Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Περιγραφική Στατιστική
Advertisements

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα Συσχέτιση
Μπουντζιούκα Βασιλική, MSc Βιοστατιστικός Εξωτ. Συνεργάτης ΕΣΔΥ
Εισαγωγή στην Κοινωνιογλωσσολογία
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Βασικές Αρχές Μέτρησης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΤΥΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ
Μάρτιος 2011 Πίσω στα βασικά: Βασικές αρχές στατιστικής για κοινωνιολογικές έρευνες Σπύρος Βερονίκης Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Σχετικές πληροφορίες:
Εισαγωγή Στατιστική είναι η επιστήμη που με τη βοήθεια επιστημινκών μεθόδων ασχολείται με τη συλλογή, οργάνωση, παρουσίαση και ανάλυση αριθμητικών στοιχείων.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ: ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
Στατιστικά περιγραφικά μέτρα Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής 5η Διάλεξη.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δρ. Κουνετάς Η Κωνσταντίνος.
Εισαγωγή στη διαχείριση χαρτοφυλακίου Ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ορίζουμε Μ ια περιουσία που αποτελείται από μία ή περισσότερες κατηγορίες επενδυτικών.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Εργαστήριο Στατιστικής (8 ο Εργαστήριο) Συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών (ερωτήσεων)
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Γραμμική Συσχέτιση, Απλή και Πολλαπλή Γραμμική Παλινδρόμηση (Εργαστήριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών)
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
Στατιστική Ανάλυση. Ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι Ποιες είναι οι διαφορές; Πότε χρησιμοποιούνται; Πότε κάνω στατιστική ανάλυση;
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Πηγή: ‘Βιοστατιστική’ [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β.Παναγιωτάκος]
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Συντελεστής συσχέτισης
Ερμηνεία Σχετικού λόγου ( Odds ratio ) -1
Στατιστικές Υποθέσεις II
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
5o Μάθημα: Το τεστ χ2 Κέρκυρα.
Πολυσυγγραμμικότητα Εξειδίκευση
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Εισαγωγή στην Στατιστική
Πολυπαραγοντική γραμμική εξάρτηση
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
Σχέση μεταξύ δυο ποσοτικών μεταβλητών & Μονοπαραγοντική γραμμική εξάρτηση 2017.
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστής συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Απλή γραμμική παλινδρόμηση
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
Παναγιώταρου Αλίκη Τμήμα Νοσηλευτικής
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Τ. Ε. Ι. Αθήνας Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η: Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστές συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Επαγωγική Στατιστική Γραμμική παλινδρόμηση-Linear Regression Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Ανάλυση διακύμανσης Τι είναι η ανάλυση διακύμανσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος] ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]

Συσχέτιση Συσχέτιση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του βαθμού συμμεταβλητότητας των μεταβλητών. Αν οι μεταβλητές είναι δύο τότε έχουμε απλή συσχέτιση, ενώ αν είναι περισσότερες έχουμε την πολλαπλή συσχέτιση.

Συσχέτιση Για τυχαίο δείγμα από ζεύγη τιμών Xi, Yi προκύπτει ότι: Η συσχέτιση των μεταβλητών είναι γραμμική αν τα σημεία Xi,Yi συγκεντρώνονται πάνω ή κοντά σε μια ευθεία ή μη γραμμική αν τα σημεία (Xi,Yi) συγκεντρώνονται πάνω ή κοντά σε μια καμπύλη ανωτέρου βαθμού. Η συσχέτιση μπορεί να είναι θετική ή αρνητική Η συσχέτιση είναι πλήρης όταν εκφράζεται από ακριβή μαθηματική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών Δεν υπάρχει συσχέτιση αν η διασπορά των σημείων στο επίπεδο δεν παρουσιάζει κάποια εμφανή τάση συγκέντρωσης γύρω από κάποια ευθεία ή καμπύλη

Μέτρηση των Μεταβλητών Μεταβλητές σε «φυσική κλίμακα» Μεταβλητές σε «κλίμακα διαστήματος» Μεταβλητές σε «κλίμακα διάταξης» Μεταβλητές «ποιοτικές»

Επιλογή Μεθόδου Μέτρησης του Βαθμού Συσχέτισης Δύο Μεταβλητών

Επιλογή Μεθόδου Μέτρησης του Βαθμού Συσχέτισης Δύο Μεταβλητών Παρατηρήσεις: Η διερεύνηση της συσχέτισης δύο ποσοτικών μεταβλητών δεν απαιτεί να γνωρίζουμε ποια από τις δύο είναι το αίτιο και ποια είναι το αποτέλεσμα Ο έλεγχος Χ2 χρησιμοποιείται όχι για τον έλεγχο της συσχέτισης αλλά για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας δύο ποιοτικών μεταβλητών X και Y Η συσχέτιση μιας ποιοτικής και μιας ποσοτικής μεταβλητής εξετάζεται μόνο όταν έχει προσδιορισθεί ποια μεταβλητή είναι το αίτιο και ποια το αποτέλεσμα.

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης Ο συντελεστής Pearson είναι η ενδεδειγμένη εκτιμήτρια (στατιστική) για τη μέτρηση γραμμικής συσχέτισης δύο μεταβλητών Χ και Y που έχουν μετρηθεί σε φυσική κλίμακα ή σε κλίμακα διαστήματος.

