ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Το φαρμακείο του Θεού.
Τα δόντια μας.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Φυσιολογία της οξεοβασικής ισορροπίας
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ- ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΙΣΟΤΟΝΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
Η ΣΥΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΥΔΑΤΟΣ Φράγκου Ελένη.
Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
Ουροποιητικό Σύστημα Αποτελείται από: Δύο νεφρούς Δύο ουρητήρες
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
μάθημα 5.10 Διατροφή και Άσκηση
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ - ΥΠΕΡΚΑΛΙΑΙΜΙΑ
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
Βιολογία Α’ Λυκείου. ΑΙΜΑΚΑΡΔΙΑ ΑΓΓΕΙΑ Καρδιά  Καρδιακός μυϊκός ιστός  Καρδιά  αντλία  Αναρροφητική (;)  Συμπιεστική (;)  2 κόλποι – 2 κοιλίες.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή. Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Επισκόπηση Το νερό ως βασικό συστατικό του σώματος και της διατροφής Οι κλινικές επιπτώσεις της μη φυσιολογικής κατανομής του ύδατος στο σώμα Η σπουδαιότητα.
IV εξάμηνο Νοσηλευτικού τμήματος ΤΕΙ Λάρισας
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Ορισμός Χημικά στοιχεία απαραίτητα για
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Εισαγωγή στη Τεχνολογία Τροφίμων
Τι μας λέει και τι δε μας λέει το ασβέστιο ορού;
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
Διατροφή-Διαιτολογία
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
Ύδωρ.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατροφή-Διαιτολογία
Ουροποιητικό σύστημα. Αποβάλει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα μας Οι άχρηστες ουσίες που παράγονται από τα κύτταρα περνούν στο αίμα Μέσω του κυκλοφορικού.
Ωσμωρύθμιση Τα ωσμωρυθμιστικά και απεκκριτικά συστήματα ελέγχουν και ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση, την ιονική σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΑΤΡΙΟ (Να)

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες Να Τα πρωτεϊνικής φύσης τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Να από τα φρούτα και τα λαχανικά

ΔΡΑΣΗ Το Κ και το Να ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση μέσα στα κύτταρα, συμβάλλουν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας καθώς στη μεταφορά ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα Το Να είναι συστατικό του παγκρεατικού υγρού, της χολής των δακρύων και του ιδρώτα. Το Να ρυθμίζει την πίεση του αίματος, τη μεταφορά και την απέκκριση του CO 2 στη μεταφορά ηλεκτροχημικού σήματος για τη λειτουργία των νεύρων και τη μυϊκή συστολή

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Απορρόφηση Απορρόφηση Όλο το Να της τροφής απορροφάται από το λεπτό έντερο με έναν μηχανισμό γνωστό ως αντλία Να Κατανομή Κατανομή Από το αίμα, το Να πηγαίνει στους νεφρούς όπου, η επαναρρόφηση ή/και η κατανομή του εξαρτώνται από τις ποσότητες που χρειάζονται για να διατηρηθούν τα απαιτούμενα επίπεδά του στον οργανισμό Το 50% περίπου του Να που βρίσκεται στον οργανισμό βρίσκεται στο εξωκυττάριο υγρό, το 40% βρίσκεται στο σκελετό και μόνο το 10 % βρίσκεται στα κύτταρα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Αποβολή Αποβολή Η περίσσεια του Να αποβάλλεται με τα ούρα και η απέκκριση ρυθμίζεται από την αλδοστερόνη Η αποβαλλόμενη ποσότητα εξαρτάται από την πρόσληψή του από τη δίαιτα Η αποβολή του Να με τα κόπρανα και τον ιδρώτα είναι σχετικά χαμηλή

ΕΛΛΕΙΨΗ Πολύ σπάνια παρατηρείται έλλειψη σε Να, διότι αυτό βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές Ανεπάρκεια όμως, είναι δυνατό να προκληθεί σε αυστηρά χορτοφάγους, σε πλήρη νηστεία, εμετό, διάρροια, παρατεταμένη εφίδρωση σε συνδυασμό με αφυδάτωση Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, μειωμένη συγκέντρωση, απώλεια μνήμης, αφυδάτωση και απώλεια όρεξης

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  Το χλωριούχο νάτριο είναι δυνατό να είναι τοξικό όταν: η πρόσληψή του είναι υψηλή, ενώ η κατανάλωση νερού περιορισμένη ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε χρόνιες δίαιτες φτωχές σε αλάτι βρέφη ή άλλα άτομα διατρέφονται με περίσσεια χλωριούχου νατρίου, ενώ οι νεφροί των ατόμων αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα της απέκκρισής του