Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δασκάλα της τάξης: Τσέκου Σύλα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δασκάλα της τάξης: Τσέκου Σύλα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δασκάλα της τάξης: Τσέκου Σύλα
Εργασία για το οικοσύστημα της Αυστραλίας Μάθημα : Γεωγραφία Τάξη Στ2΄, 11ο Δημοτικού Βύρωνα Δασκάλα της τάξης: Τσέκου Σύλα Εργασία των μαθητών: Β. Γιώργος Π. Μάριος Τ. Νίκος

2 Οικοσύστημα Αυστραλίας
Χλωρίδα και Πανίδα

3 Χλωρίδα Η βλάστηση, καθώς και τα είδη των φυτών διαφέρουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Στο βόρειο μέρος φύονται φοίνικες και αναρριχητικά φυτά. Στο νοτιοδυτικό μέρος φύονται ευκάλυπτοι, καζουαρίνες, μελανολεύκες, ακακίες. Στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας του πετρώδους και αμμώδους εδάφους βρίσκονται μόνο θαμνώδη φυτά.

4 Ευκάλυπτος: κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία
Ευκάλυπτος: κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία. Κάποια είδη φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 100 μέτρα ενώ κάποια άλλα είδη είναι μικροί θάμνοι. Τα φύλλα του έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

5 Καζουαρίνα: δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα, ευδοκιμεί σε ξερές περιοχές και αντέχει στα σταγονίδια της θάλασσας που παρασέρνει ο αέρας. Ακακία ή Γαζία ή Μιμόζα: είναι γνωστή για την αντοχή της σε συνθήκες ξηρασίας. Τα περισσότερα είδη του φυτού-περίπου 960-εντοπίζονται στην Αυστραλία. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα, ο φλοιός και κυρίως τα άνθη.

6 Ορτανσία Banksia: είναι το διασημότερο λουλούδι της Αυστραλίας. Υπάρχουν 73 είδη σε πολλά χρώματα όπως καφέ, πράσινο, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

7 Πανίδα Tα θηλαστικά ζώα της Αυστραλίας είναι τα περισσότερα μαρσιποφόρα που διακρίνονται σε 100 είδη όπως το καγκουρό και το κοάλα. Υπάρχουν όμως και θηλαστικά μη μαρσιποφόρα, όπως ο σκύλος ντίνγκο, 21 είδη νυχτερίδας, 31 είδη ποντικιών. Υπάρχουν πτηνά, όπως ο δρυοκολάπτης, ο σπίνος, ο φασιανός, ο γύπας, η λύρα και πολλά είδη παπαγάλων. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και μάλιστα δηλητηριώδη καθώς και σαυρών (110 είδη). Στα παράλια, στα ποτάμια και στις λίμνες υπάρχουν κροκόδειλοι και θαλάσσιες χελώνες. Στην Αυστραλία μεταφέρθηκε και το πρόβατο Μερινός που σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου για τη χώρα.

8 Καγκουρό Καγκουρό:είναι μαρσιποφόρο ζώο. Το θηλυκό έχει ένα είδος σάκου στην κοιλιά όπου περνούν τα μικρά τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους. (μάρσιπος, αρχαία λέξη=σάκος). Είναι φυτοφαγα ζώα.

9 Κοάλα Κοάλα:ζει σε όλη την ανατολική ακτή της Αυστραλίας και της ενδοχώρας, σε μέρη όπου υπάρχουν ευκάλυπτοι,τα φύλλα του οποίου αποτελούν αποκλειστικά την τροφή του.Σήμερα είναι απειλούμενο είδος.

10 Σκύλος Ντίνγκο:ζει στα βουνά και σε άγονα μέρη.
Πρόβατο Μερινός: εκτρέφεται ιδιαίτερα στην Αυστραλία για το καλής ποιότητας μαλλί του που χρησιμοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία.

11 Διάβολος της Τασμανίας:
είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο. Χαρακτηριστικά του είναι η μαύρη γούνα του, η έντονη οσμή του όταν αγχώνεται, η δυνατή κραυγή του και η αγριοτήτά του όταν τρώει. Κροκόδειλος (της θάλασσας):ζει κοντά σε ακτές, κολυμπά σε ανοιχτές θάλασσες και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για κολυμβητές και ψαράδες γιατί επιτίθεται εναντίον τους καθώς πολλοί από αυτούς είναι ανθρωποφάγοι.

12 Παπαγάλοι Παπαγάλοι: ζουν στις κορυφές των δέντρων αλλά μερικές φορές βόσκουν και στο έδαφος. Οι Australian King Parrots χτίζουν τις φωλιές τους σε δέντρα ευκαλύπτων.

13 Η ζωή στον ωκεανό Οι θάλασσες της Αυστραλίας αποτελούν το σπιτικό μιας τεράστιας ποικιλίας φυτών και ζώων. Στη βορειανατολική ακτή της Αυστραλίας βρίσκεται η θάλασσα των Κοραλλίων (Coral sea) όπου υπάρχουν πολλά ακατοίκητα νησιά. Η θάλασσα πήρε το όνομά της από το μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στο κόσμο.

14 Κοραλλιογενείς ύφαλοι
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σχηματίζονται στο πέρασμα χιλιάδων ετών. Αποτελούνται από τους σκελετούς μικροσκοπικών ωκεάνιων ζώων που ονομάζονται κοράλλια. Αναπτύσσονται σε θερμά και ρηχά νερά και φιλοξενούν πάνω από το ένα τρίτο όλων των ειδών ψαριών. Πολλά άλλα θαλάσσια πλάσματα ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους, όπως αστερίες, ανεμώνες, χέλια, μέδουσες και καβούρια.

15 Μέδουσα Irukanji:βρίσκεται σε θάλασσες της βόρειας Αυστραλίας
Χταπόδι με μπλε δακτύλιους: από τα πιο δηλητηριώδη ζώα του πλανήτη μας. Το δάγκωμα του είναι ανώδυνο, έχει όμως δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο και για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο. Το μέγεθος του είναι 12-20εκ.

16 Πηγές www.wikipedia.gr Το βιβλίο της επιστήμης, εκδόσεις Πατάκη
Εγκυκλοπαίδεια Δομή Φωτογραφίες από το google.


Κατέβασμα ppt "Δασκάλα της τάξης: Τσέκου Σύλα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google