Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανταλλαγής Ασπόνδυλων, Αθήνα 22/1/2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανταλλαγής Ασπόνδυλων, Αθήνα 22/1/2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανταλλαγής Ασπόνδυλων, Αθήνα 22/1/2012

2 Αποπαρασίτωση Κοραλλιών - Dip Εισαγωγή Τι είναι το dip; Είδη dip που μπορούμε να κάνουμε Dip σε ιωδιούχο διάλυμα Dip σε φυσικά εκχυλίσματα Dip σε γλυκό νερό (FWD) Dip σε υπεροξείδιο του υδρογόνου Dip σε Furan Που δεν μπορούμε να κάνουμε dip

3 Εισαγωγή Κάθε καινούργιος οργανισμός που εισάγεται στο σύστημά μας ενδέχεται να συνοδεύεται από οργανισμούς μη επιθυμητούς (pests). Όπως λέει και ο Borneman, όταν βάζουμε ένα κοράλλι στο ενυδρείο μας χωρίς τουλάχιστον ένα dip είναι σαν να κάνουμε sex με πολλούς χωρίς προφυλακτικό! Ιδανική περίπτωση θα ήταν η καραντίνα πριν την εισαγωγή νέων ζωντανών, κάτι που στο 99% των ενυδρειόφιλων φαντάζει ουτοπία Ας κάνουμε λοιπόν dip!!! ΠΡΟΣΟΧΗ: Safety first! Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία, πάρτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: Γυαλιά και γάντια είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για το χειρισμό.

4 Τι είναι το DIP; To Dip είναι η βύθιση του οργανισμού που θέλουμε να αποπαρασιτώσουμε σε ένα διάλυμα κατάλληλο για αυτό το σκοπό. Σε κάθε οργανισμό θα μπορούσαμε να κάνουμε από 1 έως 4 διαφορετικά dip!!! Βασική προϋπόθεση για να γίνει ομαλά το dip είναι το διάλυμα να έχει σωστή θερμοκρασία. Μεταξύ των διαφορετικών dip είναι απαραίτητο το ξέπλυμα των οργανισμών με φρέσκο νερό σε ιδανικές συνθήκες αλατότητας, θερμοκρασίας και pH.

5 Είδη DIP που μπορούμε να κάνουμε; Σε ιωδιούχα σκευάσματα. Σε φυσικά εκχυλίσματα. Σε γλυκό νερό. Σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Σε Furan

6 Ιωδιούχο Dip Εδώ έχουμε 2 επιλογές 1.Απλής Ιωδίνης 2.Lugol’s Solution (Ιωδίνη και Ιωδιούχο Κάλιο) Το Lugol's είναι περισσότερο δραστικό λόγω του Ιωδιούχου Καλίου αλλά έχει μικρό χρόνο ζωής Σε νερό ενυδρείου προσθέτουμε την ποσότητα που λένε οι οδηγίες και βυθίζουμε το κοράλλι για 10-15 λεπτά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 2 λεπτά) ανακινούμε έντονα το κοράλλι. Ξεπλένουμε με νερό ενυδρείου και τέλος. Καταπολεμά: AEFW, Spiders, Μικροβιακές μολύνσεις

7 Dip σε εκχυλίσματα Συνήθως πρόκειται για διαλύματα που προέρχονται από φυτικά εκχυλίσματα με βάση το κιτρικό οξύ. Σε νερό ενυδρείου προσθέτουμε την ποσότητα που λένε οι οδηγίες και βυθίζουμε το κοράλλι για 10-15 λεπτά. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 2 λεπτά) ανακινούμε έντονα το κοράλλι. Επιθυμητή είναι η έντονη κυκλοφορία στο δοχείο. Ξεπλένουμε καλά με νερό ενυδρείου και τέλος. Καταπολεμά: AEFW, Spiders, Red Flatworms, Montipora Eating Nudi, Zoanthid Eating Nudi, Bristle worms, Zoanthid Eating Snails.

8 Dip σε γλυκό νερό FWD Αρκετά δραστικό dip, με το μειονέκτημα ότι δεν είναι για όλους τους οργανισμούς και τα χρονικά όρια δεν είναι πλήρως διακριβωμένα για όλους. Οι ζοανθίδες π.χ. μπορούν μείνουν 5-6 λεπτά χωρίς προβλήματα, οι ακροπόρες και κυρίως οι μοντιπόρες δεν επιβιώνουν μετά τα 1-2 λεπτά. Σε νερό α/ο και θερμοκρασίας ενυδρείου βυθίζουμε το κοράλλι, το ανακινούμε έντονα. Προτείνεται και η διόρθωση του pH. Ξεπλένουμε καλά με νερό ενυδρείου και τέλος. Καταπολεμά: AEFW, Spiders, Red Flatworms, Montipora Eating Nudi, Zoanthid Eating Nudi, Bristleworms, Zoanthid Eating Snails, μικροβιολογικές και βακτηριακές μολύνσεις.

9 Dip σε υπεροξείδιο του υδρογόνου Αρκετά δραστικό dip, με το μειονέκτημα ότι δεν είναι για όλους τους οργανισμούς και τα χρονικά όρια δεν είναι πλήρως διακριβωμένα για όλους. Αναλογία 75% νερό ενυδρείου 25% υπεροξείδιο βυθίζουμε το κοράλλι, το ανακινούμε έντονα το αφήνουμε 4-5 λεπτά. Ξεπλένουμε καλά με νερό ενυδρείου και τέλος. Καταπολεμά: AEFW, Spiders, Red Flatworms, Montipora Eating Nudi, Zoanthid Eating Nudi, Bristleworms, Zoanthid Eating Snails, μικροβιολογικές και βακτηριακές μολύνσεις, πολλά είδη άλγης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι αρκετά επικίνδυνο!!!

10 Dip σε αντιβιοτικό (Furan) Dip που στοχεύει διάφορες βακτηριακές μολύνσεις καθώς είναι ευρείας δράσης αντιβιοτικό. Η χρήση του είναι προληπτική για ευαίσθητα κοράλλια όπως κάποια LPS και θεραπευτική (επανάληψη του dip κατά τακτά χρονικά διαστήματα). Καταπολεμά: Βακτηριακές μολύνσεις.

11 Σε ποιους οργανισμούς ΔΕΝ κάνουμε Dip Ψάρια (μόνο θεραπευτικά) Clams. Σαλιγκάρια. Γαρίδες. Σπόγγους. Μη παρασιτικά Nudis

12 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!! Όποιος θα ήθελε την παρουσίαση, ας αποστείλει ένα mail στο johanus@openreef.gr


Κατέβασμα ppt "1η Πανελλήνια Συνάντηση Ανταλλαγής Ασπόνδυλων, Αθήνα 22/1/2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google