Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου) Εργαστηριακές Ασκήσεις Λυκείου 2012 - 2013 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη (Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)
Ανίχνευση αμύλου - πρωτεϊνών Γ΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 8 (Εργ. Οδηγός Β' Τάξης Λυκείου) Ανίχνευση αμύλου - πρωτεϊνών 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Αλεύρι, ψωμί, φρυγανιά, Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (ασπράδι), Πορτοκάλι) Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri Βάμμα ιωδίου ή lugol Σταγονόμετρο 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Τοποθετούμε την τροφή στον ύαλο ωρολογίου προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες βάμματος ιωδίου Αυγό 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου βάμμα ιωδίου βάμμα ιωδίου Ιώδες χρώμα ύπαρξη αμύλου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
βάμμα ιωδίου 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Αλεύρι Μπισκότο Φρυγανιά 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Πρόκειται για ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Πρόκειται για ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η «συνάντηση» του ΙΩΔΙΟΥ με το ΑΜΥΛΟ έχει σαν συνέπεια το να δημιουργηθεί ένα σύμπλοκο άλας ιωδίου με το χαρακτηριστικό χρώμα. Το βάμμα παρασκευάζεται από τη διάλυση «μεταλλικού» ιωδίου σε οινόπνευμα και νερό, ή σε υδατικό διάλυμα ιωδιούχου καλίου. 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα ΥΛΙΚΑ Τροφές (Πατατάκια, Μπισκότα, Αυγά (κρόκος και ασπράδι), Σταφύλι, Πορτοκάλι, Αχλάδι, Κολοκύθι) Γουδί Δοκιμαστικοί σωλήνες Σταγονόμετρο ΝαΟΗ ή ΚΟΗ CuSO4 Προστατευτική μάσκα για τα μάτια 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Ανίχνευση πρωτεϊνών σε τρόφιμα Πολτοποιούμε τις τροφές στο γουδί και δημιουργούμε εναιώρημα (~ 2 ml) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Προσθέτουμε ΝαΟΗ 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) Σταφύλι Αχλάδι Πορτοκάλι Μπισκότα Πατατάκια Κολοκύθι Ασπράδι Κρόκος ΑΥΓΟ Προσθέτουμε CuSO4 και ανακινούμε (μωβ ύπαρξη πρωτεΐνης) (Οι πρωτεΐνες σε αλκαλικό περιβάλλον σχηματίζουν με ιόντα χαλκού Cu++ σύμπλοκες έγχρωμες χημικές ενώσεις (αντίδραση Biuret ή διουρίας)) 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
ΑΥΓΟ Γάλα Ασπράδι Κρόκος 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr
Καλή διασκέδαση!!! 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη http://1ekfe.ira.sch.gr/ mail@1ekfe.ira.sch.gr