Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια)

2 Ιδανικά ρευστά ή τέλεια ρευστά
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΕΥΣΤΩΝ Ιδανικά ρευστά ή τέλεια ρευστά Υποθετικά ρευστά (συνήθως υγρά) τα οποία είναι τελείως ασυμπίεστα και καμία εσωτερική τριβή των μορίων τους δεν αναπτύσσεται κατά τη ροή τους και καμία δύναμη συνάφειας μεταξύ αυτών και των τοιχωμάτων των δοχείων ή αγωγών που περιέχονται. Υποθετική θεωρητική κατάσταση, που λαμβάνεται υπόψη στις έρευνες και μελέτες των νόμων των ρευστών διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ την εξαγωγή συμπερασμάτων με αντίστοιχους υπολογισμούς. Ορισμένα φυσικά ρευστά με πολύ χαμηλό ιξώδες και μικρή θερμική αγωγιμότητα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, κατά προσέγγιση, ως ιδανικά ρευστά.

3 Φυσικά ρευστά καλούμενα και Νευτώνεια ρευστά
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΕΥΣΤΩΝ Φυσικά ρευστά καλούμενα και Νευτώνεια ρευστά Χαρακτηρίζονται όσα εμφανίζουν τις αποτρεπτικές ιδιότητες των προηγουμένων π.χ. το νερό, υδατικά διαλύματα, ορισμένοι υδατικοί διαλύτες, τα αραιά αιωρήματα και γαλακτώματα, καθώς και όλα τα αέρια.

4 Θιξότροπα ρευστά ή Mη νευτώνεια ρευστά
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΕΥΣΤΩΝ Θιξότροπα ρευστά ή Mη νευτώνεια ρευστά Υγρά που παρουσιάζουν μικρότερης κλίμακας ιδιότητες των φυσικών ρευστών, δηλαδή χαμηλό ιξώδες ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε ανάδευση και γίνονται περισσότερο λεπτόρρευστα, όπως, για παράδειγμα, το τυπογραφικό μελάνι, οι διάφορες βαφές (ελαιοχρώματα κ.λπ.). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται τα πυκνά αιωρήματα καθώς και τα διάφορα πυκνά γαλακτώματα.

5 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΤΑΣΗ Η ενέργεια που απαιτείται για την αύξηση του εμβαδού της επιφάνειας ενός υγρού κατά μία μονάδα εμβαδού. Π.χ. η επιφανειακή τάση του νερού είναι 7,3 × 10-2 J/m2 στους 20 οC.

6 Ερμηνεία της επιφανειακής τάσης
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΤΑΣΗ Ερμηνεία της επιφανειακής τάσης Ένα μόριο στο κέντρο ενός υγρού έλκεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις από τα γύρω του μόρια, σε αντίθεση προς τα επιφανειακά μόρια που έλκονται μονόπλευρα προς το εσωτερικό του υγρού ⇒ η επιφάνεια ενός υγρού τείνει να ελαχιστοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον οι σταγόνες των υγρών παίρνουν σφαιρικό σχήμα.

7 Περιλαµβάνουν, τρία φαινόµενα τα οποία αλληλοσυσχετίζονται:
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Περιλαµβάνουν, τρία φαινόµενα τα οποία αλληλοσυσχετίζονται: • Μεταφορά Ορµής • Μεταφορά Ενέργειας • Μεταφορά Μάζας

8 ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

9 ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΣΜΩΣΗΣ

10 Ώσμωση μεταξύ διαλυμάτων διαφορετικών συγκεντρώσεων
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΣΜΩΣΗΣ Ώσμωση μεταξύ διαλυμάτων διαφορετικών συγκεντρώσεων

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 6/11/13


Κατέβασμα ppt "ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google