραδοσιακά Τοπικά Προϊόντα Επιχειρήσεις Εστίασης και Αναψυχής (Καφέ ή Μπαρ) Επιχειρήσεις ενοικίασης αθλητικών ειδών εκμάθησης χειμερινών σπορ. Επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδρομών και περιηγήσεων φυσιολατρικού, αθλητικού ή οικοτουριστικού χαρακτήρα. Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στον Σχεδιασμό και τη Διαχείριση Δραστηριοτήτων και Υποδομών του Τουρισμού Υπαίθρου. Ξεναγοί Βουνού, Οικοξεναγοί Προπονητές Αθλημάτων κλπ. Βιοτεχνικές Δραστηριότητες σχετικές με τον Εναλλακτικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Υπαίθρου.

28 Να γίνει κατανοητό, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που είναι δυνατόν να ναρκοθετήσουν την κοινή προσπάθεια και να ακυρώσουν το κοινό όραμα. Να δοθούν σχετικά παραδείγματα (αυθαίρετη δόμηση, ρύπανση κλπ).


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google