Το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία Ενότητα 11Β Η σχέση του παιδιού με τη φύση Καφένια Μπότσογλου Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Η αναγκαιότητα συνθετικής προσέγγισης 1/6
Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Περιγραφική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και.
Ενότητα 8: Μιλάμε για το θέατρο
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα #: 8η Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης Σχολή: Σ.Α.Κ.Ε. Τμήμα: Φιλοσοφίας.
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 3: Τα Συναισθήματα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια της Φιλοσοφίας του Δικαίου Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Zωολογία Ι Ενότητα 19: Εχινόδερμα Εργαστηριακή Άσκηση: Συστηματική Εχινοδέρμων Κυρίτση – Κρικώνη Βασιλική, ΕΔΙΠ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
Ενότητα 11: Άνοιξη-Μάρτης
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 10: Χριστούγεννα! Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Ενότητα 12: Πάσχα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Ενότητα 4 (part B) : Ιατρική ηθική
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 2: Βιοτικές κρίσεις και ηθικά επιχειρήματα (part B) Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ενότητα 6: Μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου 1940
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης για την ψυχή
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 9 (PART A): Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 12: Δικαστής και διαδικασίας δίκης
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
Προσχολική Παιδαγωγική
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Εισαγωγή στις εικαστικές τέχνες
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Κινητικά προβλήματα Πολλαπλές αναπηρίες
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Ενότητα 13: Τα Έντομα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Διδακτική της Πληροφορικής
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 12: Το διάγραμμα ροής και η λειτουργία του
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part A): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Παραγωγή
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 4 (part A) : Ιατρική ηθική
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Μυθος και Τελετουργία στην Αρχαία Ελλάδα
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Προσχολική Παιδαγωγική
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part B): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Γενικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία Α´
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 6 (part A): Όταν τα άτομα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής.
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Διατροφή- Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία Ενότητα 11Β Η σχέση του παιδιού με τη φύση Καφένια Μπότσογλου Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

Η σύνδεση του κόσμου των παιδιών με τη φύση

Τι νομίζετε ότι έχει διαταράξει τη σχέση του παιδιού με τη φύση;

Τα σημερινά παιδιά, έχουν αποκοπεί από τη φύση... Καταναλώνουν πολύ χρόνο στα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση

Τα σημερινά παιδιά, έχουν αποκοπεί από τη φύση... Οι εικόνες στην τηλεόραση τους δημιουργούν φόβο για τη φύση

Τα σημερινά παιδιά, έχουν αποκοπεί από τη φύση Αντιλαμβάνονται νωρίς τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα με έναν τρόπο που τα φοβίζει.

Οι αλλαγές στις στάσεις των παιδιών Από την απορία και τη χαρά στον φόβο και την αποστροφή Στην πραγματικότητα, το 53% των παιδιών σε μια παγκόσμια έρευνα, εξέφρασε αισθήματα φόβου, για φυσικά φαινόμενα, όπως η βροχή, ο αέρας και το χιόνι.

Ξέρετε ? Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών έχουν αυξηθει από το 4% στο 16% από το 1971.

Ξέρετε; H Ελλάδα έχει τα σκήπτρα στην κατανάλωση θερμίδων και τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Kατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παχυσαρκίας μετά από τη Νότια Αφρική και το Κουβέιτ.

Σε 20 χρόνια θα χαθούν περισσότερα παιδιά από την κακή διατροφή παρά από τα ναρκωτικά ή το AIDS, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μία εκστρατεία ενημέρωσης για να επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύει η αισθητή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, το ποσοστό αύξησης της παχυσαρκίας, σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, φθάνει το 54% και το 40% σε εφήβους ηλικίας ετών. Είναι πράγματι θλιβερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, να έχει εκλείψει η φυσική δραστηριότητα στα νεαρά άτομα, η οποία μάλιστα έχει αντικατασταθεί από τη μανιώδη τηλεθέαση, που συνοδεύεται από μηχανιστική κατανάλωση περιττών, ποσοτικά και ποιοτικά τροφίμων.

Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το % το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές. - Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το ,8% το 2009) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. - Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. (Σημειώνεται ότι μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου).

Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. -Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών πληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή ασκούνται περισσότερο από μια ώρα την ημέρα (60 λεπτά ημερησίως).

Πως τα παιδιά επωφελούνται από την επαφή τους με τη φύση;

Τα παιδιά που έχουν συχνή επαφή με τη φύση, φαίνεται να: Έχουν καλύτερο συντονισμό, ισορροπία και ευελιξία Είναι περισσότερο δημιουργικά Καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά Περισσότερες ικανότητες στο συνεργατικό παιχνίδι και στη διαχείριση συγκρούσεων.

Η επαφή με τη φύση, βοηθά τα παιδιά με διάσπαση προσοχής.

Η επαφή με τη φύση, βοηθά στη πρόληψη και την αντιμετώπιση αλλεργιών και άσθματος

Ο χρόνος που περνάμε έξω, μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ωφελούνται από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον ( Lester and Maudsley, 2007). Τα υλικά που προσφέρει η φύση είναι μερικά από τα καλύτερα υλικά που μπορεί να βρει ένα παιδί για να παίξει. Μπορούν να βρεθούν εύκολα είτε από τα ίδια τα παιδιά είτε από τους ενήλικες. ( White, 2008)

Τα δέντρα, τα φυτά και η βλάστηση προσφέρουν στους υπαίθριους χώρους παιχνιδιού μια σειρά από χαρακτηριστικά: η εικόνα τους, ακολουθεί τη διαδοχή των εποχών, χρώματα, αρώματα και οπτικές αλλάζουν, καθώς αλλάζουν οι μήνες και οι εποχές.

Ο χώρος παιχνιδιού μεταβάλλεται παίρνοντας άλλη όψη. Τα δέντρα και η θάμνοι προσφέρουν τη σκιά τους τις ηλιόλουστες μέρες και δημιουργούν μια φυσική προστασία στο χώρο από τους κινδύνους που υπάρχουν έξω από αυτόν (δρόμους, κυκλοφορία).

Οι Fjortoft και Sageie (2000) διαπίστωσαν ότι όταν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν καθημερινή επαφή με το φυσικό περιβάλλον έχουν καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη από αυτά που δεν έχουν..

Στην ίδια κατεύθυνση ο Grahn et al. (1997, αναφέρεται στο Wells and Evans, 2003) διαπίστωσε επίσης, ότι τα παιδιά που καθημερινά ανεξάρτητα από τον καιρό, περνούσαν κάποιο διάστημα της ημέρας σε έναν υπαίθριο χώρο πλούσιο σε βλάστηση και φοιτούσαν σε κάποιο νηπιαγωγείο έξω από την πόλη, είχαν καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη και πιο αναπτυγμένη την ικανότητα προσοχής από τα παιδιά που παρακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής στην πόλη, περιτριγυρισμένο από ψηλά κτίρια

Επίσης, οι Moore και Wong (1997) διαπίστωσαν ότι τα παιδιά παίζουν χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις κοντά στη φύση. Συναισθηματικά, η επαφή με τη φύση και τα στοιχεία της, μειώνει το άγχος, δημιουργεί καλή διάθεση και αυξάνει την ικανότητα προσοχής ( Bohling - Phillippi, 2006;Louv, 2006, ( Wells 2000, Grahn, et al. 1997, Taylor et al. 2002)

Τα παιδιά σύμφωνα με έρευνα του Greenman (2005) βρίσκουν τους υπαίθριους χώρους παιχνιδιού πιο ελκυστικούς και τους προτιμούν.

Η παρουσία «πράσινων κατασκευών» παιχνιδιού στις παιδικές χαρές προσφέρει στα παιδιά επιπλέον δυνατότητες παιχνιδιού, όπως για να κρυφτούν και να σκαρφαλώσουν. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη κινητών στοιχείων ( loose parts ) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες παιχνιδιού σε έναν παιχνιδότοπο, και παράλληλα, προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την φύση ( Davis, White, Knight, 2009).

Όταν τα παιδιά δεν εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με τη φύση και δεν αποκτούν θετικές εμπειρίες είναι πιθανό να αναπτύξουν φόβους και προκαταλήψεις απέναντι στη φύση (Beach, 2003).

Οι θετικές εμπειρίες των παιδιών σε φυσικά περιβάλλοντα, δημιουργούν τη βάση για να αναπτύξουν ως ενήλικες σεβασμό και αγάπη για τη φύση( Chawla 1988; Wilson 1993; Sobel 1996, 2002 & 2004; Wilson 1997; Kahn 1999; Kals et al. 1999; Moore & Cosco 2000; Bixler et al. 2002; Kals & Ittner 2003; Schultz et al. 2004).

Τα παιδιά των οποίων τα σπίτια τους είναι κοντά στη φύση είναι πιο ανθεκτικά σε στρεσσογόνες καταστάσεις. Παρουσιάζουν με μικρότερη συχνότητα διαταραχές συμπεριφοράς, άγχος και κατάθλιψη, και έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Όσο περισσότερο τα παιδιά είναι κοντά στη φύση, τόσο περισσότερο επωφελούνται ( Wells & Evans 2003, Kahn, 1999).

Τα παιδιά που έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον, παρουσιάσουν αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης και αυτοελέγχου, αρρωσταίνουν λιγότερο, και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση Grahn, et al.1997, Fjortoft & Sageie 2001).

Σε έρευνα που εξέτασε την επιρροή της παρουσίας φυσικών στοιχείων σε χώρους παιχνιδιού, διαπιστώθηκε τα παιδιά βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τα φυσικά στοιχεία επιμηκύνουν την διάρκεια των δραστηριοτήτων παιχνιδιού ( Herrington & Studmann, 1998). Σε πρόσφατη έρευνα ( Hestenes, Shim, & DeBord, 2007) σε 41 υπαίθριους χώρους παιχνιδιού στη Νότια Καρολίνα, διαπιστώθηκε ότι σε αυτούς που υπήρχαν περισσότερα φυσικά στοιχεία, τα παιδιά, ανέπτυξαν περισσότερο δραστηριότητες δημιουργικού παιχνιδιού.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα του Hines, (2005) ένα ακόμη πλεονέκτημα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον στο παιχνίδι των παιδιών είναι ότι, επιδρώντας στη συμπεριφορά των παιδιών, μειώνει την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και τα ατυχήματα. Τα παιδιά τείνουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους στο φυσικό περιβάλλον ευκολότερα, και οι καυγάδες και τα ατυχήματα να δίνουν τη θέση τους σε δημιουργικές δραστηριότητες παιχνιδιού ( Malone & Tranter 2003).

Τα παιδιά στο φυσικό περιβάλλον παίζουν πιο ανεξάρτητα, και οι δραστηριότητες παιχνιδιού που αναπτύσσουν είναι πιο δημιουργικές και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη γλωσσικών και συνεργατικών δεξιοτήτων. (Moore & Wong 1997, Taylor, et al. 1998, Fjortoft 2000).

Ο Pyle, (2002) υποστηρίζει ότι επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον, βελτιώνει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων και παρατήρησης ( Crain 2001).

Αναπτύσσει ( Cobb 1977, Louv 1991)την περιέργεια, η οποία θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα στη δια βίου εκπαίδευση ( Wilson 1997). Τέλος, ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών ( Moore 1986, Bixler et al. 2002) και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν πιο θετικά συναισθήματα για τους άλλους( Moore 1996).

Τέλος Ενότητας

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνες/Φωτογραφίες Τα εν λόγω έργα έχουν ανακτηθεί από το διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς