Euphorbia (Ευφόρβια). Η euphorbia (Euphorbia hirta L.), γνωστή στην Ελλάδα ως ευφόρβια ή κοινώς γαλατσίδα, ανήκει στην οικογένεια των Εuphorbiaceae. Περιέχει.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Advertisements

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
Σκόρδο - Garlic. Το σκόρδο είναι ο φρέσκος βολβός του Allium sativum L. που ανήκει στην οικογένεια των Amaryllidaceae/Liliaceae. Είναι φυτό ετήσιο, ποώδες.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Ground Ivy (Γλήχωμα).
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
Eyebright (Ευφρασία).
Aloes (Αλόη). Πρόκειται για το στερεό υπόλειμμα, το οποίο παραλαμβάνεται με εξάτμιση του υγρού, που προέρχεται από τα κομμένα φύλλα των φυτών του γένους.
Hops (Λυκίσκος).
Eucalyptus (Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
Ginger (Πιπερόριζα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Elder (σαμπούκος).
Golden Seal (Υδράστις)
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
Hawthorn (Κράταιγος ο οξυάκανθος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
Gravel Root (Ευπατόριο)
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
Alfαlfα (Μηδική).
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
Fragula (Φράγκουλα).
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
False Unicorn. Ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. Όσον αφορά την χημική σύσταση του φυτού οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Έχει αναφερθεί ότι περιέχει.
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
Echinacea (Εχινάτσια). Είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής (Purple Coneflower). Ανήκει στην οικογένεια των Compositae. Υπάρχουν 3 είδη με φαρμακολογικό.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
Gentian (Γεντιανή).
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων που υπάρχουν στο σχολείο μας
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ Ο γνωστός σε όλους μαϊντανός είναι αρωματικό, διετές φυτό που φθάνει τα 80 εκ. ύψος.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΑΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
2.2.1– Μείγματα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Euphorbia (Ευφόρβια)

Η euphorbia (Euphorbia hirta L.), γνωστή στην Ελλάδα ως ευφόρβια ή κοινώς γαλατσίδα, ανήκει στην οικογένεια των Εuphorbiaceae. Περιέχει φλαβονοειδή, τερπένια και άλλα συστατικά όπως χολίνη, αλκάνια, ινοσιτόλη, φαινολικά οξέα (π.χ. ελαϊκό, γαλλικό, σικιμικό), σάκχαρα και ρητίνες. Το τμήμα του φυτού που χρησιμοποιείται είναι η πόα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ oΠόα 120 – 300 mg ή ως έγχυμα. (G7) oΥγρό εκχύλισμα Εuphorbia (BPC 1949) 0,12 – 0,3 mL oΒάμμα Εuphorbia (BPC 1923) 0,6 – 2,0 mL

ΔΡΑΣΗ oΣε in vitro μελέτες και μελέτες σε ζώα, αναφέρεται ότι έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και δράση αντίστοιχη της ισταμίνης oΜυοχαλαρωτική και συσταλτική δράση έχει εμφανίσει in vitro (σε ειλεό ινδικού χοιριδίου) και αποδίδονται στο σικιμικό οξύ και στη χολίνη, αντίστοιχα oIn vivo έχει καταγραφεί αντικαρκινική δράση oΈχει καταγραφεί in vivo αντιβακτηριακή δράση κατά Gram- θετικών και Gram-αρνητικών βακτηριδίων. Τα εκχυλίσματα του βλαστού ήταν λίγο πιο δραστικά από τα εκχυλίσματα των φύλλων oIn vitro, έχει αναφερθεί για το αφέψημα της euphorbia, δράση ενάντια στην Entamoeba histolytica (είδος αμοιβάδας)

ΧΡΗΣΕΙΣ oΗ euphorbia δεν χρησιμοποιείται σε τρόφιμα. oΌσον αφορά στην χρήση της ως βότανο, η euphorbia χρησιμοποιείται για αναπνευστικές διαταραχές, όπως είναι το άσθμα, η βρογχίτιδα, η καταρροή και η λαρυγγίτιδα oΈχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την θεραπεία αμοιβάδων στο έντερο

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ oΔεν αναφέρονται oΕγκυμοσύνη και θηλασμός oΗ ασφαλής χρήση της euphorbia δεν έχει ακόμα εδραιωθεί. Αναφέρεται ότι προκαλεί χάλαση και συστολή των λείων μυών. Λαμβάνοντας υπ’ όψη την έλλειψη φαρμακολογικών και τοξικολογικών στοιχείων, η χρήση της euphorbia κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θα πρέπει να αποφεύγεται

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν έχουν αναφερθεί για την euphorbia Έχουν αναφερθεί καρκινογόνες ιδιότητες