Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΑΡΜΑΚΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΑΡΜΑΚΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΑΡΜΑΚΑ

2 Από το στόμα Ωτικά Οφθαλμολογικά Ρινικά
Χορήγηση φαρμάκων Από το στόμα Ωτικά Οφθαλμολογικά Ρινικά

3 ΦΑΡΜΑΚΑ Τα φάρμακα είναι ουσίες οι οποίες όταν χορηγούνται στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζουν ορισμένες λειτουργίες του. Χρησιμοποιούνται για: Πρόληψη των ασθενειών (εμβόλια) κ.λ.π. Διάγνωση των νόσων (σκιαγραφικές ουσίες) Θεραπεία της αρρώστιας (αντιβιοτικά)

4 Μορφές φαρμάκων Στερεή και ημιστερεή μορφή (χάπια, κάψουλες, σκόνες, αλοιφές, υπόθετα) Υγρή μορφή. Σιρόπια, ενέσιμα διαλύματα, κολλύρια, οφθαλμικά, εναιωρήματα, εισπνευστικά. Αέρια μορφή. Οξυγόνο, αναισθητικά αέρια κ.α.

5 Δράση Τοπική και Γενική
Τοπική δράση ασκείται στο σημείο επαφής του φαρμάκου με τον οργανισμό (δέρμα, βλεννογόνο). Γενική δράση το φάρμακο μπαίνει στον οργανισμό, απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος και επιδρά σε ιστούς, όργανα και κύτταρα.

6 Θεραπευτικό πλάτος είναι η διαφορά μεταξύ της μέγιστης και ελάχιστης θεραπευτικής δόσεως. Είναι γραμμένο στις ιδιότητες του φαρμάκου. Δόση. Υπάρχουν γενικοί κανόνες που καθοδηγούν την ιατρική ως προς τη δόση. Η δόση καθορίζεται και παραγγέλλεται πάντοτε από το γιατρό (το ποσό του φαρμάκου που χορηγείται).

7 Πώς χορηγείται το φάρμακο
ΟΔΟΙ Πώς χορηγείται το φάρμακο Περιγραφή οδού Στόμα Ο άρρωστος καταπίνει το φάρμακο Από το στόμα-per os Ανώτερη αναπνευστική Ο άρρωστος εισπνέει το φάρμακο spray Εισπνοή – inh Παρεντερική (ενέσεις) Το φάρμακο εισάγεται στον Υποδόριο ιστό Μυϊκό ιστό ↔ Δέρμα Φλέβα Αρτηρία Μυοκάρδιο Περιτοναϊκή κοιλότητα Μυελικό σωλήνα Χορήγηση με ένεση Υποδόρια-SC Ενδομυίκή-IM Ενδοδερμική-ID Ενδοφλέβια-IV Ενδοαρτηριακή-IA Ενδοκαρδιακή Ενδοπεριτοναϊκή Ενδοραχιαία Δέρμα – Βλεννογόνοι Επάλειψη - Επίτριψη Το φάρμακο εισάγεται Κόλπο Ορθό Κάτω από τη γλώσσα Τοποθετείται στο βλεννογόνο Χορήγηση Κολπικά-PV Ορθό-PR Υπογλώσσια-SL Ενστάλαξη

8 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ (PER OS) Τα φάρμακα πρέπει πάντοτε να μένουν στη συσκευασία που κυκλοφορούν για να μην αλοιώνονται. Οι μορφές των φαρμάκων που χορηγούνται: Κάψουλες -capsules caps Δισκία- tablets tabs Δισκία σακχαρόπηκτα - tablets sugar coated Δισκία αναβράζοντα- tablets effervescent Δισκία υπογλώσσια-tablets sublingual Σταγόνες-drops Σκονάκια ή κόνεις-powder Σιρόπια-syrup Ελιξήρια-elixir Εναιωρήματα-suspension Πόσιμες ampoules- ampoules buvables

9 Αλοιφή - ointment Εισπνεόμενο-inhaler inh Αεροζόλ για εισπνοή-aerosol Δηλητήριο-poison Δισκία που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα-pellets Υπόθετα ορθού – suppositories supp Υπόθετα κόλπου-ovules Υποδόρια ένεση -Subcutaneous SC Ενδομυική ένεση-Intramuscular IM Ενδοδερμική ένεση -Intradermal ID Ενδοφλέβια ένεση -intravenus IV

