Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

Ισαριθμητικές ή ισάριθμες ή χωροπληθείς καμπύλες
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 7
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Slide 1 Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών ENOTHTA 7 η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) 1. ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  Εκτός από τις τερματικές.
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
Ερωτήσεις κατανόησης 8 η και 9 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 10 &
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΑ – ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ DATUM
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Τεχνολογία επεξεργασίας αέριων αποβλήτων
(The Primitive Equations)
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ. Σ. Τσίτσος Σπουδάστρια : Μποζίνου Ζαφειρούλα, ΑΕΜ: 1909 Σέρρες, Ιούλιος 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Τμήμα: Μηχανολογίας Επιμέλεια: Νεοφύτου Αλέξανδρος
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #6: Μοντέλα κατανομής μετακινήσεων – Distribution models. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εγγειοβελτιωτικά Έργα και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον Ενότητα 3 : Βασικές Υδραυλικές και.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ (αιχμή και χρόνος που συμβαίνει) Ορθολογική Μέθοδος (Rational Method) Για λεκάνες απορροής μικρότερες.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
6° ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΠ XANIA, IOYNΙΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΥΠΩΝ ΟΛΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Χ. ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΗΣ.
Καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Κρήτης Αρδεύσεις – Στραγγισεις ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΣΟΫΕΤΙΩΝ ΚΑΜΠΥΛΩΝ.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
Μάθημα 2 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Γραμμική παρεμβολή Γενικώς η λογική της στηρίζεται στην απλή μέθοδο των τριών ως εξής: Η αύξηση του x1 είναι κατά: Για αλλαγή του x ίση με: x2-x1 είχαμε.
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Μάθημα 9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
ΜΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής εφαρμογών
Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (Break-even point)
Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Συστήματα κλειστών αγωγών υπό πίεση
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Eγγειοβελτιωτικά έργα και επιπτώσεις στο περιβάλλον
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Σχεδιασμός των Μεταφορών
Ανάλυση της εικόνας 4-25 (Rabaey)
Εξίσωση ενέργειας - Bernoulli
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Το αντικείμενο της εδαφομηχανικής είναι η μελέτη των εδαφών, με στόχο την κατανόηση και πρόβλεψη της συμπεριφοράς του εδάφους για.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Άρδευση κυριοτέρων καλλιεργειών – έργων πρασίνου
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Πρόβλημα 1. Η πίεση του δικτύου ύδρευσης σε οικία είναι 4,5 atm
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σύντομη επανάληψη Υπολογισμός απωλειών φορτίου Εφόσον δεν γνωρίζουμε τη διάμετρο, για να επιλέξουμε μία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση του Bresse

Σύντομη επανάληψη Έχουμε τη γραμμή άρδευσης: Οι υπολογισμοί θα γίνουν σα να είχαμε έναν αγωγό μόνο με ιδεατή παροχή Q΄ Παρατήρηση: Κατά τον Christiansen η διαφορά της πίεσης μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου εκτοξευτήρα δεν κάνει να ξεπερνά το 20%

Τοπικές απώλειες Οι τοπικές απώλειες δίνονται από τη σχέση: Οι τοπικές απώλειες συνήθως λαμβάνονται σαν ποσοστό των γραμμικώς απωλειών φορτίου. Συνήθως λαμβάνονται ίσες με 10% επί των γραμμικών.

