Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη. 1 ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη 2 Ανίχνευση λιπών, πρωτεϊνών και αμύλου.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Χημείας Α΄Γενικού Λυκείου ΠΥΡΟΧΗΜΙΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή σαπουνιού
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Ρολόι ιωδίου.
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.2.1– Μείγματα.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
Μπούρου Αγγελική Πασχαλίδου Γιώτα. Ας θυμηθούμε.. Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 1 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ DNA 2.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γυμνασίου
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΥΡΟΧΗΜΙΚΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Διαλυτότητα ουσιών στο νερό και την αιθανόλη
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
Μικροσκοπική παρατήρηση ζωικών κυττάρων
Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων
Δείκτες Επιμέλεια : Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
Τα μέρη του μικροσκοπίου
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΕΓΚΛΕΙΣΗ Εργαστήριο ανόργανης χημείας 1ου εξαμήνου
Πειράματα Χημείας για το Λύκειο Σχολ. έτος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου) Εργαστηριακές Ασκήσεις Λυκείου 2012 - 2013 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)

Ανίχνευση αμύλου - πρωτεϊνών Γ΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 8 (Εργ. Οδηγός Β' Τάξης Λυκείου) Ανίχνευση αμύλου - πρωτεϊνών 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Αλεύρι, ψωμί, φρυγανιά, Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (ασπράδι), Πορτοκάλι) Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri Βάμμα ιωδίου ή lugol Σταγονόμετρο 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Τοποθετούμε την τροφή στον ύαλο ωρολογίου προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες βάμματος ιωδίου Αυγό 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου βάμμα ιωδίου βάμμα ιωδίου Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

βάμμα ιωδίου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Αλεύρι Μπισκότο Φρυγανιά 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Πρόκειται για ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Πρόκειται για ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η «συνάντηση» του ΙΩΔΙΟΥ με το ΑΜΥΛΟ έχει σαν συνέπεια το να δημιουργηθεί ένα σύμπλοκο άλας ιωδίου με το χαρακτηριστικό χρώμα. Το βάμμα παρασκευάζεται από τη διάλυση «μεταλλικού» ιωδίου σε οινόπνευμα και νερό, ή σε υδατικό διάλυμα ιωδιούχου καλίου. 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Γουδί Δοκιμαστικοί σωλήνες Σταγονόμετρο ΝαΟΗ ή ΚΟΗ CuSO4 Προστατευτική μάσκα για τα μάτια 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα Πολτοποιούμε τις τροφές στο γουδί και δημιουργούμε εναιώρημα (~ 2 ml) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Προσθέτουμε ΝαΟΗ 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) Σταφύλι Αχλάδι Πορτοκάλι Μπισκότα Πατατάκια Κολοκύθι Ασπράδι Κρόκος ΑΥΓΟ Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) (Οι πρωτεΐνες  σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας)) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

ΑΥΓΟ Γάλα Ασπράδι Κρόκος 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr

Καλή διασκέδαση!!! 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr