Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λεκτική βία. A8XxKaY Fi9heuE Y

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λεκτική βία. A8XxKaY Fi9heuE Y"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λεκτική βία

2

3

4

5 http://www.youtube.com/watch?v=fkHu A8XxKaY http://www.youtube.com/watch?v=eKYr Fi9heuE http://www.utube.com/watch?v=i90_yQ1pn0 Y http://www.youtube.com/watch?v=swQ ax_Aklbc

6 ΘΥΤΗΣΘΥΜΑ  Οι θύτες είναι άτομα με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και με κοινό χαρακτηριστικό τους το ότι δεν διαχειρίζονται σωστά τον εκνευρισμό τους. Ο θύτης μπορεί να είναι φαινομενικά σκληρός ή αντίθετα να δείχνει καλός άνθρωπος, εργατικός, με χιούμορ, να θεωρείται καλός πατέρας και σύζυγος γιατί είναι ήπιων τόνων και δεν χαρτοπαίζει, δεν έχει φιλενάδες, δεν βγαίνει με άλλες παρέες. Είναι συχνά ‘ παλαιών αρχών ’ και παραδοσιακών αντιλήψεων σε σχέση με τους ρόλους των δύο φύλων.  Ένα άτομο που κακοποιείται δεν είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και ζωντάνια, δεν αναπτύσσει τα ταλέντα του και είναι συχνά μελαγχολικό, αφηρημένο, έχει ψυχοσωματικά συμπτώματα, αργεί στις δουλειές του, σηκώνει γενικά ένα τεράστιο βάρος για να προστατεύει τον εαυτό του. Συχνά φωνάζει σε τρίτα άτομα και αυτή η στάση του επιτείνεται όταν δεν είναι μπροστά ο θύτης, ή είναι παρών κάποιος που ίσως την προστατέψει ( αστυνομικός, πατέρας, αδελφός, κλπ ) πράγμα που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις σε ότι αφορά το θύμα.

7

8 Ορισμένες ενδείξεις που πιθανόν να το υποδηλώνουν είναι : Η μειωμένη διάθεσή του ή άρνηση του να πάει σχολειό με πρόσχημα κάποια αδιαθεσία. Οι αδικαιολόγητες απουσίες του. Η απροσδόκητη μαθησιακή του πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν. Το γεγονός ότι περνά χρόνο στα διαλείμματα κοντά στους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία. Το γεγονός ότι αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το ότι υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του που επιμένουν. Πως καταλαβαίνουμε πως ένα παιδί έχει ‘’ πέσει ’’ θύμα εκφοβισμού ;

9 Γιατί το θύμα δεν αντιδρά και δεν φεύγει από αυτή την κατάσταση ; Δεν φεύγει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ακόμα και όταν νιώθει ότι κινδυνεύει. Δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του ως θύμα. Δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του. Φοβάται την εκδίκηση. Φόβος / Απειλές. Είναι απελπισμένο. Πιστεύει ότι είναι αδύναμο. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Απομόνωση. Κατηγορεί τον εαυτό του.

10 Ενέργειες των γονιών ή του οικογενειακού περιβάλλοντος για την αντιμετωπίσει του εκφοβισμού και της λεκτικής βίας είναι : Να δείξουν αγάπη και φροντίδα στο θύμα με σταθερότητα και διάρκεια, για να νιώσει ασφαλές και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Να έχουν καθημερινή επικοινωνία μαζί του να το πλησιάσουν συναισθηματικά, κτίζοντας παράλληλα μια σχέση φιλίας. Η ειλικρίνεια και η επίδειξη σεβασμού στην προσωπικότητά Η ενθάρρυνση για συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους αν είναι αναγκαίο.

11 Ενέργειες του εκπαιδευτικού για να αντιμετωπίσει την εμφάνιση του εκφοβισμού και της λεκτικής βίας στο σχολείο είναι : Να συζητά με τους μαθητές για τα δικαιώματά τους, τους κανόνες συμπεριφοράς, στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Να διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και της αντίστοιχης συμπεριφοράς Να μάθει στα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους Να ενισχύει τη φιλία μεταξύ των μαθητών και να αναδεικνύει την αλληλεγγύη της παρέας Να ευαισθητοποιεί τους γονείς για το πρόβλημα. Να αντιμετωπίζει τις αιτίες απομόνωσης και περιθωριοποίησης μαθητών. Να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη στη σχολική ομάδα των νεοφερμένων μαθητών, των μαθητών που ανήκουν σε μειονοτικές ή μειονεκτούσες ομάδες π. χ. με ειδικά προβλήματα και ανάγκες. Εάν κρίνεται αναγκαίο, να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Πρέπει να επιβάλλονται ποινές σε περίπτωση που τα παραπτώματα είναι σοβαρά.

12 Γραμμή Σύνδεσμος για την Ψυχοκοινωνική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου.

13


Κατέβασμα ppt "Λεκτική βία. A8XxKaY Fi9heuE Y"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google