Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ισορροπημένη διατροφή
Advertisements

7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Η ζωή των Κυκλαδιτών Πριν από χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που λέγονται Κυκλάδες.
Πυραμίδα των τροφών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Διατροφή και Υγεία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 2. Η ΝΕΟΛIΘIΚΗ ΕΠΟΧΗ.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Δημητριακά.
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η πυραμίδα της διατροφής
Ποιές ποικιλίες τυριού υπήρχαν την εποχή του Βυζαντίου; Οι ποικιλίες τυριού που υπήρχαν ήταν: το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κρητικόν, το περίφημο βλάχικον.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
Η Εποχή του Λίθου.
ΜΑΘΗΜΑ 1ο - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ιστορία Προ -ιστορία
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Οι διατροφικές συνήθειες
(Παλιά εποχή της πέτρας)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Επιμέλεια εργασίας Α. Α. Π. Α. Μ. Β. Δ. Γ. Σ. Γ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ( π.Χ. – π.Χ.) Α. Εποχή του Λίθου Παλαιολιθική & Μεσολιθική Εποχή (
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Υ305 Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ Ε Π Ο Χ Η `````

Διαμονή Κατά τη μακρά Παλαιολιθική-Μεσολιθική εποχή μεγάλες περιοχές της γης ήταν καλυμμένες με πάγους και το κλίμα ήταν ψυχρό. Ωστόσο, ο άνθρωπος, που ήταν υποχρεωμένος να μετακινείται διαρκώς για να βρίσκει καρπούς και θηράματα, δεν είχε μόνιμη κατοικία. Έμενε σε πρόχειρες καλύβες διαλέγοντας για την εγκατάστασή του σημεία στα οποία υπήρχε νερό (πηγές, ποτάμια, λίμνες). Όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν κατέφευγε σε σπήλαια.

Διατροφή Ο άνθρωπος της Παλαιολιθικής (Μεσολιθικής) εποχής εξασφάλιζε την τροφή του συλλέγοντας καρπούς, κυνηγώντας ζώα (μαμούθ, ταράνδους, αίγαγρους, αντιλόπες, βόδια, ελάφια, άλογα) και ψαρεύοντας. Ήταν, λοιπόν, τροφοσυλλέκτης και κυνηγός.

Εργαλεία, όπλα, και ενδυμασία Ο άνθρωπος της Παλαιολιθικής-Μεσολιθικής εποχής κατασκεύαζε τα εργαλεία του και τα όπλα του κυρίως από πέτρες, αλλά και από οστά και κέρατα ζώων. Αντιμετώπιζε το κρύο τυλίγοντας το σώμα του με δέρματα ζώων.

ΦΥΛΕΣ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Από την παλαιολιθική εποχή έχουμε εντοπίσει 3 φυλές .Οι 2 εντοπίστηκαν κοντά στη Κένυα .Η μία λεγόταν Κικουγού ενώ η άλλη λεγόταν Μασάη.Αυτές ,λοιπόν,οι δύο φυλές κατανάλωναν κρέας, γάλα και αίμα.Η τρίτη λεγόταν Σαμπούρου και κατανάλωνε πολλά λίτρα γάλα την ημέρα από βόδια,πρόβατα και κατσίκες.Αυτοί που ζούσαν στους πάγους έτρωγαν πολλά ζώα ενώ αυτοί που ζούσαν στα τροπικά δάση έτρωγαν λαχανικά και φρούτα.

Η ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Μια μέρα έπεσε βροχή, οι πάγοι έλιωσαν και η θερμοκρασία ανέβηκε. Η γη γέμισε φυτά. Οι άνθρωποι, παρατηρώντας τη φύση, έμαθαν πότε φύτρωναν τα φυτά και πότε έβγαιναν οι καρποί τους.

Έτσι δεν χρειάζονταν να πηγαίνουν από τόπο σε τόπο για να βρουν την τροφή τους. Σε εκείνη την εποχή τρέφονταν με δημητριακά, όσπρια, βοδινό και χοιρινό κρέας. Γι‘ αυτό τον λόγο εξημέρωσαν κάποια ζώα για να τους βοηθήσουν. Κάποια από αυτά είναι ο σκύλος που τους βοηθούσε να κυνηγούν διάφορα ζώα. Το πρόβατο, το κατσίκι, και το βόδι τους έδιναν το γάλα τους, το δέρμα τους και το μαλλί τους.

Για να μπορούν όμως να συντηρούν καλά την τροφή τους την έβαζαν στα κεραμικά σκεύη που κατασκεύαζαν και τα έθαβαν στο χώμα που είχε και την κατάλληλη θερμοκρασία. Μετά από λίγο καιρό κατάλαβαν ότι έπρεπε με κάποιον τρόπο να μπορούν να οργώνουν τη γη γι‘ αυτό κι έφτιαξαν κάποια έξυπνα εργαλεία. Κάποια από αυτά είναι: α) το αλέτρι, με το οποίο μπορούσαν να οργώνουν τη γη βάζοντάς το στα βόδια β) το δρεπάνι, με το οποίο μπορούσαν να κόβουν τα στάχια και γ) η μυλόπετρα, με την οποία άλεθαν δημητριακά κι έβγαζαν αλεύρι. Επίσης αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούμε και σήμερα για τους ίδιους ακριβούς λόγους.

