Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

2 ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ O Η πιεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος που βοηθά στην προληπτική και συντηρητική αντιμετώπιση της φλεβικής και λεμφικής ανεπάρκειας. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι η άσκηση πιεστικών δυνάμεων, οι τιμές των οποίων είναι ίδιες με τις φυσιολογικές, στην πελματιαία επιφάνεια και στις μυϊκές αντλίες. Η άσκηση αυτών των δυνάμεων βοηθά στην επιστροφή του αίματος από την περιφέρεια προς την καρδιά και τη μετακίνηση ποσοτήτων μεσοκυττάριου υγρού προς τον μείζονα και ελάσσονα θωρακικό πόρο. O Η πιεσοθεραπεία εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, όχι για την αποκατάσταση αισθητικών προβλημάτων, αλλά για την αντιμετώπιση του οιδήματος του βραχίονα μετά από επέμβαση μαστεκτομής.

3 Συσκευές πιεσοθεραπείας O Η μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικές συσκευές, οι οποίες αποτελούνται από : O Τη γεννήτρια παραγωγής πίεσης : είναι το τμήμα της συσκευής από το οποίο παράγονται και διανέμονται οι πιέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της θεραπείας. Η γεννήτρια αυτή δίνει την δυνατότητα ρύθμισης της διάρκειας της πίεσης καθώς και την διάρκεια παύσης της πίεσης. Επίσης έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας, αφού απαιτούνται διαφορετικές πιέσεις ανά περίπτωση και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης της διαδοχικής λειτουργίας των αερόσακων.

4 O Ειδικούς αερόσακους : πρόκειται για ελαστικές κατασκευές, ειδικές για κάθε σημείο του σώματος ( άνω άκρα, γλουτοί, πελματιαία περιοχή κλπ ), οι οποίοι κατά την τοποθέτηση τους αλληλοκαλύπονται μερικώς ή καθόλου. Σε συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας, οι αερόσακοι ήταν ελαστικές κατασκευές που τοποθετούνταν μόνο στην περιοχή των κάτω άκρων ( μπότες ). Αυτοί όμως δεν επέτρεπαν την επιστροφή του μεσοκυττάριου υγρού, γιατί δεν υπήρχε διαβάθμιση στην πίεση που ασκείτο από τη βάση έως την άκρη του μέλους

5 O Οι αερόσακοι κατά την διάρκεια της θεραπείας πρέπει να κατανέμουν την πίεση ως εξής : να αυξάνουν την πίεση από την περιφέρεια προς το κέντρο του κάθε άκρου διαδοχικά από τμήμα σε τμήμα, έτσι ώστε, όταν στο ανώτερο τμήμα παρατηρείται η μέγιστη πίεση, στο κατώτερο να παρατηρείται μηδενική πίεση. Η διαδοχική αυτή αύξηση της πίεσης μοιάζει με ένα σύστημα φυσιολογικού κυματισμού με το οποίο αποφεύγεται η επιστροφή και η λίμανση του αίματος στην περιφέρεια.

6 Ενδείξεις O Η πιεσοθεραπεία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων ( αρχικά στάδια κυκλοφορικών διαταραχών ). Η χρήση της επίσης ενδείκνυται : O Στην πλαστική χειρουργική, πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για την απορρόφηση των οιδημάτων και O Στην αισθητική, για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και γενικά σε περιπτώσεις, όπου απαιτείται τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου και απορρόφηση οιδημάτων.

7 Αντενδείξεις O Η πιεσοθεραπεία δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις : O Φλεγμονών σε οξεία φάση O Ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια O Ατόμων που πάσχουν από υπέρταση O Καρκινοπαθών και O Μολυσματικές καταστάσεις

8 ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ Ορισμός O Ρεύμα συμβολής ονομάζεται το χαμηλής συχνότητας ρεύμα που δημιουργείται μέσα στους ιστούς από την αλληλεπίδραση ( συμβολή ) δύο ρευμάτων μέσης συχνότητας. Τα δύο χαμηλής συχνότητας ρεύματα έχουν μικρή διαφορά στις συχνότητές τους. το ένα έχει συχνότητα 4000Hz και το άλλο 4.100-4.150Hz και βρίσκεται σε διαφορά φάσης σε σχέση με το άλλο. Το νέο ρεύμα δημιουργείται στο σημείο που τα δύο μέσης συχνότητας ρεύματα διασταυρώνονται μέσα στους ιστούς, γι ’ αυτό και καλούνται και διασταυρούμενα ρεύματα. Τα ρεύματα συμβολής είναι εναλλασσόμενα ημιτονοειδή ρεύματα διαμορφωμένα κατά εύρος και κατά συχνότητα.

9 Ροή του ρεύματος O Η ροή του ρεύματος μπορεί να είναι : O Συνεχής ροή : σε αυτή την περίπτωση το ρεύμα ρέει σταθερά με την συχνότητα που έχει επιλεγεί O Διαμορφούμενη ροή : η συχνότητα μεταβάλλεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο φάσμα των συχνότητων που έχει επιλεγεί O Διαλείπουσα

10 Αποτελέσματα O Τα παρεμβαλλόμενα ρεύματα χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή μυϊκού και αισθητικού ηλεκτρικού ερεθισμού. Η χρήση τους ενδείκνυται για αναλγησία. Ο μυϊκός ερεθισμός που προκαλούν δίνει ικανοποιητική αύξηση της δύναμης του μυός. Οι μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται με την εφαρμογή παρεμβαλλομένων ρευμάτων αφορούν κυρίως εν τω βάθει μυϊκά συστήματα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας βοηθά στην ελάττωση του οιδήματος και της φλεγμονής στην περιοχή.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΠΙΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google