Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΘΗΜΑ 4°.
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Μετάδοση Θερμότητας με μεταφορά
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
ΠΕΔΙΟ ΡΟΗΣ ΡΕΥΣΤΟΥ Ροή Λάβας Ροή Νερού
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
4.2 ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
1.3 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ & ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ:
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 διαστάσεις, Διανύσματα.
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
Ενότητα Α3: Ομοιότητα και διαστατική ανάλυση
Πίεση σε υγρό Ένα υγρό εξασκεί πίεση προς όλες τις διευθύνσεις
Πίεση.
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Ενότητα: Μέτρηση ιξώδους ρευστών και συντελεστή οπισθέλκουσας Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου,
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕ.ΤΡΟ.. Χαρακτηριστικά ρευστών Κάθε ρευστό έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι: Πυκνότητα.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Εισαγωγή Θεωρία Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα “Μετατόπιση Υδρατμών” Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας Μαρία.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
Μηχανική των Ρευστών Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες-Ορισμοί Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
6° ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ XANIA, IOYNΙΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Χ. ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΗΣ.
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Κεφάλαιο 2 Πίεση – Απόλυτη Πίεση Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ VISCOMETRY.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πυκνότητα – Ειδικό Βάρος – Ειδικός Όγκος
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΗ - ΜΟΝΑΔΕΣ - ΟΡΓΑΝΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια).
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ… Β΄ Λυκείου 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑ ΖΑΧΑΡΩΤΑ.
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Ροή σε αγωγούς Μόνιμη ροή (Αμετάβλητες με το χρόνο: ρ, C, T και P)
Ιδανικά ή τέλεια Πραγματικά ή ιξώδη
► ► ► Φυσικές και Χημικές Διεργασίες της Χημικής Τεχνολογίας Πρώτες
Ρυθμός ροής ή Παροχή  V (m3/s) ή M ή (kg/s)
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών Η πυκνότητα ρ μιας ουσίας αποτελεί το μέτρο συγκεντρώσεως της ύλης και εκφράζεται σαν η μάζα ανά μονάδα όγκου Μ(μάζα)/V(όγκο)   Η πυκνότητα εκφράζεται: C.G.S. σε (gr/cm3) S.I. σε (Kg/m3) Οι διαστάσεις της πυκνότητας [ρ]= ML-3 Πυκνότητα του νερού στους 4οC είναι 1 gr/cm3 (C.G.S.) ή 1000 Κg/m3 (S.I.)

γ= βάρος/ όγκος = Mg/V=ρg όπου: g =επιτάχυνση της βαρύτητας, Το ειδικό βάρος γ μιας ουσίας είναι το βάρος της ανά μονάδα όγκου ή η δύναμη της βαρύτητας που ενεργεί πάνω στη μάζα που περιέχεται σε μια μονάδα όγκου της ουσίας.   γ= βάρος/ όγκος = Mg/V=ρg όπου: g =επιτάχυνση της βαρύτητας, Μ = μάζα, V= όγκος [γ]=ΜL-2T-2 ή FL-3 Το ειδικό βάρος εκφράζεται: C.G.S. dyn/cm3 S.I. Ν/m3 ή Kg/m2s2 Στο τεχνικό σύστημα χρησιμοποιείται η πρακτική μονάδα γραμμάρια βάρους ανά κυβικό εκατοστό (gr/cm3) ή τόνος ανά κυβικό μέτρο (ton/m3).

H ειδική πυκνότητα ή βαρύτητα δ, είναι αδιάστατο μέγεθος . H ειδική (σχετική) πυκνότητα ή βαρύτητα δ, είναι ο λόγος του ειδικού βάρους μιας ουσίας προς το ειδικό βάρος του νερού σε θερμοκρασία 4οC. δ= γ/γνερού = ρ/ρνερού H ειδική πυκνότητα ή βαρύτητα δ, είναι αδιάστατο μέγεθος .

Ιξώδες ή συνεκτικότητα (μ). Το ιξώδες χαρακτηρίζει την εσωτερική τριβή του ρευστού, δηλαδή την αντίσταση του στις παραμορφώσεις και τη σχετική μετατόπιση των διαδοχικών ρευστών στιβάδων. Το ιξώδες ενός αερίου αυξάνει με τη θερμοκρασία. Το ιξώδες ενός ρευστού μειώνεται με την θερμοκρασία.

Η διατμητική τάση (τ) μέσα σε ένα ρευστό, είναι ανάλογη προς τον συντελεστή του απόλυτου ή δυναμικού ιξώδους μ και προς την τιμή της μεταβλητής της ταχύτητας κατά την κάθετη προς τη ροή κατεύθυνση τ=μ du/dy για Re<2.000 (1.2.4.) Όπου τ = διατμητική τάση, du/dy = μεταβολή της ταχύτητας ως προς y ή βαθμίδα ταχύτητας Σχήμα 1.2.1. Προφίλ ταχύτητας και βαθμίδα ταχύτητας

μ=τ/(du/dy) , [μ]=FT/L2=M/LT (1.2.5.) Σχήμα 1.2.1. Προφίλ ταχύτητας και βαθμίδα ταχύτητας Από την εξίσωση (1.2.4.) βγαίνει η τιμή του συντελεστού του δυναμικού ιξώδους: μ=τ/(du/dy) , [μ]=FT/L2=M/LT (1.2.5.)

Η διατμητική τάση (τ) μέσα σε ένα ρευστό, είναι ανάλογη προς τον συντελεστή του απόλυτου ή δυναμικού ιξώδους μ και προς την τιμή της μεταβλητής της ταχύτητας κατά την κάθετη προς τη ροή κατεύθυνση τ=μ du/dy για Re<2.000 (1.2.4.) Όπου τ = διατμητική τάση, du/dy = μεταβολή της ταχύτητας ως προς y ή βαθμίδα ταχύτητας Σχήμα 1.2.1. Προφίλ ταχύτητας και βαθμίδα ταχύτητας

Επιφανειακή Τάση

Γωνία Επαφής: Είναι η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα σε ένα υγρό και σε μια επιφάνεια. Η ικανότητα διαβροχής μιας επιφάνειας από ένα υγρό εξαρτάται από την γωνία επαφής. Αν η γωνία αυτή είναι μικρότερη 90ο το υγρό διαβρέχει την επιφάνεια (σχ. 1.2.2 α), αν είναι μεγαλύτερη από 90ο το υγρό δεν τη διαβρέχει (σχ. 1.2.2 β).

Τριχοειδές φαινόμενο: