Αγία Σοφία Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π.. Η Ιστορία της Η Ιστορία της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παναγία η Κανακαριά Στη Λυθράγκωμη, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου στη περιφέρεια της τουρκοκρατούμενης Καρπασίας βρίσκεται ένα σπάνιο δείγμα της.
Advertisements

Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
«BYZANTIUM-THE LOST EMPIRE»
Η Αγία Σοφία και η Οδηγήτρια του Μυστρά
Από την μαθήτρια Δανάη Κασσελάκη
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, (τουρκικά Ayasofya, λατινικά Sancta.
4ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Ταξίδι στο χωροχρόνο Ευγενιάδης Στέλιος
ΜΕΤΩ Π Η ΖΩΦΟΡΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ [ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ] ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΙΜΤΖΗ Δ 2 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ / ΝΙΚΗΣ
Αγία Σοφία Θαύμα Αρχιτεκτονικής!!!
Αρχιτεκτονική Μέσης Βυζαντινής περιόδου
Copyright by Tsoulis Miltiadis 1999
Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)
Αγία Σοφιά.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι.
TEXNH EKKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Α) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ Η’ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;
Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ
Ζωή Τσαγκαδοπούλου, μαθήτρια Β΄4 Β΄τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 3
Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
Μέση βυζαντινή περίοδος ( )
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
παναγια παμμακαριστοσ
Δ 10. Αρχαϊκή τέχνη π Χ (σελ.65-67). Κορυφαίες δημιουργίες Οι λίθινοι μνημειακοί ναοί Οι λίθινοι μνημειακοί ναοί Τα λίθινα αγάλματα σε φυσικό.
Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού.
Η Α' Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο ( ). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346.
Αγία Σοφία Χρηστος Πανουργιας Εβιτα Παγωμενου Θανια Σουρετη Ντορινα Μπετσικα.
2.Αρχιτεκτονική του χριστιανικού ναού
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Μονεμβασιά Ναύπλιο Καρώνης Παναγιώτης Μαυρογιαννάκης Μένιος Σμυρνιωτάκης Γιάννης.
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα.
Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολη. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας (Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού) χτίστηκε το 532 από τον Ιουστινιανό στη θέση.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ : ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
 Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Που Βρίσκονται.
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Αγία Σοφία Αντρέας Χατζησταύρου.
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εικονογραφικοί κύκλοι
ΠερΙΚΕΝΤΡΟΙ ΝΑΟΙ και εικονογραφικοι κυκλοι
Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π..
Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.
Η ρωμαϊκή αγορά της Αθήνας
ΕικονογραφικοΙ κυκλοι δυτικησ τεχνησ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΤΡΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.
Το μεγαλοπρεπές μνημείο
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
Βασίλης Αθανασιάδης τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αγία Σοφία Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π.

Η Ιστορία της Η Ιστορία της

Ιστορία Ιστορία Αν και λίγα συμ π εράσματα μ π ορούν να εξαχθούν ως π ρος την αρχιτεκτονική αξία του οικοδομήματος, οι ιστορικές π ηγές μαρτυρούν π ως στο εσωτερικό του φυλάσσονταν ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας, α π ό χρυσό ή ασήμι. Σύμφωνα με τις π λέον π ρόσφατες π ροσ π άθειες ανα π αράστασης του ναού, υ π οθέτουμε π ως είχε εύρος 52 μ. α π οτελούμενη α π ό ένα κεντρικό κλίτος και τέσσερις διακριτούς διαδρόμους. Κατά τη Στάση του Νίκα το 532, υ π έστη μεγάλη φθορά και το κτίσιμο του ναού π ου διατηρείται ως σήμερα δρομολογήθηκε α π ό τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α '.

Ιστορία Ιστορία Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε « Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον ε π ιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών !», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το ο π οίο ήταν π ιο θαυμαστό α π ό τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Τριακόσια και π λέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ΄ αντιστοιχία, είχαν δα π ανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού

Η αρχιτεκτονική της Η αρχιτεκτονική της Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα π ερί π ου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι π εσσοί, ( κτιστοί τετράγωνοι στύλοι ), π ου α π έχουν μεταξύ τους ο ένας α π ό τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα π άνω στα ο π οία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύ π ωση ότι αιωρείται εξαιτίας των π αραθύρων π ου βρίσκονται γύρω στη βάση του ( ο σύγχρονος ιστορικός Προκό π ιος λέει :... δίνει την εντύ π ωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού π ου κρέμεται στη γη...).

Η εσωτερική διακόσμησή της Στην Αγία Σοφία, στην ε π ιφάνεια του τρούλου, εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας και π εριβάλλεται α π ό τους Προφήτες και τους Α π οστόλους. Πάνω σ ' έναν ομοιόμορφο " κάμ π ο " - φόντο - π ροβάλλονται οι φιλοτεχνημένες με εκτυφλωτικά χρώματα μορφές και σκηνές και δίνουν την εντύ π ωση ανάγλυφου. Τα π ιο σημαντικά α π ό αυτά είναι « Ένθρονος Θεοτόκος », « Ένθρονος Χριστός », « Θεοτόκος βρεφοκρατούσα », και η π αράσταση της « Δεήσεως ». Η διακόσμηση π ού κάλυ π τε το εσωτερικό του ναού ήταν ίσης σ π ουδαιότητας με την αρχιτεκτονική του.

Η εσωτερική διακόσμησή της Υψηλοί κίονες α π ό π ορφύρα, λευκό και π ρασινω π ό διάστικτο μάρμαρο, στεφανωμένοι με μαρμάρινα κιονόκρανα ήταν διακοσμημένοι με γραμμές χρώματος μ π λε ή χρυσαφί. Οι τοίχοι καλύ π τονταν με μάρμαρα π ολύχρωμα, ζωγραφισμένα α π ό τούς π ιο ε π ιδέξιους ζωγράφους, και α π ό ψηφιδωτά π ού έλαμ π αν μέσα στο βαθύ μ π λε ή αργυρό φόντο.

Φωτογραφίες της Φωτογραφίες της

Τα ψηφιδωτά της

Να και το τέλος !! Τι κρίμα π ου έφτασε το τέλος αλλά θα τα ξανα π ούμε σύντομα !! Ευχαριστώ π ου την π αρακολουθήσατε ελ π ίζω να σας άρεσε !! Η συγγραφέας Ελένη Π. Τι κρίμα π ου έφτασε το τέλος αλλά θα τα ξανα π ούμε σύντομα !! Ευχαριστώ π ου την π αρακολουθήσατε ελ π ίζω να σας άρεσε !! Η συγγραφέας Ελένη Π.