Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΑμφιτρίτη Παπάζογλου Τροποποιήθηκε πριν 7 χρόνια
1
Τροφιμογενείς δηλητηριάσεις Νομοθεσία Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων
Τροφιμογενείς δηλητηριάσεις Νομοθεσία Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ Εργ. Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων & Ποτών Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, ,
2
Πηγή: CDC Surveillance Summaries: November 10, 2006 / 55(SS10);1-34
4
Αριθμός τροφοδηλητηριάσεων στην Ευρώπη, 2011
Πηγή: EFSA annual report for zoonoses, zoonotic agents and foodborne outbreaks, 2013
5
Τροφοδηλητηριάσεις στην Ε.Ε και Ευρύτερη Περιοχή.
Foodborne disease outbreaks and illnesses in the European Community and Region Τροφοδηλητηριάσεις στην Ε.Ε και Ευρύτερη Περιοχή. (Schmidt and Tirado (2001) EU 2006 (EFSA, 2007) EU 2007 (EFSA, 2010) EU 2008 EU 2009 (EFSA 3/2011) Countries 42 22 EU+3 25+2 25 EU+ 2 25 EU +2 Annual outbreaks 5,556 5,807 5,826 5,405 5550 Annual illnesses 65,231 55,029 48,888 48964 Annual hospitalized persons 5,780 (10.5%) 6,329 (12.9%) 4356( 8.9%) Deaths 55( 0.01%) 32 (0.06%) 46 (0.09%) Known etiologic agent in the countries 76.9% ( %) UNKNOWN 23.1% 74.4 ( ) UNKNOWN 25.6% 72.9%( ) UNKNOWN 27.1%
6
EFSA, 23-March, 2011
7
Reported number of foodborne disease illnesses in the United States for the years and 2007 and estimated annual number (mean and 90% credible interval) of domestically acquired foodborne illnesses caused by 31 pathogens. Foodborne disease agents Mean annual illnesses for Illnesses For 2007 Estimated annual mean illnesses (thousands) (90% credible interval) (EID 17 (1): 7-22, 2011) Salmonella spp non typoidal 3,475 3,515 1,027 (645-1,680) C.perfringens 2,062 1,606 966 ( ,483) Staphylococcal enterotoxin 554 286 241.1 ( E.coli O157:H7 (STEC) Non-O157:H57(STEC) 375 603 63.2 ( ) 112.8 ( ) E.coli (ETEC), Other E.coli 106 142 17.9 (2-46.2), 12 (16-31) Campylobacter spp 624 372 845 (377-1,611) Shigella spp. 495 355 131.3 ( ) B.cereus 130 164 63.4 ( ) V.parahaemolyticus , other vibrios 114 5 34.7 ( ), 17.6 ( ) Listeria 22 1.6 ( ) C.botulinum 11 16 0.055 ( ) Yersinia enterocolitica 0.0 97.7 ( ) Other bacteria 122 43 TOTAL BACTERIA 8,098 Χιλιάδες (32.3%) 7,115 (33.5%) 3,658 (2,321-5,581) Εκατομμύρια! (7.7%) TOTAL VIRUSES 6,120 Χιλιάδες, (24.4%) 8,087, (38.1%) 5,570 (3,274-8,356) Εκατομμύρια! (11.7%) Noroviruses 6009 Χιλιάδες! 8,020 5,462 (3,227-8,309) Εκατομμύρια! (11.4%) TOTAL PARASITES* 400 210 232.7 ( ) TOTAL CHEMICAL 396 Total major known pathogens 20,018 15,477 9,388 (6, ,746) (20%) Unspecified agents 5,061 (20.1%) 5,757 (27.1%) 38,393 (19,830-61,196) (80%) Grand Total 25,079 21,234 47,781 (28,659-71,134) *
8
Ajayi et al. (2011)
10
Scallan 2011
11
Scallan 2011
12
Scallan 2011
13
USDA_ERS: burden of diseases 1999
Cost_disease_Salmonella.
14
CDC 2011, vol 60, 749
15
Ιςοδυναμα Αποτιμηςης του αντικτυπου τροφιμογενων αςθενειων
16
DALYs and QALYs Εκτίμηση του άμεσου (acute) ή χρόνιου (chronic -> sequelae) αντίκτυπου των τροφιμογενών ασθενειών στην ποιότητα ζωής DALY = Years Life Lost + Years lost disability Απωλεσθέντα χρόνια λόγω θανάτου ή μείωση προσδόκιμου Απωλεσθέντα χρόνια λόγω αναπηρίας
17
Σύγκριση βραχυ-μακροπρόθεσμων αρνητικών επιδράσεων από τροφιμογενείς ασθένειες
Άμεσα και χρόνια προβλήματα ΜΟΝΟ άμεσα προβλήματα Havelaar et al Int. J. Food Microbiol. 156,
18
Μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις γαστρεντερίτιδας
19
Μακροχρόνιες αρνητικές επιδράσεις από γαστεντερίτιδα ανά οφειλόμενη σε διαφορετικούς παθογόνους μ/ο
Χρόνιες παθήσεις λόγω γαστρεντερίτιδας από συγκεκριμένους παθογόνους
21
Batz et al. 2011. University of Florida
22
41°F = 5°C 45°F = 7.2°C 50°F = 10°C
23
32°F = 0°C 41°F = 5°C
24
Ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες ψησίματος στο κέντρο τροφίμων
Κιμάς: > 68.3°C (71°C) Κρέας: > 62.7°C Κοτόπουλο: > 73.8°C Ιχθυηρά: >62.7°C Προϊόντα αρτοποιίας, γαλακτοκομικά: > 62.7°C Λαχανικά: > 60°C Εμπορικά προμαγειρεμένα τρόφιμα: > 60°C Απομεινάρια μαγειρεμένων τροφίμων: >73.8°C
25
από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Αντιμετώπιση υγιεινής & ασφάλειας τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (1) Λευκή βίβλος (2) CODEX ALIMENTARIUS (3) Νομοθεσία Κανονισμός 178/2002: «για τον καθορισµό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νοµοθεσίαςγια τα τρόφιµα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίµων και τον καθορισµό διαδικασιών σε θέµατα ασφαλείας των τροφίµων» Κανονισμός 852: «υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων» Κανονισμός 853: «για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης»
26
Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια των τροφίμων 1980-2000
Αρχές της ασφάλειας των τροφίμων Πλήρης ολοκληρωμένη προσέγγιση Πολιτική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» Πρωτογενής παραγωγή – Μεταποίηση (προαπαιτούμενα ορθή βιομηχανική/υγιεινή πρακτική – HACCP) Ιχνηλασιμότητα προϊόντος Ανάλυση κινδύνων Βασικά στοιχεία της πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων. Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών επιστημονικές συμβουλές
27
Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια των τροφίμων 1980-2000
Σύσταση μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας τροφίμων Κανονιστικές απόψεις Θέσπιση διαδικασιών για την ασφάλεια των τροφίμων Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ζωοτροφές Η ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης ξεκινάει από τις ζωοτροφές Υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων Υγιεινή Προσμίξεις – πρόσθετα – κατάλοιπα Νέα τρόφιμα Συσκευασία – Ακτινοβόληση Μέτρα έκτακτης ανάγκης Διαδικασία λήψης αποφάσεων (Ανάλυση κινδύνων)
28
Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια των τροφίμων 1980-2000
Έλεγχοι τροφίμων Εξέλιξη νομοθεσίας Έλεγχοι σχετικά με τη λειτουργία της νομοθεσίας Εθνικά συστήματα ελέγχου Λειτουργικά κριτήρια Κατευθυντήριες γραμμές για κοινοτικό έλεγχο Η πληροφόρηση του καταναλωτή Ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους Επισήμανση και διαφήμιση Διατροφή και διατροφική πολιτική Διεθνής διάσταση
29
Κώδικας για την υγιεινή και ασφάλεια των
Codex Alimentarius Κώδικας για την υγιεινή και ασφάλεια των Τροφίμων
30
Στόχοι/αντικείμενα Γενικοί κανόνες υγιεινής-ασφάλειας τροφίμων Κατευθυντήριες γραμμές/αρχές εφαρμογής HACCP 3. Μικροβιολογικά κριτήρια στα τρόφιμα
31
Washington D. C., 27 November - 1 December 1995
ALINORM 97/13 REPORT OF THE TWENTY-EIGHTH SESSION OF THE CODEX COMMITTEE ON FOOD HYGIENE Washington D. C., 27 November - 1 December 1995 Θέματα που ετέθησαν υπόψη της επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής: Υιοθέτηση των παρακάτω κειμένων:: Draft Revised Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene at Step 8 (para. 13 & Appendix II) Revised Guidelines for the Application of the Hazard Analysis Critical Control Point System at Step 5 (para. 18 & Annex to Appendix II); Revised Principles for the establishment and application of Μicrobiological Criteria for foods at Step 5 (para.32 & Appendix III); Proposed draft Code of Practice for refrigerated foods with extended shelf-life at Step 5 (para. 39).
32
2η έκδοση βασικού κειμένου του κώδικα υγιεινής τροφίμων
33
Εισαγωγή Κεφάλαιο Ι - Στόχοι Οι γενικές αρχές υγιεινής τροφίμων Κεφάλαιο II – Σκοπός, χρήση και ορολογία 2.1 Σκοπός 2.2 Χρήση 2.3 Ορολογία Κεφάλαιο ΙΙΙ – Πρωτογενής παραγωγή 3.1 Περιβαλλοντική υγιεινή 3.2 Υγιεινή παραγωγή των πρώτων υλών 3.3 Χειρισμός, αποθήκευση και μεταφορά 3.4 Καθαρισμός, συντήρηση και ατομική υγιεινή κατά την πρωτογενή παραγωγή Κεφάλαιο IV – Εργοστάσιο: Σχεδιασμός και υποδομή 4.1 Περιοχή 4.2 Λειτουργικοί χώροι και αίθουσες 4.3 Εξοπλισμός 4.4 Εγκαταστάσεις καθαρισμού και ύδατος
34
Κεφάλαιο V – Εργοστάσιο: Έλεγχος λειτουργίας
5.1 Έλεγχος των κινδύνων στα τρόφιμα 5.2 Σημεία-κλειδιά στα συστήματα ελέγχου υγιεινής 5.3 Απαιτήσεις-προδιαγραφές πρώτων υλών 5.4 Συσκευασία 5.5 Νερό 5.6 Διοίκηση και επιτήρηση 5.7 Έγγραφα και αρχεία 5.8 Διαδικασίες ανάκλησης (RECALL PROCEDURES) Κεφάλαιο VI – Μονάδα παραγωγής τροφίμων: συντήρηση και απολύμανση 6.1 Συντήρηση και καθαρισμός 6.2 Προγράμματα καθαρισμού 6.3 Συστήματα μυοκτονίας απεντόμωσης 6.4 Διαχείριση αποβλήτων (WASTE MANAGEMENT) 6.5 Αποτελεσματικότητα παρακολούθησης
35
Κεφάλαιο VII - Εργοστάσιο: Ατομική υγιεινή
7.1 Κατάσταση υγείας 7.2 Ασθένειες και τραυματισμοί 7.3 Ατομική καθαριότητα 7.4 Ατομική συμπεριφορά 7.5 Επισκέπτες Κεφάλαιο VIII - Μεταφορά 8.1 Γενικά 8.2 Απαιτήσεις 8.3 Χρήση και συντήρηση Κεφάλαιο IX – Περιγραφή προϊόντος και ενημέρωση καταναλωτών 9.1 Ιχνηλασιμότητα παρτίδων προϊόντων 9.2 Πληροφορίες σχετικά με το προϊόν 9.3 Επισήμανση (labelling) 9.4 Ενημέρωση καταναλωτών
36
Κεφάλαιο X - Εκπαίδευση
10.1 Ενημέρωση και ευθύνες 10.2 Προγράμματα εκπαίδευσης 10.3 Οδηγίες και επιτήρηση 10.4 Ανανέωση-αναθεώρηση της εκπαίδευσης
37
Εθνική νομοθεσία Διατάξεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κώδικας Κτηνιατρικής Νομοθεσίας Διατάξεις Υπουργείου Ανάπτυξης (ΕΦΕΤ) Διατάξεις Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διατάξεις Κώδικα Τροφίμων και Ποτών Διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
38
Ευρωπαϊκή νομοθεσία Κανονισμοί Οδηγίες Αποφάσεις
39
Ισχύς Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατισχύει της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα
40
Η Ανάγκη Για Νέες Ρυθμίσεις
Διατροφικές κρίσεις Απλοποίηση και ορθολογικοποίηση της νομοθεσίας Εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας Διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας Διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων της εσωτερικής αγοράς Η εξωτερική διάσταση
41
Ιστορική Ανασκόπηση Εξέλιξη νομοθετικών ρυθμίσεων Έναρξη ισχύος
Κανονισμών Κ.Υ.Α. Β3-32/2003 Διατάξεις ΕΦΕΤ ν. 3438/1999 Κ.Υ.Α. 487/2000 Δημοσίευση Δέσμης Κανονισμών Κ.Υ.Α. 052/2004 Ίδρυση ΕΦΕΤ ν. 2741/1999 Καν. 178/2002 Ίδρυση ΕΑΑΤ Λευκή Βίβλος Πράσινη Βίβλος 1997 2000 2002 2004 2006
42
Πριν τον Καν. 178/2002 Γενικές αρχές της νομοθεσίας τροφίμων στην ευρωπαϊκή ένωση Πράσινη βίβλος της επιτροπής (1997) Λευκό βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων (2000)
43
Νόμος Πλαίσιο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων
44
Κανονισμός 178/2002 Κεφάλαιο Ι: πεδίο εφαρμογής και ορισμοί (άρθρα 1-3) Κεφάλαιο ΙΙ: γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα Τμήμα Ι γενικές αρχές της νομοθεσίας για τα τρόφιμα Τμήμα 2 αρχές της διαφάνειας Τμήμα 3 γενικές υποχρεώσεις του εμπορίου τροφίμων Τμήμα 4 γενικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα (Άρθρα 4-21)
45
Κανονισμός 178/2002 Κεφάλαιο ΙΙΙ ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (άρθρα 22-49) Κεφάλαιο IV σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διαχείριση κρίσεων και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (άρθρα 50-57) Κεφάλαιο V διαδικασίες και τελικές διατάξεις (άρθρα 58-65)
46
Γενικές Αρχές Της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
Ορισμοί Δικαιώματα των καταναλωτών Ενιαία προσέγγιση από το αγρόκτημα έως τον τελικό καταναλωτή Ρυθμίσεις βάσει επιστημονικών δεδομένων Αρχή της προφύλαξης
47
Γενικές Αρχές Της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας
Ιχνηλασιμότητα Υπευθυνότητα Απαιτήσεις για την ασφάλεια διεθνείς υποχρεώσεις Αρχή της διαφάνειας Ίδρυση ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων
48
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων
49
ΙΡ/05/1689 Βρυξέλλες, 22 Δεκεμβρίου 2005 «Νέο έτος, ασφαλέστερα τρόφιμα: έναρξη ισχύος της επικαιροποιημένης νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές»
50
Η νέα νομοθεσία σε ισχύ Η 1η Ιανουαρίου 2006 αποτελεί ορόσημο για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, διότι θα αρχίσει να ισχύει ένα σύνολο επικαιροποιημένων νομοθετικών κειμένων σχετικά με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
51
Η νέα νομοθεσία σε ισχύ Η δέσμη «υγιεινή» για τα τρόφιμα (κανονισμοί 852, 853 και 854/2004) ο κανονισμός σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα, ο κανονισμός σχετικά με τους επίσημους ελέγχους των τροφίμων και των ζωοτροφών και ο κανονισμός για την υγιεινή των ζωοτροφών, αποτελούν ένα συμπληρωματικό σύνολο κανόνων που ενισχύουν και εναρμονίζουν τα μέτρα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.