10 Συνταγολόγιο παραλαβής φαρμάκων.
Διακίνηση φαρμάκων  Σε κάθε νοσοκομείο λειτουργεί κεντρικό φαρμακείο το οποίο εφοδιάζει τα νοσηλευτικά τμήματα Παραγγελίες φαρμάκων Οι παραγγελίες και η παραλαβή γίνεται με συνταγολόγια. Υπογράφονται από το γιατρό και συνυπογράφονται από την προϊσταμένη της νοσηλευτικής μονάδας. Συνταγολόγιο παραλαβής φαρμάκων. Παραγγελία χορήγησης χημικών ουσιών και φαρμάκων κοινής χρήσεως. Τα ναρκωτικά φάρμακα παραγγέλνονται στο φαρμακείο χωριστά με ειδικό έντυπο παραγγελίας, όχι μαζί με τα άλλα φάρμακα.

11 Τα φάρμακα αλλοιώνονται από:
Φαρμακείο Το φαρμακείο στη νοσηλευτική μονάδα είναι εντοιχισμένο ή κινητό. Κάθε μορφή φαρμάκου τοποθετείται χωριστά, από του στόματος, ενέσιμα, οροί, για εξωτερική χρήση. Τα ναρκωτικά φάρμακα ασφαλίζονται σε ιδιαίτερο χώρο του φαρμακείου και κλειδώνονται. Το φαρμακείο πρέπει να κλειδώνεται. Τα φάρμακα αλλοιώνονται από: Υγρασία. Επηρεάζει τα φάρμακα στερεής μορφής. Θερμοκρασία Ηλιακό φως (απαραίτητος ο κλιματισμός στα φαρμακεία, φαρμακαποθήκες).

12 Η διεκπεραίωση της ιατρικής οδηγίας γίνεται από τον νοσηλευτή.
Γραπτή ιατρική οδηγία Περιλαμβάνει: Ονοματεπώνυμο αρρώστου Ονομασία φαρμάκου Δόση φαρμάκου, συχνότητα, διάρκεια χορήγησης, μέθοδος χορήγησης, ημερομηνία και Υπογραφή ιατρού. Η διεκπεραίωση της ιατρικής οδηγίας γίνεται από τον νοσηλευτή. Ενέργεια φαρμάκου επηρεάζεται από: Την ατομική ευαισθησία Ηλικία, βάρος Αντοχή ή ανθεκτικότητα Εξάρτηση (Ναρκωτικά) Άθροιση (Δακτυλίτιδα) Ψυχική κατάσταση του αρρώστου

13 ΑΠΟΒΟΛΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Γίνεται από: Τους νεφρούς Τους πνεύμονες
Το γαστρεντερικό σωλήνα Το δέρμα Το μαζικό αδένα Τα χοληφόρα

14 Προετοιμασία φαρμάκων Αρχές χορήγησης
Χορηγείται το φάρμακο βάσει γραπτής ιατρικής οδηγίας. Σε προφορική ή τηλεφωνική οδηγία σημειώνουμε το φάρμακο, ημερομηνία, ώρα, δόση, τρόπο, συχνότητα χορήγησης και το όνομα του γιατρού που έδωσε την οδηγία. Υπογράφουμε και όταν έλθει ο γιατρός υπογράφει κι αυτός. Πρέπει να ξέρουμε τον άρρωστο, τη διάγνωση και το θεραπευτικό σκοπό του φαρμάκου. Εργαζόμασθε μπροστά στο φαρμακείο με προσοχή, επαρκή φωτισμό και πλυμένα χέρια. Ελέγχουμε κατόπιν της οδηγίας το φάρμακο, ημερομηνία λήξεως, αν είναι διαυγές, θολό, αλλαγμένο, χρώμα, κρυστάλλους.

15 Πριν χορηγήσουμε το φάρμακο το διαβάζουμε τρεις φορές:
1) Όταν το παίρνουμε από τη θέση του 2) Πριν το βάλουμε στο ποτηράκι φαρμάκων ή το αναρροφήσουμε από φύσιγγα ή από φιαλίδιο 3) Πριν βάλουμε το φιαλίδιο στη θέση του. Δεν χορηγούμε φάρμακο από φιαλίδιο χωρίς ετικέτα. Δεν διακόπτουμε την εργασία της ετοιμασίας φαρμάκων. Μεταφέρουμε τα φάρμακα από το χώρο προετοιμασίας, στο θάλαμο με ειδικό δίσκο, σε ποτηράκια φαρμάκων με καρτελάκια όπου γράφεται το όνομα του αρρώστου, ο θάλαμος, το φάρμακο και η δόση ή σε φακελάκια ανάλογα με την κλινική.

16 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΡΟΠΟΙ α) ΚΙΝΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ β) ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΣΚΟ
Με ειδικό δίσκο η διαδικασία περιλαμβάνει δύο φάσεις: α) Την προετοιμασία των φαρμάκων κατά άρρωστο μέσα στο τμήμα όπου βρίσκεται το φαρμακείο. β) Τη χορήγηση των φαρμάκων στους θαλάμους με τον δίσκο φαρμάκων Αρχίζουμε την προετοιμασία έγκαιρα για να είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα.

17 ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Παίρνουμε το ντοσιέ με τα φύλλα νοσηλείας των αρρώστων ή τις καρτέλες φαρμάκων. Πλένουμε τα χέρια μας. Ελέγχουμε το φαρμακείο αν υπάρχουν τα φάρμακα που πρόκειται να χορηγήσουμε. Παίρνουμε τον δίσκο. Παίρνουμε φακελάκια, ποτηράκια, και ένα μπλοκ για σημειώσεις και ψαλιδάκι.

18 Διαβάζουμε από την κάρτα νοσηλείας (θαλάμου):
1) Το ονοματεπώνυμο 2) Την ονομασία φαρμάκου 3) Τη μορφή 4) Τη δόση 5) Την ώρα 6) Την ημέρα ή ημερομηνία Παίρνουμε ένα φακελάκι φαρμάκων Γράφουμε επάνω τον αριθμό θαλάμου και κρεβατιού του ασθενούς, το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο όταν χρειάζεται, την ονομασία φαρμάκου, τη μορφή, τη δόση

19 Παίρνουμε με προσοχή ένα – ένα τα φάρμακα.
Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης, χωρίς να τα πιάνουμε με τα χέρια μας τα βάζουμε στο φακελάκι και το κλείνουμε. Τοποθετούμε το φακελάκι όρθιο στο δίσκο. Αν πρέπει να χορηγήσουμε στον ίδιο άρρωστο σιρόπια ή εναιωρήματα τα βάζουμε σε ογκομετρημένα ποτηράκια πάλι με τα στοιχεία επάνω ή παίρνουμε το φιαλίδιο μαζί μας και σημειώνουμε στο μπλοκ τις οδηγίες. Το ίδιο κάνουμε για όλους τους ασθενείς. Δεν αφήνουμε να πλησιάσει κανένας τον δίσκο.

20 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Αν το φάρμακο καθιζάνει, ανακινούμε τη φιάλη πριν το μεταγγίσουμε στο ποτηράκι φαρμάκων (Aludrox). Εναιώρημα είναι υγρό σκεύασμα φαρμάκων το οποίο αποτελείται από νερό και βελτιωτικές ουσίες, μέσα στο οποίο αιωρείται το κυρίως φάρμακο αδιάλυτο (τα ελαφρά είναι πάνω, τα βαρύτερα καθιζάνουν).

21 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ
Τακτοποιούμε τα φάρμακα στο δίσκο κατά θαλάμους. Φθάνουμε στον άρρωστο, διαβάζουμε το όνομά του και τον αποκαλούμε μ’ αυτό για να βεβαιωθούμε. Χορηγούμε τα φάρμακα μόνον αυτά που ετοιμάσαμε εμείς. Περιμένουμε ο ασθενής να πιεί το φάρμακο και δεν το αφήνουμε στο κομοδίνο.

22 Η παράλειψη χορήγησης φαρμάκου είναι λάθος.
Αν ο ασθενής αρνείται να πάρει ένα φάρμακο προσπαθούμε να τον πείσουμε. Αν δεν τα καταφέρουμε ενημερώνουμε τον γιατρό. Πρέπει να ακολουθούμε την παρακάτω αρχή: Σωστός άρρωστος Σωστό φάρμακο Σωστός τρόπος Σωστό πλησίασμα αρρώστου Σωστή τεχνική Σωστή δόση Σωστή ώρα

23 Φάρμακα Υπογλώσσια Πρέπει να βάλει το φάρμακο κάτω από τη γλώσσα ο ασθενής και να μην το πάρει με νερό ή να το καταπιεί. Φάρμακα από Ρινογαστρικό σωλήνα Θρυμματίζουμε την ταμπλέτα, την διαλύουμε σε νερό στο ποτηράκι, αναρροφούμε με σύριγγα και την χορηγούμε από τον ρινογαστρικό σωλήνα. Την σκόνη την ρίχνουμε κατευθείαν στον ριν/κό σωλήνα και χορηγούμε λίγο νερό με την σύριγγα.

24 Φάρμακα σε παιδί Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί δεν έχει πρόβλημα αλλεργίας. Μετράμε τη δόση με απόλυτη ακρίβεια. Δεν μεταφέρουμε τη δόση από το ποτηράκι φαρμάκων αλλού, γιατί η δόση είναι μικρή. Κρατάμε το βρέφος σε ύπτια θέση με το κεφάλι και τους ώμους ψηλά ή πλάγια για να μην κάνει εισρόφηση.

25 Ανοίγουμε το στόμα, πιέζοντας με τον αντίχειρα την κάτω σιαγόνα προς τα κάτω.
Αφήνουμε το φάρμακο να πέσει στα πλάγια της γλώσσας αργά ή αφήνουμε να το απομυζήσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπιμπερό ή σύριγγα χωρίς τη βελόνη. Το βάζουμε σε πλάγια θέση. – Αποφεύγουμε την ανάμιξη φαρμάκων με τροφή. – Δεν το ρωτάμε πότε θέλει να πάρει το φάρμακο. – Δεν το μαλώνουμε για την άρνησή του. Διδάσκουμε τον τρόπο κατάποσης ταμπλέτας.

26 α/α ΟΝΟΜΑ ΤΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΟΣΗ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 301 Παπαδάκη Ελένη Salospir 100 mg Flagyl 800 mg Depon 1x1 (tabl) 1x2 (caps) 8 8 – 8 Μετά φαγητού 302 Χατζή Ζωή Digoxin Aludtox Εναιώρημα Legofer am 1/2x1 (table) 10 cc x 2 1x1 amp 2 Μετά από μέτρηση Α.Π. Προ φαγητού Τσούτσα Εύη Salospir 325 mg Vomex sup 1x3 1x1 sup 8 - 2 – 10 Μετά από ερώτηση 303 Κανέλη Δήμητρα Aerolin μάσκα Flortil drops 1x2 10 drops x 2 8 -8

27 ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Καρδιοτονωτικά. Δακτυλίτιτιδα. Αθροιστική ιδιότητα. Καρδιογράφημα. Μέτρηση Α.Π. Καθημερινό ζύγισμα. ΑΝΤΙΣΤΗΘΑΓΧΙΚΑ Φ. Αγγειοδιαστολή, ζάλη, ορθοστατική υπόταση, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης. ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Φ. Δημιουργούν υποογκαιμία με πτώση Α.Π., υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία (αρρυθμία)

28 Αντιαναιμικά Φ. Per os μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές
ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ Φ. Περιέχουν ποσότητα νατρίου ΑΝΤΙΔΙΑΡΡΟΪΚΑ Φ. Διαταραχή ισορροπίας νερού και ηλεκτολυτών. ΚΑΘΑΡΤΙΚΑ με δυσάρεστη γεύση συνοδεύονται με παγωμένο νερό ή χυμό λεμονιού ή άλλου φρούτου. ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ – ΥΠΝΩΤΙΚΑ. Περιορισμό ικανότητας για ετοιμότητα

29 ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ. ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΕΣ. Προηγείται δοκιμαστικό test.
ΚΥΤΤΑΡΟΣΤΑΤΙΚΑ Φ. Παρενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια, τριχόπτωση. ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ. Φλοιοεπινεφριδικές ορμόνες. Σύνδρομο Cushinq, υπέρταση, έλκος, ψυχωτικές εκδηλώσεις, απορρύθμιση Σ.Δ. ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Φ. Αιμορραγία, υποδόριο αιμάτωμα, αιματουρία, Μ. κένωση.

30 ΜΑΤΙ Ενστάλλαξη φαρμάκου Τοποθέτηση αλοιφής Πλύση ματιού
Ομάδες οφθαλμικών φαρμάκων: Αντιβιοτικά, αντισηπτικά. Κορτικοειδή, αντιγλαυκωματικά. Μυδριατικά για διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό Τοπικά αναισθητικά Αγγειοσυσπαστικά αντιαλλεργικά Υποκατάστατα δακρύων Δίσκος Κάρτα αρρώστου Νεφροειδές Κολλύριο σύμφωνα με ιατρική οδηγία Μικρές γάζες ή τολύπια αποστειρωμένα

31 α. Ενστάλλαξη φαρμάκου α,β β. Τοποθέτηση αλοιφής στο μάτι
α. Ενστάλλαξη φαρμάκου α,β  β. Τοποθέτηση αλοιφής στο μάτι ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΝΣΤΑΛΑΞΕΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Α-Δ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΩΡΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ Dispersadron C (Χλωραμφενικόλη & δεξαμεθαζόνη) Δ 2 x 3 8-2-10

32 Ετοιμασία και χορήγηση φαρμάκων (ΜΑΤΙ)
Ενημερώνουμε τον ασθενή Δίνουμε κατάλληλη θέση. Ύπτια χωρίς μαξιλάρι ή καθιστή με το κεφάλι προς τα πίσω και λίγο πλάγια. Σε ασθενείς με καλυμμένα τα μάτια, πλησιάζουμε και τους μιλάμε ήρεμα πριν τους αγγίξουμε. Καθαρίζουμε τις εκκρίσεις όταν υπάρχουν με αποστειρωμένη γάζα πριν την ενστάλλαξη. Αρχίζουμε από τον έσω κανθό προς τον έξω. Διαφορετική γάζα σε κάθε μάτι. Αρχίζουμε πάντοτε από το υγιές. Έλεγχος φαρμάκου και ασθενούς.

33 Με μικρή γάζα ασκούμε έλξη του βλεφάρου προς τα κάτω.
Κρατούμε το σταγονομετρικό φιαλίδιο cm απόσταση από το μάτι και στηρίζουμε το χέρι στο μέτωπο. Συστήνουμε στον ασθενή να βλέπει πάνω και έξω και ενσταλλάζουμε το φάρμακο. Ποτέ πάνω στον κερατοειδή. Συστήνουμε στον ασθενή να παραμείνει για λίγο στη θέση του. Σκουπίζουμε το φάρμακο που έπεσε έξω από το μάτι. Τακτοποιούμε τον ασθενή και το υλικό

34 Ενστάλαξη στο μάτι

35 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛΟΙΦΗΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Σειρά εργασίας Εργαζόμαστε όπως και στην ενστάλλαξη κολλυρίου. Η ύπτια θέση είναι προτιμότερη γιατί η αλοιφή απορροφάται αργά. Τοποθετούμε την αλοιφή στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου με κυκλική κίνηση πιέζοντας το σωληνάριο, από τον έσω προς τον έξω κανθό.

36 Συστήνουμε στον ασθενή να ανοιγοκλείσει ελαφρά το μάτι.
Η αλοιφή σχηματίζει λεπτή μεμβράνη που προκαλεί προσωρινό θάμβος ματιού. Αλοιφή χρησιμοποιείται και στην προεγχειρητική ετοιμασία κατά μήκος των σκελών μικρού αποστ. ψαλιδιού, ώστε οι βλεφαρίδες να κολλήσουν στην αλοιφή.

37 ΠΛΥΣΗ ΜΑΤΙΟΥ Γίνεται: Σε εγκαύματα Σε φλεγμονώδεις καταστάσεις Για την αφαίρεση ξένου σώματος Για τον καθαρισμό από εκκρίσεις. ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Βορικό οξύ 2% (ελαφρά αντισηπτικό διάλυμα) Διάλυμα – Χλωριούχου νατρίου 0,9% Αντιβιοτικού φαρμάκου Νερό της βρύσης σαν πρώτη βοήθεια. Η θερμοκρασία όλων των διαλυμάτων κυμαίνεται στους 37οC – 37,5 οC (θερμοκρασία σώματος).

38 ΔΙΣΚΟΣ Δοχείο με τολύπια ή αποστειρωμένες γάζες. Νεφροειδές, τετράγωνο – αδιάβροχο ή απορ/κό χαρτί. Διάλυμα για την πλύση με ιατρική οδηγία. Η μέθοδος εξαρτάται από την περίπτωση. - Με πλαστικό φιαλίδιο με ρύγχος - Σύριγγα των 20 cc ή 50cc χωρίς βελόνα. - Ειδικό πουάρ - Συσκευή ενδοφλέβιας έγχυσης με διάλυμα φυσιολογικού ορού για συχνή πλύση σε εγκαύματα με χημικές ουσίες.

39

40 Εκτέλεση πλύσεως με διάλυμα
Εκτέλεση πλύσεως με διάλυμα Ενημερώνουμε τον ασθενή Δίνουμε θέση καθιστή ή πλάγια με το κεφάλι γυρισμένο προς την πλευρά του ματιού που θα γίνει πλύση. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του διαλύματος (πρόληψη εγκαύματος ή ερεθισμό από ψυχρό διάλυμα). Τοποθετούμε τετράγωνο – αδιάβροχο ή χαρτοβάμβακο. Ανοίγουμε με τον δείκτη και τον αντίχειρα το βλέφαρο, συστήνουμε να βλέπει επάνω. Διατηρούμε τη συσκευή ή τη σύριγγα σε μικρή απόσταση από το μάτι (χαμηλή πίεση). Κάνουμε πλύση από τον έσω προς τον έξω κανθό. Συστήνουμε να ανοιγοκλείνει ο ασθενής το μάτι. Στεγνώνουμε το μάτι και την γύρω περιοχή.

41 ΠΛΥΣΗ ΜΕ ΝΕΡΟ (μέθοδοι)
Ρίχνουμε άφθονο νερό με τα χέρια ή με δοχείο (όχι κρύο ή πολύ ζεστό) Βάζουμε το κεφάλι σε δοχείο με καθαρό νερό και ανοιγοκλείνουμε τα μάτια Ανοίγουμε τη βρύση σε χαμηλή ροή, ανοίγουμε με τα δύο δάκτυλα το μάτι παίρνοντας θέση κάτω από τη βρύση Δίνουμε καθιστή θέση ή ύπτια με το κεφάλι πλάγια. Παίρνουμε δοχείο με νερό και μεγάλα τολύπια βάμβακος. Βρέχουμε τα τολύπια στο νερό και τα πιέζουμε πάνω στο μάτι με συνεχή ροή κάνουμε την πλύση.

42 Ενστάλλαξη φαρμάκου στο αυτί
Φάρμακα Αντιβιοτικά Κορτικοειδή Αντιαλλεργικά Αγγειοδιασταλτικά  ΥΛΙΚΟ ΔΙΣΚΟΣ Κάρτα αρρώστου Νεφροειδές Φάρμακο με ιατρική οδηγία Μικρές γάζες ή τολύπια αποστειρωμένα

43 Ετοιμασία και χορήγηση φαρμάκου
Ενημερώνουμε τον ασθενή Ελέγχουμε το φάρμακο, την ιατρική οδηγία Βεβαιωνόμαστε για τον ασθενή και σε πιο αυτί θα γίνει η νοσηλεία Εξασφαλίζουμε το φάρμακο (θερμοκρασία σώματος, το κρύο ή ζεστό προκαλεί ερεθισμό και ιλίγγους) Ευθειάζουμε τον έξω ακουστικό πόρο, έλκοντας το πτερύγιο προς τα έξω και πάνω Κάνουμε την ενστάλλαξη του φαρμάκου Συστήνουμε στον ασθενή να μείνει στη θέση του 2΄-3΄ Στεγνώνουμε και τακτοποιούμε τον ασθενή.

44 ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΥΤΙΩΝ Σε κάθε νοσηλεία, πλύσιμο χεριών
Αποφυγή χρήσεως σκληρών, αιχμηρών αντικειμένων για καθάρισμα των αυτιών (φουρκέτες, οδοντογλυφίδες) Λήψη μέτρων σε ισχυρούς θορύβους (ωτοασπίδες) Αποφυγή απότομων καταδύσεων (βουτιές) για το φόβο ρήξεως του τυμπάνου Να ακολουθούνται οι ιατρικές οδηγίες

45 ΠΛΥΣΗ ΑΥΤΙΟΥ Γίνεται σε συλλογή κυψέλης (βύσμα) στον έξω ακουστικό πόρο ή σε εισαγωγή ξένου σώματος για την απομάκρυνσή του. Ενσταλλάζουμε 2 -3 σταγόνες διαλύματος οξυγονούχου ύδατος 0,5–1% ή γλυκερίνης 3 φορές την ημέρα για δύο ημέρες. Μετά γίνεται η πλύση. Το διάλυμα ή το νερό για την πλύση, εισάγεται με μεγάλη σύριγγα ή πουάρ με πίεση, σε θερμοκρασία του σώματος. Κατευθύνεται προς την άνω επιφάνεια του έξω ακουστικού πόρου. Αποφεύγεται η προώθηση του διαλύματος κατ’ ευθείαν προς το τύμπανο. Αν το ξένο σώμα είναι ρεβύθι ή φακή αποφεύγεται η πλύση με νερό.

46 Ενστάλλαξη φαρμάκου στη μύτη
Φάρμακα Τοπικά αναισθητικά Αντιαλλεργικά Αντιβιοτικά Κορτικοειδή Αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου σε φλεγμονές, αγγειοκινητικές καταστάσεις.

47 ΥΛΙΚΟ ΔΙΣΚΟΣ Κάρτα αρρώστου Νεφροειδές Φάρμακο Μικρές γάζες ή τολύπια αποστειρωμένα

48 Ετοιμασία και χορήγηση φαρμάκου
Ενημερώνουμε τον ασθενή Δίνουμε ύπτια θέση με μαξιλάρι στον αυχένα και την ωμοπλάτη ή καθιστή με το κεφάλι προς τα πίσω Βεβαιωνόμαστε για τον άρρωστο Παίρνουμε το φάρμακο Πιέζουμε το άκρον της μύτης προς τα πίσω όταν είναι σε καθιστή θέση Κρατάμε το σταγονόμετρο σε μικρή απόσταση από το ρώθωνα και πιέζουμε Συστήνουμε να αναπνέει από το στόμα, ενώ έχουμε αποφράξει τον αντίστοιχο ρώθωνα με πίεση του δακτύλου Σκουπίζουμε και τακτοποιούμε

49

50 Χορήγηση φαρμάκου με εισπνοές
Από την αναπνευστική οδό χορηγούμε φάρμακα με τοπική και γενική δράση σε αναπνευστικές λοιμώξεις (φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα). Για την ρευστοποίηση των εκκρίσεων, συνιστάται η μέθοδος του ατμού. Στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κατσαρόλα με νερό που βράζει φύλλα ευκαλύπτου στο νερό. Δίνουμε την κατάλληλη θέση Καλύπτουμε το κεφάλι με πετσέτα για να συγκρατείται ο ατμός ή το κρεβάτι με σεντόνι Φροντίζουμε το στόμιο να μην είναι πολύ κοντά για να μην πάει ο ατμός στο πρόσωπο

51 Χορήγηση φαρμάκου με εισπνοές
Βρογχοδιασταλτικά Σπασμολυτικά Αντιβιοτικά Κορτιζόνη Βλεννολυτικά Mycothiol

52 Τεχνική της αεροζόλης α. Μετατροπή του φαρμάκου σε μικρά σταγονίδια ομιχλοποίηση β. Εκτόξευση αυτών βαθιά στους βρόγχους γ. Υπάρχει ειδική συσκευή (οδ. Χρήσεως) Ρευστοποίηση εκκρίσεων Βραστήρας ή κατσαρόλα που βράζει (ευκάλυπτος) Ντουζ με ζεστό νερό (δημιουργία ζεστών ατμών) Διάρκεια νοσηλείας ατμών 15 – 20΄ κάθε 4 ώρες

53 Κολπική πλύση Γίνεται για την πλύση των τοιχωμάτων του κόλπου του γεννητικού συστήματος της γυναίκας με αρκετή ποσότητα διαλύματος και χαμηλή πίεση. Σκοπός Είναι η αντισηψία του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις των γεννητικών οργάνων και πριν από επέμβαση μήτρας.

54 Χορήγηση υπόθετου κόλπου
Φάρμακα σε μορφή υποθέτων, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις Όταν υπάρχουν εκκρίσεις, προηγείται τοπική καθαριότητα Συστήνουμε την ασθενή να ουρήσει πριν την τοποθέτηση Ενημερώνουμε αν το υπόθετο προκαλεί λεκέδες. Κολπικές tablets – Vaginal


Κατέβασμα ppt "ΦΑΡΜΑΚΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google