Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS Η ταινία για την lehman brothers λέγεται MARGIN CALL (2011) Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο bbc.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS Η ταινία για την lehman brothers λέγεται MARGIN CALL (2011) Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο bbc."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS Η ταινία για την lehman brothers λέγεται MARGIN CALL (2011) Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο bbc το ένα λέγεται  too big to fail και το άλλο the last days of lehman brothers. Μάθημα: Οικονομική Και Ψηφιακή Παραβατικότητα Καθηγήτρια: Κα. Βάθη Φοιτήτρια: Τσεσμελή Αντωνία 15547

2 Τι προηγήθηκε παγκοσμίος πριν την κατάρρευση της τράπεζας.
Τα δύο τελευταία χρόνια πριν την κατάρρευση της τράπεζας προγήθηκε η χρηματοοικονομική κρίση των ετών Οι αναλυτές συμφωνού ότι τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες παραγόντων που συνέτειναν στην δημιουργία της κρίσης αυτής.

3 1ος παράγοντας οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισσοροπίες
Κίνα πετυχαίνει οικονομική ανάπτυξη και πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου μέσω εξαγωγών βιομηχανικών προιόντων στις Η.ΠΑ. Ωστόσο δεν τροφοδοτεί την εγχώρια ζήτηση καθώς τα τοποθετεί σε ομόλογα και δολλαριακά αξιόγραφα των Η.Π.Α. Όλα τα παραπάνω κρατούν στις Η.Π.Α. το δολλάριο σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλά, ενισχύουν την ρευστότητα και τον δανεισμό ενώ συγκρατούν τον πληθωρισμό.

4 2ος παράγοντας η υπερβολική πιστωτική επέκταση και μόχλευση
Εντυπωσιακή πιστωτική επέκταση στις Η.Π.Α., η οποία προέρχεται από μεγάλη αύξηση της νομισματικής βάσης και από την απίστευτη μόχλευση εντός και εκτός ισολογισμών πιστωτικών ιδρυμάτων (κυρίως επενδυτικών τραπεζών και hedge funds). η μόχλευση υποθήκευσε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και άφησε το σύστημα εκτεθειμένο σε συστημικούς κινδύνους. Χρηματοοικονομική μόχλευση: διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μια επιχείρηση ή οργανισμός κάνει ιδιαίτερη χρήση αυτής όταν επιδιώκει χρηματοδότηση μέσω ξένων κεφαλαίων έναντι ιδίων κεφαλαίων.

5 3ος παράγοντας η ασυμμετρική πληροφόρηση και τα προβλήματα εντολέα - εντολοδόχου
Η ύπαρξη ασσύμμετρης πληροφόρησης σχετικά με τα δομημένα προϊόντα CDOs παρείχε την ευκαιρία στους εκδότες τους να αναλαμβάνουν υπερβολικό κίνδυνο με αδιαφανή τρόπο. Αυτός ο κίνδυνος δεν τιμολογούνταν και δεν αντισταθμιζόταν επαρκώς και σωστά. CDOs: εξασφαλισμένα ομόλογα χρέους ή ομόλογα ασφαλισμένων δανείων ή εγγυημένες υποχρεώσεις χρέους είναι μια μορφή μη ρυθμισμένων νομοθετικά χρεογράφων εγγυημένων δανείων και δομημένων επενδυτικών προϊόντων που παράγονται από την τιτλοποίηση ομάδας ομοειδών στοιχείων. Αυτά τα στοιχεία (συχνά δάνεια) διαχωρίζονται από τα πρακτορεία πιστοληπτικής βαθμολόγησης, τα οποία αποτιμούν την αξία τους σε διαφορετικά μερίδια (τίτλους).

6 4ος παράγοντας τα ρυθμιστικά κενά και η ελλιπής εποπτεία.
Τιτλοποίηση: ονομάζεται η έκδοση τίτλων (π.χ. ομολογιών) που βασίζονται στις ταμειακές ροές που απορρέουν από στοιχεία του Ενεργητικού μιας οντότητας (π.χ. δάνεια μιας τράπεζας), των οποίων τίτλων η αποπληρωμή καλύπτεται από την ταμειακή ροή που δημιουργούν τα ίδια τα δάνεια με την αποπληρωμή τους. Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ πιστωτών και δανειζομένων, ενώ η οντότητα δεν κρατά τα ίδια τα στοιχεία του Ενεργητικού για αποκόμιση τόκων. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί μια εμπορική τράπεζα να προβεί στην έκδοση τίτλων βασισμένων σε δάνειά της είναι για να απομακρύνει τα στοιχεία αυτά από το χαρτοφυλάκιο της (ως γνωστόν τα δάνεια μιας τράπεζας είναι απαιτήσεις και εμφανίζονται στο Ενεργητικό της). 4ος παράγοντας τα ρυθμιστικά κενά και η ελλιπής εποπτεία. Από το ‘99 και μετά τόσο στις Η.Π.Α., όσο και σε άλλες χώρες έχω μια αποστροφή ως προς την εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων σε σχέση με την επικινδυνότητα της ανεξέλεγκτης πιστωτικής επέκτασης και της μόχλευσης.

