Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στο Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στο Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ E- mail: /

2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Διασαφήνιση όρων

3 Διασάφηση όρων ΑΓΩΓΗ: Το σύνολο των επιδράσεων που ασκούν οι ενήλικες και το περιβάλλον, κυρίως το κοινωνικό και πολιτιστικό, στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η οργανωμένη παροχή αγωγής από το κράτος ή άλλο φορέα σε συγκεκριμένο πλαίσιο - εκπαιδευτικό σύστημα - με σαφή στόχο, συγκεκριμένες μεθοδολογικές πρακτικές. Απαραίτητο, εδώ, το εξειδικευμένο προσωπικό.

4 ΑΓΩΓΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

5 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ
ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Αγαπητική συνύπαρξη  μετοχή από κοινού σε όλα τα γεγονότα της ζωής Μοναδικότητα του κάθε προσώπου  ανάδειξη της μοναδικής και ανεπανάληπτης προσωπικότητας του καθενός

6 ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ: Η «ΤΡΙΤΗ ΕΞΟΔΟΣ»
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Από τη μήτρα της μητέρας του Από το στήθος της Από την αγκαλιά της

7 Γιατί η «τρίτη έξοδος» Η τρίτη έξοδος σημαίνει τη συγκρότηση του παιδιού σε ξεχωριστή προσωπικότητα, που δεν θα είναι εξάρτημα της γονεϊκής ύπαρξης με το προσωπείο της αγάπης.

8 Επιδράσεις στην αγωγή και στην εκπαίδευση
Τυχαίες  χωρίς άμεσο σκοπό, πρόθεση και μεθόδευση: ασκούνται από το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Σκόπιμες  προγραμματισμένες, μεθοδευμένες: ασκούνται από τους εκπαιδευτικούς σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ομάδες, όπως είναι η τάξη και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

9 ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ... Στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον… ΣΚΟΠΙΜΕΣ… Σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ομάδες  τάξεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα…

10 D. WILKINS, «Περιβαλλοντικοί παράγοντες στη μάθηση», στον τόμο: ΧΡΗΣΤΟΥ Π. ΦΡΑΓΚΟΥ, Η σύγχρονη διδασκαλία. Μελέτες παιδαγωγών Ανατολής και Δύσης. Συνθετική θεώρηση. Διδασκαλία – Σχόλια – Βασικά κείμενα για τη διδασκαλία, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 1986,

11 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Τι είναι αυτή;

12 Κλάδος της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, ο οποίος με τη διδακτική πράξη στο σχολείο αξιοποιεί τα ερευνητικά πορίσματα της Θεωρητικής και της Πειραματικής Παιδαγωγικής. Ειδικότερα, μελετά τις συνθήκες, τις αρχές, τα μέσα, τις μορφές και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στη διαδικασία της διδασκαλίας. Σκοπός της Διδακτικής Μεθοδολογίας είναι η υποβοήθηση του εκπαιδευτικού στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει κατά τη μεθόδευση της διδασκαλίας του.

13 Ο όρος… Διδακτική… Η Διδακτική είναι κλάδος της παιδαγωγικής επιστήμης, που ασχολείται με τα προβλήματα της διδασκαλίας γενικά, (Γενική Διδακτική) και με τα προβλήματα της διδασκαλίας του κάθε μαθήματος ειδικά, (Ειδική Διδακτική). Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα διδάσκω, που σημαίνει μεταδίδω σε κάποιον το αντικείμενο μάθησης. Βιωματικά προσεγγίζουμε την έννοια της Διδακτικής ως τη διδασκαλία των μορφωτικών αγαθών μέσω της σχολικής μάθησης.

14 ΑΧΙΛ. Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ – ΕΛΕΝΗ ΑΘ. ΝΗΜΑ, Σύγχρονη Διδακτική, εκδ
ΑΧΙΛ. Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ – ΕΛΕΝΗ ΑΘ. ΝΗΜΑ, Σύγχρονη Διδακτική, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008,

15 Ποια είναι η έννοια της διδασκαλίας στο σχολείο;
Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας στο σχολείο: Η επίτευξη του γενικού σκοπού της εκπαίδευσης. Των ιδιαίτερων στόχων κάθε διδασκαλίας. Των επιδιώξεων κάθε δραστηριότητας.

16 Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη διδασκαλία στο σχολείο;
Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη διδασκαλία στο σχολείο; Αποτελούν το αντικείμενο έρευνας της Διδακτικής Μεθοδολογίας: Ο ανθρώπινος (μαθητές και εκπαιδευτικός). Ο υλικός (κτήριο, παιδαγωγικό υλικό). Ο μεθοδολογικός (αρχές, μέσα, μέθοδοι διδασκαλίας). Το αναλυτικό πρόγραμμα. Το ημερήσιο πρόγραμμα. Η οργάνωση της ζωής στο σχολείο.

17 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

18 ΑΠΟ ΤΗ NOVA DIDACTICA ΚΑΙ ΤΗ DIDACTICA MAGNA (17ος αιώνας) ΣΤΟ CURRICULUM ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (21ος αιώνας)

19 NOVA DIDACTICA Νέα Διδακτική DIDACTICA MAGNA Μεγάλη Διδακτική

20 ΡΑΤΙΧΙΟΣ / W. RATICHIUS - RATKE / 1571-1635
Βασικές απόψεις του για τη διδασκαλία: Δεν πρέπει να μεταδίδονται πολλές γνώσεις συγχρόνως. Χρειάζεται συχνή επανάληψη. Η διδασκαλία να αποφεύγει την απομνημόνευση και να στηρίζεται στις εμπειρίες των παιδιών. Τα παιδιά να διδάσκονται με βάση τη φυσική σειρά και τάξη που υπάρχει στο μυαλό τους. Πρόβλεψη αρκετών διαλειμμάτων. Κυρίαρχος ρόλος στο δάσκαλο και όχι στο μαθητή.

21 Επιπλέον… O Ρατίχιος έδινε ιδιαίτερη σημασία στην παρατήρηση, το πείραμα, την εμπειρία και την επαγωγική μέθοδο. Ακόμη ήθελε να θεμελιώσει την αγωγή και τη διδασκαλία πάνω σε ψυχολογικές βάσεις, στη φύση του ανθρώπου και όλα να γίνονται δίχως καταπίεση.

22 Οι τρεις βασικοί κυρίαρχοι συλλογισμοί / μέθοδοι
Επαγωγικός· οδηγεί, βαίνει από το μερικό στο γενικό. Απαγωγικός· οδηγεί από το γενικό στο μερικό. Αναλογικός· οδηγεί από το μερικό σ’ ένα άλλο, επιμέρους. Η πορεία και η μέθοδος διδασκαλίας δεν είναι ανεξάρτητα στοιχεία της διδακτικής, διότι η μέθοδος καθορίζει πολλές φορές ποια μορφή θα πάρει η πορεία της διδασκαλίας μας…

23 Παράδειγμα… Η διδασκαλία μιας έννοιας: Αν ο εκπαιδευτικός ακολουθεί την επαγωγική μέθοδο, η πορεία διδασκαλίας αρχίζει με παρουσίαση και ανάλυση παραδειγμάτων και θα συνεχίσει με την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της έννοιας και τέλος θα ολοκληρωθεί με τη διατύπωση του ορισμού. Αν ο εκπαιδευτικός θέλει να ακολουθήσει την απαγωγική μέθοδο, η πορεία διδασκαλίας αρχίζει με τον ορισμό της έννοιας και θα συνεχίσει με την ανάλυση παραδειγμάτων, προκειμένου οι μαθητές να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά της έννοιας που αναφέρονται στο ορισμό της.

24 Η απόκτηση γνώσεων αρχίζει από το Νηπιαγωγείο.
J. A. COMENIUS / Η απόκτηση γνώσεων αρχίζει από το Νηπιαγωγείο. Πορεία διδασκαλίας από τα εύκολα στα δύσκολα. Οι κακές πράξεις χαλιναγωγούνται από τη μικρή ηλικία. Έμφαση στην εποπτική διδασκαλία και στην ανάπτυξη των αισθήσεων.

25 Υπ’ αυτήν την έννοια 0 Comenius πραγματεύτηκε τα προβλήματα της διδασκαλίας και της μάθησης, στο πλαίσιο μιας καθολικής θεολογικο-φιλοσοφικής θεωρίας. Η Διδακτική στον Comenius νοείται ως η τέχνη της διδασκαλίας όλων των πραγμάτων, σε όλους τους ανθρώπους. Βασική διδακτική ιδέα του αποτελεί η φυσική μάθηση, η οποία ακολουθεί τους τρόπους διδασκαλίας της φυσικής πραγματικότητας. Επιπλέον, ο Comenius έδωσε έμφαση στη συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία, στην αλληλοσυσχέτιση μεταξύ νοητικής ωριμότητας και μάθησης και στη διαθεματικότητα των γνωστικών αντικειμένων στο πρόγραμμα σπουδών. Απώτερος σκοπός της γενικής παιδείας, κατά τον Comenius, είναι η ανάπτυξη της καθολικής γνώσης, της πανσοφίας (pansophia) όπως την περιέγραφε ο ίδιος, και μέσω αυτής η συστηματική ερμηνεία (dilucidatio) της τάξης όλων των πραγμάτων μέσα στο κοσμικό περιβάλλον.

26 J. F. HERBART - ΕΡΒΑΡΤΟΣ / 1776-1841
Ο θεμελιωτής της Επιστημονικής Παιδαγωγικής. Επίκεντρο της αγωγής είναι η μόρφωση του ανθρώπου. Η Παιδαγωγική δεν είναι αυτόνομη επιστήμη, αλλά συνδέεται με τη Φιλοσοφική Ηθική. ΤΟ ΕΡΒΑΡΤΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Βασική αρχή: η μάθηση αποσκοπεί στη διεύρυνση του κύκλου των παραστάσεων του μαθητή και η διδασκαλία αποσκοπεί στην ανακάλυψη από το μαθητή, των σχέσεων μεταξύ της κατεστημένης και της νέας εμπειρίας / γνώσης.

27 Τα πέντε στάδια της διδασκαλίας…
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ανάκληση σχετικών εμπειριών και γνώσεων, ανακάλυψη συγγενών παραστάσεων, αφόρμηση από τις εμπειρίες των μαθητών, δημιουργία απαραίτητου παιδαγωγικού κλίματος. ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Διαίρεση της ύλης σε ενότητες, παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό και αναδιήγηση από τους μαθητές, επεξηγηματικός διάλογος εκπαιδευτικού – μαθητών, ανεύρεση νοήματος - διδάγματος, επαναδιήγηση από τους μαθητές, διήγηση όλου του νέου αντικειμένου, εμβάθυνση στις αποκτηθείσες γνώσεις. ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Ανεύρεση κοινών γνωρισμάτων μεταξύ παλαιών και νέων εμπειριών. ΣΥΛΛΗΨΗ: Διατύπωση και ταξινόμηση των πορισμάτων της διδασκαλίας. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Ασκήσεις και προβλήματα για εμπέδωση της νέας γνώσης.

28 Κ. Δ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, «Ερβαρτιανά στάδια», Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 4ος, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1990,

29 Κριτική του ερβαρτιανού συστήματος διδασκαλίας
Στηρίζεται στην παράσταση αγνοώντας το συναίσθημα… Δεν ευνοεί την αυτενέργεια των μαθητών… Είναι δασκαλοκεντρικό… Διακρίνει τη μάθηση σε ενότητες αδιαφορώντας για τις μορφές… Ενδιαφέρεται για τη διαμόρφωση θετικών συνθηκών μάθησης…

30 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΩΧΕΛΛΗΣ, Παιδαγωγική του σχολείου, εκδ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΩΧΕΛΛΗΣ, Παιδαγωγική του σχολείου, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1999, A. KINTRUP, “Herbart Johann Friedrich (1776 – 1841)” Παιδαγωγική Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 4ος, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1990,

31 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
 Πρόσκτηση γνώσεων με αυτενέργεια, παρατήρηση και υποβοήθηση του εκπαιδευτικού.  Επεξεργασία της νέας γνώσης με διασαφήσεις, κρίσεις, συγκρίσεις και συναγωγή συμπερασμάτων.  Εμπέδωση με ασκήσεις, εργασίες, προβλήματα, εφαρμογές. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

32 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ / CURRICULUM
Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές θεωρίες, μια άλλη έννοια της διδακτικής θεωρίας είναι η κατεύθυνση των curriculum. Ο όρος curriculum περιλαμβάνει τη διδακτέα ύλη, τους στόχους διδασκαλίας, τη συστηματική σπουδή των διδακτικών βιβλίων, τα ωρολόγια προγράμματα και άλλα μέσα διδασκαλίας. Σε αυτό το σημείο μπορεί να γίνει μια σύγκριση μεταξύ των παλαιότερων διδακτικών θεωριών και των σύγχρονων. Οι μεν πρώτες, έτειναν να λύσουν σχετικά προβλήματα με τους σκοπούς της διδασκαλίας και της μάθησης και με την εκλογή του περιεχομένου της διδασκαλίας, ενώ οι σύγχρονες, τόσο για το περιεχόμενο της διδασκαλίας όσο και για τους σκοπούς, είναι δεδομένοι από την κάθε κοινωνία και από τους ειδικούς των διαφόρων επιστημονικών κλάδων.

33 Επίλυση προβλημάτων με τους σκοπούς της διδασκαλίας και της μάθησης και με την εκλογή του περιεχομένου της διδασκαλίας… Τόσο για το περιεχόμενο της διδασκαλίας όσο και για τους σκοπούς, είναι δεδομένοι από την κάθε κοινωνία και από τους ειδικούς των διαφόρων επιστημονικών κλάδων…

34 KLAUS WESTPHALEN, Αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων
KLAUS WESTPHALEN, Αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Εισαγωγή στη μεταρρύθμιση των Curriculum, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1999, 77 κ.ε.

35 ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο εκπαιδευτικός ως δυναμικό «εργαλείο» σχεδιασμών… Αλλά και ο μαθητής, ως σχεδιαστής μάθησης….

36 Σχέδια επί χάρτου ή ζητούμενα;
Μαθητοκεντρικός σχεδιασμός. Μαθητοκεντρική διαδικασία. Μαθητοκεντρική διδασκαλία. Οργάνωση και διαχείριση της σχολικής τάξης. Μαθητοκεντρική αξιολόγηση. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην επικοινωνία σχολείου, οικογένειας, κοινωνίας.

37 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΝΗΚΕΙΝ Η αποτελεσματική μάθηση προσλαμβάνει και προσμετρά την ταυτότητα του μαθητή. Οικοδομεί στη γνώση, την εμπειρία, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα του μαθητή. Σε κάθε κοινότητα μάθησης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι κοινωνικές βιογραφίες (lifewords) των μαθητών που πάντα ποικίλουν. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ Η αποτελεσματική μάθηση οδηγεί το μαθητή σε ένα ταξίδι σε νέες και άγνωστες περιοχές. Ωστόσο, για να λάβει χώρα η μάθηση, το ταξίδι στο άγνωστο, πρέπει να μείνει μέσα στη ζώνη της προσωπικής κατανόησης και της ασφάλειας του μαθητή.

38 Για τη μάθηση σημαντικά είναι όσα γράφει ο MORRIS L
Για τη μάθηση σημαντικά είναι όσα γράφει ο MORRIS L. BIGGE, Θεωρίες μάθησης για εκπαιδευτικούς, μτφρ. Αριστοτέλης Καντάς, Αλεξάνδρα Χαντζή, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2000, 15-43, όπου και σχετική βιβλιογραφία.

39 Ο παιδαγωγός της αγάπης…
J. H. Pestalozzi (1746 – 1827) Ο παιδαγωγός της αγάπης…

40 Το παιδί είναι καλό από τη φύση του.
Το περιβάλλον το μεταβάλλει. Έμφαση στις ατομικές διαφορές. Η αγωγή υποστηρίζεται από: Τη φυσική πορεία μάθησης. Τις σχέσεις μαθητή με το περιβάλλον. Την ανάγκη ανάπτυξης των ικανοτήτων του.

41 ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των άλλων Αποτελεσματική ομαδική διαχείριση και διαδικασία Πειθαρχία συνεργατικής έρευνας Διαπροσωπική ζεστασιά και οικειότητα Κονστρουκτιβιστική άποψη για τη γνώση Ανεξαρτησία μαθητών

42 BRUCE JOYCE – MARSHA WEIL – EMILY CALHOUN, Διδακτική Μεθοδολογία

43 Κονστρουκτιβιστική άποψη για τη γνώση Jean Piaget (1896 – 1980) Οικοδομητική µορφή της µάθησης… …ενεργητική διαδικασία δόµησης της γνώσης, µε βάση τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις… …και την κατάλληλη βοήθεια από το δάσκαλο και όχι σαν µια απλή αποθήκευση  πληροφοριών που δίνονται έτοιμες…

44 Jean Piaget Η ψυχολογία του παιδιού, μτφρ. Κ. Κίστος, σειρά: Τι πρέπει να ξέρω; εκδ. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 1967. Περίληψη μελετών του Piaget για την παιδική ηλικία. Ανιχνεύει τα στάδια της γνωριστικής ανάπτυξης, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την εφηβεία. Ίσως η καλύτερη πηγή για μια στοιχειώδη κατανόηση του Piaget από ένα δάσκαλο / καθηγητή…

45 Σημαντικά όσα γράφει και ο MORRIS L
Σημαντικά όσα γράφει και ο MORRIS L. BIGGE, Θεωρίες μάθησης για εκπαιδευτικούς, μτφρ. Αριστοτέλης Καντάς, Αλεξάνδρα Χαντζή, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2000, passim.

46 Ωστόσο, για τον Piaget κλασικό παραμένει το έργο του Νικολάου Ράπτη, Ζαν Πιαζέ. Ο άνθρωπος, η ζωή του, το έργο του, οι επιστημολογικές, οι ψυχολογικές και οι παιδαγωγικές απόψεις του και τα επακόλουθα της θεωρίας του, Αθήνα 1983. Πρβλ. ΑΧ. Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ, Παιδαγωγική Ψυχολογία, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1984,

47 ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΑ ΑΓΩΓΗ

48 Έμφαση σε  εποπτεία, παρατήρηση, εμπειρία, βίωμα, αυτενέργεια…
ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ… ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΥ (πομπώδες διδακτικό ύφος, ρητορισμός, ακατάσχετη φλυαρία) Έμφαση σε  εποπτεία, παρατήρηση, εμπειρία, βίωμα, αυτενέργεια…

49 OLIVE DECROLY ( ) Βέλγος ψυχολόγος και παιδαγωγός…

50 Το σχολείο για τη ζωή, με τη ζωή Η διδακτέα ύλη να ανταποκρίνεται
Επίκεντρο είναι το παιδί, οι ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και το περιβάλλον του. Βιώματα / Εμπειρίες Το σχολείο για τη ζωή, με τη ζωή Η διδακτέα ύλη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στο νοητικό επίπεδο του παιδιού Το πρόγραμμα να αντιστοιχεί στα κέντρα ενδιαφερόντων του παιδιού Η μέθοδος οργάνωσης της ύλης να στηρίζεται στο συγκρητισμό

51 Ειδικότερα… Ο εκπαιδευτικός να δίνει ευκαιρίες στα παιδιά, οι οποίες να στοχεύουν στην ανάπτυξη ελεύθερων δραστηριοτήτων. Έμφαση στην εξατομικευμένη εργασία.

52 Ένας από τους πρωτοπόρους της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας
EDOUARD CLAPAREDE (1873 – 1940) Ένας από τους πρωτοπόρους της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας

53 Να μαθαίνει και από το παιδί Αμφίδρομη σχέση Ο δάσκαλος Παρατήρηση του παιδιού Γλώσσα  Παιδοκεντρικότητα

54 Γλώσσα και … Ε Ρ Ε Υ Ν Α «Χρειάζεται έρευνα, ΕΡΕΥΝΑ, ΕΡΕΥΝΑ! Ακούγομαι σαν να έχει κολλήσει η βελόνα; Πρέπει να ωθούμε τους μαθητές να ερευνούν τον τρόπο λειτουργίας της γλώσσας. Ο Thelen είχε δίκιο! Χρειάζεται έρευνα, όχι δραστηριότητα» στον τόμο: BRUCE JOYCE – MARSHA WEIL – EMILY CALHOUN, Διδακτική Μεθοδολογία. Διδακτικά Μοντέλα, μτφρ. Νάνσυ Κουβαράκου, επιμ. Κατερίνα Κασιμάτη, εκδ. Έλλην, Αθήνα 2004, 77.

55 Ο Π Τ Ι Κ Η Ε Κ Μ Α Θ Η Σ Η Εικόνα και Γλώσσα

56 Μεταγνωστικός έλεγχος
ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Οπτική εκμάθηση Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων Επαγωγικό μοντέλο Μεταγνωστικός έλεγχος

57 CÉLESTIN FREINET (1896 – 1966)

58 Αφήγηση και έκφραση των βιωμάτων
Έξοδος στην ύπαιθρο Αφήγηση και έκφραση των βιωμάτων Καταγραφή του λόγου των παιδιών Δραματικό παιγνίδι


Κατέβασμα ppt "ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Διδάσκων στο Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google