Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Advertisements

Το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Βασικές Οικονομικές Έννοιες
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 9η Διάλεξη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
Το κράτος υπολογίζει τι θα εισπράξει και τι θα ξοδέψει την επόμενη χρονιά.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS1 Κεφάλαιο 9 Ασκήσεις. ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS2 Άσκηση 19 Τιμές Αγοράς = Τιμές Συντελεστών + Έμμεσοι Φόροι – Επιδοτήσεις Προϊόν Α: Τιμές.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
OI ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Η ακαθάριστη αξία της παραγωγής συγκροτείται από τρεις κατηγορίες εισροών: Τα αναλώσιμα ενδιάμεσα προϊόντα και τις αναλώσιμες ενδιάμεσες υπηρεσίες Την.
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
 ΕΛΛΑΔΑ *ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ) * ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η Προσδιορισμός του Εισοδήματος και ο Δημόσιος Τομέας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Επιτόκια
Χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Άσκηση 1.
Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
Ζαπατινας χαραλαμπος - Α.μ
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Επιτόκια
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.3 Οικογενειακός προϋπολογισμός
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία

Εισαγωγή ΗΠΑ: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανάει περισσότερο από δυο τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για άμυνα, κοινωνική ασφάλιση, πάρκα, υγεία, εκπαίδευση. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις δαπανούν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για σχολεία, αστυνομία πυροσβεστική κα.

Εισαγωγή ΗΠΑ 1980 – 1990 έλλειμμα, δαπανούσε περισσότερα από όσα εισέπραττε από φόρους και έτσι δανειζόταν – 2001 αύξηση φόρων, δημιούργησε πλεόνασμα σήμερα: πόλεμος για τρομοκρατία, μείωση φόρων, οικονομική ύφεση αύξησαν έλλειμμα.

Δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Δημοσιονομικό έλλειμμα ΗΠΑ / ΑΕΠ

Χρέος των ΗΠΑ

Χρέος των ΗΠΑ / ΑΕΠ

Σύνθεση δαπανών και φόρων Προαιρετικές δαπάνες (discretionary spending): αμυντικές, εκπαίδευση Μη προαιρετικές δαπάνες(non discretionary spending): τόκοι για το εθνικό χρέος και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα (entitlements): ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση, κουπόνια διατροφής

Η σύνθεση των δαπανών στις ΗΠΑ

Η σύνθεση των εσόδων στις ΗΠΑ

Δημόσιος τομέας Η εισαγωγή του δημοσίου τομέα στην ανάλυση επηρεάζει τόσο την αγορά προϊόντος όσο και την αγορά κεφαλαίου με δυο τρόπους: Πρώτον, με το να αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από επιχειρήσεις επηρεάζει τη ζήτηση στην αγορά προϊόντος Δεύτερον, οι φόροι μειώνουν τη ζήτηση στην αγορά προϊόντος, διότι μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα μειώνουν την κατανάλωση.

Δημόσιος τομέας Εάν τα έσοδα από τους φόρους (T) είναι λιγότερα από τις κρατικές δαπάνες (G) το δημόσιο έχει δημοσιονομικό έλλειμμα (fiscal deficit) και θα χρειασθεί να δανεισθεί στην αγορά κεφαλαίου για να καλύψει τη διαφορά. Εάν τα έσοδα από τους φόρους (T) είναι περισσότερα από τις κρατικές δαπάνες (G) το δημόσιο έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα (fiscal surplus) και θα λειτουργήσει ως καθαρός αποταμιευτής

Δημόσιος τομέας Το δημόσιο έλλειμμα είναι ο πρόσθετος δανεισμός μιας συγκεκριμένης χρονιάς ενώ το συνολικό ποσό που χρωστάει ένα κράτος αντιπροσωπεύει τα χρήματα που έχει δανεισθεί στο παρελθόν και λέγεται χρέος (dept).

Δημοσιονομικό έλλειμμα Σε δημοσιονομικό έλλειμμα το κράτος θα ανταγωνισθεί με ιδιώτες δανειολήπτες για την αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα. Αρά, η αποταμίευση για ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι λιγότερη. Η ιδιωτική αποταμίευση έχει δυο στόχους: να χρηματοδοτήσει την ιδιωτική επένδυση και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ιδιωτική αποταμίευση S private = I + ( G – T ) (1) G – T = - S government (το έλλειμμα εκφρασμένο ως αρνητική κρατική αποταμίευση) (2) (1) + (2) => S private = I – S government S private + S government = I (η εθνική αποταμίευση σε μια κλειστή οικονομία σε ισορροπία ισούται με την επένδυση )

Έλλειμμα Όταν η αγορά κεφαλαίου βρίσκεται σε ισορροπία με πλήρη απασχόληση και το κράτος θέλει να αυξήσει τα έξοδα του χωρίς να αυξήσει φόρους τότε δανείζεται από την εθνική αποταμίευση εκτοπίζοντας (crowd out) την ιδιωτική επένδυση.

Έλλειμμα Γιατί;

Έλλειμμα Το κράτος για να μην αυξήσει φόρους, παίρνει τα χρήματα της ιδιωτικής αποταμίευσης και έτσι οι καταθέσεις που υπάρχουν πραγματικά στις τράπεζες μειώνονται. Αυτό οδηγεί σε αύξηση το πραγματικό επιτόκιο και μειώνεται συνακολούθως η ιδιωτική επένδυση.

Έλλειμμα

Πλεόνασμα Μια μείωση των κρατικών δαπανών χωρίς μείωση της φορολογίας αυξάνει την καμπύλη της εθνικής αποταμίευσης προς τα δεξιά γιατί τότε το κράτος είναι αποταμιευτής και συνεπώς μειώνεται το πραγματικό επιτόκιο και αυξάνονται οι επενδύσεις

Επιπτώσεις αλλαγής στη φορολογία Εάν αποφασισθεί μείωση φόρων χωρίς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό => αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος + αύξηση εισοδήματος νοικοκυριών => αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης και ιδιωτικής αποταμίευσης => μειωμένη εθνική αποταμίευση γιατί το κράτος θα δανεισθεί τα χρήματα της ιδιωτικής αποταμίευσης =>αύξηση πραγματικού επιτοκίου => μειωμένες επενδύσεις

Ισορροπημένη αλλαγή προϋπολογισμού Αν το κράτος αυξήσει τα έξοδα του και τους φόρους κατά το ίδιο ποσό τι θα συμβεί;

Ισορροπημένη αλλαγή προϋπολογισμού Μείωση διαθέσιμου εισοδήματος λόγω φόρων => μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης και ιδιωτικής αποταμίευσης => η κρατική αποταμίευση (Sgovernment) παραμένει ίδια, αφού αυξήθηκαν ισόποσα οι φόροι και οι δαπάνες => μείωση εθνικής αποταμίευσης ( S private + S government = I) => αύξηση πραγματικού επιτοκίου => μείωση επένδυσης

Ισορροπημένη αλλαγή προϋπολογισμού Αν το κράτος μειώσει τα έξοδα του και τους φόρους κατά το ίδιο ποσό τι θα συμβεί;

Ισορροπημένη αλλαγή προϋπολογισμού Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος λόγω μειωμένων φόρων => αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης και ιδιωτικής αποταμίευσης => η κρατική αποταμίευση (S government ) παραμένει ίδια, αφού μειώθηκαν ισόποσα οι φόροι και οι δαπάνες => αύξηση εθνικής αποταμίευσης λόγω ιδιωτικής αποταμίευσης ( S private + S government = I) => μείωση πραγματικού επιτοκίου => αύξηση επένδυσης

Πλεόνασμα ως ποσοστό του δυνητικού ΑΕΠ

Πλήρης απασχόληση Η τεχνολογία, η απασχόληση και τα αποθέματα κεφαλαίου δεν επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα από αλλαγές στις κυβερνητικές δαπάνες και φόρους, αλλά οι αυξημένες κρατικές δαπάνες θα μειώσουν το απόθεμα κεφαλαίου που θα έχει η οικονομία στο μέλλον και συνεπώς θα μειωθεί το εισόδημα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Πλήρη απασχόληση Η επένδυση σε πλήρη απασχόληση ισούται με: Ι = S private + S government Ι = (Υ – C – T) + (T - G) Y = C + I + G δηλαδή η ζήτηση για κατανάλωση για επένδυση και για δημόσιες δαπάνες ισούται με το εισόδημα σε καθεστώς πλήρους απασχόληση

Μεταβίβαση ελλειμμάτων μεταξύ γενεών Δανεισμός μελλοντικών φόρων για να πληρωθούν τρέχοντα έξοδα μιας κυβέρνησης. Πχ εξωτερικός δανεισμός για να μειώσει τη φορολογία σήμερα και αποπληρώσει τα δάνεια σε 50 χρόνια. Πώς αποπληρώνονται τα δάνεια;

Μεταβίβαση ελλειμμάτων μεταξύ γενεών Με αύξηση φόρων σε 50 χρόνια, άρα έτσι μεταφέρεται πλούτος από τους μελλοντικούς φορολογούμενους στους σημερινούς. Όταν το εισόδημα του ανθρώπων είναι υψηλότερο τότε αυξάνονται οι καταναλωτικές τους δαπάνες παρά η αποταμίευση Αντίθετη άποψη, οι μελλοντικοί φορολογούμενοι είναι τα παιδιά των σημερινών και με μια καλή διαχείριση των χρημάτων τους αυτοί θα μπορούν να πληρώσουν τους υψηλούς φόρους στο μέλλον

Ελλείμματα ή πλεονάσματα; Πρέπει οι κυβερνήσεις να έχουν ελλείμματα ή όχι;

Αν έχεις έλλειμμα για να πληρώσεις μισθούς και λειτουργικά έξοδα της παρούσας κυβέρνησης τότε είναι λάθος να έχεις έλλειμμα Αν έχει έλλειμμα για να χτίσεις δρόμους και σχολεία μπορεί να είναι σωστό να έχεις έλλειμμα, εφόσον στο μέλλον αυτό αποδώσει σε υψηλότερους μισθούς και ΑΕΠ.

Τέλος παρουσίασης Ερωτήσεις – Απορίες

Τέλος παρουσίασης Ευχαριστώ για το χρόνο σας!