Θεώρημα Διαγνωσιμότητας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Advertisements

Διανομή έκτασης με ευθεία διερχόμενη από σταθερό σημείο
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ I
27 Ιουνίου 2014 ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 1 ΤΥΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ. – ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ι Αυτόματο ελέγχου πρόσβασης με.
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
Πιθανοκρατικοί Αλγόριθμοι
Τι είναι ο υπολογιστής; Τι είναι ο προγραμματισμός
Διαδικασία ανάπτυξης Προσδιορισμός απαιτήσεων Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Λεπτομερής Σχεδιασμός Κωδικοποίηση Έλεγχος Παράδοση Συστήματος Λειτουργία - Συντήρηση.
Επίπεδα Γραφήματα : Προβλήματα και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint manual before you delete this box.: AA A AA.
Πολυπλοκότητα Παράμετροι της αποδοτικότητας ενός αλγόριθμου:
Αλγόριθμος Tonelli-Shanks
Αλγόριθμοι Ι Κάθε καλώς ορισμένη υπολογιστική διαδικασία, η οποία καλείται να επιλύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα εντός πεπερασμένου χρόνου. Αλγόριθμος.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες
Κεφάλαιο 2ο Πεπερασμένα αυτόματα.
Κοντινότεροι Κοινοί Πρόγονοι α βγ θ δεζ η π ν ι κλμ ρσ τ κκπ(λ,ι)=α, κκπ(τ,σ)=ν, κκπ(λ,π)=η κκπ(π,σ)=γ, κκπ(ξ,ο)=κ ξο κκπ(ι,ξ)=β, κκπ(τ,θ)=θ, κκπ(ο,μ)=α.
Δυναμική Διατήρηση Γραμμικής Διάταξης Διατηρεί μια γραμμική διάταξη δυναμικά μεταβαλλόμενης συλλογής στοιχείων. Υποστηρίζει τις λειτουργίες: Έλεγχος της.
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου
Κεφ.1 Εισαγωγη στην εννοια του Αλγοριθμου και στον Προγραμματισμο
Ειδικά θέματα υπολογισμού και πολυπλοκότητας Θέμα : Προσεγγιστικοί αλγόριθμοι Γαζη Ιωαννα ΑΜ:3900.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7.4 – 7.6 NP ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.
Probabilistically Checkable Proofs Theorem (PCP THEOREM) Ομιλητής Ασημακόπουλος (Ευ)Άγγελος.
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 2 ο ) Πρακτική Θεωρία.
Άσκηση 7 Οι πλευρές του ορθογωνίου τριγώνου ΑΒC είναι x-14, x, x+4 και η περίμετρος του είναι 80m. Να υπολογίσετε την τιμή του x και στη συνέχεια να επαληθεύσετε.
Μηχανές Turing και Υπολογισιμότητα
ΝΤΕΝΤΕΡΜΙΝΙΣΤΙΚΑ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ι
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 3 ο ). Χρειαζόμαστε Μοντέλα Εμπρός πατάκι Πίσω πατάκι Πόρτα ΚλειστόΑνοιχτό.
1.5 Γλώσσες Προγραμματισμού
Θεωρία Υπολογισμού Πεπερασμένα Αυτόματα. Η κλάση των κανονικών γλωσσών είναι κλειστή ως προς την ένωση.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 3 Η Σημασιολογία των Γλωσσών Προγραμματισμού Προπτυχιακό.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 4) 1 Από κοινού κατανομή πολλών ΤΜ Ορίζεται ως από κοινού συνάρτηση κατανομής F(x 1, …, x n ) n τυχαίων.