52
Πεδίο εφαρμογής Οι νόμοι αυτοί θα εφαρμόζονται σε κάθε σημείο της τροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με την προσέγγιση της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο τραπέζι». Μια βασική πτυχή της νέας νομοθεσίας είναι ότι όλοι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών, από τους αγρότες και τους μεταποιητές τροφίμων μέχρι τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τις εταιρείες ομαδικής εστίασης, θα έχουν την πρωταρχική ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ τηρούν τα απαιτούμενα πρότυπα ασφάλειας
53
Υγιεινή Τροφίμων: Μια Ολοκληρωμένη Δέσμη Μέτρων
Η δέσμη «υγιεινή», που εκδόθηκε το 2004, είναι ένα βελτιωμένο σύνολο νομοθετικών μέτρων που καθορίζει αυστηρότερους, σαφέστερους και πιο εναρμονισμένους κανόνες για την υγιεινή των τροφίμων, συγκεκριμένους κανόνες για την υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης και συγκεκριμένους κανόνες για τους ελέγχους των προϊόντων ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
54
Η δέσμη «υγιεινή» Καθορίζονται γενικοί κανόνες για όλα τα τρόφιμα, στους οποίους περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για το κρέας και τα προϊόντα του κρέατος, τα δίθυρα μαλάκια, τα αλιευτικά προϊόντα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα προϊόντα αυγών, τα βατραχοπόδαρα, τα σαλιγκάρια, τα ζωικά λίπη, τη ζελατίνη και το κολλαγόνο.
55
Η δέσμη «υγιεινή» Στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την υγιεινή των τροφίμων, είναι καθήκον των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που φθάνουν στους καταναλωτές της ΕΕ είναι ασφαλή.
56
Η δέσμη «υγιεινή» Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν τα υποχρεωτικά προγράμματα αυτοελέγχων και να τηρούν τις αρχές της ανάλυσης παραγόντων κινδύνου και κρίσιµων σηµείων ελέγχου (HACCP) σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, εκτός από το επίπεδο της γεωργικής εκμετάλλευσης.
57
Η δέσμη «υγιεινή» Η νομοθεσία προβλέπει την καθιέρωση οδηγών ορθών πρακτικών, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την υποστήριξη των υπευθύνων των επιχειρήσεων τροφίμων για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτοελέγχων. Επίσης, όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να καταχωρηθούν. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα με τα αγαθά της ΕΕ.
58
Μικροβιολογικά κριτήρια: Μείωση των τροφιμογενών νόσων
Τα μικροβιολογικά κριτήρια χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ασφάλειας των τροφίμων και βασίζονται στην απουσία, την παρουσία ή τον αριθμό των μικροοργανισμών ανά μονάδα μάζας/όγκου/επιφάνειας/φορτίου. Ο νέος κανονισμός (2073/2005) εναρμονίζει και εκσυγχρονίζει τα μικροβιολογικά κριτήρια της ΕΕ για τα τρόφιμα, με στόχο την αύξηση της προστασίας των καταναλωτών και τη μείωση των τροφιμογενών νόσων.
59
Τα μικροβιολογικά κριτήρια
Τα μικροβιολογικά κριτήρια καθορίζονται για ορισμένα βακτηρίδια, όπως οι σαλμονέλες και η λιστέρια, τις κύριες κατηγορίες τροφίμων (κρέας και προϊόντα κρέατος, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά κτλ.). Άλλοι παθογόνοι παράγοντες μπορούν να προστεθούν στο μέλλον, ύστερα από αξιολογήσεις της ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA).
60
Τα μικροβιολογικά κριτήρια
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν την πρωταρχική ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι τα κριτήρια ικανοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροφικής αλυσίδας που καθορίζεται στον κανονισμό, ενώ οι εθνικές αρχές πρέπει να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Τα νέα μικροβιολογικά κριτήρια εφαρμόζονται επίσης στα εισαγόμενα τρόφιμα.
61
Τα μικροβιολογικά κριτήρια
Ο κανονισμός 2073/2005 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων, δεδομένου ότι τα κριτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται σωστά οι ορθές πρακτικές υγιεινής και οι αρχές HACCP.
62
Υγιεινή των ζωοτροφών: Μεγαλύτερη Εγγύηση
Πολλές διατροφικές κρίσεις (π.Χ. διοξίνες) έχουν αρχίσει με μολυσμένες ζωοτροφές. Ο κανονισμός 183/2005 για την υγιεινή των ζωοτροφών περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με την παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και το χειρισμό των ζωοτροφών, με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλέστερων ζωοτροφών και, συνεπώς, ασφαλέστερων τροφίμων.
63
Υγιεινή των ζωοτροφών Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών,
όπως και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων, έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.
64
Υγιεινή των ζωοτροφών Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αρχές των αυτοελέγχων HACCP, να τηρούν αρχεία παραγωγής και εμπορίας, να καταχωρούνται στις εθνικές αρχές και να συμμετέχουν σε υποχρεωτική κατάρτιση. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ζωοτροφών επιβαρύνονται με τις δαπάνες που αφορούν π.Χ. Την απόσυρση από την αγορά και την καταστροφή ζωοτροφών, όταν προκύπτει πρόβλημα λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των ζωοτροφών.
65
Υγιεινή των ζωοτροφών Ο κανονισμός καλύπτει όλους τους τύπους των ζωοτροφών και όλο το φάσμα των υπευθύνων επιχειρήσεων ζωοτροφών. Εντούτοις, προβλέπονται πιο ευέλικτες ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και τις μακρινές περιοχές, για τις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να βρουν κατάλληλες λύσεις βασισμένες στην τοπική κατάσταση, χωρίς να υπονομεύσουν το στόχο της ασφάλειας των τροφίμων.
66
Επίσημοι Έλεγχοι Τροφίμων και Ζωοτροφών: Βελτίωση της Εφαρμογής
Από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν νέοι κανόνες για τους ελέγχους σε όλη την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, τόσο στην ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες που επιθυμούν να εξαγάγουν προϊόντα στην ΕΕ.
67
Επίσημοι Έλεγχοι Τροφίμων και Ζωοτροφών
Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους ζωοτροφών και τροφίμων (882/2004) καθορίζει τα εναρμονισμένα συστήματα ελέγχου της ΕΕ, που καλύπτουν την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, και περιλαμβάνουν επίσης πρότυπα για την υγεία και την ορθή μεταχείριση των ζώων. Για τις εθνικές αρχές ελέγχου ο κανονισμός εισάγει κριτήρια απόδοσης και καλύτερο καθορισμό των καθηκόντων.
68
Επίσημοι Έλεγχοι Τροφίμων και Ζωοτροφών
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντάξουν ετήσια σχέδια ελέγχου και έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα αξιολογηθούν από το γραφείο τροφίμων και κτηνιατρικών θεμάτων (FVO). Η νέα νομοθεσία προβλέπει μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων. Τα κράτη μέλη θα είναι αρμόδια για τον καθορισμό των κανόνων για τις κυρώσεις καθώς και για τη συλλογή των τελών που συνδέονται με τις επίσημες διαδικασίες ελέγχου από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων.
69
Επίσημοι Έλεγχοι Τροφίμων και Ζωοτροφών
Όσον αφορά τους ελέγχους των εισαγωγών, όλες οι τρίτες χώρες θα πρέπει να χορηγήσουν εγγυήσεις ότι τα προϊόντα που προορίζονται για την αγορά της ΕΕ ικανοποιούν τα απαιτούμενα πρότυπα. Τεχνική βοήθεια και κατάρτιση θα προσφερθούν στους εξαγωγείς από αναπτυσσόμενες χώρες για να τους βοηθήσουν να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
70
Κανόνες Εφαρμογής Η δέσμη «υγιεινή» και ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους ζωοτροφών και τροφίμων συμπληρώθηκαν με μια σειρά κανόνων εφαρμογής. Ο κύριος στόχος της κατάρτισης των μέτρων εφαρμογής ήταν να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες για την υγιεινή των τροφίμων μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις για τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.