7 Η αποστροφή αυτή είχε πολιτικο – ιδεολογικό υπόβαθρο.
Την ίδια περίοδο χρηματοοικονομική νεωτερισμοί (συμπεριλαμβανομένων και όλων των παραπάνω) δημιούργησαν νέες αγορές χωρίς όμως να διαθέτουν τους κατάλληλους κανόνες λογιστικής απεικόνισης και το αντίστοιχο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Συνοψίζοντας : οι συνέπειες της συνύπαρξης αυτής είχαν υπερπολλαπλάσιες επιπτώσεις απο αυτές που θα είχε κάθε αίτιο μεμονωμένα. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν μια σειρά από τεράστιες φούσκες σε διάφορες αγορές φυσικού και χρηματοοικονομικού κεφαλαίου ( ακίνητα, εμπορεύματα, μετοχές, παράγωγα) Φούσκα: κατάσταση όπου η τιμή του αγαθού δεν εξηγείται από ορθολογικές οικονομικές δυνάμεις. Οικονομολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν πότε σπάει μια φούσκα αλλά όλες οι φούσκες κάποτε σπάνε

8 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ.... Η πρώτη φούσκα έσπασε στην αγορά κατοικιών στις Η.Π.Α. Το καλοκαίρι του 2007. Κατοικίες είχαν αγοραστεί με ενυπόθηκα δάνεια μεγάλης μόχλευσης και χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ακολούθησαν αγορές στις οποίες διαπραγματεύονταν προϊόντα που προέρχονταν από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων. Τέλος ακολούθησαν οι ΄φούσκες σε πιο σύνθετα προϊόντα όπως τα CDOs και τα CDSs.

9 Πιστοληπτική Ικανότητα: είναι η αξιοπιστία και φερεγγυότητα ενός ατόμου, μιας επιχείρησης ή ή και μιας χώρας στην αποπληρωμή των χρεών της. Ικανότητα τραπεζών για απορρόφηση κινδύνων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά πλαίσια λόγω ανεπαρκούς κεφαλαιακής βάσης και τεράστιου βραχυπρόθεσμού δανεισμού. Οι φούσκες συνεχίζουν να σπάνε με σημείο κορύφωσης την πτώχευση της lehman brothers και την κατάρρευση μεγάλων τραπεζικών και ασφαλιστικών οργανισμών το Φθινόπωρο του 2008. Δημιουργείτε ένας άνευ προηγουμένου κλονισμός του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος που οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης και εκδηλώνεται αργότερα ώς κρίση ρευστότητας

10 Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουμε κατακόρυφη αύξηση του κόστους χρήματος (ως προς τις παρατηρήσεις τις πραγματικής οικονομίας). Το περιθώριο του επιτοκίου δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις επταπλασιάζεται από το αντίστοιχο βαχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Η χρηματοοικονομική κρίση περνά στην πραγματική οικονομία με δύο τρόπους: 1ον μέσω της απροθυμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων χορήγησης δανείων και 2ον μέσω της καταστροφής του πλούτου νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον σπάσιμο των φουσκών. Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια μειώνεται η κατανάλωση.

11 Συνέπεια αυτών η εντυπωσιακή μείωση του ΑΕΠ παγκοσμίως, η μείωση της απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας. Οι χώρες αντέδρασαν με συντονισμένο τρόπο παγκοσμιών μειώνοντας τα επιτόκια, εφαρμόζοντας πολιτικές για ενίσχυση της ρευστότητας και εφαρμόζοντας μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Συνοψίζοντας: Η κρίση του 2008 είναι διαφορετική από άλλες κρίσεις. Ωστόσο διαθέτει το βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων χρηματοοικονομικών κρίσεων. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ότι η ύφεση που ακολουθεί είναι μεγαλύτερη σε ένταση και διάρκεια από τις υφέσεις που δημιουρ΄γούνται από άλλες διαταραχές. Η κρίση με την οποία είχε ίσως περισσότερα κοινά στοιχεία ήταν η κρίση του 1929.

12 Ομοιότητες της κρισης του 1929 με την κρίση του 2008
Ομοιότητες της κρισης του 1929 με την κρίση του 2008 Προηγήθηκε μακροχρόνια φάση πιστωτικής επέκτασης, μόχλευσης και οικονομικής άνθισης Δημιουργήθηκαν φούσκες στις αγορές φυσικού και χρηματοοικονομικού κεφαλαίου που εγκυμονούσαν συστημικούς κινδύνους Οταν έσπασαν οι φούσκες πολλές μεγάλες τράπεζες πτώχευσαν, το διεθνές εμπόριο συρρι΄κνώθηκε, η κατανάλωση και το ΑΕΠ μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε.

13 Διαφορές της κρισης του 1929 με την κρίση του 2008
Διαφορές της κρισης του 1929 με την κρίση του 2008 Το ‘29 η μείωση του ΑΕΠ και του επιπέδου τιμών ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη η καταστροφή του πλούτου των νοικοκυριών το ‘29 ήταν πολύ μεγαλύτερη και διαχ΄υθηκε πολύ περισσότερο Το 2008 η καταστροφή του πλούτου επικεντρώθηκε στις απώλεις των χαρτοφυλακίων επενδυτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης έλλειψη εγγυήσεων το ‘29 οδήγησε σε δυσπραγία των νοικοκυριών.

14 Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική το 2008 αντίθετη κατεύθυνση απο το Το 1929 ήταν αμφότερες περιοριστικές ενώ το 2008 ήταν αμφότερες επεκτατικές. Το 1929 η κρίση διαχύθηκε παγκόσμια με σημαντικές χρονικές υστερήσεις και το πολιτικό κλίμα δεν επέτρεψε την γρήγορη ανάκαμψη απο την ύφεση. το 2008 έχουμε αστραπιαία διάδοση της αρχικής διαταραχής λόγω παγκοσμιοποίησης, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η έξοδος θα είναι μακροπρόθεσμα εφικτή.

15 Τρία άρθρα για την κρίση του 1929 και του 2008 και τα subprime δάνεια

16

17 Σημαντικά σημεία Σημερινή οικονομική κρίση ξέκινησε από τις Η.Π.Α. Στις αρχές χιλιετίας έχω σημαντική αύξηση στην ποσότητα του χρήματος Η αύξηση προκλήθηκε από την κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α.

