Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Εννοιολογικό πλαίσιο “Ο αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε ανταγωνιστικές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Εννοιολογικό πλαίσιο “Ο αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε ανταγωνιστικές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2 Εννοιολογικό πλαίσιο “Ο αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε ανταγωνιστικές ή μη, αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους έξω από το συνηθισμένο τους περιβάλλον” 1. Στενός ορισμός: περιλαμβάνει τον αθλητικό τουρίστα που παρακολουθεί ή συμμετέχει ένα ανταγωνιστικό αθλητικό γεγονός, π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες, μαραθώνιος Λονδίνου. 2. Ευρύς ορισμός: περιλαμβάνει άτομα που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής, π.χ. γκολφ, σκι, περπάτημα.

3 Εννοιολογικό πλαίσιο – Διακρίσεις αθλητικού τουρισμού Α. Επαγγελματικός αθλητικός τουρισμός --Ενεργητική συμμετοχή, π.χ. αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες. --Παθητική συμμετοχή, π.χ. δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Β. Αθλητικός τουρισμός διακοπών. Περιληπτικά, οι Standeven and De Knop (1999) διαχωρίζουν τις παρακάτω κατηγορίες: Παθητική μορφή 1α. Τυχαίος παρατηρητής. Τυχαίοι παρατηρητές ορίζονται ως οι θεατές που παρακολουθούν το γεγονός χωρίς να το έχουν προσχεδιάσει, π.χ. ένας τουρίστας που επισκέφθηκε την Αθήνα και εκεί αποφάσισε να παρακολουθήσει έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βόλεϊ. 1β. Συνειδητοποιημένος παρατηρητής, ορίζεται ως ο παρατηρητής που σχεδιάζει το ταξίδι του με βάση το αθλητικό γεγονός και που συμμετέχει παθητικά αλλά συμμετέχει σε βάθος. Ενεργητική μορφή 2α. Αθλητικές δραστηριότητες διακοπών (οργανωμένες – ατομικές). 2β. Διακοπές αθλητικής δραστηριότητας (διακοπές μονής ή πολλαπλής αθλητικής δραστηριότητας).

4 Εννοιολογικό πλαίσιο – Εκφάνσεις αθλητικού τουρισμού Ο Kurtzman (1999) διακρίνει τις εξής εκφάνσεις τουρισμού: 1. Γεγονότα – εκδηλώσεις (events) αθλητικού τουρισμού: Ολυμπιακοί αγώνες, τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή τουρνουά, αθλητικές συναντήσεις, παγκόσμια πρωταθλήματα, φιλικά παιχνίδια, αθλητικά φεστιβάλ. 2. Αθλητικές – τουριστικές ατραξιόν: αθλητικά μουσεία, αθλητικά shows και επιδείξεις, σεμινάρια και συνέδρια. 3. Tours αθλητικού τουρισμού: περπάτημα, σπηλαιολογία, σαφάρι, ποδηλασία, αθλήματα περιπέτειας. 4. Θέρετρα αθλητικού τουρισμού: θέρετρα γκολφ, καταδύσεων, ψαρέματος, φυσικής κατάστασης και ευεξίας, λουτροπόλεις. 5. Κρουαζιέρες αθλητικού τουρισμού: κρουαζιέρες αθλητικών διασημοτήτων, φυσικής κατάστασης και ευεξίας, κρουαζιέρες επισκέψεων σε προορισμούς με αθλητικές εγκαταστάσεις.

5 Οφέλη αθλητικού τουρισμού Ανάμεσα στα οφέλη του αθλητικού τουρισμού καταγράφονται: --Αύξηση της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων φιλοξενίας. --Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. --Προσέλκυση επενδύσεων. --Δημιουργία αισθήματος «Περηφάνιας» όταν αναπτύσσεται ένας προορισμός με όνομα διεθνώς αναγνωρισμένο. --Δημιουργία ευκαιριών για πολιτιστικές ανταλλαγές. --Βελτίωση των εγκαταστάσεων (π.χ. χάραξη ορειβατικών μονοπατιών).

6 Προοπτικές αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα --Ευνοϊκές γεωγραφικές προϋποθέσεις: Κλίμα Βουνά Ποτάμια Θάλασσα --Αναγνωσιμότητα της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. --Ιστορία της Χώρας. --Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

7 Εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ. Οι απαιτούμενες για αυτά τα αθλήματα εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν στην περιοχή του Σχοινιά. Το έργο περιλαμβάνει τον κυρίως στίβο και τον στίβο προπόνησης και προθέρμανσης. Χωρητικότητα: 10000 θέσεις και 40000 όρθιοι. Αποστάσεις: 34 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 35,5 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 37,5 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ Το ολυμπιακό κέντρο για το άθλημα αυτό δημιουργηθηκε στην παραλία του Φαλήρου και περιλαμβάνει το κυρίως στάδιο και δύο βοηθητικά προθάρμανσης και προπόνησης. Χωρητικότητα: 20000 θέσεις Αποστάσεις: 22,5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 22 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 7 km από το κέντρο της πόλης. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Κατασκευάστηκε στο χώρο του σημερινού ιπποδρόμου, στο Φαληρικό Δέλτα; προβλέφθηκε η ανέγερση 5 κλειστών αιθουσών για τη διεξαγωγή των αγώνων πυγμαχίας, ξιφασκίας, χάντμπολ, τζούντο, πάλης, τάε κβο ντο, βόλεϊ. Συνολική χωρητικότητα: 50000 θέσεις Αποστάσεις: 22,5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 22km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 7km από το κέντρο της πόλης.

8 Εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ Το Ολυμπιακό κέντρο ιππασίας δημιουργήθηκε στο Τατόι, σε μια έκταση 150 εκταρίων. Το κέντρο περιλαμβάνει τους βοηθητικούς χώρους και την κυρίως αρένα. Χωρητικότητα: 30000 θέσεις Αποστάσεις: 5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 12km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 21,5 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΣΟΦΤΜΠΟΛ Το ολυμπιακό κέντρο του αθλήματος δημιουργήθηκε στην παραλία του Φαλήρου και αποτελείται από το κυρίως στάδιο και ένα βοηθητικό γήπεδο. Χωρητικότητα: 10000 θέσεις Αποστάσεις: 22,5km από το Ολυμπιακό Χωριό, 22 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 7 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ Το ολυμπιακό κέντρο πίνγκ πόνγκ δημιουργήθηκε στο Γαλάτσι και περιλαμβάνει την κυρίως αίθουσα και ένα προθερμαντήριο 2000 τετραγωνικών μέτρων. Χωρητικότητα: 6000 θέσεις. Αποστάσεις: 12 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 4,5 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και7,7 km από το κέντρο της πόλης.

9 Εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Το ολυμπιακό κέντρο του αθλήματος δημιουργήθηκε στο Μαρούσι, στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και περιλαμβάνει το κυρίως στάδιο, δύο δευτερεύοντα και έξι γήπεδα προθέρμανσης - προπόνησης. Συνολική χωρητικότητα: 23000 θέσεις. Αποστάσεις: 11.5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 9 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ Το ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής δημιουργήθηκε στο Μαρκόπουλο, κοντά στο νέο αεροδρόμιο, σε μια έκταση 250000 τετραγωνικών μέτρων. Χωρητικότητα: 13000 θέσεις. Αποστάσεις: 34,5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 22 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 29 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Το ολυμπιακό κέντρο του αθλήματος δημιουργήθηκε στην παραλία του Φαλήρου και περιλαμβάνει δύο στάδια και έντεκα βοηθητικά γήπεδα. Συνολική χωρητικότητα: 19500 θέσεις. Αποστάσεις: 22,5 km από το Ολυμπιακό Χωριό, 22km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 7 km από το κέντρο της πόλης. ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ Το Ολυμπιακό Κέντρο Άρσης Βαρών κατασκευάστηκε στη Νίκαια και μελλοντικά θα αποτελέσει το σπίτι του αθλήματος. Χωρητικότητα: 5000 θέσεις Αποστάσεις: 18 km το Ολυμπιακό Χωριό, 19 km από το Ολυμπιακό Στάδιο και 9km από το κέντρο της πόλης.

10 Προοπτικές αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Η δυναμική του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύναται να είναι μεγάλη, ωστόσο σημεία προσοχής αποτελούν: --Η ανάγκη ύπαρξης Επιτροπής διαχείρισης της ολυμπιακής κληρονομιάς με ένα πολυδιάστατο σχεδιασμό ενεργειών (με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην υπάρχουσα μορφή ή σε νέα μορφή π.χ δημιουργία θεματικών πάρκων). --Η συντήρηση των τουριστικών εγκαταστάσεων για προσέλκυση νέων γεγονότων και διάχυση του αθλητικού τουρισμού σε νέους. --Η επάρκεια των υπόλοιπων εγκαταστάσεων τουρισμού (π.χ. ξενοδοχειακών μονάδων). --Η ενδυνάμωση της παιδείας των απασχολούμενων στον εν λόγω τομέα τουρισμού με προσθήκη νέων αθλητικών-τουριστικών ειδικοτήτων. --Ενέργειες προβολής των δυνατοτήτων φιλοξενίας αθλητικών γεγονότων και διεκδίκηση φιλοξενίας νέων.


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Εννοιολογικό πλαίσιο “Ο αθλητικός τουρισμός περιλαμβάνει άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε ανταγωνιστικές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google