Θεωρία Υπολογισμού Πεπερασμένα Αυτόματα. Υπολογισμοί Γλώσσα που αποδέχεται ένας υπολογιστής: Το σύνολο των λέξεων τα οποία οδηγούν σε κατάσταση αποδοχής.
ΣΥΝΟΛΑ.
Θεωρία Υπολογισμού Αντιαιτιοκρατικά Πεπερασμένα Αυτόματα.
Υπολογιστική Πολυπλοκότητα Διδάσκοντες: Σ. Ζάχος, Δ. Φωτάκης Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Φωτάκης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό.
Χρονική Πολυπλοκότητα και Μοντέλα
Θεωρία Υπολογισμού Αλγόριθμοι και Μηχανές Turing Υπολογισιμότητα.
Φροντιστήριο και 2 η Ενδιάμεση Εξέταση 8 Απριλίου 2013.
Θεωρία Υπολογισμού Ανεπίλυτα Προβλήματα από τη Θεωρία Γλωσσών.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Συναρτησιακές Εξαρτήσεις.
Θεωρία Υπολογισμού Μηχανές Turing. w#w προσομοίωση.
Θεωρία Υπολογισμού Κλάσεις P και NP.
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά1 Συναρτησιακές Εξαρτήσεις.
Δομές Δεδομένων 1 Θέματα Απόδοσης. Δομές Δεδομένων 2 Οργανώνοντας τα Δεδομένα  Η επιλογή της δομής δεδομένων και του αλγορίθμου επηρεάζουν το χρόνο εκτέλεσης.
Επιλυσιμότητα – Διαγωνοποίηση Καντόρ
Χρονική Πολυπλοκότητα
Διαγνώσιμες και μη-διαγνώσιμες ασυμφραστικές γραμματικές και γλώσσες
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Συναρτησιακές Εξαρτήσεις.
Επίλυση Διακριτών Γραμμικών Συστημάτων Νικόλαος Καραμπετάκης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μαθηματικών, Α.Π.Θ.
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Θεωρία Υπολογισμού Λήμμα της Άντλησης -Παραδείγματα.
Συνδετικότητα γραφήματος (graph connectivity). α β Υπάρχει μονοπάτι μεταξύ α και β; Παραδείγματα: υπολογιστές ενός δικτύου ιστοσελίδες ισοδύναμες μεταβλητές.
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
Θεωρία υπολογισμού1 Μη αιτιοκρατικό αυτόματο Σ={0}, L = { 0 k : k=2m, k=3m}, μαντεύουμε το μήκος.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Λήμμα άντλησης Πως αποφασίζουμε αποδεικνύουμε ότι μία γλώσσα δεν είναι κανονική; Δυσκολότερο από την απόδειξη ότι μια γλώσσα είναι κανονική. Γενικότερο.
Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών
Ισοδυναμία ΠΑ - ΚΕ Για να δείξουμε ότι οι κανονικές γλώσσες - εκφράσεις και τα πεπερασμένα αυτόματα είναι ισοδύναμα σε εκφραστική δυνατότητα έχουμε να.
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Ενότητα 8 : Αυτόματα NFA - DFA Αλέξανδρος Τζάλλας
Μέγιστη ροή Κατευθυνόμενο γράφημα 12 Συνάρτηση χωρητικότητας
Συναρτησιακές Εξαρτήσεις
Ισοδυναμία ΜΠΑ με ΠΑ Για κάθε ΜΠΑ Μ υπάρχει αλγόριθμος ο οποίος κατασκευάζει ΠΑ Μ’ αιτιοκρατικό ώστε να αναγνωρίζουν την ίδια ακριβώς γλώσσα. Καθώς το.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
Η έννοια του προβλήματος
Δραστηριότητα - απόδειξη
Γίνεται και με πιο εύκολο τρόπο
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεώρημα Διαγνωσιμότητας Θεωρία Υπολογισμού Θεώρημα Διαγνωσιμότητας

