Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Advertisements

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Βιοτεχνολογία.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Ζύμες και μύκητες.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μοριακή Ταξινόμηση βακτηρίων
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Προσδιορισμός Μικροβιολογικής ποιότητας γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα,
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καθ Α. Μαυρίδου ΤΕΙ Αθήνας
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Μικροβιολογία Τροφίμων I
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
2.2.1– Μείγματα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
OPΓANIKH XHMEIA, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΦYΣIOΛOΓIA ΦYTΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
APXEΣ ΦYΣIOΛOΓIAΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
Πολλαπλασιαστές Lagrange (προαιρετικά)
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
Εισαγωγή Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
AΠEIPOΣTIKOΣ ΛOΓIΣMOΣ, TOMOΣ I – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ
Διπλά ολοκληρώματα.
Τριπλά ολοκληρώματα σε κυλινδρικές και σφαιρικές συντεταγμένες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)

Εντερόκοκκοι (στρεπτόκοκκοι κοπρανώδους προέλευσης) Εντερόκοκκοι (στρεπτόκοκκοι κοπρανώδους προέλευσης) Οι εντερόκοκκοι ενδημούν στο πεπτικό συστημα των ομοιόθερμων ζώων. Περιλαμβάνουν τα είδη Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Streptococcus bovis Streptococcus equinus. Enterococcus faecalis

BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

Οι εντερόκοκκοι είναι βακτήρια: gram-θετικά δυνητικά αναερόβια, αλλόφιλα σε κόκκους οι οποιοι εμφανίζονται σε ζεύγη ή σε μικρές αλυσίδες.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί (κυρίως οι Enterococcus faecalis και Enterococcus faecium) αποτελούν χρήσιμους μικροβιακούς δείκτες καθώς, συγκριτικά με την E. coli, είναι πιο ανθεκτικοί σε ψύξη, κατάψυξη, ξήρανση, χαμηλό pH και μέτρια θερμική επεξεργασία. Συνεπώς, οι εντερόκοκκοι μπορεί συχνά να ανιχνευθούν σε κατεψυγμένα τρόφιμα και χυμούς φρούτων.

Δείκτες εντερικής μόλυνσης Δείκτες κακής επεξεργασίας των τροφίμων και αίτιο τροφικών δηλητηριάσεων

Τρόφιμα με pH 4-4,2 (πχ πίκλες) Αλίπαστα (πχ αντζούγιες) Κατεψυγμένα τρόφιμα Λαχανικά Σφολιατοειδή Όστρακα Μαλάκια Τρόφιμα με pH 4-4,2 (πχ πίκλες) Αλίπαστα (πχ αντζούγιες)

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη εντερόκοκκων Ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξης: 100C Μέγιστη θερμοκρασία ανάπτυξης: 450C Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης: 350C Εύρος τιμών pH ανάπτυξης: 4,4-8,0

Ελάχιστη τιμή αw ανάπτυξης : 0,90 Μέγιστη συγκέντρωση NaCl για ανάπτυξη 6,5%

Ανάλυση για εντερόκοκκους: Μέθοδος διαδοχικών δεκαδικών αραιώσεων 1 mL 1 mL 1 mL 1 mL 1 mL 1 mL Αρχικό δείγμα Μέθοδος επιστιβάδευσης. Ενοφθαλμισμός με 1 mL από τις αραιώσεις και μετά προσθήκη εκλεκτικού θρεπτικού υποστρώματος Enterococcus selective agar (δεν αποστειρώνεται) στους 45ο C και άμεση ανακίνηση. 100 Επώαση τρυβλίων στους 35 οC για 48h

/\ Το υπόστρωμα είναι εκλεκτικό και δεν χρειάζεται αποστείρωση (επίσης περιέχει το Sodium Azide που είναι θερμοευαίσθητο) Στην τεχνική της επιστιβάδευσης μόλις στερεοποιηθεί το υπόστρωμα που έχουμε ενσωματώσει 1mL δείγματος, προσθέτουμε μία δεύτερη στιβάδα υποστρώματος. Οι εντερόκοκκοι αναπτύσσονται σε μικροαερόφιλες συνθήκες

Σχηματισμός κόκκινων αποικιών Μέτρηση των αποικιών και υπολογισμός cfu/ml ή g Μέτρηση των τρυβλίων που περιέχουν 10- 80 αποικίες οι οποίες είναι σκούρες κόκκινες ή έχουν κόκκινη ή ρόζ κεντρική περιοχή

Ανάλυση για εντερόκοκκους με μεμβρανικό φίλτρο, πχ για ανάλυση νερού Νομοθετικά όρια για παρουσία εντερόκοκκων σε νερό δικτύου (πόσιμο): Απουσία σε 100 mL νερού