Central control of fever and female body temperature by RANKL/RANK es/science/nature_magazine_2 6_november_2009- 1358522103.html.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Oστεοπόρωση… μια σιωπηλή Επιδημία
Advertisements

Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Διάγραμμα μείωσης του αριθμού των χρωματοσωμάτων κατά την
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑ
Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑ.
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Συμπεράσματα: Η χαμηλή έκφραση TACI αποτελεί χαρακτηριστικό εύρημα για την πλειονότητα των ασθενών με Β-ΧΛΛ και σχετίζεται με την επαγωγή της απόπτωσης.
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Ο άξονας οστού-εντέρου-ΚΝΣ Ο ρόλος της σεροτονίνης
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ B Τσάρα
Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και Περιφερειακό Νευρικό Σύστημα
Η θερμοκρασία Ο σφυγμός Η αναπνοή Η αρτηριακή πίεση
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο.
ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία
Θέμα: «Κινητά Τηλέφωνα και Υγεία»
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας.
Εργασία Βιοτεχνολογίας ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (PRESIDENT) Β’ ΕΤΟΣ Α.Μ:4815 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ:
Κιρκάδιοι Ρυθμοί στα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια John S. O’Neill and Akhilesh B. Reddy * Department of Clinical Neurosciences, University of Cambridge.
Πανεπιστημιο ιωαννινων – ιατρικη σχολη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ Με βάση τη ροδοψίνη Σύνθετοι οφθαλμοί Απλοί οφθαλμοί Δομές Hofbauer-Buchner ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ κρυπτόχρωμα.
ΑΥΞΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ microRNA-34a ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΥΡΩΝΩΝ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ορισμένοι πληθυσμοί ενηλίκων νευρώνων σταδιακά χάνονται λόγω τοξικού στρες. Οι τέσσερις Myocyte Enhancer Factor 2 (MEF2)
ΝΙΚΟΛ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΡΑΝΤΗ 4565
Περιφερικά ρολόγια και ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο Μάθημα : Βιοτεχνολογία - Μοριακές ασθένειες Εργασία : round table: sleep-clocks Υπεύθυνη μαθήματος : Φράγκου.
ΚτηνιατρικΕΣ ΣχολΕΣ Οι δυο μεγαλύτερες κτηνιατρικές σχόλες στην Ελλάδα είναι στην Καρδίτσα και στην Θεσσαλονίκη. Έμενα θα με ενδιέφερε να περάσω στην.
Βιοτεχνολογία Ονοματεπώνυμο: Βασίλειος Μπουρατζής Α.Μ: 4893 Έτος: Εξάμηνο: δ’ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Φράγκου.
Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Μάθημα : Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη μαθήματος : Μ. Φράγκου Ον/μο φοιτητή : Νάσιος Αναστάσιος Α.Μ. : 4896, Ακ. Έτος :
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ Με βάση τη ροδοψίνη Σύνθετοι οφθαλμοί Απλοί οφθαλμοί Δομές Hofbauer-Buchner ΕΚΦΡΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ κρυπτόχρωμα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Ομάδα: Ιωάννα Τανάγρα Αναστασία Περσιανλή Μαρία Γεωργιάδου
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Έλεγχος και ρύθμιση της ενζυμικής δραστικότητας
HIF-1α and p53: the ODD couple?
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
IN VITRO ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΟΥΣ ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΟΠΟΣΙΔΗ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ ΕP057 Χριστίνα Δημητριάδου1,5,
Μεταβολισμός και ορμόνες
Ιστορικο: Ασθενής με οστικά άλγη
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Νευροβιολογία της λήψης τροφής
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
Μελέτη του μηχανισμού δράσης αιθερικών φωσφολιπιδίων με αντικαρκινικές ιδιότητες Περιστέρη1 Ελ., Αυλωνίτης2 Ν., Γεωργικοπούλου2 Κ., Καλογεροπούλου2 Θ.,
Βασιλική Ε. Γκρέκα-Σπηλιώτη1.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
ΝΕΥΡΩΝΑΣ.
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Central control of fever and female body temperature by RANKL/RANK es/science/nature_magazine_2 6_november_ html Καραγιάννης Γεώργιος Α. Μ.: 5029 Μάθημα : Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη καθηγήτρια : Φράγκου - Λαζαρίδη Μαρία Εξάμηνο : Ε΄ Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μια περίληψη του άρθρου που δημοσιεύεται είναι διαθέσιμη στη σελίδα :

RANK(L): Receptor-Activator of NF- Κβ (Ligand) Φυσιολογικές, μέχρι τώρα γνωστές, λειτουργίες : Διαμόρφωση οστικής αρχιτεκτονικής με επίδραση στις οστεοκλάστες Γένεση και διαμόρφωση λεμφαδένων Σχηματισμός μαζικών αδένων RANKL F11_PDB_1s55.png

Το παρόν άρθρο εξετάζει τη συσχέτιση των RANKL/RANK με τον εγκεφαλικό ιστό και τη δράση τους σε αυτόν.

Φυσικός αναστολέας του RANKL με το οποίο συνδέεται αποτρέποντας την επίδραση του στον υποδοχέα. Μηχανισμός δράσης OPG icle/479893_2

2 παράγοντες που εξετάζονται Έλεγχος του πυρετού Έλεγχος θερμοκρασίας σώματος στα θήλεα

πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η οποία συντελείται μέσω ανόδου του σημείου ρύθμισης του βιολογικού θερμοστάτη ( το κέντρο του πυρετού που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκε΄φάλου ) r/2012_08_01_archive.html

1) Χορήγηση RANKL (i.c.v. injection) 2) Χαρτογράφηση στον εγκέφαλο της έκφρασης των RANKL/RANK 3) Δημιουργία γενετικώς μεταλλαγμένων ποντικών και αρουραίων s.com/methodology/

Παρατηρήσεις Υψηλός πυρετός Μειωμένη φυσική δραστηριότητα ( λόγω του πυρετού ) Ο πυρετός υποχωρούσε με θερμική καταστροφή της RANKL ή με χορήγηση του φυσικού της αναστολέα, την OPG

Πώς ; Χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί markers για μικρογλοιακά κύτταρα, αστροκύτταρα και νευρώνες. Η χρώση βασίστηκε σε ανοσολογικές μεθόδους (immunostaining) Παρατηρήσεις Έκφραση του RANK σε ατροκύτταρα και νευρώνες στην προ - οπτική περιοχή (POA) του υποθαλάμου και στον έσω διαφραγματικό πυρήνα (MSn). To RANKL εκφράζεται κυρίως στον πλάγιο διαφραγματικό πυρήνα (LSn)

Σημαντικός δείκτης λειτουργίας των νευράδων. Με i.c.v. χορήγηση RANKL παρατηρήθηκε αύξηση ενεργοποίησης και έκφρασης του c-Fos σε μια πληθώρα περιοχών του υποθαλάμου (VMH, DMH, PVN, SCN) science/article/pii/ ge.jpg

T α ποντίκια που δημιουργήθηκαν ήταν RANK knockout δηλαδή δεν εξέφραζαν τον υποδοχέα RANK. 2 διαφορετικές σειρές Nestin-Cre και GFAP-Cre ώστε να εξεταστεί ο ρόλος τόσο των νευρώνων όσο και των αστροκυττάρων.

Παρατηρήσαμε ότι με χορήγηση RANKL και στις 2 σειρές ποντικών δεν παρατηρείτε πυρετός σε αντίθεση με τους ποντικούς - μάρτυρες ( βλ. αρχή ) Σημαντική παρατήρηση : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η παρουσία του RANK στα αστροκύτταρα για να επαχθεί ο πυρετός.

Χορήγηση στους μεταλλαγμένους ποντικούς και τους ποντικούς μάρτυρες : LPS IL-1 β και TNF-a Πυρετογόνα LPS mages/animals/Limulus/blood/lps.ht ml IL-1 β File:31BI.png TNF- α /File:TNFa_Crystal_Structure. rsh.png

Παρατηρήσεις : Μη πρόκληση πυρετού από τα πυρετογόνα στα knockout ποντίκια. Φυσιολογικός κιρκάδιος ρυθμός

Παρατηρήσεις : Χορήγηση RANKL Συνεντόπιση RANK και COX2 Συμπέρασμα : η πρόσδεση του RANKL στον υποδοχέα του RANK ενεργοποιεί το μονοπάτι COX2-PGE2-EP3, το οποίο προκαλεί εμπύρετη απάντηση Αύξηση κυκλοξυγενάσης

housekeeping.html Στα γενετικώς τροποποιημένα θηλυκά ποντίκια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά ο C κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του καταμήνιου κύκλου.

Το RANKL και ο υποδοχέας του RANK φαίνεται ότι αποτελούν πολύ σημαντικούς ‘’ μεσάζοντες ’’ και ρυθμιστές της εμπύρετης κατάστασης, με κυρίαρχη εντόπιση στον υποθάλαμο ( το βιολογικό θερμοστάτη του οργανισμού ). Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και στη διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τον καταμήνιο κύκλο, υποδηλώνοντας σαφώς ορμονοεξαρτώμενη δράση.