Πραγματική δόση – Εύρος άρδευσης Η δόση άρδευσης που εφαρμόζεται στο έδαφος καλείται νερό εφαρμογής ή πραγματική δόση άρδευσης, Dr και ισούται με: Ο χρόνος Τ, σε ημέρες, μεταξύ δύο διαδοχικών αρδεύσεων λέγεται εύρος άρδευσης:

Ένταση βροχής των εκτοξευτήρων Ι : μέση ένταση βροχής των εκτοξευτήρων Το t υπολογίζεται από την εξίσωση του Kostiakov Το πόσες γραμμές άρδευσης θα χρησιμοποιηθούν καθορίζεται ως εξής:

Ένταση βροχής των εκτοξευτήρων Θέλουμε η ένταση άρδευσης να είναι μεγαλύτερη από τη βασική διηθητικότητα (if – κορεσμένη υδραυλική αγωγιμότητα) και οι απώλειες νερού με επιφανειακή απορροή να είναι οι μικρότερες. Η ένταση βροχής των εκτοξευτήρων θα κυμαίνεται μεταξύ Ι και if

Παράδειγμα Εξετάζουμε τα 5 βήματα που έχουμε: Α: 3Q / Β-Δ: 2Q / Ε-Ζ: Q Επομένως οι παροχές σε κάθε αγωγό για τις οποίες θα διαστασιολογήσουμε τον κεντρικό αγωγό είναι: Α-Β: 3Q / Γ-Ε: 2Q / Ζ-Η: Q Επομένως στον κύριο αγωγό θα πρέπει να επιλέξουμε 3 διαμέτρους εμπορίου

Απαιτούμενη πίεση στην αρχή h1: η υψομετρική διαφορά μεταξύ αντλίας και δυσμενέστερης διαδρομής h2: συνολικές απώλειες φορτίου εξαιτίας των τριβών στο δίκτυο h3: πίεση λειτουργίας εκτοξευτήρα h4: η υψομετρική διαφορά από τη στάθμη άντλησης μέχρι την αντλία h5: οι απώλειες φορτίου στο σωλήνα αναρρόφησης

Ισχύς του αντλιοστασίου P: η ισχύς της αντλίας σε kW γ: Το ειδικό βάρος του νερού σε Ν/m3 Q: η παροχή της αντλίας σε m3/s n: ο βαθμός απόδοσης της αντλίας. Hman: Το μανομετρικό ύψος σε m

Παράδειγμα -1 Πρακτική δόση: Διάρκεια t: Εύρος άρδευσης: Παραδοχή ιδεατής παροχής

Παράδειγμα - 2 Παρατήρηση Έχουμε πίεση λειτουργίας 3 atm≈30m→Μέγιστη πτώση πίεσης στη γραμμή =30·0,20%=6m

Παράδειγμα - 3 Περιπτώσεις δευτερεύοντα αγωγού Περιπτώσεις δευτερεύοντα αγωγού Q: στην αρχή της γραμμής 1η περίπτωση Qυπολ=(Q-q)·F κλπ 2η περίπτωση Qυπολ= (Q-q)·F Lυπολ = Lολ – L1 Επομένως Δh= Δhυπολ +Δh1

Παράδειγμα - 4 Εξετάζουμε τα 4 βήματα που έχουμε: Α: Q | Β-Δ: 2Q/3 | Ε: Q/3 Α-Β: Q | Γ: 2Q/3 | Δ-Ζ: Q/3 Επομένως οι παροχές σε κάθε αγωγό για τις οποίες θα διαστασιολογήσουμε τον κεντρικό αγωγό είναι: Α-Β: Q | Γ-Δ: 2Q/3 | Ε-Ζ: Q/3 Επομένως στον κύριο αγωγό θα πρέπει να επιλέξουμε 3 διαμέτρους εμπορίου

Παράδειγμα - 5 Υπολογισμός κύριας γραμμής Σε αντίθεση με τα εώς τώρα, στην περίπτωση αυτή οι αγωγοί της κύριας γραμμής (τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν την ίδια παροχή) το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν και διαφορετική τιμή διαμέτρου. Κλάδος Q/Qολ Q(m3/s) ........

Παράδειγμα - 6 Σχεδιασμός του δικτύου 18 2 Χ (13 Χ 18) = 468 280 270 18 478 5 280 = 18 X 15 + 2 X 5 18 2 Χ (13 Χ 18) = 468 280 270 = 18 X 15 5 478