Περιφερικά ρολόγια και ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο Μάθημα : Βιοτεχνολογία - Μοριακές ασθένειες Εργασία : round table: sleep-clocks Υπεύθυνη μαθήματος : Φράγκου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

11ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ενδοκρινείς αδένες.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR)
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός και Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μικροβίωμα
Από το κύτταρο στον οργανισμό
11. Ενδοκρινικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Χαιρετισμός στον ήλιο.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Ενδοκρινικό σύστημα αδένες & ορμόνες.
Ο άξονας οστού-εντέρου-ΚΝΣ Ο ρόλος της σεροτονίνης
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ: Ο έλεγχος της γονιδιακής έκφρασης
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
BIOΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 3ο Μεταφορά και αποβολή ουσιών
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χρόνια θεραπεία ασθενούς με βαρβιτουρικά μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα εκτός από:  Αύξηση αντιδράσεων φάσης Ι  Αύξηση αντιδράσεων φάσης.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΙΡΚΑΔΙΑΝΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ: 5258 ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Πανεπιστημιο ιωαννινων – ιατρικη σχολη
Ahmed Saqfalhait  Σχεδόν όλες οι πτυχές της ανθρώπινης καθημερινής συμπεριφοράς και της φυσιολογίας κυβερνώνται από ένα κύριο ρολόι στον υπερχιασματικό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ι. ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΙ. ΑΡΤΗΡΙΕΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΙΙ. ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ-ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ- ΜΕΣΗ) IV. ΑΡΤΗΡΙΔΙΑ: ΡΟΛΟΣ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Φυσιολογία Παραγωγικών ιδιοτήτων Χαρισμιάδου Μαρία Λέκτορας Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Τι είναι η Ολιστική Ιατρική; κοσμοθεωρία και φιλοσοφία ζωής βλέπει τον οργανισμό ως ένα σύνολο μόνιμη αποκατάσταση της υγείας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Έλεγχος και ρύθμιση της ενζυμικής δραστικότητας
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Zωολογία ΙΙ Ενότητα 3η. Βιολογικοί Ρυθμοί
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πεπτικό σύστημα Εργασία από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης:
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
3. Προσθεγκέφαλος.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
Κανελλόπουλος Ιω.. 2 Κάθε νευρώνας αποτελείται από το …………… ………. και από τις…………… Οι τελευταίες διακρίνονται στους…………… και στον…………… ή…………… Οι νευρώνες,
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.

Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περιφερικά ρολόγια και ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο Μάθημα : Βιοτεχνολογία - Μοριακές ασθένειες Εργασία : round table: sleep-clocks Υπεύθυνη μαθήματος : Φράγκου Μαρία Φοιτήτρια : Ζιώγα Αικατερίνη Α. Μ.5210 Ακαδημαϊκό έτος :

Κιρκαδιανό ρολόι Το κιρκαδιανό ρολόι μπορεί να χωριστεί σε : o Κεντρικό ρολόι  στον υπερχιασματικό πυρήνα του υποθαλάμου o Περιφερικά ρολόγια  άλλοι ιστοί και όργανα

Circadian system in mammals M Garaulet et al: International Journal of Obesity (2010) 34, 1667–1683

Συστήματα και ρολόγια Καρδιαγγειακό σύστημα : ρολόι για τον καρδιακό ρυθμό, ρολόι της αιματικής ροής Ουροποιητικό : ρολόι για σπειραματική διήθηση, μεταφορά Κ + και Να + Πεπτικό : ρολόι για κινητικότητα, έκκριση οξέος, παραγωγή πεπτικών ενζύμων Μυοσκελετικό : MyoD  clock-controlled protein Ενδοκρινικό : ρύθμιση κεντρικού και περιφερικών μέσω μελατονίνης και γλυκοκορτικοειδών

Περιφερικά ρολόγια Jacob Richards et al: FASEB J. 26, 3602–3613 (2012)

Σε κυτταρικό επίπεδο

Τα περιφερικά ρολόγια φαίνεται να μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς όμως ρυθμίζουν μοναδικά και ιστοειδικά γονίδια στόχους Jacob Richards et al: FASEB J. 26, 3602–3613 (2012)

Ένα περιφερικό ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο

Υπόθεση Ένα κιρκαδιανό ρολόι μπορεί να ελέγχει την παραγωγή της σεροτονίνης στο δωδεκαδάκτυλο και να ρυθμίζει την ποσότητά της σε αυτό και στο αίμα

Σεροτονίνη Μονοαμινεργικός Νευροδιαβιβαστής Παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη

Σεροτονίνη Η σεροτονίνη που παράγεται στον εγκέφαλο δεν διέρχεται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό Η περισσότερη σεροτονίνη του αίματος παράγεται από το δωδεκαδάκτυλο healthimages.asp?src=100180&typeid=3

Μπορεί … Να δράσει στο εντερικό πλέγμα επάγοντας την πέψη και κίνηση τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα Να μπει στην κυκλοφορία δρώντας ως ορμόνη και προσφέροντας στοιχεία για τη διατροφική κατάσταση του οργανισμού Να παράγει μελατονίνη

Υδροξυλάση της τρυπτοφάνης (Tph) Το πρώτο ένζυμο στη βιοσύνθεση της σεροτονίνης Tph1: σύνθεση σεροτονίνης στο έντερο ( εντεροχρωμαφινικά κύτταρα ) Tph2: σύνθεση σεροτονίνης σε εγκέφαλο και νευρικό ιστό

Χρησιμοποιήθηκαν … 2 ομάδες κοτόπουλων 1 η : - φωτοπερίοδος 16:8 - συλλογή δωδεκαδακτύλου σε 3, 9, 15 και 21 ώρες από τη στιγμή που άναψαν τα φώτα 2 η : - συνεχές σκοτάδι για 3 μέρες - συλλογή δωδεκαδακτύλου σε 3, 9, 15 και 21 ώρες από τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαν ανάψει τα φώτα

Έλεγχος έκφρασης γονιδίων Εξαγωγή mRNA Σύνθεση c DNA q RT-PCR για καθορισμό της έκφρασης των Per2, Per3, Clock, Bmal1, Bmal2, Cry1, Tph1 και Tph2. Έλεγχος της συγκέντρωσης σεροτονίνης στο δωδεκαδάκτυλο και το πλάσμα HPLC

Έκφραση γονιδίων Bmal2 Bmal1 Cry1 Per2 Per3 Clock Elizabeth Ebert-Zavos et al: PLoS ONE 8(5): e58477 (2013)

Έκφραση γονιδίων Tph1 Tph2 Elizabeth Ebert-Zavos et al: PLoS ONE 8(5): e58477 (2013)

Συγκέντρωση σεροτονίνης σε κύκλο φως - σκοτάδι 16:8 Δωδεκαδάκτυλο Πλάσμα αίματος Elizabeth Ebert-Zavos et al: PLoS ONE 8(5): e58477 (2013)

Συγκέντρωση σεροτονίνης σε συνεχές σκοτάδι Δωδεκαδάκτυλο Πλάσμα αίματος Elizabeth Ebert-Zavos et al: PLoS ONE 8(5): e58477 (2013)

Συμπεράσματα Η έκφραση όλων των γονιδίων που ελέγχθηκαν εκτός από το Cry1 ήταν ρυθμική. Σε συνεχές σκοτάδι το περιεχόμενο του πλάσματος και του δωδεκαδακτύλου σε σεροτονίνη δεν εμφάνιζε ρυθμικότητα

Συμπεράσματα Τα επίπεδα σεροτονίνης πλάσματος φτάνουν σε μέγιστο νωρίτερα από τα επίπεδα του δωδεκαδακτύλου Μειωμένη απελευθέρωση σεροτονίνης στο πλάσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Συμπεράσματα Τα επίπεδα σεροτονίνης του δωδεκαδακτύλου σε κύκλο φωτός - σκοταδιού ήταν χαμηλότερα τη μέρα από ότι αυτά σε συνεχές σκοτάδι Το φως επάγει την απελευθέρωση της σεροτονίνης από το δωδεκαδάκτυλο

Συμπεράσματα Ένα μοριακό ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο ρυθμίζει την παραγωγή πεπτιδίων και ορμονών και συνεπώς την πεπτική λειτουργία σε κύκλους φωτός - σκοταδιού. Η ρύθμιση της σεροτονίνης του πλάσματος δίνει στοιχεία χρόνου από το πεπτικό σε άλλους ιστούς.

References Elizabeth Ebert-Zavos, Maria Horvat-Gordon, Alexander Taylor, Paul A. Bartell: Biological Clocks in the Duodenum and the Diurnal Regulation of Duodenal and Plasma Serotonin. PLoS ONE 8(5): e58477 (2013) Jacob Richards and Michelle L. Gumz: Advances in understanding the peripheral circadian clocks. FASEB J. 26, 3602–3613 (2012) M Garaulet, J M Ordovás and J A Madrid: The chronobiology, etiology and pathophysiology of obesity. International Journal of Obesity (2010) 34, 1667–1683 Εικόνα εισαγωγής : peid=3 peid=3 Τελευταία εικόνα :

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !