Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά
Γιώργος Σεφέρης

2 Το ποίημα του βιβλίου μας, που είναι από το βιβλίο του Σεφέρη, " Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά", μας μιλάει για τόπους μακρινούς και ανθρώπους τόσο διαφορετικούς αλλά και ταυτόχρονα τόσο όμοιους με εμάς. Το παραπάνω ποίημα μοιάζει με λίμερικ. Τα λίμερικ, είναι αγγλικά ποιηματάκια "με ή χωρίς νόημα" συνήθως με πέντε στίχους και έχουν τις πιο πολλές φορές αστείο περιεχόμενο. Από τους 5 στίχους ομοιοκαταληκτούν ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος στίχος μεταξύ τους και οτρίτος με τον τέταρτο. 

3 Ο πρώτος στίχος μάς λέει ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ποιητικής μας ιστορίας, δηλαδή στον πρώτο στίχο δηλώνεται το Υποκείμενο (Ποιος;) Ο δεύτερος στίχος μάς πληροφορεί για την ιδιότητα του πρωταγωνιστή, δηλαδή αποτελεί τοΚατηγόρημα. Ο τρίτος και τέταρτος στίχος μάς λέει τι έκανε ο πρωταγωνιστής ή τι είπε ο κόσμος γι’ αυτή του την πράξη. Λύνεται, με άλλα λόγια, το κατηγόρημα του δεύτερου στίχου. Ο πέμπτος στίχος είναι αφιερωμένος στο τελικό επίθετο που χαρακτηρίζει τον πρωταγωνιστή. Να ένα παράδειγμα λίμερικ: Ποιος; Ένα παιδί από την Παλλήνη Ιδιότητα; τρελαινόταν να παίζει με πλαστελίνη Τι έκανε; παντού, όπου κι αν πήγαινε Τι έκανε; για πλαστελίνη μίλαγε Επίθετο; το ταλαντούχο παιδί απ’ την Παλλήνη

4 Πεκίνο : Είναι η πρωτεύουσα της Κίνας
Πεκίνο : Είναι η πρωτεύουσα της Κίνας

5 Λιβύη : Είναι κράτος της Β. Αφρικής
Λιβύη : Είναι κράτος της Β. Αφρικής

6 Βραζιλία :Είναι κράτος της Ν. Αμερικής
Βραζιλία :Είναι κράτος της Ν. Αμερικής

7 Γάγγης : Είναι ποταμός της Ινδίας
Γάγγης : Είναι ποταμός της Ινδίας

8 Προύσα : Είναι πόλη της Τουρκίας στη Μ. Ασία
Προύσα : Είναι πόλη της Τουρκίας στη Μ. Ασία

9 Κόγκο : ( Δημοκρατία του Κονγκό)Είναι Κράτος της ΚΔ Αφρικής
Κόγκο : ( Δημοκρατία του Κονγκό)Είναι Κράτος της ΚΔ Αφρικής

10 Με λένε Μάριο και ζω στην Ιταλία
Με λένε Μάριο και ζω στην Ιταλία. Μένω σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Ρώμης. Τις περισσότερες ώρες τις περνάω στο σπίτι. Διαβάζω για το σχολείο και τον υπόλοιπο χρόνο μου παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή μου. Έχω μια μεγάλη συλλογή από παιχνίδια δράσης που μου αρέσουν πολύ. Καμιά φορά το Σάββατο πηγαίνω κινηματογράφο. Με λένε Γιουσούφ και ζω στο Μαρόκο. Όταν δεν έχω σχολείο περνάω τις περισσότερες ώρες παίζοντας στο δρόμο. Μένω κοντά στο μεγάλο παζάρι, όπου μαζεύονται χιλιάδες μικροπωλητές. Συχνά βοηθάω τον πατέρα μου, που έχει ένα μαγαζί με χαλιά. Πηγαίνουμε πολλές εκδρομές στην έρημο ή στη θάλασσα. Οι καλύτεροι φίλοι μου είναι τα ζώα, όπως η αγαπημένη μου σαύρα, που δεν την αποχωρίζομαι ποτέ.

11 Διάβασε τι λένε τα δυο παιδιά, δες και τα βίντεο και γράψε σε ποιον από τους δυο τόπους θα ήθελες να φιλοξενηθείς για λίγες μέρες. Δικαιολόγησε την απάντησή σου χρησιμοποιώντας αιτιολογικές προτάσεις και παρόμοιες εκφράσεις. Μαρόκκο: Ρώμη:


Κατέβασμα ppt "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google