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης Αλγεβρικός Υπολογισμός του μέτρου της θετικής συσχέτισης των Χ Y: Υπολογισμός μέσων και αποκλίσεων των X,Y και γινόμενο συντεταγμένων xi, yi Άθροισμα Γινομένων xiyi Διόρθωση του Αθροίσματος

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης Υπολογίζουμε τους μέσους των παρατηρήσεων του δείγματος και εκφράζουμε τις τιμές xi και yi των μεταβλητών Χ και Υ σε αποκλίσεις από τους αντίστοιχους μέσους τους Το άθροισμα των γινομένων xi,yi μας δείχνει (ενδεικτικά) αν υπάρχει θετική ή αρνητική γραμμική συσχέτιση. Η χρησιμοποίηση του αθροίσματος Σxiyi ως αλγεβρικού μέτρου της γραμμικής συσχέτισης των Χ και Υ παρουσιάζει μειονεκτήματα

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης Μειονεκτήματα αθροίσματος Σxiyi: εξαρτάται από το μέγεθος του δείγματος εξαρτάται από τις μονάδες μέτρησης των μεταβλητών Χ και Υ

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης

Συντελεστής Συσχέτισης Pearson: Μέτρηση Απλής Γραμμικής Συσχέτισης Αν οι τυχαίες μεταβλητές Χ και Υ είναι ανεξάρτητες τότε: rXY=0 Αν rXY=0 τότε οι τυχαίες μεταβλητές Χ και Υ δεν είναι οπωσδήποτε ανεξάρτητες Γενικά αν δύο μεταβλητές είναι ανεξάρτητες είναι και ασυσχέτιστες (γραμμικά ή όχι) ενώ αν είναι ασυσχέτιστες δεν είναι αναγκαία και ανεξάρτητες.

Ιδιότητες του Συντελεστή Συσχέτισης Pearson

Ιδιότητες του Συντελεστή Συσχέτισης Pearson Ο συντελεστής συσχέτισης του Pearson προσδιορίζει “αποκλειστικά το μέτρο της γραμμικής συσχέτισης” των X,Y Η τιμή του συντελεστή του Pearson δεν προσδιορίζει την ευθεία γύρω από την οποία συγκεντρώνονται τα σημεία του διαγράμματος Ο συντελεστής Pearson δίνει το μέτρο της γραμμικής συσχέτισης των Χ και Υ αλλά δεν προσδιορίζει την αιτιώδη σχέση που τις συνδέει

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Ο συντελεστής συσχέτισης των Χ και Υ στους πληθυσμούς ορίζεται με τον παραπάνω τύπο, όπου xi* yi* είναι οι τυποποιημένες τιμές των Xi Yi και Ν το μέγεθος του πληθυσμού όλων των δυνατών ζευγών (Xi,Yi)

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Υποθέστε ότι μετρήθηκε η συστολική αρτηριακή πίεση σε ένα τυχαίο δείγμα 18 παντρεμένων ζευγαριών και ότι ο συντελεστής συσχέτισης rXY του Pearson βρέθηκε ίσος με 0,32. Να ελέγξετε την υπόθεση ότι δεν υπάρχει γραμμική συσχέτιση μεταξύ της συστολικής αρτηριακής πίεσης των συζύγων (α=0,05).

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Σε περίπτωση που αναμένουμε μη μηδενική γραμμική συσχέτιση μεταξύ των Χ,Υ και ενδιαφερόμαστε να ελέγξουμε πόσο ισχυρή είναι η συσχέτιση (ρXY>0.5) χρησιμοποιούμε τον έλεγχο συσχέτισης του Fisher κάνοντας χρήση του μετασχηματισμού Fisher

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Παράδειγμα 9.2 Σε μια μελέτη διερευνήθηκε…

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξουμε αν η διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης δύο χαρακτηριστικών Χ και Υ είναι στατιστικά σημαντική σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς, χρησιμοποιούμε και πάλι το μετασχηματισμό του Fisher αλλά με διαφορετική (κατάλληλη) στατιστική.

Ο Συντελεστής ρXY στους πληθυσμούς Έλεγχοι Υποθέσεων Υποθέστε ότι μετρήσαμε τη συστολική πίεση του αίματος σε δύο διαφορετικές στιγμές που απέχουν 5 έτη μεταξύ τους και βρέθηκε ότι: ο συντελεστής συσχέτισης r1=0,65 για n1=48 άνδρες ηλικίας 30-49 ετών ο συντελεστής συσχέτισης r2=0,52 για n2=42 άνδρες ηλικίας 50-69 ετών Να συγκριθούν οι συντελεστές ρ1 και ρ2 στους αντίστοιχους πληθυσμούς

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman Γενικά ο συντελεστής Spearman είναι λιγότερο χρήσιμος από τον συντελεστή Pearson όταν και οι δύο μεταβλητές είναι κανονικές και περισσότερο χρήσιμος όταν η μία ή και οι δύο μεταβλητές είναι μη κανονικές.

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman Παρατηρήσεις: Η διάταξη των τιμών Χi της Χ και Yi της Υ μπορεί να είναι είτε αύξουσα είτε φθίνουσα. Η τιμή της r’XY δε θα μεταβληθεί Γενικά θεωρούμε ότι οι Χ και Υ είναι συνεχείς μεταβλητές και επομένως η πιθανότητα να συμπέσουν δύο τιμές τους είναι μηδέν. Αποδεικνύεται ότι: Ε(r’XY) = ρ’XY V(r’XY) = n-1

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman

Συντελεστής Συσχέτισης Spearman Βασικοί Τύποι