18 Ακολουθούν πολιτική μηδενικών επιτοκίων
επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 – 1 στις αρχές της δεκαετίας του 2000 Με το φθηνό χρήμα δημιουργήθηκε μια φούσκα Σε αντίθεση με το 1929 όπου η φούσκα είχε εκδηλωθεί στις τιμές μετοχών του χρηματιστηρίου τώρα εκδηλώνεται στις τιμές των ακινήτων στην Αμερική. Η φούσκα σκάει το 2008 με την κατάρρευση της lehman brothers και με αφορμή τα προϊόντα υψηλού κινδύνου των στεγαστικών δανείων. Όλο αυτό συμβαίνει καθώς οι αμερικανικές τράπεζες παρέχουν δάνεια σε άτομα που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.

19 Αν και δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν τα έπαιρναν καθώς αργότερα πουλούσαν το ακίνητο σε υψηλότερη τιμή από αυτή που το είχαν αγοράσει και κέρδιζαν την διαφορά. παρέχονταν δάνεια ακόμη και σε άνεργους. Η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μέσω των μεσιτών οι οποίοι εξασφάλιζαν τα δάνεια για τους πελάτες τους χωρίς να τους απασχολεί η αποπληρωμή αυτών (μεσίτες έδιναν δάνεια όπως έδιναν πριν την κρίση στην Ελλάδα οι πωλητές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών) Οι τραπεζίτες ξέρωντας πως δεν θα τα εισπράξουν ποτέ για να τα ξεφορτωθούν τα τιτλοποιούσαν και τα πουλούσαν σε τρίτους. Τα λεγόμενα CDOs Τα CDOs ήταν στην πραγματικότητα σκουπίδια με υψηλό επιτόκιο.

20 Στο τέλος του 2007 αυτά άξιζαν 2 τρις. Δολλάρια
Όταν οι αγοραστές συνηδητοποίησαν το ύψος τους η αγορά κατέρρευσε. Το Σεπτέμβρη του 2008 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α., κρατικοποιεί τη Fannie Mae και τη Freddie Mac που έχουν στην κατοχή τους πάνω από το 50% των στεγαστικών δανείων Η Lehman Brothers χρεοκοπεί Η Bank of America αγοράζει τη Merrill Lynch και AIG λαμβάνει βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αξίας 85 δις. Δολλάρια Το ντόμινο έχει ξεκινήσει. Το διατραπεζικό επιτόκιο εκτοξεύται στο 4% από το 0,5%

21 Οι κεντρικές τράπεζες ασκούν πολιτική ανοικτής αγοράς και αγοράζουν κρατικά και ιδιωτικά επενδυτικά προιόντα αξίας 2,5 τρις δολλάρια.

22 Το χρονικό της κρίσης 2007 – 2008 Α’ εξάμηνο του 2007
Αρχές του 2007 υπάρχει μια φημολογία για σημάδια κόπωσης στην στεγαστική αγορά των Η.Π.Α. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβαίνει διαρκώς σε σταδιακές αυξήσεις του ευρωεπιτοκίου για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύσταση παραγόντων στην τραπεζική αγορά προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για φειδώ στην χορήγηση δανείων Υποχώρηση δολλαρίου έναντι του ευρώ.

23 Μεταφορά εργοστασίων σε Αμερική
Αύξηση ανεργίας στην Ευρώπη Πλήττονται οι εξαγωγές Καλοκαίρι του 2007 Επίσημοι παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας προσπαθούν να καθησυχάχουν τους επενδυτές. Όμως ταυτόχρονα τα κεφάλαι της Bear Stearns πτωχεύουν λόγω κατοχής CDOs που βασίζονται σε sub-prime στεγαστικά δάνεια. Ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση της τράπεζας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της με ρευστοποίηση στοιχείων της.

24 Τα Rating Agenies υποβαθμίζουν τα CDOs που βασίζονται σε sub-primes
Πλήγεται η αυτοπεποίθηση της αγοράς για ασφάλεια στην στεγαστική πίστη Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην διατραπεζική αγορά λόγω έκθεσης στον κίνδυνο ρευστότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των διατραπεζικών δανείων. Αύγουστος του 2007 9 Αυγούστου του 2007 ξεσπά κρίση στις Η.Π.Α., λόγω αδυναμίας μεγάλων ομάδων του πληθυσμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για δάνεια sub-primes Πλειστηριασμοί

25 Τράπεζες ξεμένουν από ρευστό
καταθέτες σπεύδουν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Κάποιοι από αυτούς προβαίνουν σε μαζικές ηλεκτρονικές αναλήψεις και έτσι έχουμε και την εμφάνιση – δημιουργία του φαινομένου «πανικός μέσω ίντερνετ» Παρατηρείται αδυναμία είσπραξης των απαιτησεων των δανειολήπτων σε sub-primes από τις αμερικανικές τράπεζες. Όλο αυτό συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων σε τοκομερίδια και αξίες ομολόγων και CDOs στα οποία είχαν επενδύσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες Προβλήματα ρευστότητας δημιουργεί και η δυσπιστία ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής σε περίπτωση δανεισμού μιας τράπεζας από μια άλλη.

26 Σεπτέμβριος του 2007 2 Γερμανικές τράπεζες ανακοινώνουν σημαντικές απώλειες Η Βρετανική Northern Rock βιώνει την μεγαλύτερη ουρά (bank run) των τελευταίων δεκαετιών σε μια χώρα που φημίζεται για τα μεγάλα και εγγυημένα χρηματικά απόθεματα B’ εξάμηνο του 2007 Συγχρονισμένη μεσολάβηση των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς «με ενέσεις ρευστότητας» και σταθεροποίηση των διακυμάνσεων των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Ορισμένες τράπεζες όπως η Fed μείωσαν το βασικο επιτόκιο χρηματοδότησης

27 Άλλες τράπεζες όπως η ECB δεν προέβησαν στις προγραμματισμένες αυξήσεις
πλήγεται η εμπιστοσύνη στα Rating Agencies ως προς την ικανότητα βαθμόλόγισης των δομημένων προϊόντων Στεγαστικά δάνεια Η.Π.Α., γίνονται δυσπρόσιτα Κρατικοποιήθηκε η Northern Rock από την βρετανική κυβέρνηση Παρατήρηση παρενεργειών από την δυσπιστία στην διατραπεζική αγορά

28 Εκκλήσεις από τους παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς για νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τον περιορισμό των εκτελο΄υμενων οικοδομικών αδειών, εφόσον δεν είχε πουληθεί πρώτα ένα συγκεκριμένο ποσοστό των ολοκληρωθέντων κατασκευών. Σεπτέμβριος του 2008 Αμερικανική κεντρική τράπεζα προσφέρει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 85 δις δολλαρίων στην ασφαλιστική εταιρία AIG για να αποτρέψει την κατάρρευση της Αμερικανικός κολοσσός Lehman Brothers κηρύσσει πτώχευση προκαλώντας αναστάτωση σε κυβέρνηση Η.Π.Α. Merrill Lynch εξαγοράζεται από την Bank of America

29 Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρότεινε άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών

30 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS
Η ιστορία της εκτυλλίσεται παράλληλα με την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και την ταχύτατη ανέλιξη προς την ευμάρεια και τη διεθνή κυριαρχία. Η επιχείρηση που 158 χρόνια αργότερα επρόκειτο να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κολοσσό, ξεκίνησε ως κατάστημα γενικού εμπορίου στον αμερικανικό Νότο. 1850: Ο Henry Lehman, μετανάστης από τη Γερμανία, ανοίγει ένα μικρό κατάστημα γενικού εμπορίου στην Αλαμπάμα το Εξι χρόνια αργότερα, μπαίνουν στην εταιρία τα αδέλφια του Emanuel και Mayer και οι τρεις τους ιδρύουν το 1850 την επιχείρηση Lehman Brothers με έδρα στο Μοντγκόμερι.

31 1858: Το «χρυσό» προϊόν της εποχής ήταν το βαμβάκι και οι αδελφοί Lehman δέχονται βαμβάκι ως πληρωμή από τους ντόπιους αγρότες. Αγοράζουν βαμβάκι και δίνουν ρευστό ή εμπόρευμα και το 1858 ανοίγουν γραφεία συναλλαγής του προϊόντος στη Νέα Υόρκη, που ήταν το κέντρο συναλλαγών εμπορευμάτων της χώρας. : Ο εμφύλιος πόλεμος διαταράσσει τις επιχειρήσεις των Lehman και, όταν λήγουν οι εχθροπραξίες, οι αδελφοί μετακινούνται προς Bορρά και συγκεντρώνονται στις επιχειρήσεις της Ν. Υόρκης, όπου βοηθούν στην ίδρυση του Χρηματιστηρίου Βάμβακος. Στη μεταπολεμική περίοδο παρατηρείται ταχύτατη ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, που πυροδοτεί τη μεταμόρφωση της αγροτικής οικονομίας σε βιομηχανική. Τα ομόλογα για τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών δικτύων αποτελούν το μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της κεφαλαιαγοράς. Η προσιτή τιμή τους προσελκύει μεγάλο αριθμό επενδυτών και οι Lehman Brothers, αναγνωρίζοντας την ευκαιρία, επεκτείνονται και αναλαμβάνουν πώληση και συναλλαγές ομολόγων. Προωθούνται επίσης στον χώρο της παροχής συμβουλευλτικών υπηρεσιών.

32 : Κατά τη διάρκεια της θεματικής οικονομικής επέκτασης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Lehman Brothers επεκτείνει τις ειδικότητές της πέρα από τις χρηματιστηριακές επιχειρήσεις εμπορευμάτων, στις συναλλαγές εμπορικών χρεογράφων. Στήνοντας το σκηνικό της μελλοντικής παγκόσμιας ανάπτυξής της, καθιερώνει σχέσεις επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. 1887: Η εταιρία αγοράζει έδρα στο New York Stock Exchange. 1889: Η Lehman Brothers αναλαμβάνει την πρώτη αναδοχή χρηματιστηριακής εισαγωγής μετοχής.

33 : Στο γύρισμα του αιώνα, η Lehman Brothers γίνεται ιδρυτικός χρηματοδότης αναδυόμενων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, όπως η Sears, Roebuck & Company, η F.W. Woolworth Company, η May Department Stores Company, η Gimbel Brothersκαι η R.H. Macy & Company. : Στη δεκαετία του 1920, ο Robert Lehman «οσμίζεται» τις δυναμικές μεταβολές που επέρχονται στην οικονομία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο, οι αεροπορικές επιχειρήσεις και οι επικοινωνίες. Υποστηρίζει ένθερμα τον κλάδο ψυχαγωγίας και συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των, νεογνών τότε, κινηματογραφικών στούντιο RKO, Paramount και 20th Century Fox. Το κραχ του 1929 και η Μεγάλη Υφεση ασκούν τεράστιες πιέσεις στη διάθεση κεφαλαίων. Η Lehman πρωτοπορεί με νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα private placements, όπου κανονίζονται δάνεια μεταξύ blue-chip δανειοληπτών και ιδιωτών πιστωτών.

