Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
Advertisements

Γιατί μαθαίνουμε Φυσική;
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους
1.3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Μέτρηση χρόνου – Η ακρίβεια
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Χρόνου – η Ακρίβεια Ηλ. Μαυροματίδης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Kίνηση.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 2 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) και Χρόνο (t) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Μήκος (L) Πόσο μακριά.
Μήκος (L) και επιφάνειες (S)
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Τα ΠΛΗΚΤΡΑ του πιανου Όταν το πιάνο εφευρέθηκε ως ένα μουσικό όργανο, είχε εντελώς διαφορετική όψη από ότι στις μέρες μας. Έβλεπες μόνον άσπρα πλήκτρα.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!.
E2 Τάξη Τίτλος προγράμματος: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο»
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΧΡΌΝΟΣ 1 Σλίκα Ραφαηλία Γ’ εξάμηνο Π.Τ.Δ.Ε Α.Ε.Μ 3879 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η Δήμητρα Σκληθριώτη Ζήσης Κωστάκης Μαρία Καρκαλά.
Ο ΧΡΟΝΟΣ 1 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.  Ο χρόνος εννοείται "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον,
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πέικου Μαρία Α.Ε.Μ:3867 Ο ΧΡΟΝΟΣ 1 2η Εργαστηριακή Άσκηση.
ΜΠΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Α.Ε.Μ Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ Κ. Κολοβός - Γ. Μανιάτης ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ  ΗΤΑΝ ΈΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Διδάσκων: Γ. Παλαιγεωργίου ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ Α.Ε.Μ.: 3783.
Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση Χατζηφώτης Αντώνιος Α.Ε.Μ Ο ΧΡΟΝΟΣ Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Η Διδασκαλία του χρόνου
ΧΑΡΜΑΝΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΣΩΤΗΡΙΑ Α.Ε.Μ:3910
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΕΛΕΜΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Α.Ε.Μ.: 3876
Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΑΕΜ:3861 Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ – ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ. Παρατηρώντας εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα …… Βλέπουμε ότι κάποια ¨πράγματα¨
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Παρουσίαση της ώρας(χρόνος)
Διδασκαλία της ώρας Τσορμπάρη Αρετή ΑΕΜ:3908 Χρόνος.
ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ ΑΕΜ:3861 Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
ο χρόνος 2η εργαστηριακή άσκηση
Θέμα παρουσίασης: Ο χρόνος
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
H Ώρα Ρότζιος Γεώργιος, ΑΕΜ : 3960.
Χρόνος.
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
Αργότερα χρειάστηκε να μετρήσουν την επιφάνεια των χωραφιών τους:
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΥΒΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Ο ΧΡΟΝΟΣ.
Η διδασκαλία του χρόνου
2Η ΕΡΓΑΣΤΙΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
H διδασκαλία του χρόνου
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Μετρώντας Αντίστροφα..! Στέλλα Πέτρου Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ως τώρα ασχοληθήκαμε με τα μεγέθη Μήκος (L) Εμβαδόν (S) και Όγκο (V) Με τη μέτρηση τους μπορέσαμε να απαντήσαμε σε ερωτήματα σαν τα παρακάτω: Πόσο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο ή πόσο ύψος έχει ένας άνθρωπος ή ένα κτίριο. Πόσο μεγάλο είναι ένα χωράφι. Πόσο χώρο πιάνει μία ντουλάπα ή πόσο λάδι χωράει ένα δοχείο.

Ένα άλλο ερώτημα που χρειάστηκε να απαντήσουν οι άνθρωποι είναι το: Πότε έγινε ή θα γίνει κάτι. π.χ χτές το πρωϊ ή αύριο το βράδυ Πόση διάρκεια είχε το ταξίδι π.χ Ένα τσιγάρο δρόμος Όμως αυτές οι απαντήσεις αν και κάποιες φορές επαρκούν δεν είναι ακριβείς.

Συνήθως τον συμβολίζουμε με t (από το t ime) Για να απαντήσουμε με ακρίβεια στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να ορίσουμε ένα άλλο μέγεθος και αυτό είναι ο: ΧΡΟΝΟΣ

Για να μετρήσουμε ΧΡΟΝΟ πρέπει να ορίσουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σαν μονάδα μέτρησης ΧΡΟΝΟΥ. Μέτρηση σημαίνει σύγκριση με άλλο ομοειδές.

Οι μονάδες πάντα ορίστηκαν κατ’αρχήν από το περιβάλλον του ανθρώπου ή από φαινόμενα που έβλεπε καθημερινά Ένα φαινόμενο που έβλεπαν να επαναλαμβάνεται συνεχώς ήταν η κίνηση του ΗΛΙΟΥ Ήταν λοιπόν λογικό κατ’αρχήν να χρησιμοποιήσουν σαν μονάδα χρόνου την διάρκεια του ημερονυκτίου (Μέση ηλιακή ημέρα) Ηλιακό ρολόι

Για να μετρήσουν όμως μικρότερα χρονικά διαστήματα χρησιμοποίησαν:  Κλεψύδρες με άμμο ή νερό  Το σφυγμό τους Πολύ αργότερα μπόρεσαν να κατασκευάσουν όργανα με τα οποία μπόρεσαν να μετρήσουν με ακρίβεια μικρά χρονικά διαστήματα.

Το 1/24 της ηλιακής ημέρας είναι η ώρα (h) Το 1/60 της ώρας είναι το λεπτό (min) Το 1/60 του λεπτού είναι το δευτερόλεπτο (s) Με τη βοήθεια τους μπόρεσαν να μετρήσουν: Έτσι ορίστηκε η μέση ηλιακή ημέρα να έχει δευτερόλεπτα. ‘ Ο ορισμός όμως των μονάδων εξελίσσεται μαζί με την πρόοδο της επιστήμης

Είναι η χρονική διάρκεια περιόδων της ακτινοβολίας που αντιστοιχεί στη μετάβαση μεταξύ των δύο στοιβάδων υπέρλεπτης υφής της θεμελιώδους κατάστασης του ατόμου του στοιχείου ΚΑΙΣΙΟ 133 ΡΟΛΟΙ ΚΑΙΣΙΟΥ Ο σημερινός ορισμός του δευτερολέπτου Προκύπτει από την ατομική φυσική Ένα σημερινό ρολόι ΚΑΙΣΙΟΥ μπορεί το πολύ να χάσει 1 δευτερόλεπτο κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια Τα νέα ρολόγια ΚΑΙΣΙΟΥ θα μπορούν το πολύ να χάσουν 1 δευτερόλεπτο κάθε 10 δισεκατομμύρια χρόνια (Ωχ! Τι είναι αυτό)

Παρά τα όσα είπαμε προηγουμένως ακόμη δεν ξέρουμε καλά - καλά τι είναι ο χρόνος κι’ας τον μετράμε με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Ποιος π.χ μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: Υπήρχε άραγε πάντα ο ΧΡΟΝΟΣ; Η Επιστήμη προσπαθεί να δώσει απάντηση. Για το θέμα το χρόνου έχουν γραφτεί πολλά βιβλία

Ο χρόνος είναι χρήμα λέει ο λαός Γι’αυτό μην σπαταλάτε το χρόνο σας ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ που έλεγαν και οι αρχαίοι. Επειδή όμως μας πιέζει ο ΧΡΟΝΟΣ σταματάω εδώ. Όμως τι σημασία έχει το χρήμα όταν τελειώσει ο ΧΡΟΝΟΣ της ζωής μας;