Υπάρχουν μη-διαγνώσιμες γλώσσες η ΑΤΜ που είναι όμως αναγνωρίσιμη!

Υπάρχουν μη-αναγνωρίσιμες γλώσσες;

Μη-αναγνωρίσιμες γλώσσες Μια γλώσσα είναι διαγνώσιμη αν υπάρχει μηχανή Turing που να την διαγιγνώσκει. Μια γλώσσα είναι αναγνωρίσιμη αν υπάρχει μηχανή Turing που να την αναγνωρίζει. Μια γλώσσα είναι συμπληρωματικά αναγνωρίσιμη αν το συμπλήρωμά της είναι αναγνωρίσιμη γλώσσα.

Θεώρημα: Μια γλώσσα είναι διαγνώσιμη ανν είναι αναγνωρίσιμη και συμπληρωματικά αναγνωρίσιμη. Άρα μια γλώσσα δεν είναι διαγνώσιμη τότε είτε αυτή δεν είναι αναγνωρίσιμη είτε το συμπλήρωμά της δεν είναι αναγνωρίσιμο.

Θεώρημα: Αν L διαγνώσιμη τότε οι L και L αναγνωρίσιμες. προφανές

Θεώρημα: Αν οι L και L αναγνωρίσιμες, τότε η L διαγνώσιμη

Πως κατασκευάζουμε τη μηχανή που διαγιγνώσκει την L; Βασική Ιδέα Απόδειξης Πως κατασκευάζουμε τη μηχανή που διαγιγνώσκει την L; Τ = ‘Για είσοδο w 1. Προσομοίωσε την Μ με είσοδο το w. Αν αποδέχεται, αποδέξου. 2. Προσομοίωσε την Μ’ με είσοδο το w. Αν αποδέχεται, απόρριψε. Πρόβλημα: Αν η Μ εγκλωβιστεί στο w δεν θα μεταβούμε ποτέ στο 2ο βήμα

Πως κατασκευάζουμε τη μηχανή που διαγιγνώσκει την L; Βασική Ιδέα Απόδειξης Πως κατασκευάζουμε τη μηχανή που διαγιγνώσκει την L; Έστω M μηχανή Turing που αναγνωρίζει την L, και M’ μηχανή Turing που αναγνωρίζει L Με είσοδο w, while true Εκτέλεσε t μεταβάσεις του Μ στην w. Αν αποδέχεται, αποδέξου. Εκτέλεσε t μεταβάσεις του Μ’ στην w. Αν αποδέχεται, απόρριψε.

Η γλώσσα ΑΤΜ είναι μη αναγνωρίσιμη. Η γλώσσα ΑΤΜ είναι αναγνωρίσιμη αλλά δεν είναι διαγνώσιμη. Η γλώσσα ΑΤΜ είναι μη αναγνωρίσιμη.

Μ1 και Μ2 είναι ΜΤ τ.ω. L(Μ1)= L1 και L(Μ2)= L2 Βρείτε Μ1’ τ.ω. L(Μ1’)= L1 Μ τ.ω. L(M) = L1UL2 Μ τ.ω. L(M) = L1∩L2

Κεφάλαιο 5ο Αναγωγές

Μέθοδος Αναγωγής Αναγωγή είναι η μετατροπή κάποιου προβλήματος σε κάποιο άλλο η οποία γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η λύση του δεύτερου προβλήματος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του πρώτου. Λέμε ότι το πρόβλημα Α μπορεί να αναχθεί στο πρόβλημα Β αν υπάρχει αναγωγή από το Α στο Β, – δηλαδή, αν μπορούμε να μετατρέψουμε το πρόβλημα Α στο Β έτσι ώστε η επίλυση του Β να επιλύει και το Α.

Μέθοδος Αναγωγής – Παράδειγμα Πρόβλημα Α: Υπολόγισε την περίμετρο ενός τετραγώνου Πρόβλημα Β: Μέτρα το μήκος της πλευράς x ενός τετραγώνου και επέστρεψε 4x. Το πρόβλημα Α μπορεί να αναχθεί στο πρόβλημα Β: – Αν λύσω το Β τότε θα έχω λύσει και το Α Επιπλέον: – Το Α δεν είναι δυσκολότερο πρόβλημα από το Β αφού το Β προσφέρει μια λύση για αυτό.

Μέθοδος Αναγωγής Αν ένα πρόβλημα Α μπορεί να «αναχθεί» σε ένα πρόβλημα Β τότε: Αν το Β είναι επιλύσιμο τότε και το Α είναι επιλύσιμο Αν το Α είναι μη επιλύσιμο τότε και το Β είναι μη επιλύσιμο Σημείωση: Αν το Β δεν είναι επιλύσιμο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και το Α δεν είναι επιλύσιμο (δυνατόν να υπάρχει άλλη λύση για Α).

Συγκεκριμένα Ανεπίλυτα Προβλήματα από τη Θεωρία Γλωσσών (5.1) • Περάτωσης • Κενότητα • Ισοδυναμίας Απεικονιστικές Αναγωγές (5.3)

Επανάληψη Η Καθολική Μηχανή Turing U παίρνει ως εισόδους ένα πρόγραμμα Μ και μια λέξη x και προσομοιώνει το Μ στο x. To πρόγραμμα M ορίζεται επίσης ως μια TM!

Επανάληψη

ΠΕΡΑΤΩΣΗΤΜ = {<Μ, w> | η Μ είναι μια ΤΜ που τερματίζει στη λέξη w} Είναι μη διαγνώσιμη. Αν η γλώσσα ΠΕΡΑΤΩΣΗΤΜ είναι διαγνώσιμη, τότε, η γλώσσα ΑΤΜ πρέπει επίσης να είναι διαγνώσιμη. Από το Θεώρημα του Turing γνωρίζουμε ότι το δεύτερο δεν ισχύει. Επομένως η γλώσσα ΠΕΡΑΤΩΣΗΤΜ είναι μη διαγνώσιμη.

ΠΕΡΑΤΩΣΗΤΜ Έστω ότι είναι διαγνώσιμη Τότε, υπάρχει ΜΤ, R, η οποία την διαγιγνώσκει Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την R για να διαγνώσουμε την ΑΤΜ