Αρχαία Ελλάδα Αρχαία Ελλάδα

Η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα Η Αρχαία Ελληνική κουζίνα ήταν πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και λάδι. Συγκεκριμένα, οι Αρχαίοι Έλληνες συμπεριλάμβαναν στην διατροφή τους το μέλι, το οποίο έτρωγαν συχνά με δημητριακά ως βραστό χυλό, τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, το κρασί, τους καρπούς, όπως τα σύκα, το κρέας, τα καρβέλια, τους κρασοκεφτέδες, τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, τα κουλούρια από κριθάρι, τα γλυκά , οι μελόπιτες και οι σάλτσες. Πολλά εδέσματα τα τρώνε βραστά ή ψητά ενώ χρησιμοποιούσαν και καρυκεύματα στο φαγητό τους.

Η κατανάλωση ψαριού και κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική αλλά και την γεωργική θέση .Στις πόλεις το κρέας κόστιζε πάρα πολύ, με εξαίρεση το χοιρινό Στην κλασική Αθήνα οι περισσότεροι έτρωγαν κρέας μόνο στις γιορτές. Όμως και οι πλούσιοι και οι φτωχοί κατανάλωναν λουκάνικα. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν κρασί μαζί με το γεύμα ενώ τα διάφορα ποτά συνοδευόταν από μεζέδες .Δεύτερον το κρασί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτικούς σκοπούς .

Τα σκεύη, που χρησιμοποιούσαν για να διατηρούν το φαγητό ήταν τα πήλινα αγγεία που τα έφτιαχναν από πηλό ή από λάσπη. Τα τοποθετούσαν μέσα στο χώμα για να μαγειρευτεί το φαγητό. Το φαγητό τους το αποθήκευαν σε πήλινα δοχεία, όπου έβαζαν και το κρασί.

Οι γεωργοί καλλιεργούσαν δημητριακά, καρπούς, φυτά Οι γεωργοί καλλιεργούσαν δημητριακά, καρπούς, φυτά. Ασκούνταν στην κτηνοτροφία και συνέθεταν την οικονομία της Αρχαίας Ελληνικής πόλης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα ήταν το δρεπάνι , το αλέτρι και το κυριότερο εργαλείο για την καλλιέργεια του εδάφους τους ήταν το άροτρο.

Η ΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Τι έτρωγαν και τι καλλιεργούσαν στο Βυζάντιο Τι έτρωγαν και τι καλλιεργούσαν στο Βυζάντιο Στο Βυζάντιο υπήρχε αυτάρκεια του νοικοκυριού. Έτσι κάθε οικογένεια καλλιεργούσε τα βασικά λαχανικά και εξέθρεφε τα κατοικίδια της. Επίσης, κάθε νοικοκυριό έψηνε μόνο του το ψωμί του στα χωριά. Στις πόλεις, όμως τα ψωμιά τα αγόραζαν από τους φούρνους. Οι κάτοικοι του Βυζαντίου ξεχώριζαν το κρασί γι΄ αυτό είχαν και διάφορες ποικιλίες από αυτό. Επίσης έκαναν μίξεις διαφόρων ποτών και προτιμούσαν τα μη αλκοολούχα ποτά.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Οι άνθρωποι την σύγχρονη εποχή τρώνε και πίνουν πολλά πράγματα Οι άνθρωποι την σύγχρονη εποχή τρώνε και πίνουν πολλά πράγματα. Την τροφή τους την βρίσκουν καλλιεργώντας λαχανικά, φρούτα, σιτηρά, όσπρια, εκτρέφοντας αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια και άλλα… Αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας διάφορα σύγχρονα γεωργικά εργαλεία. Την τροφή τους την συντηρούν σε καταψύκτες, ψυγεία, καθώς επίσης και συσκευάζοντας την σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες τροφίμων.

Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια και μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Η αφετηρία της θα μπορούσε να οριστεί ως το πρώτο εργοστάσιο που χρησιμοποίησε αποστείρωση με θερμότητα, που κατασκεύασε ο Appert στη Γαλλία στις αρχές του 1800. Οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και διαφόρων προϊόντων αποτελούν μια αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των πιο βασικών αναγκών του ανθρώπου

Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται σε καλύτερες τιμές, στα οφέλη για την υγεία και στην ευκολία. Η οικονομική κρίση σημαίνει πως οι καταναλωτές τρώνε έξω λιγότερο συχνά από το παρελθόν, δεν έχουν πολύ χρόνο μέσα στη μέρα και χρειάζονται πρακτικές και οικονομικές λύσεις για αυτούς και την οικογένειά τους. Γι αυτό το λόγο, συχνά στρέφονται προς τα λεγόμενα "γρήγορα" γεύματα.

. Ένας άλλος τομέας που αποκτά όλο και περισσότερη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια είναι τα τρόφιμα με φυτικές ίνες. Πάντως, πέρα από την ευκολία και την υγεία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παραμένουν σταθεροί όπως η ασφάλεια των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η γεύση είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. Όσο υψηλά και να είναι η υγεία και η διατροφή στις προτιμήσεις των ανθρώπων, ποτέ δεν έρχονται σε βάρος της ευχάριστης γεύσης. Η σημασία της γεύσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την καλή γεύση για χάρη της υγείας.

Συμπεραίνοντας, οι καταναλωτές προσέχουν στα τρόφιμα που αγοράζουν τον συνδυασμό ποιότητας – τιμής – γεύσης – υγιεινής.

ΠΗΓΕΣ Πηγές Βιβλίο Ιστορίας Α΄ Γυμνασίου Wikipedia elwikipediaorg\παλαιολιθική εποχή http://38gym-athin.att.sch.gr/images/other_schoolwork/diatrofi_sto_byzantio.htm http://www.byzantinemuseum.gr/el/collections/ceramics/