34 : Το 1930 έρχεται η εκρηκτική ανάπτυξη του ραδιοφώνου και τα πειράματα πάνω σε μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που ονομάζεται τηλεόραση. Η Lehman αναλαμβάνει τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της DuMont, της πρώτης εταιρίας κατασκευής τηλεοράσεων στον κόσμο και βοηθά στην ίδρυση του Radio Corporation of America. Από το 1930, η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου πυροδοτεί έξαρση στην αναζήτηση κοιτασμάτων. Εταιρίες όπως η Halliburton και η Kerr-McGee επαφίενται στην Lehman Brothers για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους. : Η λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου φέρνει μια πρωτοφανή περίοδο ευμάρειας, που τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα. Αναλαμβάνει οικονομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων και δημιουργεί εμπορικές σχέσεις που θα κρατήσουν μέχρι την κατάρρευσή του οίκου.

35 : με την έναρξη της ηλεκτρονικής εποχής έχω διεύρυνση της οικονομίας. Η τράπεζα κλείνει συμφωνίες χρηματοδότησης νεογνών επιχειρήσεων. Έναρξη εποχής ηλεκτρονικών υπολογιστών τότε αναλαμβάνει εισαγωγή στο χρηματιστήριο της digital equipment. Αργότερα θα μεσολαβήσει για την εξαγορά της Digital από την Compaq. Συμμετέχει και σε χρηματιστηριακές εισαγωγές επιχειρήσεων του ταξιδιωτικού τομέα, όπως η Hertz Rent-a-Car, έναν κλάδο που βιώνει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην δεκαετία του ‘60 θα προσφέρει υπηρεσίες συμβούλων σε εταιρίες όπως η General Foods, η Campbell Soup και η Philip Morris.

36 : Στις δεκαετίες 1960 και 1970 πολλοί πελάτες της εταιρίας επεκτείνονται στο εξωτερικό. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, η Lehman ανοίγει γραφεία στο Παρίσι το 1960, το Λονδίνο το 1972 και το Τόκιο το Η διεθνής παρουσία του οίκου ενδυναμώνεται με τη συγχώνευση με την Kuhn, Loeb. Στα '70, συνεργάζεται με κολλοσσούς του ψηφιακού χώρου, όπως η IBM και η Digital Equipment : Η εταιρία διαδραματίζει δραστήριο ρόλο στην εποχή της πληροφορικής, χρηματοδοτώντας εταιρίες όπως η Intel, που θα γίνουν κορυφαίες στην επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας. Στην περίοδο των εύρωστων εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κολοσσούς όπως οι Chrysler, American Motors, General Foods, Philip Morris και Hoffman-LaRoche.

37 1984: Η American Express εξαγοράζει τη Lehman Brothers και τη συγχωνεύει με τη Shearson.
: Η American Express απο-επενδύει τη Shearson το 1993 και επανακτάται η αποκλειστική επωνυμία Lehman Brothers 1994: Γίνεται ανεξάρτηση επιχείρηση μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Ειρηνικού. Ανοίγει γραφείο στο Τελ Αβίβ, ενισχύοντας τη μακροχρόνια παρουσία της στη χώρα. 2000: Η Lehman Brothers εισάγεται στον δείκτη S&P 100 και η τιμή της μετοχής της αγγίζει για πρώτη φορά τα 100 δολ. .

38 2001: Ο επενδυτικός οίκος πραγματοποιεί την αρχική δημόσια εγγραφή των μετοχών της Given Imagine, το πρώτο IPO μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου και γίνεται μέλος του χρηματιστηρίου του Aμστερνταμ. 2002: Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, για τον όμιλο CIT, και τη μεγαλύτερη «μοχλευμένη» εξαγορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις KKR και Wendel Investissement. 2003: Αποκτά τη Neuberger Berman και γίνεται έτσι ηγέτιδα στον κλάδο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.

39 2004: Η Lehman Brothers αναλαμβάνει χρέη συμβούλου σε δύο από τις πέντε κορυφαίες εξαγορές διεθνώς: την εξαγορά της Cingular Wireless από την AT&T Wireless Services και την εξαγορά της Nextel Communications από τη Sprint. Ο οίκος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο IPO διεθνώς για το 2004 για λογαριασμό της Belgacom. Επιπλέον καταγράφει ετήσια κέρδη ρεκόρ και αυξάνει το μέρισμα κατά 33%. 2005: Η Lehman Brothers επιτυγχάνει έσοδα ρεκόρ, τα υπό διαχείριση κεφάλαια αγγίζουν, επίσης, το ρεκόρ των 175 δισ. δολ. και το περιοδικό Euromoney την ανακηρύσσει την καλύτερη επενδυτική τράπεζα για το έτος.

40 2006: Η τράπεζα συνεχίζει το σερί των ρεκόρ σε επίπεδο κερδοφορίας για τρίτη χρονιά και κατακτά την πρώτη θέση στην ετήσια λίστα του Barron΄s για τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ και Καναδά. 2007: Κατακτά την κορυφή στη λίστα του Fortune για τις πιο επιτυχημένες χρηματιστηριακές εταιρίες και ανακοινώνει για μία ακόμα χρονιά κέρδη ρεκόρ. Επιπλέον διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία του χρηματοοικονομικού κλάδου, την αξίας 98 δισ. δολ. εξαγορά της ABN AMRO από την κοινοπραξία των Royal Bank of Scotland, Santander και Fortis.

41 2008:  Η Lehman Brothers ανακοινώνει τη 15η Σεπτεμβρίου τη χρεοκοπία της, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών για πιθανή εξαγορά της και την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για μια πιθανή συμφωνία. Η τιμή της μετοχής κατρακυλά στα 21 σεντς. Τα παραπάνω αντλήθηκαν από το άρθρο που ακολουθεί: ΕΞΠΡΕΣ, «Lehman Brothers: Το χρονικό της μεγαλύτερης χρεοκοπίας στις ΗΠΑ», 22/09/2008

42 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Παγκόσμια εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών
Ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες Είχε μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στον επενδυτικό τομέα (επενδυτική τραπεζική) Κατείχε σημαντική θέση και κύρος στις πωλήσεις μετοχών και συνναλαγών (ιδιαίτερα ομολόγων των ΗΠΑ), στον τομέα της έρευνας, στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων, στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και την ιδιωτική τραπεζική

43 Η περίοδος λειτουργίας της ήταν 158 χρόνια από το 1850 εώς το 2008
Πτώχευσε το 2008 15 σεπτεμβρίου του 2008 η εταιρία κήρυξε πτώχευση Υποστηρίζεται ότι η πτώχευση της έχει διαδραμάτισει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της πρόσφατης δεκαετίας του 2000 Η πτώσευση της αποτέλεσε την μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ Ένα από τα 11 μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην ιστορία

44 H τράπεζα κατέρρευσε κάτω από το βάρος ζημιών 60 δις
Η χρεοκοπία της Lehman Brothers, οδήγησε στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Τα γεγονότα των ημερών κατάρρευσης έχουν περάσει στην ιστορία ωστόσο ακόμα μας επηρεάζουν Ο  Miller επέκρινε την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να αφήσουν τη Lehman να καταρρεύσει. "Η Lehman ήταν σεισμικό γεγονός που πυροδότησε μία παγκόσμια πυρκαγιά δήλωσε και συμπλήρωσε: "Οι ενέργειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 12 – 15 Σεπτεμβρίου ήταν το αποτέλεσμα σοβαρών λαθών".

45 Στοιχεία αντλήθηκαν και από το παρακάτω άρθρο

46 Πως έφτασε στην κατάρρευση.
Χρησιμοποίησε παραπλανητικά τεχνάσματα για να καλύψη την τραγική εικόνα των οικονομικών της. Λογιστές με την τακτική Repo 105 που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001 απέκρυψαν προσωρινά από τα βιβλία της 50 δις δολλάρια από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Repo 105: λογιστικός ελιγμός χρησιμοποιείται όταν μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία επαναγοράς ταξινομείται ως πώληση. Τα μετρητά που λαμβάνονται μέσω αυτής της πώλησης χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για την αποπληρωμή του χρέους επιτρέποντας στην εταιρία να φαίνεται ότι έχει μειώσει την μόχλευση καταβάλλοντας προσωρινά υποχρεώσεις.

47 Ο Richard S. Fuld jr πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είχε δώσει εντολή εκείνη την περίοδο για απόκρυψη στοιχείων Σύμφωνα με αναλυτές ο τότε υπουργός οικονομικών των Η.Π.Α. Henry Merritt ‘Hank’ Paulson, ο τότε πρόεδρος της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς Charles Christopher Cox και ο τότε κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Υόρκης Timothy Franz Geither την άφησαν επίτηδες να χρεοκοπήσει Ακολουθεί άρθρο για την πτώχευση και περίληψη των γεγονότων

48 Επικεφαλής Richard Fold παίζει το τελευταίο χαρτί του και αποτυγχάνει ποντάροντας επιθετικά στην αγορά εμπορευμάτων και ειδικότερα πετρελαίου.

49 Αύξηση κινδύνου τόσο πολύ που οίκος αξιολόγησης προχωρά σε υποβάθμιση και μοντέλο μέτρησης κινδύνου υπολογίζει ότι μια λάθος κίνηση θα κοστίζει 15 εκατομμύρια δολλάρια τη μέρα Ακόμα χειρότερο η αναλογογία παραγώγων δανεικών 30 προς 1. Σε μια τέτοια αναλογία με τα δανεικα να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα ίδια κεφάλαι αρκεί μια πτώση αξίας της μετοχής 3,3% για να εξανεμισθεί όλο το κεφάλαιο Απότομο γύρισμα τιμών πετρελαίου από 147 σε 140 δολλάρια το βαρέλι δεν άφησε περιθώρια επιβίωσης για την τράπεζα ο Fold δεν ένοιωθε τρόμο πίστευε΄μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα βγει νικητή καθώς είχε βγει και από άλλες κρίσεις όπως την Ασιατική και μάλιστα πιο δυνατός

50 Δεν καταλάβαινε τα ρίσκα που έπαιρνε άλλωστε είχε χτίσει την φήμη του στην ανάλυψη κινδύνων και ήταν αλλαζόνας. Τις μέρες πριν την πτώχευση διαπραγματευόταν η πώληση της στην barclays μετά την αποτυχία των επαφών με την Korean Development Bank Στην αγορα παραγώγων 62 δις δολλαρίων η Lehman είχε σχετικά μικρή θέση Ενίσχυσε την παρουσία της στα εμπορεύματα και την αγορά ενέργεια το 2007 Ο κύκλος της έιχε κλείσει την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου ύστερα από ένα σκληρό Σαββατοκύριακο διαπραγματέσευων με 30 τραπεζίτες της wall street όπου ο Fold δεν έδωσε το παρόν

51 Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ο Πόλσον, ο Μπερνάκι και ο βοηθός του Τίμοθι Γκέθνερ μάζευτηκαν με τους τραπεζίτες χωρίστηκαν σε ομάδες και έκαναν σενάρια για την διάσωση της τράπεζας υπολογίζοντας και τις συνέπειες ( εξαγορά, κρατική ενίσχυση, εγκατάλειψη και πτώχευση) Τελικά η εξαγορά από την barclays δεν συνέβη διότι δεν δόθηκαν οι κρατικές εγγυήσεις που ζητούσε και οι παραπάνω αποφάσισαν ότι ήταν προτιμότερο να την αφήσουν να πτωχεύση και να σώσουν την Merrill κάτι που επεδίωκαι και ο Πόλσον.

52 Μόνον η αμερικανική κυβέρνηση ήταν σε θέση να τείνει χείρα βοηθείας στη Lehman. Οι πελάτες και οι δανειοδότες της τράπεζας την εγκατέλειπαν φοβούμενοι ότι θα δήλωνε αδυναμία πληρωμών. Κάποιος, έτοιμος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, έπρεπε να τη στηίρξει ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη σ' αυτήν.

53 Οι συνήθεις εξηγήσεις που δίνουν έκτοτε οι κ
Οι συνήθεις εξηγήσεις που δίνουν έκτοτε οι κ. Πόλσον και Μπερνάνκι είναι ότι δεν είχαν επιλογή λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Το υπουργείο των Οικονομικών δήλωσε ότι αδυνατούσε να προβεί σε «επενδύσεις». Η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να χορηγήσει δανεισμό, μόνον όμως εφόσον η τράπεζα θα ήταν σε θέση να της παράσχει ικανές εγγυήσεις. Αυτές ήταν ανύπαρκτες. Αυτές οι εξηγήσεις δίνονται τώρα, τότε όμως δινόταν αλλού η έμφαση. «Ουδέποτε σκέφθηκα ότι ήταν σωστό να διακινδυνεύσουμε χρήματα των φορολογουμένων για να λυθεί το πρόβλημα της Lehman», δήλωνε ο κ. Πόλσον.

54 ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ
3 ήταν οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους πτώχευσε η τράπεζα ανεξάρτητα από τα λάθη των στελεχών της και τα συμφέροντα και την επιρροή κυβερνητικών στελεχών και άλλων ατόμων.

55 Το σπάσιμο της φούσκας των αγορών ακινήτων στις ΗΠΑ
Το σπάσιμο της φούσκας των αγορών ακινήτων στις ΗΠΑ. Τα χαμηλά επιτόκια τα οποία μειώθηκαν μεταξύ 2000 και 2003 από το 6,5% στο 1% πριμοδότησαν την κερδοσκοπία στα ακίνητα. Μεταξύ 1997 και 2006 η τιμή του μέσου αμερικανικού σπιτιού είχε αυξηθεί κατά 124%, όταν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες μέχρι το 2001 η μέση αύξηση ήταν μεταξύ 2,9 και 3,1 Τον Σεπτέμβριο του 2008 η μέση τιμή στην αμερικανική αγορά ακινήτων είχε υποχωρήσει περισσότερο από 20% σε σχέση με τα μέσα του Ανάλογα φαινόμενα στην αγορά ακινήτων είχαμε στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

56 Τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime)
Τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime). Μία νέα κατηγορία στεγαστικών δανείων που πριμοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση Κλίντον το 1999, στο πλαίσιο της «κοινωνικής πολιτικής» να αποκτήσουν ένα κομμάτι από την πίτα του αμερικανικού ονείρου οι απόκληροι της αφροαμερικανικής και ισπανόφωνης κοινότητας. Τα εν λόγω δάνεια γίνονταν τίτλοι, μία νέα κατηγορία προϊόντων, τα credit default obligations (CDO), χρηματιστηριακά παράγωγα που στηρίζονταν στις αξιολογήσεις των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και τα οποία κατέκλυσαν την παγκόσμια αγορά, που έτρεξε σαν τρελή να επωφεληθεί από την αμερικανική φούσκα στα ακίνητα. Τίτλους subprime έφτασε να κατέχει ακόμη και μία μικρή νορβηγική κοινότητα στον αρκτικό Βορρά.

57 Στο ξέσπασμα της κρίσης έπαιξε ρόλο και η κατάργηση το 1999 του περιβόητου νόμου Glass-Steegal από την εποχή του «νιου ντιλ», ο οποίος διαχώριζε τις επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες των τραπεζών. Η κατάργηση του νόμου άνοιξε τον δρόμο σε εμπορικές τράπεζες όπως η Citigroup να μπουν στο επικίνδυνο παιχνίδι των subprime, γλιτώνοντας την κατάρρευση μόνο χάρη στα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων.

58 Λίγες μέρες πριν την κατάρρευση
2008: αντιμετωπ΄ιζει απώλειες ανευ προηγουμένου λόγω συνεχιζόμεης κρίσης των ενυπόθηκων δανείων και άλλων χαμηλής βαθμολογίας στεγαστικών Η απώλεια αυτή ήταν απόρροια του μεγάλου αριθμού ενυπόθηκων δανείων και άλλων χαμηλής βαθμολογίας στεγαστικών δανείων Αδυνατεί να πουλήσει τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης Το 2ο οικονομικό τρίμηνο ανακοινώνει ζημιές 2,8 δις δολλαρίων και αποφασίζει την αύξηση σε πρόσθετα κεφάλαια 6 δις

59 το 1ο εξάμηνο η μετοχή της χάνει το 73% της αξίας της
Τον Αύγουστο του 2008 αναφέρει ότι σκοπεύει να ελευθερώσει 6% του εργατικού δυναμικού της μέχρι την προθεσμία για το 3ο τρίμηνο του Σεπτεμβρίου 22 Αυγούστου του 2008 οι μετοχές της κλείνουν θετικά 5% επί των εκθέσεων βάσει των οποίων η Korean Development Bank εξετάζει την αγορά της, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση εταίρων για την συμφωνία 9 Σεπτέμβρη (κορύφωση) οι μετοχές της υποχωρούν 45% στα 7,79 δολλάρια μετά την ανα΄κοίνωση πως η Νότια Κορέα έθεσε σε αναμονή τις συνομιλίες

60 Η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχίζει να διαβρώνεται καθώς η μετοχή χάνει σχεδόν το μισό της αξίας της στις 9 Σεπτεμβρίου παρασύροντας τον Down Jones σε απώλεια 300 μονάδων εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την ασφάλεια της τράπεζας

61 Αμερικανική κυβέρνηση δεν ανακοινώνει σχέδιο διάσωσης της τράπεζας
10 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει ζημιές ύψους 3,9 δις δολλαρίων καθώς και την πρόθεση της να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών της (παρότι στο παρελθόν είχε απορρίψει πρατάσεις διάσωσης) η μετοχή της εκείνη την μέρα υποχωρεί 7% 13 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Timothy Geither τότε πρόεδρος της Federal Reseve Bank της Νέας Υόρκης κανόνισε συνάντηση για το μέλλον της η οποία περιελάμβανε δυνατότητα έκτακτης ανάγκης εκκαθάρισης των περιουσιακών της στοιχείων Lehman αναφέρει ότι είναι σε συζητήσεις με την Bank of America και την Barclays για πιθανή πώληση της εταιρίας

62 14 Σεπτεμβρίου 2008 η Barclays λήγει την προσφορά να αγοράσει το σύνολο ή μέρος της και έτσι η συμφωνία από την εκκαθάριση κατέρευσε.

63 Η περίπτωση της lehman brothers ύπάγεται κατά την γνώμη μου σε δυο κατηγορίες οικονομικού εγκλήματος. Υπάγεται σε επιχειρηματικό έγκλημα καθώς ξεκίνησε ως κατάστημα γενικού εμπορίου που διαπραγματευόταν προϊόντα και υπηρεσίες και λάμβανε ώς αμοιβή ή αγόραζε βαμβάκι και αργότερα εξελίχθηκε σε παγκόσμια εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που παρείχε συμβουλές, διαπραγμευτευόταν υποθέσεις τρίτων πελατών της κλπ. Ανήκει όμως και στην κατηγορία οικονομικών εγκλημάτων λευκού κολλάρου καθώς έγινε εκκούσια απόκρυψη οικονομικών της στοιχείων με παράνομες πρακτικές και με εντολή διοικητικών μελών της τράπεζας έτσι ώστε να γίνει παραπλάνηση και απόκρυψη από τους επενδυτές και άλλους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους της κακή οικονομικής της κατάστασης, αλλά και διότι έχουμε την ανάμειξη κρατικών υπευθύνων αλλά και του προέδρου George Bush.

64 ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΙΧΘΗΚΑΝ

65 DICK FULD

66 Κρατήθηκε μακριά από την αποδοχή οποιασδήποτε ευθύνης για την απόφαση της Lehman να θέσει ένα στοίχημα για sub-prime στεγαστικά δάνεια εριστικός διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers γελοιοποιήθηκε ως το πρόσωπο των οικονομικών αποτυχιών της Αμερικής μετά την κατάρρευση της τράπεζας που διεύθυνε για 14 χρόνια μετά την ανακοίνωση πτώχευσης εξαφανίστηκε από την κοινή θέα, και δεν εμφανίστηκε μπροστά στις επιτροπές των Η.Π.Α., που συστάθηκαν για να διευρευνήσουν τα αίτια της συντριβής Αρνήθηκε να επωμιστεί την ευθύνη για την κρίση Εξακολουθεί να εργάζεται σε συμβουλευτική εταιρία

67 BEN BERNANKE

68 Άφησε την ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 2014
Κατείχε τα ηνία της Federal Reserve Χαρακτηρίστηκε πρόσωπο της χρονιάς το 2009 λόγω της δημιουργικής ηγεσίας του κατά την διάρκεια της σύγκρουσης με την lehman Μετά την αναχώρηση του από την κεντρική τράπεζα το 2014 έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο  στην ομάδα ομολόγων Pimco, την ακρόπολη των επενδύσεων στολή και το Brookings Institution.

69 HENRY PAULSON

70 Πρώην υπουργός οικονομικών των Η.Π.Α.
Παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο Τζορτζ Μπους άφησε το γραφείο, αφού παρενέβη για να σώσει τις ομάδες των ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δημιούργησε το Troubled Asset Relief Πρόγραμμα (TARP) για τη στήριξη των τραπεζών. Προσπάθησε να εξομαλύνει το δρόμο για την Barclays να αγοράσει Lehman ως μια ζωντανή επιχειρήσεων, αλλά η βρετανική τράπεζα έπεσε έξω όταν δεν μπορούσε να πάρει ορισμένες εγγυήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.

71 Ο κ Paulson προεδρεύει τώρα το Paulson Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Σικάγου, η οποία ιδρύθηκε το 2011 για να υποστηρίξει τις σχέσεις κινεζική-ΗΠΑ.

72 TIM GEITHNER

73 Πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια των καταδικασμένων προσπαθειών των αρχών για τη διάσωση της Lehman. Στη συνέχεια αντικατέστησε τον κ Paulson ως υπουργός Οικονομικών, υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα για να συντονίσει την ανταπόκριση της διοίκησης της οικονομικής κρίσης. Από την αναχώρηση της κυβέρνησης το 2013, έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου των ιδιωτικών μετοχικών Warburg Pincus. 

74 JEB BUSH

75 Εντάχθηκε στην Lehman ως σύμβουλος μετά την αποχώρηση από τη θέση του ως κυβερνήτης της Φλόριντα το Εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας, πέταξε στο Μεξικό σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει τον δισεκατομμυριούχο Κάρλος Σλιμ να εισφέρει κεφάλαια διάσωσης. ο Fuld ζήτησε να τηλεφωνίσει στον αδερφό του george bush για να στηρίξουν την τράπεζα ο οποίος τελικά αποφάσισε εναντίον της ο Κος Bush έπαιξε επίσης ρόλο στην Barclays

76 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΙΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

77

78 http://blog. nola. com/tpmoney/2008/09/dow_plunges_nearly_300_points

79 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ... Emmanual Lehman Mayor Lehman Small
Robert Lehman

80

81 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ LEHMAN BROTHERS Η ταινία για την lehman brothers λέγεται MARGIN CALL (2011) Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο bbc."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google