Ιστορικότητα της λογοτεχνίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ Α. ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ = αφηγηματικό είδος στο οποίο ένας άνθρωπος εκθέτει το βίο και το έργο του (εστίαση εσωτερική-μηδενική)
Advertisements

Λογοτεχνία και Πολιτική Βασιλική Λαλαγιάννη καθηγήτρια στη Ευρωπαïκή Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Βία, τρομοκρατία και «θεωρία.
Έκθεση – Έκφραση Β΄ Λυκείου Στοιχεία Θεωρίας
Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- ΚΡΙΤΙΚΗ.
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Παπαδάτος Ιωάννης, Λέκτορας ΤΕΠΑΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου-ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ
Η αναπαράσταση της πόλης σε παιδικά και νεανικά μυθιστορήματα Φλωρά Αφροδίτη.
Α. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΑ ΕΙΔΗ
Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου
ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ.
Από τη θεωρία της λογοτεχνίας στην πράξη της διδασκαλίας
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΑΞΗ : Γ΄ Θεωρητική ΤΜΗΜΑ : 3o ΜΑΘΗΜΑ : Λογοτεχνία Κατεύθυνσης Υπεύθυνη Καθηγήτρια : ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Βάια «Όνειρο στο Κύμα» του.
Ζωρζ Σαρή.
Βέρα Δακανάλη1 2 Σε κάθε ανάγνωση υπάρχουν τρεις συντελεστές/παράγοντες: ο συγγραφέας, που υπάρχει έξω από το κείμενο, αλλά μπορεί να προσθέτει στην.
Παραγωγή γραπτού λόγου - Παραμύθι
Για το σχολιασμό της αφήγησης παρατηρώ:
Άσκηση απάντησης στη Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θ.Κ.) ΓΒ, Το αμάρτημα της μητρός μου. Επεξεργασία της γλώσσας του αποσπάσματος. Ενότητα 2η, σσ
Μενέλαος Λουντέμης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ Πράξη επικοινωνίας με την οποία παρουσιάζεται προφορικά ή γραπτά μια σειρά πραγματικών ή πλασματικών γεγονότων. Προϋποθέτει τουλάχιστον.
Τα πρώτα βήματα μιας κριτικής ανάγνωσης
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Με τον όρο αυτοβιογραφία χαρακτηρίζουμε συνήθως ένα συνεχές αφηγηματικό κείμενο, στο οποίο ένας άνθρωπος γράφει ο ίδιος την ιστορία της ζωής.
Ας θυμηθώ τις βασικές έννοιες που έμαθα!
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Άλκη Ζέη. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου,
Δημιουργική Γραφή ως αφορμή για καινοτόμες δράσεις
Άλκη Ζέη.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Κολοκοτρώνης και Μακρυγιάννης
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
Μυθιστόρημα Romance: μεσαιωνική λέξη σήμαινε τις νέες γλώσσες roman:αποδόθηκε από τον Κοραή ως «μυθιστορία»
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης
Οι πρώτοι ιστορικοί Ηρόδοτος ( π. Χ.): Η ιστορία του διαιρέθηκε από τους Αλεξανδρινούς σε 9 βιβλία, στα οποία έδωσαν τα ονόματα των 9 μουσών Επικέντρωση.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Μια ματιά στη θεωρία…. ΜΕΡΟΣ Α: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, κόρη ενός τραπεζικού υπαλλήλου από την Κρήτη και μιας σαμιώτισσας μητέρας. Έζησε τα παιδικά της χρόνια.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Η Ερμηνευτική Μέθοδος Η διαλεκτική του βέβαιου και του αβέβαιου Αφορά σε: λογοτεχνικά κείμενα, ιστορικές πηγές κ κάθε κειμενικό δείγμα που χαρακτηρίζεται.
Διαδίκτυο και Διδακτική της Γλώσσας Δυνατότητες Αξιοποίησης στη Διδασκαλία του Γλωσσικού Μαθήματος Διονύσης Αρκαδιανός.
Ζώρζ Σαρή. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και πέθανε στις 9 Ιουνίου του Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί.
1 Παιδική Λογοτεχνία Κωτόπουλος H. Τριαντάφυλλος Π.Τ.Ν. – Π.Δ.Μ.
Panos filologos.  συμβολισμός  διδακτικός τόνος  θεατρικότητα  λεπτή ειρωνεία  ρεαλισμός  αίσθηση του τραγικού  στοχαστική – φιλοσοφική διάθεση.
1 Παιδική Λογοτεχνία Κωτόπουλος H. Τριαντάφυλλος Π.Τ.Ν. – Π.Δ.Μ.
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία Ενότητα 3η: Η έννοια της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε.Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Στ’2.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος
Πηνελόπη Δέλτα – Πρώτες Ενθυμήσεις
Αφήγηση αφήγηση.
Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας & Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση
Η ΑΦΗΓΗΣΗ.
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ.
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Οι πρώτοι ιστορικοί Ηρόδοτος ( π.Χ.):
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Το κείμενο Ορισμός Το κείμενο αποτελεί μια γλωσσική ενότητα που έχει καθορισμένα όρια, εσωτερική συνοχή και φέρνει τόσο στοιχεία από τις προθέσεις του/της.
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ «Και πάλι στο σχολείο…»
ΑΦΗΓΗΣΗ Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Νέες Τεχνολογίες Ι Ομάδα Story 3 Υπ. Καθ.
Έλενα Βότση, Βαλίνα Διαμαντή
Θανοσ Βλεκασ του Παύλου Καλλιγά.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σύγχρονα.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ιστορικότητα της λογοτεχνίας Κάθε λογοτεχνικό έργο είναι «εν δυνάμει» ιστορικό έργο. Παρουσιάζει μια εποχή και εκφράζει το ιστορικό παρόν του δημιουργού του

Αυτοβιογραφικότητα και βιωματικότητα στη λογοτεχνία Αυτοβιογραφικότητα: αφορά το περιεχόμενο, το «τι» του έργου Ο βίος ως λογοτεχνική ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: Ανεπεξέργαστα: Αυτοβιογραφία, απομνημόνευμα, ημερολόγιο Επεξεργασμένα: πραγματικότητα και μυθοπλασία Μυθιστορηματική βιογραφία: Δανείζεται και από τους δύο τρόπους

Εμφανής και καλυμμένη αυτοβιογραφικότητα Εμφανής: Πραγματικά ονόματα, γεωγραφικοί τόποι, τοπωνύμια, βεβαιωμένα γεγονότα και περιστατικά Καλυμμένη: Παραλλαγμένα ή διαφορετικά ονόματα, παραφθορές τοπωνυμίων, περιστατικά σε μη πραγματικό ιστορικό χρόνο

Βιωματικότητα Αφορά τη μορφή του έργου. Είναι στοιχείο ύφους, δηλαδή γλώσσας Γλωσσικές επιλογές ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας Στόχος δεν είναι η αλήθεια των πραγμάτων αλλά η αληθοφάνεια της αφήγησης

Επιλογές που ευνοούν την αληθοφάνεια Η χρήση του πρωτοπρόσωπου αφηγητή Η χρήση των προσωπικών αντωνυμιών Οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί Η οικειότητα του αφηγητή προς τον αναγνώστη

Ιστορία και λογοτεχνία Η ιστορία τροφοδοτεί τη λογοτεχνία Η λογοτεχνία «συμπληρώνει» την ιστορία Το ιστορικό μυθιστόρημα: Μυθοπλασία ενταγμένη σε πραγματικό ιστορικό πλαίσιο Ιστορία και αυθιστόρηση: Ο συγγραφέας ως ιστορική οντότητα αναπαράγει τα βιώματά του ενταγμένα μέσα σε ιστορικό πλαίσιο Το λογοτεχνικό είδος της «μαρτυρίας»

Σύγχρονα έργα και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη: «Δεν μπορώ να γράψω κάτι που δεν έχω ζήσει» Ζωρζ Σαρή: Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, της κατοχής, του εκπατρισμού, της οικογένειας Λίτσα Ψαραύτη: Συνεχής αναφορά στο γενέθλιο τόπο της Σάμου